0 Kč
×

Jak (vy)čistit plynový sporák?

19.04.2024

Na rozdíl od hladkých varných desek je plynový sporák podstatně členitější, což znamená i náročnější na údržbu. Jak vyčistit plynový sporák k dokonalosti a jak si poradit s vrstvou mastnoty i v obtížně dostupných místech?

Čištění sporáku

Plynový sporák je místem, kde se připravuje jídlo, proto zřejmě nikoho nepřekvapí, že jej zanáší mastnota, vyvřené mléko či jiné připáleniny. Nejlepší je věnovat se krátké údržbě po každém vaření, ale ani při větším znečištění není důvod k zoufalství.

Stačí na to jít systematicky a s vhodnými pomůckami. Na plynovém sporáku je třeba vyčistit několik detailů – hořáky, hladký povrch mezi nimi, mřížku nad hořáky a vystouplé knoflíky na přední části. Mastnota a usazeniny poměrně rychle zajdou i do těch nejmenších záhybů a mezer. Jak to zvládnout?

Na sporák použijte odstraňovač mastnoty

Mírné znečištění odstraníte pomocí saponátu, teplé vody a houbičky. Vyhněte se použití drátěnky, která může poškodit jak smaltovaný, tak nerezový povrch. Pro připáleniny a silnější vrstvu mastnoty je nejlepší použít odmašťovač určený na sporáky. Působí účinně a po rovnoměrném nanesení se mastnota a nečistoty poddávají již po krátkém působení. Vybírejte odmašťovač určený na plochy, které jsou v kontaktu s potravinami. Uvolněnou špínu jednoduše setřete měkkým hadříkem nebo papírovými ubrousky.

Čištění sporáku

Čištění plynového sporáku octem a sodou

Při úklidu má ocet a jedlá soda překvapivě široké využití a společnou silou přesvědčí i při čištění plynového sporáku. Plochu poprašte jedlou sodou a následně na ni aplikujte ocet přes jemný rozprašovač. Vznikne šumivá reakce, která podpoří uvolnění mastnoty a připálenin. Pak už stačí sporák jen dočista vytřít...

Čištění sporáku

Nenechejte si ujít ani naše tipy, jak vyčistit troubu bez zbytečné námahy a jak vyčistit rychlovarnou konvici.

Vsaďte na sílu parního čističe

Máte doma ruční parní čistič? V kuchyni se sejde při čištění digestoře, obkladaček, pracovní desky, dřezu, ale i varné zóny. Parní čistič využívá tlak ve spojení s vysokou teplotou. Troufne si na mastnotu i odolná připálená místa.

Čištění sporáku

Proud páry z trysek můžete nasměrovat i do těžko dostupných míst, díky čemuž ušetříte cenné minuty času. Zbytky nečistot následně jen jednoduše setřete hadříkem. Čištění horkou párou má navíc i hygienický účinek, jelikož pára vysoké teploty ničí bakterie a škodlivé mikroorganismy.

Jak vyčistit mřížku na sporáku bez námahy?

Samostatnou kapitolou je kovová mřížka na plynovém sporáku. Některé přecházejí přes celou plochu, další jsou osazeny v bezprostředním okolí hořáků. Jedná se o důležitý prvek, díky kterému můžete hrnce a pánve pohodlně umístit nad plameny z hořáků. A právě tyto kovové mřížky jsou přímo „magnetem“ na mastnotu, spáleniny a zbytky jídla.

Čištění mřížky z plynového sporáku si předem naplánujte, jelikož zabere více času. Pro hrubší nánosy nečistot využijte ocet. Osvědčenou metodou je ponoření mřížek do roztoku octa a vody v poměru 1 : 1. K tomu budete potřebovat větší nádobu nebo starý plech. Pokud nechcete plýtvat octem, pořiďte si gázu nebo starou látku, kterou namočíte do octa a následně jí mřížku obalíte. Ocet nechte působit alespoň 3 hodiny (nebo i déle podle míry znečištění). Špína se z mřížky uvolní a na závěr ji jen lehce stáhnete.

