0 Kč
×

Jak správně sedět u počítače?

10.11.2022

Pokrok v digitálních technologiích nás vede jako lidstvo mílovými kroky vpřed, často nás však obírá o kroky fyzické. Mnohá zaměstnání vyžadují práci vsedě, v poloze, která je pro člověka nepřirozená. Časem začneme pociťovat bolest a trpět na onemocnění, která se stávají stále častějšími a umí vyústit ve vážné zdravotní problémy. Prevence je přitom jednoduchá. Více si o ní povíme v našem článku. Usaďte se, čtěte a ať se vám líbí.

Jak správně sedět u PC

Příznaky a rizika

Nesprávné sezení za počítačem nás ohrožuje na zdraví, a kromě přírůstku hmotnosti, kardiovaskulárních onemocnění, tenisového lokte, křečových žil či žilní trombózy sebou přináší i negativní důsledky projevující se degenerativními chorobami páteře či stále častějším syndromem karpálního tunelu.

U syndromu karpálního tunelu se v krátkosti zastavíme a doporučíme vám náš článek, ve kterém se dozvíte nejen jak proti němu bojovat, ale hlavně jak se projevuje a jak mu předcházet. Jedná se totiž o nejčastější onemocnění horní končetiny, které se nevyplatí podceňovat.

Pokud vaše zaměstnání, nebo také oblíbená volnočasová aktivita, vyžaduje hodiny a hodiny bez pohybu za počítačem, přinese to pouze jediné – bolest. Kromě celé páteře se mohou neduhy sezení ve špatné poloze projevovat i dlouhodobou únavou, bolestmi v oblasti ramen, kloubů horních končetin, svalů, křečemi v nohou i rukou v důsledku nedostatečného prokrvování a v neposlední řadě také poškozením vzácného smyslu, a to zraku. Nemluvě o tom, že když člověka něco bolí, radikálně klesá i nálada. Avšak hlavu vzhůru, protože řešení, jako vždy, existuje. Stačí každý den cvičit (alespoň chvilku a pravidelně) a naučit se základní pravidla ergonomie.

Jak správně sedět u počítače

Pravidla ergonomie

Ergonomie je věda, která se zabývá vztahy mezi prostředím a člověkem. V souvislosti s naším tématem „Jak správně sedět za PC“ souvisí i s vybavením kanceláře a pracovního prostoru. Jak by to mělo vypadat uvádíme v několika základních bodech.

1. Dejte si přestávku

Sedavé zaměstnání byste měli pravidelně přerušovat pohybovými přestávkami. Stagnaci těla je třeba kompenzovat pohybem, to je ta nejefektivnější cesta v boji proti bolesti.

Přestávky jsme měli povinně během školky i školy, a jako bychom na ně zapomněli. Dopřejte si proto chvilku odpočinku, efekt má už pár minut, a pravidelně se projděte po pracovišti.

Správné sezení u počítače úzce souvisí právě s odpočinkovou aktivitou, která je pro vaše zdraví nezbytná. Není to jen fráze, pravidelný pohyb opravdu pomáhá udržovat tělo v kondici a čím více pohybu mu dopřejete, tím méně vás bude bolet.

Jak sedět u PC


2. Přesedněte si

Vše začíná židlí. Abyste mohli praktikovat zdravé, ale také komfortní sezení, je vhodné si pořídit ergonomickou židli. Vybírejte si určitě typy s nastavitelnou výškou a pokud je to možné, i s bederní opěrkou, která bude kopírovat vaši bederní část. Jedná se o parametry, které vám umožní sedět vzpřímeně s optimálním zakřivením páteře a v ideální výšce za pracovním stolem. Pozornost věnujte i sedací části – jejímu tvaru a materiálu, aby vám na ní hýždě neklouzala a netlačila do spodní části stehen. Plusovým bodem je také celková polohovatelnost a možnost zádové opěradlo naklánět dozadu. Židle je základ, proto investicí do kvalitního modelu investujete zároveň do svého zdraví.

Jak sedět u PC

3. Jak sedět za PC?

Jak je to špatně? Sedíte pouze na konci židle, nohu máte složenou pod zadkem, nakláníte se příliš dopředu nebo skoro ležíte, sedíte na zemi v tureckém sedu a židle je vedle vás (Poznali jste se, že?). Nesprávné způsoby určitě ovládáme na jedničku všichni.

