0 Kč
×

Domácí kompostování

07.05.2024

Slyšeli jste už o domácím kompostování? Pokud ne, pojďte do toho s námi! Popíšeme vám, jak na to, třeba i v malém bytě. Získáte nejen hodnotný výživový substrát, ale také snížíte svoji uhlíkovou stopu a odlehčíte už tak dost zatížené životní prostředí. Nezahazujte možnost žít ekologičtěji a pomoci naší planetě. Více o benefitech domácího kompostování se dočtete v našem článku.

Domácí kompostování

O čem se dočtete:

Co je kompostování

Základní pravidla kompostování

Výhody kompostování v domácnosti

Kompostování v bytě

Kompostování na zahradě

Jak se starat o kompost

Jak využít kompost

Co ne/patří do kompostu

Co znamená kompostovat

Kompost je přirozenou součástí půdy. Snižuje riziko eroze, zachycuje vlhkost, šetří zásoby vody, dodává rostlinám doslova „živnou půdu pod nohama“ a podporuje jejich růst. V přírodě se podílejí na jeho produkci mnohé půdní organismy a mikroorganismy.

Domácí kompostování je účinným nástrojem v boji proti klimatickým změnám. Recyklování organických zbytků z kuchyně a zahrady snižuje množství směsného, ​​kuchyňského i bio odpadu, který jinak putuje do spaloven nebo na skládky a výrazně zatěžuje životní prostředí.

Kompostování transformuje odpad na výživný substrát – kompost. Jedná se o významný zdroj živin při pěstování plodin jakéhokoli druhu. Obohatí zahradní půdu, ale například i zeminu v květináčích pokojových rostlin. Popularita domácího kompostování roste. Navzdory stále větší informovanosti ale stále přetrvává mýtus, že kompost smrdí. Není to pravda. Stačí jen dodržovat základní pravidla a postupy a ve svých rukou budete mít poklad s jedinečnou vůní přírody.

Domáci kompostér

Základní pravidla domácího kompostování

Připravujete si často čerstvou šťávu z citrusů či vychutnáváte ranní kávičku od svého domácího baristy? Slupky z ovoce a usazenina z kávy nemusí skončit v kuchyňském či rovnou v komunálním odpadu. Proč zahazovat něco, co má cenu a dá se dále využít? Jak na domácí kompostování uvedeme v pár bodech.

1. Určete si místo, kde vám domácí kompostér nebude překážet v pohybu a kde bude mít dokonalé podmínky. Zohledněte při výběru optimální teplotu (15–20 °C), proudění vzduchu i vlhkost. Nedoporučuje se vystavit kompost celodennímu přímému slunečnímu záření. Pokud neumíte najít jiné místo, udělejte kompostéru příjemný stín.

2. Vyberte si druh kompostéru, který budete využívat, a tomu přizpůsobte péči i způsob kompostování. Samotný proces se neliší, rozdíly jsou patrné pouze při zakládání kompostovacího základu (např. při vermikopostování potřebujete startovací balíček se substrátem a násadou žížal). V případě, že má váš vybraný model i manuál, určitě se této poučné brožurce nevyhýbejte.

Výhody domácího kompostování

Výhody domácího kompostování

+ snížíte množství odpadu

+ získáte výživný substrát pro pěstování rostlin

+ přirozené hnojivo bez chemických přísad

+ dobrý pocit z toho, že děláte něco pro sebe i pro naši jedinečnou planetu Zemi

+ šetříte rozpočet vynakládaný na odvoz odpadu

Kompostovat lze i v bytě

A to úsporně a jednoduše. Na výběr máte několik možností, respektive se jen musíte rozhodnout, jaký zvolíte kompostér do bytu. Stačí vám maličká nádoba, nebo spíše hledáte vhodný domácí kompostér na balkon? Níže uvádíme nejpopulárnější typy domácích kompostérů.

Domácí kompostér

Elektrický kompostér

Pokud jste fanoušky moderních technologií a invenčních řešení, jistě vás nadchne elektrický kompostér. Jedná se většinou o zařízení, které není větší než mikrovlnka. Samozřejmě existují také modely, které jsou velkokapacitní a určené například pro restaurace či školní jídelny.

