0 Kč
×

Jak mohou technologie pomoci lidem s postižením?

13.10.2023

Koho by dříve napadlo zavolat neslyšícímu kamarádovi, nebo že i nevidomí budou používat dotykový telefon. Zatímco zdravý člověk považuje notebook či smartphone za „pouhý“ pracovní nástroj, případně  zdroj zábavy, pro osoby s postižením jde často o jediný prostředek pro komunikaci s okolím a orientaci v prostoru. Neustálá digitalizace však přináší i nové překážky v dříve bezproblémových oblastech. Na následujících řádcích vám prozradím i vlastní zkušenosti, sám jsem totiž nevidomý a pro DATART pracuji již více než 10 let.

Jak mohou technologie pomoci lidem s postižením?

O čem se dočtete:

Život s handicapem, ať už jde o postižení pohybové, duševní či smyslové, není vůbec jednoduchý. Zajít si na úřad, nákup nebo jen tak s přáteli do restaurace – pro zdravého člověka naprostá samozřejmost, pro handicapovaného velký problém. Starat se o vlastní finance, nebo tak všední věc jako přečíst si noviny, bylo dříve bez pomoci druhých nemyslitelné.

Vývoj moderních technologií jde naštěstí kupředu mílovými kroky. Záležitosti, které postižení zvládali dříve jen s pomocí druhých, mohou dnes obstarat zcela sami – komunikovat s úřady pomocí svého PC a portálu občana, objednat si nákup a nechat si jej doručit až domů nebo si přečíst jakékoli noviny z celého světa.

Nevidomí a práce na počítači

I nevidomí mohou pracovat s počítačem či smartphonem

Zatímco dříve mohli zrakově postižení pracovat maximálně jako spojovatelé na telefonní ústředně, případně v keramických dílnách, dnes mohou díky počítačům působit téměř na jakékoli pozici. Že to bez zraku nejde? Ale kdepak. Díky hlasovému výstupu neboli odečítači obrazovky mohou nevidomí používat téměř jakýkoli počítač či notebook.

Kouzlo tkví ve speciálním softwaru (odečítači obrazovky), který vše, co běžný uživatel vidí na obrazovce, převádí do mluvené řeči. Na rozdíl od vidícího nevidomý nepoužívá myš, ale kurzorové šipky a klávesové zkratky. Mimochodem, před nedávnem zde vyšel skvělý článek o klávesových zkratkách, kde jsem se i já (ač mám klávesové zkratky doslova v malíku) dozvěděl spoustu nových věcí.

Nevidomí a smartphone

Nevidomí a chytrý telefon? Dříve utopie, dnes realita! To vše díky společnosti Apple, která jako první do iPhonů integrovala speciální nástavbu VoiceOver podporující hlasový výstup a speciální dotyky i gesta pro pohyb po displeji.

Zrakově postižení si tak konečně mohou díky GPS navigaci sami zajít do oblíbené restaurace, namířením kamery si nechat přečíst jídelní lístek a po jídle pohodlně zaplatit pomocí Apple Pay, případně využít aplikaci pro rozpoznávání bankovek zvládající nejen české koruny. Naštěstí se blýská na lepší časy a stále více funkcí je dostupných i pro telefony s Androidem, které jsou přece jen cenově dostupnější.

Smartphony pro nevidící

Neslyšícím pomáhají počítače, chytré hodinky i zvonky

Zatímco nevidomým činí největší potíže orientace v prostoru, pro osoby s vadou sluchu je největší překážkou komunikace se slyšícími lidmi. I zde však mají technologie co nabídnout, a to i osobám s úplnou hluchotou. Největší průlom pochopitelně přinesla možnost psát SMS a emaily, moderní počítače a smartphony kromě toho umí převádět audio zprávy do textové podoby nebo je dokonce i simultánně tlumočit do znakového jazyka. Možná ani nevíte, že přes Google Meet hovoříte s téměř neslyšící osobou.

Neslyšící často bojují i s překážkami, které si zdravý člověk ani neuvědomuje. Jak zjistit, že k vám přišla návštěva, nebo že je za dveřmi pošťák, když neslyšíte? Běžné zvonky zde nemají smysl, naštěstí jsou tu zvonky chytré, které na příchozího upozorní buď světelnou signalizací na panelu, případně vibracemi smartphonu či chytrých hodinek. Věděli jste, že chytré hodinky dovedou upozornit i na dětský pláč? Šikovná funkce nejen pro neslyšící, nemyslíte?

