0 Kč
×

Jak vylepšit vaši zahradu? Přinášíme vám tipy (nejen) na léto plné zábavy a oddechu na dvoře!

06.04.2024

Rodinné grilovačky plné dobrého jídla, pohoda u kávy či víkend strávený v bazénu. Patříte mezi milovníky slunečních paprsků? Přizpůsobte svou zahradu vlastním potřebám tak, abyste v ní mohli trávit co nejvíc času. Přinášíme vám několik tipů na její zpestření.

Zahrada

O čem se dočtete:

Základem je dobrý gril!

Bez práce nejsou koláče

Zlatý hřeb programu – oddech ve vyhřáté vodě!

Detaily tvoří celek

Zahrada je pro mnohé oázou klidu. Místem, kde si mohou odpočinout po dlouhém dni v práci či škole. Abychom se v ní však cítili příjemně, je dobré přizpůsobit ji našim potřebám. Někdo má rád více slunce, jiný preferuje lenošení ve stínu. Někomu vyhovuje aktivní oddech, jiní nedají dopustit na chvíle nicnedělání v bazénu. Tak či onak – přinášíme vám několik tipů, díky kterým se budete do zahrady vždy těšit.

Základem je dobrý gril!

Ruku na srdce – komu by se chtělo trávit léto v kuchyni? Vždyť toto období doslova nabádá k tomu připravit si něco dobrého na čerstvém vzduchu. A věřte nám, neexistuje lepší způsob jak dobrý gril. Možná jste z dětství zvyklí, že na grilu se dá připravit jen šťavnaté maso, opak je ale pravdou. Ugrilovat si můžete dokonce i zákusek.

Zahrada

Při výběru zahradního grilu byste měli brát ohled na vlastní preference. Gril na dřevěné uhlí vám poskytne neopakovatelné chutě jídla s kouřovým aroma, ale udržení správné teploty je v něm nejnáročnější. Plynové grily jsou z hlediska ovládání o poznání jednodušší – stačí zapnout hořáky a gril už udělá všechno za vás. Přijdete však o neopakovatelnou chuť přípravy jídel na ohni.

Důležité je se také zaměřit na design a rozměry, vždyť gril se musí do vaší zahrady v první řadě hodit. Výhodou grilů na dřevěné uhlí je jejich oválný tvar a kompaktní rozměry, díky kterým zapadnou kamkoliv. Plynové grily jsou zpravidla větší, na objemnější grilovací ploše však zase můžete připravovat vícero pokrmů zároveň.

Bez práce nejsou koláče

Abyste si dokázali na zahradě správně oddechnout, je potřeba jí věnovat patřičnou pozornost. Základem je udržovat ji v dobrém stavu. Nezbytnou součástí vaší domácnosti by tak mělo být alespoň základní zahradní nářadí. Absolutní nezbytností je dobrá sekačka, protože ta udělá polovinu práce za vás. Například benzínová sekačka s pohonem se postará o dokonalý trávník bez toho, abyste se zbytečně namáhali. Stačí udávat směr, práci s ní zvládnou také větší děti či senioři.

Jste vyznavači absolutního pohodlí? V takovém případě by vám ve výbavě neměla chybět robotická sekačka. Její práci můžete sledovat s limonádou či kávou v ruce. Toto šikovné zařízení nejen samo poseče, ale dokáže se také vrátit ke zdroji napájení a po práci se automaticky dobije. Pracovat tak bude připravená vždy, když to budete potřebovat.

Zahrada

Zkrášlují vám zahradu dřeviny? Ať už okrasné nebo ovocné, aby byl užitek z nich stoprocentní, je dobré sem tam něco zastřihnout nebo pořezat. Věřte nám, investice do motorové či elektrické pily nikdy nebudete litovat. Stromy s ní upravíte podle potřeb, příprava dřeva do krbu na chladnější dny vám navíc půjde jako po másle.

No a v případě, že máte doma hotový ovocný sad, ve výbavě by vám neměl chybět ani drtič zahradního odpadu. Díky němu se vyhnete neustálému přemýšlení, co uděláte se dřevem či měkkou zelení, kterou už jinak nezpracujete.

Zlatý hřeb programu – oddech ve vyhřáté vodě!

Jaké by to bylo léto bez vody? Mít na zahradě bazén – třeba ten nejmenší – stojí za to, můžete nám věřit. V případě, že se neplánujete koupat příliš často, postačí vám nafukovací bazén menších rozměrů. Dostupný je už za několik stovek Kč.

