0 Kč
×

Zamilujte si běhání v zimě!

04.01.2022

V létě nebyl pro samé grilovačky čas a zvažujete běhání v zimě? Nebo patříte k běžcům, kteří sportují jen do změny času na zimní? Ať už se řadíte do jakékoliv skupiny, v našem článku vás utvrdíme v tom, že pravidelné běhání v zimě je opravdu dobrý nápad.

Běhání v zimě

Chybí vám motivace?

Venku je tma, mínusové teploty a vy byste nejradši zůstali doma pod dekou. Nemusíte se bát, i na tu dojde, ale až jako zasloužená odměna. Proč byste se teda měli dobře obléct a vyběhnout ven?

1) Udržení kondice

Pokud jste na sobě od dubna do listopadu poctivě makali a běh byl vaší pravidelnou aktivitou, byla by vážně škoda to teď všechno zahodit. Překonejte se a při prvním jarním běhu se nebudete za příliš dlouhý odpočinek proklínat.

2) Lepší imunita

Utečte nachlazení! Pokud se na běh vybavíte vhodným oblečením, naopak si místo nachlazení domů přinesete silnější obranyschopnost. Je potvrzené, že běhání v zimě nejen výrazně posiluje imunitu, ale dokonce často pomáhá proti bolestem zad, kloubů nebo hlavy. Jen si někdy zkuste místo prášku naordinovat běh a možná budete mile překvapení.

Běhání v zimě

3) Dobrý pocit + něco navíc

Ať už sportujete v létě nebo v zimě, jedno je jisté – běhání vás nabije endorfiny (pocity štěstí). Proto seberte vůli a vyrazte, při příchodu domů budete příjemně unavení a bude vás hřát hrdost, že jste to zvládli.

Pokud máte i tak obavu, že vám bude chybět motivace, přihlaste se na nějaký závod v okolí. Některé začínají už v dubnu, takže nebudete mít prostor tréninky posouvat až na jaro.

Ale co si mám vzít na sebe?

Běžecký outfit není součástí módní přehlídky, i tak ale u sportování můžete vypadat dobře. V zimě je ovšem ještě důležitější zvolit správné kousky a materiál.

Běhání v zimě

Méně je více – na běhání v zimě se oblékněte tak, jako by bylo venku o 10 °C tepleji. Pohybem se brzy zahřejete.

Dalším zlatým pravidlem je vrstvení. Místo jedné tlusté vrstvy oblečení si tedy oblečte raději více tenčích vrstev. Budete pohyblivější a navíc můžete některý kousek snadno odložit.

První vrstvu (počítáno od těla) by mělo tvořit prodyšné funkční prádlo, jehož úkolem je odvádět tělesnou vlhkost od těla. Dobré prádlo by rozhodně nemělo škrábat ani škrtit a vždy byste se v něm měli cítit pohodlně. Prostřední vrstva pak slouží jako tepelná izolace (trika s dlouhým rukávem, termokalhoty, termolegíny apod.), musí však zůstat prodyšná. A poslední, třetí vrstva je ochrana proti větru a dešti, nejčastěji ji zastupuje „větrovka“.

Běhání v zimě

Ve větších mrazech nebo ledovém větru byste si měli chránit i hlavu a krk, kterými může uniknout až 30 % tělesného tepla, a ruce. Dýchací cesty ochrání buď rolák nebo kvalitní nákrčník. Využít jej můžete i jako „roušku“, abyste nevdechovali tak studený vzduch. Hlavu vám pak zahřeje praktická čepice či čelenka.

A co na nohy? V suché zimě si vystačíte s běžnými běžeckými botami (pokud nemají výrazné větrání), stačí obléct teplejší ponožky. V případě, že se na svých trasách potkáváte s bahnem a sněhem, sáhněte po botách s nepromokavou membránou.

Běhání v zimě

Nezapomínejte rovněž na pravidlo „Vidět a být viděn“. Dbejte na svou bezpečnost a vybavte se povinnými reflexními prvky. A pokud neběžíte zrovna po osvětlené cyklostezce, pořiďte si také šikovnou čelovku s váhou max. 100 g.

Je dobré také používat balzám na rty a dostatečně mastný krém na obličej, který ochrání pleť před vysušením.

Chytrá sportovní výbava

Tak, co na sebe už nejspíš víte. Teď přichází otázka, co si vzít s sebou, aby vás běhání v zimě bavilo a stala se z něj pravidelná aktivita.

Nedokážete si představit, že byste vyběhli z domu bez smartphonu? Pak se vám bude určitě hodit praktické sportovní pouzdro. V naší nabídce najdete jak modely k připevnění na paži, tak pouzdra s opaskem, do kterých si uložíte třeba ještě klíče od bytu.

Běhání v zimě

Další nezbytnou položkou jsou sportovní sluchátka. Ačkoliv můžete samozřejmě stále vybírat z drátových modelů, faktem je, že Bluetooth sluchátka zažívají poslední roky skutečný boom. Hudební volnost oceníte zvlášť při běhu, navíc mají šikovné ergonomické provedení, aby ve vašich uších seděla jako ulitá. Rovněž jsou vybavená odolností proti potu a výdrží až 10 hodin bez nabíjecího pouzdra.