A jak je to správně? Zadek byste měli mít co nejvíce zastrčený v židli a bederní část by měla přesně kopírovat případnou bederní opěrku. Sedíte samozřejmě zpříma s chodily položenými na zemi. Nikdy se nehrbte! Doporučuje se v pravidelných časových zónách měnit polohu, abyste ulevili zátěži na páteř i hýžďovým svalům, prokrvili si svalstvo a snížili tlak na plotýnky. V praxi to znamená, že budete chvilku v předklonu a poté v záklonu.

správné sezení u počítače

4. Pracovní stůl a jeho výška

Pracovní deska by měla být ve výšce souběžně s lokty (platí i pro práci ve stoje) a měli byste mít možnost si výšku upravit, jako je tomu například u některých herních stolů. Pokud je stůl příliš vysoko, budete si namáhat ramena i zápěstí. V opačném případě, u velmi nízkého stolu, ohnete celou páteř či si budete opírat ruce a lokty o stehna a tím částečně blokovat prokrvení nohou.

Výbornou pomůckou je opěrka na nohy, kterou můžete polohovat. Stehna by měla s koleny svírat 90° úhel co nejdéle, totéž platí i o loktech a předloktích.

5. Monitor

Příčina, která bývá často přehlížena, je nevhodně umístěný monitor. Horní hrana monitoru by měla být v úrovni očí a vzdálenost přibližně mezi 50 – 70 cm, v úhlu 20° až 35° od horizontálního úhlu očí. Nezapomínejte ani na optimální nastavení jasu monitoru, které rovněž způsobuje časté bolesti očí i hlavy. Blízko či velmi daleko, takové umístění může způsobit výraznou bolest hlavy i páteře.

Pokud vaše práce vyžaduje práci s více daty na obrazovce a chcete se vyhnout neustálému „natahování“ hlavy a vícenásobnému překlikávání, určitě oceníte i širokoúhlé monitory. Ne, nejsou jen pro hráče, jsou doslova prostornou pracovní plochou, kterou ocení každý, kdo pracuje s počítačem.

Širokouhlé monitory

6. Klávesnice a myš

Příslušenství k počítači byste měli mít na dosah ruky. Obecně se uvádí vzdálenost pro muže 50 cm a pro ženy 44 cm.

Samozřejmě, že výška každého z nás je jiná, proto nebude sedět na každého. Je však logické, že byste ruce neměli za klávesnicí či myškou natahovat, ani je mít příliš u těla.

Jak jsme již zmiňovali v příznacích, bohužel častou diagnózou je syndrom karpálního tunelu, který úzce souvisí právě s prací s počítačovou myší. Předcházet mu můžete i tak, že si pořídíte ergonomickou myš, klávesnici a doplníte je ergonomickými podložkami.

Toto nepříjemné onemocnění si může vyžádat i operaci, pokud jej zanedbáte. Více se o syndromu karpálního tunelu, a o tom, jak mu předcházet, dozvíte v tomto článku.

Správné rozložení myši a klávesnice


7. Střídejte polohy

V případě, že je vaše pracovní doba delší než pár hodin, měli byste střídat sed s chůzí (případně lehem) a cvičením. Spousta kanceláří má ve své výbavě například fit míč či místo pro krátký odpočinek. Pokud to není váš případ, zvolte cviky, minimálně však krátkou procházku, a to i jednou za hodinu. Dnes už není problém si stáhnout do mobilu aplikaci s tipy na cvičení a připomínkou času či inspirovat se YouTube tutoriály a doporučeními na internetu.


8. Volný čas a sport

Sportujte! Kdykoli se dá, alespoň chvilku každý den po práci věnujte protažení svalů a končetin. Počítá se jakýkoli pravidelný pohyb, který vám bude dělat radost. Nemusí to být vždy jen fitness centrum, cvičit můžete klidně i doma, s přáteli nebo dětmi v parku.

Běhání

Zacvičte si!

Bolí vás to? Rozcvičte to! V článku jste zatím zjistili, jak správně sedět za PC, nyní si však popíšeme i pár cviků, kterými můžete kompenzovat svůj „pohybový dluh“. Základem je pravidelnost, plynulost, žádné prudké pohyby. V úvahu jsme vzali i to, že je budete muset s největší pravděpodobností praktikovat v kanceláři, proto jsou jednoduché a kolegy jimi určitě rušit nebudete.

