0 Kč
×

Jak se zbavit octomilek?

16.01.2024

Malé světlé mušky, které s oblibou sedají na ovoci nebo poletují kolem květináčů s vašimi pokojovými rostlinami. Přesně to jsou octomilky, které dokáží zejména v letních měsících potrápit řadu domácností. Zajímá vás, jak se jich účinně zbavit a jak předcházet tomu, aby se u vás opět usídlily?

Jak se zbavit octomilek

Co jsou octomilky a proč je doma máme

Octomilka je velmi malá muška, která měří v rozmezí od 1 do 6 mm. Lidově se jí přezdívá také vinná, octová, banánová či ovocná muška. Jak tyto názvy napovídají, tento druh hmyzu má velkou zálibu právě v přezrálém a hnijícím ovoci. Lákají je ale také zbytky sladkých nápojů ve sklenicích. 

V současné době je známo více než 2 000 druhů octomilek. Tím nejznámějším je však octomilka obecná, která se hojně nachází právě v blízkosti lidských obydlí. 

Octomilky přitahují sladké a kyselé vůně. I když po tom netoužíte, můžete je domů nalákat na nevynesený koš nebo třeba již přezrálé banány ležící v míse s ovocem. Problém octomilek spočívá i v tom, že se velmi rychle množí. Do přezrálého ovoce (nebo třeba zmíněného nevyneseného koše) prakticky okamžitě nakladou vajíčka. Samička octomilky dokáže při ideální teplotě klást denně 30 až 50 vajíček, přičemž plné vylíhnutí dospělého jedince trvá pouhých 7 dní. 

Co jsou octomilky a proč je doma máme

Tipy a rady, jak se účinně zbavit octomilek u vás doma

Všimli jste si poletujících mušek v kuchyni? Nebo jste snad objevili larvy octomilek? Včasným zákrokem zabráníte tomu, aby došlo k dalšímu množení hmyzu. 


Ukliďte potraviny

Pro každou octomilku je obrovským lákadlem ovoce. Pokud tedy již doma máte nahnilé či přezrálé kusy ovoce, zabalte je a vyhoďte přímo do venkovní popelnice. Ostatní ovoce dejte do lednice či do spíže. Zbavte se v domácnosti také nedopitých sklenic s pivem či ovocnými šťávami a důkladně je vymejte. 

Tipy a rady, jak se účinně zbavit octomilek

Zbavte se odpadu a omyjte koš

Octomilky se mohou držet ve vašem odpadkovém koši. Proto jej vyneste a důkladně vymyjte i nádobu, do níž jej shromažďujete. Pro tento účel použijte horkou vodu a saponát. 


Vydezinfikujte odpad ve dřezu

Ve dřezu se někdy mohou držet zbytky jídla, které jsou rovněž lákadlem pro tento druh hmyzu. Proto dřez zbavte všeho, co do něj nepatří. Ideálně jej ještě prolijte horkou vodou, čímž odstraníte bakterie ze zbytků jídla

Vydezinfikujte odpad ve dřezu

Nastražte na octomilky past

Dalším krokem v boji proti octomilkám může být nastražení pasti. I když se totiž vrhnete do kompletního úklidu, prakticky vždy to nějaká octomilka přežije a může v kladení vajíček pokračovat. Na kuchyňskou linku (nebo jiné místo) proto připravte profesionální past na octomilky. Funguje na jednoduchém principu. Mušky naláká dovnitř, nicméně ven se již nedostanou. 

Případně si můžete jednoduchou past vyrobit sami. Do misky položte kousek přezrálého ovoce. Pokud jej zrovna nemáte po ruce, může se jednat i o trochu ovocného džusu či vína. Vše zakryjte potravinovou fólií, do níž následně uděláte pár dírek (například vidličkou). Octomilky si zpravidla velmi dobře poradí s tím, aby se dostali dovnitř, ven už ale ne. Pak už tedy stačí jen celek vyhodit do venkovní popelnice. 

Nastražte na octomilky past

Zkuste spreje proti octomilkám

Octomilky jsou doma především v kuchyni. A v této místnosti se lidé chemickým prostředkům zpravidla vyhýbají. Jednou z možností, jak se účinně zbavit octomilek, je však používání speciálních sprejů. S jeho pomocí stačí postříkat plochy, na něž tento hmyz nejčastěji sedá

Sprej vytvoří speciální povlak, který bude vaši kuchyň chránit i týdny. Nevýhodou je, že tento sprej byste neměli stříkat na povrchy, které přijdou do styku s potravinami (typicky se bude jednat o kuchyňskou linku). 