Čištění hořáků a trysek na plynovém sporáku vyžaduje čas

Proč? Jedná se o prvky, jejichž zanesení může mít vliv na funkčnost plynového sporáku, a proto by neměly zůstávat bez povšimnutí a ve špatném stavu.

Čištění sporáku

Hořáky opatrně odeberte z plynového sporáku. Znečištěny jsou zejména odolnými připáleninami. Jednou z možností, jak tyto nečistoty uvolnit, je ponořit hořáky do nádoby s horkou vodou a octem. Vyzkoušet také můžete působení sody bikarbony. Hořáky uložte do nádoby, zasypte sodou a přelijte horkou vodou. Soda začne výrazně pěnit. Nechte chvíli působit a pusťte se do leštění. Výrazný lesk obnovíte například také pomocí zubní pasty. Očištěné hořáky před uložením na místo důkladně opláchněte a vysušte.

I pod hořáky v blízkosti trysky se ukrývá spousta nečistot. Při jejich odstraňování dbejte na to, aby zbytky špíny neucpaly trysky. Naleznete zde drobné spálené kousky, které je lepší vyfoukat než vybírat prsty. K očištění trysek od drobných nečistot výborně poslouží kovová jehla.

Jak na čištění knoflíků?

Na závěr poslední část – čištění knoflíků na sporáku a jejich okolí. Na této části sporáku se při dlouhodobém prohlížení objevuje nepěkné zažloutnutí a různé táhlé skvrny. Při odstraňování špíny si však dávejte pozor na to, abyste nepoškodili mechanické knoflíky nebo nechtěně nesmazali ikony. Ne všechny jsou dostatečně trvanlivé.

Čištění sporáku

Před čištěním překryjte dvířka trouby, aby nezůstala zašpiněná. Některé knoflíky lze zcela jednoduše vyjmout a očistit zvlášť, díky čemuž bude práce rychlá. Jiné je to v situaci, kdy si na jejich odpojení netroufnete nebo to prostě nejde. Tehdy si vezměte na pomoc starý zubní kartáček a vatové tyčinky. Ze sody bikarbony a malého množství teplé vody si připravte kašičku. Krouživými pohyby ji naneste na zašpiněné plochy. K dočištění použijte teplou saponátovou vodu a jemný hadřík.

Mějte na paměti, že ne všechny materiály jsou odolné vůči stejným čističům nebo látkám. Vždy se proto řiďte doporučeními výrobců, abyste čistěním neohrozili daný materiál nebo povrch.

***

Další aktuality

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

Když kapacita stávající lednice nestačí, je čas poohlédnout se po prostornějším spotřebiči. Může jím být moderní americká lednice od LG, která nabízí nejen elegantní design, ale i mnoho užitečných fun...... Celý článek
Nejlepší mobily pro seniory

Nejlepší mobily pro seniory

Hledáte kvalitní a jednoduchý mobil pro babičku či dědečka? Ten pravý telefon pro seniory nepřekypuje množstvím funkcí, vše je podřízeno spíše jednoduchosti a snadnému ovládání. Nabídka seniorských te...... Celý článek
Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Výlety, skok padákem, projížďka autem nebo jen rodinná dovolená? To vše bychom si přáli zachytit v prvotřídní kvalitě a akční kamera Insta360 X4 nám hodlá toto přání splnit. Oproti předchozí řadě bodu...... Celý článek
Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Čištění indukční varné desky je mnohem jednodušší než čištění plynového sporáku. Na hladké ploše bez záhybů a vystouplých míst se však i tak objevují skvrny po mastnotě, zbytky potravin a čas od času ...... Celý článek
Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Nové chytré brýle Ray-Ban Meta zaujmou hned několika způsoby. Na rozdíl od brýlí na virtuální realitu jsou skvělým doplňkem při běžném nošení a v mnoha směrech zastoupí chytrý telefon. Pokud jste rádi...... Celý článek