Počítače pomáhají neslyšícím

Moderní technologie pomáhají i tělesně postiženým

Ani život s tělesným postižením není vůbec jednoduchý. Se samostatným pohybem naštěstí pomáhají stále chytřejší invalidní vozíky s ovládáním i pro kvadruplegiky zvládající i obtížnější terén a některé dokonce i menší schody, paradoxně větší překážkou je často sebeobsluha a pohyb ve vlastní domácnosti.

Pomocnou ruku naštěstí podávají hlasoví asistenti, např. Apple HomePod či Google Home. Potřebujete rozsvítit světlo a nedosáhnete z vozíku na vypínač? Stačí jeden povel a Siri vše zařídí za vás. Máte-li v domácnosti chytré spínače, můžete takto ovládat okna, žaluzie či dveře, v na míru upravených bytech dokonce otevírat skříňky či vysouvat police. Co se týče žaluzií, určitě zvolte venkovní žaluzie na elektrický pohon. Umí nejlépe regulovat přirozené osvětlení. A  díky elektrickému pohonu jsou kompatibilní s chytrým ovládáním domácnosti.

Moderní technologie pro neslyšící

U těch nejvážněji postižených je problémem nejen pohyb, kdy jsou upoutáni na lůžko, ale často i samotná komunikace s okolím. Také zde si však technologie poradí. I když je člověk zcela nepohyblivý, může se spolehnout na speciálně upravený počítač snímající pohyby očí, prstů na nohou či rukou, ale také rtů či jazyka. Pomocnou ruku podávají nejrůznější motorizované podavače ovládané skrze hlasového asistenta, popř. výše zmíněným počítačem. Časem se snad dočkáme i pomoci od robotů.

Moderní technologie pro nevidomé

Každá moderní technologie má svůj rub i líc

Ač všechny výše zmíněné technologie a produkty pomáhají, tak nebývají nejlevnější, což je pro osoby s postižením zásadní problém. Mnoho lidí s handicapem žije na hranici chudoby nebo dokonce pod ní a chytrá domácnost je pro ně „tím posledním“, co je v jejich situaci zajímá.

Jde o tzv. daň z postižení – aby měli lidé s handicapem lepší kvalitu života, musí zaplatit mnohem více než zdravý člověk, ač mají výrazně méně peněz. Stále více lidí si přitom myslí, že díky moderním technologiím již handicapovaným téměř není nutné pomáhat, zároveň si však neuvědomují, že výše zmíněné pomůcky a technologie stojí často desítky tisíc (někdy i dolarů) a že ani ten nejlepší vozík neznamená konec podpory bezbariérových projektů.

Moderní technologie pro tělesně postižené

Velkým problémem nejen pro nevidomé je stále větší rozmach dotykového ovládání a úbytek zejména domácích spotřebičů s fyzickými tlačítky. Zatímco dříve si nevidomí zvládali sami vyprat a často i uvařit (vše bylo volitelné otočnými voliči a fyzickými tlačítky), dnes je stále více spotřebičů vybaveno dotykovými plochami, dvojnásob to platí u sklokeramických varných desek s jednolitou plochou. Pomocnou ruku sice mohou podat chytré aplikace mobilních telefonů, ty ale nejsou vhodné pro veškerou populaci.

***

Snad se jednou dočkáme toho, že výše zmíněné technologie budou dostupné všem lidem, kterým mohou opravdu pomoci.
 

Zajímá mě to

Další aktuality

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kdo má rád kvalitní zvuk, zná značku Marshall. O jejích kvalitách se ani nedá pochybovat, a proto můžeme rovnou přejít na věc a představit si její dvě novinky – Marshall Minor IV a Marshall Maj...... Celý článek
Nejlepší mobily pro děti

Nejlepší mobily pro děti

Pořízení prvního mobilu patří k důležitým momentům dětského období. S jeho koupí je však spojená spousta otázek, jako třeba: nevystavuji své dítě zbytečně riziku? Je už zralý/zralá na telefon? Kolik d...... Celý článek
Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Dokonalou kombinaci výkonu a pohodlí představuje značka Bosch. Tyčový vysavač Unlimited Aqua BCS712HYG5 mopuje a vysává najednou s maximálním výkonem a neomezenou flexibilitou. Tuto novinku jsme pro v...... Celý článek
Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Léto, vlhké prostředí a komáři jdou neodmyslitelně dohromady. Tento dotěrný hmyz nás dokáže potrápit nejen doma, ale i při posezení na zahradě. Zjistěte, co odpuzuje komáry a jak se jich jednou provžd...... Celý článek
Co je to hotspot?

Co je to hotspot?

Potřebujete odeslat důležitý e-mail nebo dokončit objednávku, když tu náhle jak naschvál vaše Wi-Fi vypadne a vy jste bez internetu. Řešení je naštěstí jednoduché, stačí mít po ruce spolehlivý hotspot...... Celý článek