Zkuste spreje proti octomilkám

Zbavte se nakladených vajíček

Mušky jsou zahubené, ještě stále ale nemáte vyhráno. V domácnosti se totiž mohou nacházet ještě jejich vajíčka nebo larvy. Proto se zaměřte na důkladný úklid míst, kde by k tomu mohlo dojít.

Typicky se bude jednat o mísu s ovocem nebo třeba kuchyňskou desku ulepenou od ovocné šťávy. Všechna tato místa proto umyjte a vydezinfikujte je odpovídajícím prostředkem. Dejte si pozor i na lednici, do níž se mohou octomilky dostat a naklást vajíčka i v tomto prostředí. 

Zbavte se nakladených vajíček

Jak na prevenci proti octomilkám

S octomilkami v domácnosti jistě nikdo bojovat nechce. Proto je důležité myslet na vhodnou prevenci, aby se k vám tito nezvaní hosté nevrátili. Jak na to?


Vše skladujte v uzavíratelných nádobách

Potraviny vždy skladujte v uzavíratelných dózach na potraviny. I když mísa na ovoce na kuchyňské lince vypadá esteticky, pro octomilky se jedná o jasnou pozvánku k vám domů. Pokud již bude nějaký kousek ovoce přezrálý nebo začne hnít, co nejdříve se ho zbavte. Nevyhazujte jej však do odpadkového koše v domácnosti. Místo toho daný kousek zabalte a odneste jej do venkovní popelnice. 

Vše skladujte v uzavíratelných nádobách

Pravidelně vyhazujte odpad

Především v letních měsících je na místě zintenzivnit vyprazdňování odpadkového koše v domácnosti. Vždy, jakmile odpad vynesete, také důkladně vydezinfikujte nádobu. Odpad házejte do odpadkového pytle, nikoliv volně do koše. 


Udržujte čistotu v kuchyni

Bezprostředně po vaření kuchyňskou linku zbavte veškerých nečistot a zbytků potravin. Používejte teplou vodu a k tomu určený saponát. Nezapomínejte také na průběžné čištění odpadu v kuchyňském dřezu. 

Jak se zbavit octomilek?

Nenechávejte v domácnosti špinavé nádobí

Jakmile nádobí zašpiníte, snažte se jej co nejrychleji umýt nebo aspoň umístit do myčky. A naučte to i ostatní členy své domácnosti. Pokud si například děti nosí večeři do dětského pokoje, mohou zde špinavé talíře skladovat do druhého dne. A takové prostředí je opět místem, kde může dojít k množení octomilek. 


Čistěte kávovar

I kávová sedlina může být místem, které octomilky láká. Proto pamatujte na průběžné čištění kávovaru. Zbavte jej sedliny a omyjte veškeré plochy, na nichž mohou ulpívat zbytky připraveného nápoje. 

***

Octomilky v domácnosti jsou nepříjemným problémem, který dokáže potrápit. Vhodnou prevencí však můžete jejich výskytu předcházet. 

Další aktuality

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kdo má rád kvalitní zvuk, zná značku Marshall. O jejích kvalitách se ani nedá pochybovat, a proto můžeme rovnou přejít na věc a představit si její dvě novinky – Marshall Minor IV a Marshall Maj...... Celý článek
Nejlepší mobily pro děti

Nejlepší mobily pro děti

Pořízení prvního mobilu patří k důležitým momentům dětského období. S jeho koupí je však spojená spousta otázek, jako třeba: nevystavuji své dítě zbytečně riziku? Je už zralý/zralá na telefon? Kolik d...... Celý článek
Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Dokonalou kombinaci výkonu a pohodlí představuje značka Bosch. Tyčový vysavač Unlimited Aqua BCS712HYG5 mopuje a vysává najednou s maximálním výkonem a neomezenou flexibilitou. Tuto novinku jsme pro v...... Celý článek
Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Léto, vlhké prostředí a komáři jdou neodmyslitelně dohromady. Tento dotěrný hmyz nás dokáže potrápit nejen doma, ale i při posezení na zahradě. Zjistěte, co odpuzuje komáry a jak se jich jednou provžd...... Celý článek
Co je to hotspot?

Co je to hotspot?

Potřebujete odeslat důležitý e-mail nebo dokončit objednávku, když tu náhle jak naschvál vaše Wi-Fi vypadne a vy jste bez internetu. Řešení je naštěstí jednoduché, stačí mít po ruce spolehlivý hotspot...... Celý článek