Zpracuje téměř všechny zbytky jídel i živočišného původu, mléčné výrobky apod. Odpad sbíráte do menší nádoby, kterou po naplnění vložíte do samotného stroje. Ten obsah vypracuje, obyčejně během několika hodin, na plnohodnotný kompost. Celkový objem materiálu dokáže zredukovat až o 80 %. Navíc není ani příliš hlučný, náročný na spotřebu el. energie a sběrnou nádobu můžete většinou mýt v myčce. Obsluha je intuitivní a pro fungování stačí zapojit pouze jeden kabel. Vyhněte se ale kostem, tvrdým odřezkům, jako je např. slupka z ananasu či skořápky z ořechů, olejům a tukům.

Vermikompostér

Vermikompostér

Má několik pater, stylový design a o rozklad rostlinného odpadu na ideální kompost se starají kalifornské žížaly. Výsledný kompost bude díky těmto štíhlým stvořením bohatší na mikroorganismy i živiny. A tuto výživnou „potravu“ ocení zase vaše pokojové rostlinky či bylinky, které v ní můžete pěstovat. Při tomto způsobu kompostování vzniká také takzvaný výluh, který můžete použít jako tekuté hnojivo.

Vermikompostování je opravdu jednoduché a rozhodně nezapáchá. Nemusíte se ani bát, že by žížaly vylezly v noci na průzkum vašeho bytu, protože jsou světloplaché. Křupání slupek z ovoce a zeleniny si opravdu vychutnávají, je to pro ně takový All-incompost hotel. Sem tam jim do směsi přihoďte suchou složku v podobě obalů z vajíček, rolí z toaletního papíru či čistý karton, abyste předešli nežádoucí vysoké vlhkosti. Pokud bude naopak směs velmi suchá, pokropte ji vodou z rozprašovače. Vyhněte se masu, vařeným jídlům a mléčným výrobkům i překrmování žížal přidáváním velkého množství zbytků z kuchyně – nestrávili by je.

Věděli jste, že recyklovat lze i elektro? DATART myslí EKOlogicky a stejně tak jedná. Staré velké elektrospotřebiče likviduje udržitelným způsobem a ochotně přijme i malé vysloužilé spotřebiče, baterie či žárovky na všech prodejnách.

Jak založit zahradní kompost

Mít kompost na zahradě je hotové bohatství. Nejprve si musíte pořídit nádobu na kompost. Kdo má k dispozici zahradu od nevidím do nevidím, může kompostovat volně na kupce kdekoli v koutě zahrady. Mnohočetné mikroorganismy a různorodý hmyz se postarají o dokonalý rozklad všech zbytků z domácnosti i zahrady přirozenou cestou. Vy ostatní si můžete pořídit v obchodě plastový nebo dřevěný kompostér, pokud to však dokážete, vyrobte si vlastní (ideálně 3komorový) z dřevěných palet či pletiva.

jak založiť záhradní kompost

Zahradní kompostér založte na místě, které nebude v blízkosti zdroje pitné vody, bude v bezprostředním kontaktu se zemí, snadno přístupný a situován do polostínu až stínu, ne na přímém slunci. Areál kolem kompostéru ponechte volný, aby měl dostatek vzduchu a abyste s ním mohli pracovat bez prostorových omezení. Obsah dusíkatých (posečená tráva, hnůj, listí, měkčí organický materiál atd.) a uhlíkatých (dřevo, popel, štěpka, tvrdší části rostlin apod.) materiálů by měl být v poměru 1 : 1.

Dobrému „zažívání“ kompostu pomůžete, pokud velké větve podrtíte, postříháte či pořežete na menší části. Zvětšíte tak plochu působení pro mikroorganismy a vynaložíte i méně námahy při překopávce vrstev kompostu. Důležité je, aby přes kompost stále proudil vzduch, jinak normálně nezapáchající masa začne smrdět. Zápachu předejdete i správnou péčí o kompost.

Síto na kompost

První vyzrálý kompost vznikne přibližně po půl roce. Měl by mít tmavě hnědou až černou barvu, konzistenci podobnou rašelině a přirozeně jemnou zemitou vůni. Pro jemnější texturu kompostu bez větších zbytků rostlin doporučujeme použít síto na kompost a hmotu prosít.

Jak pečovat o kompost

Jak správně pečovat o zahradní kompost

Provzdušňujte – Jednoduše vrstvy popřehazujte zahradními vidlemi, abyste dosáhli vzdušnosti a rovnoměrné vlhkosti.