Ale říct jim o nich rozhodně můžete. V případě, že pocítíte při cvičení náhlou bolest, dejte si přestávku a zhluboka pomalu dýchejte. Začátky mohou být bolestivé, ale časem díky pravidelnému cvičení odezní a vy budete plni energie a zapomenete i na únavu.

Jak sedět u PC


Cviky na rozhýbání:

  1. Narovnejte se, dívejte se přímo před sebe, nadechněte se a s výdechem pomalu otáčejte hlavu bradou k pravému rameni a zpět. Chvilku se dívejte před sebe a následně totéž zopakujte i na levou stranu. Cvik opakujte alespoň 3x, nejlépe každou hodinu.
  2. Při dýchání pomalým tempem naklánějte hlavu doprava a následně doleva. Jde především o pomalý tah svalů, prudké a rychlé pohyby nepřinesou kýžený efekt, jelikož si můžete spíše ublížit. Opakujte rovněž minimálně 3x každou hodinu.
  3. Určitě také pomůže všemi známé kroužení rukama či zápěstím dopředu i vzad, procházky nebo cvik, kdy se ve stoje chytíte dlaněmi za bedra a jemně se nakloníte dozadu.
  4. Procvičte si také ramena. Pravou ruku napřáhněte směrem k hrudníku, levou rukou zatlačte na pravý loket a snažte se jemným tlakem přitlačit pravou ruku k tělu, dokud neucítíte tlak v rameni. Vydržte pár vteřin a udělejte to samé i s levou rukou. Opakujte několikrát.
  5. Dejte si ruce za hlavu, překřižte si prsty a hlavou zatlačte jemně proti zátylku. V pozici setrvejte pár vteřin. Opakujte alespoň 5x.

jak sedět u počítače

Každý cvik můžete cvičit i vícekrát. Ideální je procvičit si všechny části těla a cviky střídat, hlavně pravidelně. Zvyk je železná košile, během krátké chvíle proto cvičení určitě zařadíte mezi běžnou „pracovní“ rutinu.

Nehrb se! Sedni si pořádně! Nevrť se tolik na té židli! Známé pokyny, které nám říkaly naše mámy a mnohým říkají dodnes. Vždy však měli dodatek – „protože tě budou bolet záda“. A zase jednou měly naše maminky pravdu. Správné sezení u počítače přináší úlevu nejen od bolesti páteře, ale upevňuje vaše zdraví a doslova vám prodlouží život. Důsledky nesprávného sezení za počítačem pocítíme dříve či později. Umíme jim však předejít, a to pravidelným pohybem a dodržováním ergonomických zásad. Nepodceňujte je a odvděčte se sami sobě zdravím. To máme zatím bohužel jen jedno.
 

Zajímá mě to

Další aktuality

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

Když kapacita stávající lednice nestačí, je čas poohlédnout se po prostornějším spotřebiči. Může jím být moderní americká lednice od LG, která nabízí nejen elegantní design, ale i mnoho užitečných fun...... Celý článek
Nejlepší mobily pro seniory

Nejlepší mobily pro seniory

Hledáte kvalitní a jednoduchý mobil pro babičku či dědečka? Ten pravý telefon pro seniory nepřekypuje množstvím funkcí, vše je podřízeno spíše jednoduchosti a snadnému ovládání. Nabídka seniorských te...... Celý článek
Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Výlety, skok padákem, projížďka autem nebo jen rodinná dovolená? To vše bychom si přáli zachytit v prvotřídní kvalitě a akční kamera Insta360 X4 nám hodlá toto přání splnit. Oproti předchozí řadě bodu...... Celý článek
Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Čištění indukční varné desky je mnohem jednodušší než čištění plynového sporáku. Na hladké ploše bez záhybů a vystouplých míst se však i tak objevují skvrny po mastnotě, zbytky potravin a čas od času ...... Celý článek
Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Nové chytré brýle Ray-Ban Meta zaujmou hned několika způsoby. Na rozdíl od brýlí na virtuální realitu jsou skvělým doplňkem při běžném nošení a v mnoha směrech zastoupí chytrý telefon. Pokud jste rádi...... Celý článek