Takový druh bazénu je mimořádně vhodný především pro děti, protože v něm chybí jakékoliv ostré či pevné součásti, díky čemuž je v maximální možné míře eliminované riziko zranění. Nafukovací bazén můžete pořídit v libovolné velikosti i objemu. Výhodou je, že v nabídce najdete i nízké bazény vhodné pro ty nejmenší. Na své si v nich přijdou také domácí miláčci.

O něco dražší, ale výrazně kvalitnější možností jsou bazény s konstrukcí. Jejich ceny se obvykle pohybují kolem několika tisíc, rozhodně však nejde o investici na jednu sezónu. Na podzim bazén jednoduše připravíte na zimní odpočinek, rozeberete a uskladníte. Jeho životnost je víceletá, takže následující léto vám bude opět dělat radost.

Při výběru bazénu s konstrukcí věnujte dostatečnou pozornost rozměrům. V případě, že byste si chtěli v bazénu zaplavat, hloubka by neměla být nižší než 91 centimetrů. V případě oválných bazénů doporučujeme průměr aspoň 4 metry, stejně dlouhý by měl být bazén na plavání v případě, že poskytuje obdélníkový tvar. Také v tomto případě však počítejte spíše s několika záběry, dostat na zahradu plnohodnotný plavecký bazén by bylo o poznání komplikovanější a dražší.

Zahrada

Také nadzemní bazén však svůj účel rozhodně splní a v horkých letních dnech nabídne útočiště všem věkovým generacím. Co však v případě, pokud vám rozměry vaší zahrady montáž bazénu neumožňují? Prostorově úspornějším řešením jsou venkovní vířivky – pevné či nafukovací. Do těch nejmenších se vejde pár, do větších klidně i celá rodina.

Velkou výhodou vířivek je, že je můžete používat celoročně. Nakonec neexistuje lepší pocit než se v mrazivý den ponořit do příjemně vyhřáté vody. V takovém případě by však už měla vířivka disponovat systémem anti-icing, aby se její stěny při používání v chladu nepoškodily.

Nároční buďte také při výběru funkcí. Hydromasážní trysky jsou základem, kvalitnější kousky však nabízí i různé rychlosti proudění či chytrý filtrační systém, který šetří čas i energie. Nezapomínejte ani na bezpečnost, ovládací jednotka by měla být chráněná nejen před nepřízní počasí, ale také před přímým kontaktem s lidmi – především dětmi.

Zahrada

Detaily tvoří celek

Proto jim neváhejte věnovat dostatečnou míru pozornosti. Nejde totiž jen o to, co všechno na zahradě máte, ale především o příjemný pocit, který by ve vás měla vyvolávat. Ten dokáže dotvořit to správné zahradní osvětlení. Navíc, provoz solárních svítidel vás nebude stát vůbec nic.

Zahrada

A pokud jste milovníky fauny a flóry a rádi byste co nejvíc splynuli s přírodou, nenahraditelnou investicí se pro vás stane zahradní jezírko. Nejen, že bude pěkně vypadat, ale může se stát domovem pro koi kapry či jiné dekorativní ryby a vodní živočichy.

Zahrada

Další aktuality

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

Když kapacita stávající lednice nestačí, je čas poohlédnout se po prostornějším spotřebiči. Může jím být moderní americká lednice od LG, která nabízí nejen elegantní design, ale i mnoho užitečných fun...... Celý článek
Nejlepší mobily pro seniory

Nejlepší mobily pro seniory

Hledáte kvalitní a jednoduchý mobil pro babičku či dědečka? Ten pravý telefon pro seniory nepřekypuje množstvím funkcí, vše je podřízeno spíše jednoduchosti a snadnému ovládání. Nabídka seniorských te...... Celý článek
Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Výlety, skok padákem, projížďka autem nebo jen rodinná dovolená? To vše bychom si přáli zachytit v prvotřídní kvalitě a akční kamera Insta360 X4 nám hodlá toto přání splnit. Oproti předchozí řadě bodu...... Celý článek
Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Čištění indukční varné desky je mnohem jednodušší než čištění plynového sporáku. Na hladké ploše bez záhybů a vystouplých míst se však i tak objevují skvrny po mastnotě, zbytky potravin a čas od času ...... Celý článek
Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Nové chytré brýle Ray-Ban Meta zaujmou hned několika způsoby. Na rozdíl od brýlí na virtuální realitu jsou skvělým doplňkem při běžném nošení a v mnoha směrech zastoupí chytrý telefon. Pokud jste rádi...... Celý článek