Udržujte optimální vlhkost – Při vysoké vlhkosti přidejte suché složky, při nízké pokropte kompost vodou z rozprašovače. Úroveň vlhkosti zjistíte jednoduchým testem. Vezměte do dlaně hrst kompostu přímo ze středu kompostoviště. Vytisknete-li jen pár kapek, bravo, vedete si v kompostování výborně. V případě, že bude vzorek bez vody nebo z něj bude vytékat hodně vody, řiďte se doporučením v první větě.

Urychlovač kompostu – Rychlejšímu rozkladu dopomohou mikroorganismy a enzymy, které koupíte již téměř v každém zahrádkářství, v zahradních domech či na e-shopu.

Kompostovatelné pytle – Máte nadbytek kompostovatelného materiálu? Šup s ním do pytle! Ale 100% kompostovatelného, ​​který se později sám rozloží v kompostu.

Láska – Pozitivní přístup je základem úspěchu všeho. I při takovém zakládání a produkování kvalitního domácího kompostu. Takže ho nezapomeňte krmit kvalitní stravou, sem tam prohrabat, vedle toho si pustit oblíbenou hudbu do uší a získáte navíc dokonalý relax pro tělo i duši.

Jak využít kompost

Jak využít kompost?

Jednoduše pro další život. Kompost je plný životadárných látek, které obohatí půdu na zahradě, ale i tu doma v květináčích. Kompost je cenný zdroj živin, zdroj vydatně obohacující. Dnes najdete na trhu mnohá hnojiva i organického původu. Neradíme vyhýbat se jim, ale domácí a správně vyzrálý kompost je přírodní hnojivo nad zlato. Takže co s ním? Rovnoměrně ho rozsypejte po půdě v zahradě k okrasným i užitkovým rostlinám, keřům i stromům, do vyvýšených záhonů či přidejte hrst i do květináčů s pokojovými rostlinkami.

Jak správně kompostovat

Co ne/patří do kompostu

ANO NE

slupky z ovoce a zeleniny

sklo, plast, kov, textil

usazenina z kávy, čajové sáčky

maso a mléčné výrobky, kosti, kůže, oleje a tuky

skořápky z vajec, ořechů

trus masožravých zvířat

zbytky jídel (bez masa, v malé míře, ne často)

zdechliny zvířat, použité podestýlky zvířat

listí (z ořechu jen minimum), tráva, větvičky, sláma, dřevěná štěpka

léky, nebezpečný odpad, nic chemicky ošetřené či znečištěné

popel, dřevěné uhlí

tekutiny (polévky, omáčky, slazené nápoje...)

plevel, odřezky rostlin, povadlé květiny (bez stuh apod.)

papír (výjimkou je čistý kartón bez lepicí pásky jako dělící vrstva)

100% kompostovatelné pytle a obaly

plenky, cigarety, nakažené rostliny, tlusté větve

Další aktuality

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

Když kapacita stávající lednice nestačí, je čas poohlédnout se po prostornějším spotřebiči. Může jím být moderní americká lednice od LG, která nabízí nejen elegantní design, ale i mnoho užitečných fun...... Celý článek
Nejlepší mobily pro seniory

Nejlepší mobily pro seniory

Hledáte kvalitní a jednoduchý mobil pro babičku či dědečka? Ten pravý telefon pro seniory nepřekypuje množstvím funkcí, vše je podřízeno spíše jednoduchosti a snadnému ovládání. Nabídka seniorských te...... Celý článek
Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Výlety, skok padákem, projížďka autem nebo jen rodinná dovolená? To vše bychom si přáli zachytit v prvotřídní kvalitě a akční kamera Insta360 X4 nám hodlá toto přání splnit. Oproti předchozí řadě bodu...... Celý článek
Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Čištění indukční varné desky je mnohem jednodušší než čištění plynového sporáku. Na hladké ploše bez záhybů a vystouplých míst se však i tak objevují skvrny po mastnotě, zbytky potravin a čas od času ...... Celý článek
Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Nové chytré brýle Ray-Ban Meta zaujmou hned několika způsoby. Na rozdíl od brýlí na virtuální realitu jsou skvělým doplňkem při běžném nošení a v mnoha směrech zastoupí chytrý telefon. Pokud jste rádi...... Celý článek