Pokud ale naopak mobil rádi necháte doma a chcete vyrazit co nejvíc „nalehko“, vhodnější variantou budou chytré hodinky s vnitřní pamětí, do kterých nahrajete až stovky songů. Změří vám spálené kalorie, vzdálenost, tep i okysličení krve. Důležité je, že poslouží také jako hudební přehrávač, a přitom vás jejich pořízení rozhodně finančně nezruinuje. Podle jakých parametrů vybrat ty pravé vám prozradíme v článku Jak vybrat chytré hodinky.

Běhání v zimě

3 TOP chytré aplikace, které se budou hodit

Běžci začátečníci i ostřílení sportovci často využívají aplikace na běhání, které jim poskytnou údaje třeba o jejich rychlosti, tempu či překonané trase. Které appky patří k těm nejoblíbenějším?

Runtastic

Více než 10 milionů stažení, to není jen tak. Aplikace společnosti Adidas je dostupná v češtině, takže ji ocení především ti, kdo trochu bojují s angličtinou. Získáte s ní zpětnou vazbu od hlasového trenéra, nastavíte si osobní cíl… Aplikaci navíc můžete využívat pro dalších cca 80 sportovních aktivit jako třeba cyklistika, turistika, sáňkování, pilates či tenis.

Běhání v zimě

Nike+ Run Club

Týdenní i měsíční výzvy, tréninkové plány na míru, motivační skladby z Nike+ Run Club a mnohem víc vám nabídne aplikace Nike+ Run Club. Kromě vašich výkonů dokáže počítat, kolik kilometrů jste uběhli v botách Nike, takže budete vědět, kdy je čas na pořízení nového páru.

Strava

Porovnávejte své výkony s přáteli a sdílejte je jako na Facebooku! Vytvářejte segmenty jako nejvyšší kopec v okolí a zkuste je proběhnout co nejrychleji. Zalíbit by se vám mohly také tzv. heatmapy, ve kterých zjistíte využívanost jednotlivých tras.

Předtím, než vyběhnete

Máte vše připraveno a chystáte se už vyrazit? Pak nezapomínejte na drobnou rozcvičku, která vás zahřeje. Vyběhnout z pokojových 20 °C do mínusových teplot, to znamená pro tělo solidní šok. Stačí ale pár dřepů venku, několik minut běhu na místě a dostanete se do provozní teploty.

Běhání v zimě

Jak správně běhat v zimě?

V chladných měsících nesázejte na rychlost, volte raději delší vzdálenosti. A dbejte na správné dýchání, abyste si nenachladili horní dýchací cesty. Zaměřte se tedy na trénink dýchání nosem, čímž alespoň trochu ohřejete vzduch proudící do plic.

Přehnali jste to s vrstvami a při běhání vás polévá horko? Teď už je na odhazování vrstev pozdě, protože mokré tělo je náchylné na ofouknutí. Zůstaňte raději v teple a pomalu se vraťte domů.

Co udělat po příchodu domů

Při běhání jste se určitě zahřáli dostatečně, jenže po pár minutách bez pohybu se vás začne zmocňovat chlad. Proto se po příchodů domů vždy hned převlečte ze sportovního do pohodlného oblečení, ať už se vracíte po 20 minutách nebo hodině. Příjemná je také horká sprcha, jen doporučujeme teplotu vody zvyšovat postupně.

Běhání v zimě

 

Další aktuality

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

Když kapacita stávající lednice nestačí, je čas poohlédnout se po prostornějším spotřebiči. Může jím být moderní americká lednice od LG, která nabízí nejen elegantní design, ale i mnoho užitečných fun...... Celý článek
Nejlepší mobily pro seniory

Nejlepší mobily pro seniory

Hledáte kvalitní a jednoduchý mobil pro babičku či dědečka? Ten pravý telefon pro seniory nepřekypuje množstvím funkcí, vše je podřízeno spíše jednoduchosti a snadnému ovládání. Nabídka seniorských te...... Celý článek
Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Výlety, skok padákem, projížďka autem nebo jen rodinná dovolená? To vše bychom si přáli zachytit v prvotřídní kvalitě a akční kamera Insta360 X4 nám hodlá toto přání splnit. Oproti předchozí řadě bodu...... Celý článek
Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Čištění indukční varné desky je mnohem jednodušší než čištění plynového sporáku. Na hladké ploše bez záhybů a vystouplých míst se však i tak objevují skvrny po mastnotě, zbytky potravin a čas od času ...... Celý článek
Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Nové chytré brýle Ray-Ban Meta zaujmou hned několika způsoby. Na rozdíl od brýlí na virtuální realitu jsou skvělým doplňkem při běžném nošení a v mnoha směrech zastoupí chytrý telefon. Pokud jste rádi...... Celý článek