Jemně perlivý fermentovaný nápoj, který chuťově takt trošku připomíná jablečný cider. Pili ho už starověcí Číňané, Japonci i Tibeťané. Dnes si jej vychutnává stále více lidí a těší se narůstající popularitě po celém světě. Poznali jste kombuchu – prastarý lék lidového léčitelství? Pojďte si přečíst náš článek a dozvíte se více o tomto kouzelném nápoji, i o tom, jak si jej připravit doma svépomocí.
Kombucha houba (kombuča) je exotická čajová houba rosolovité konzistence. Nejde ale o houbu jako takovou, jedná se o směs kvasinek, lišejníku a skupinu bakteriálních kultur, které spolu vytvářejí kluzkou klejovitou hmotu – živou celulózovou vrstvu připomínající houbu.
Tvar získává kombucha podle nádoby, ve které si ji „vypěstujete“, proto nikdy nebude stejná, ale vždy jedinečná svojí formou. Ze směsi – mateřské kultury s cukrem a čajem – si následně připravíte fermentovaný nápoj plný vitamínů a zdraví prospěšných látek, jako jsou např. vitamín C, vitamíny B, zinek, draslík, fluor či kyselina mléčná, enzymy a mnohé další.
Pozitivní zdravotní účinky kombuchy jsou známé lidem již po celé generace. Neustále se vedou v odborné obci dlouhé diskuse o její prospěšnosti a existuje velké množství studií, které popisují pozitivní vlivy kombuchy na lidské zdraví. Některé byly prokázány, některé ještě ne zcela potvrzeny. Základem je pití s mírou a s ohledem na svůj zdravotní stav. Kombucha v žádném případě nenahrazuje pitný režim, ale poskytuje nám cenné vitamíny a živiny. A je to také životobudič, protože obsahuje kofein.
S čím vám tedy pravidelné pití kombuchy může pomoci?
- Zbavuje tělo toxinů
- Zvyšuje energii a posiluje imunitní systém
- Probiotika v ní obsažené podporují zdravé trávení, pomáhá i při syndromu dráždivého tračníku, obohacuje střevní mikrobiom
- Je nápomocná při hubnutí
- Pomáhá předcházet srdečně-cévním onemocněním
- Pomáhá při cukrovce
- Pozitivně působí na játra
- Slouží jako zdroj antioxidantů
Kolik kombuchy vypít za den? Přesné množství, respektive objem, nejsou přesně stanoveny, vše je třeba přizpůsobit svému tělu a jeho reakcím. Nejčastěji se zmiňuje objem „sklenice“, což je asi 250–300 ml denně. Mějte na paměti, že čaj obsahuje kofein a při fermentaci vzniká i alkohol, sice opravdu velmi malé množství, nicméně například těhotné ženy by se měly pití kombuchy raději vyhnout.
Pokud si netroufáte na výrobu domácí kombuchy, nezoufejte, dnes ji koupíte zcela běžně v obchodech ve formě nápojů různých příchutí. Dokonce i mnohé restaurace a kavárny zařadily do svého nápojového lístku nemalé množství chuťových variací kombuchy.
Pro přípravu kombuchy potřebujete mateřskou násadu nebo jinak řečeno „scoby “. Je to základní symbiotická kultura kvasinek a bakterií. Jde o něco podobného, jako když si připravujete a držíte „naživu“ kvásek. Pro začátek potřebujete startér a později se již staráte o svou vlastní vypěstovanou kombuchu. Násadu na výrobu kombuchy běžně koupíte v lékárně i v obchodech se zdravou výživou. Naprázdno nevyjdete ani při obhlížení nabídek mnoha e – shopů. Google vám jistě poradí, kde hledat a najít.
Kombucha patří mezi fermentované potraviny, které mají blahodárný vliv na naše střeva. Ve střevech sídlí největší část naší imunity. Zařaďte fermentované potraviny i nápoje do svého jídelníčku a uděláte opravdu hodně pro své zdraví.
Receptů na přípravu je mnoho a v žádném případě nejde o tajnou recepturu, za kterou byste museli vyrazit na konec světa, bojovat s mýtickými bytostmi či řešit hlavolamy. Stačí mít odhodlání, dobrý sypaný černý čaj, cukr a vhodné nádoby, nejlépe skleněné. Kopec inspirace naleznete také na internetu, stačí do vyhledávače zadat heslo: „kombucha příprava“.
Základní postup přípravy je vždy stejný, množství cukru a čaje si můžete přizpůsobit potřebám. Nutné je dodržovat vysoký hygienický standard, abyste zabránili růstu plísní a škodlivých mikroorganismů v nápoji.
Je třeba rovněž připomenout, že kombucha vzniká fermentací, při které musíte počítat i s jistým množstvím alkoholu a kvasinek. Cukr vytváří ethanol (alkohol), který dále zpracovávají bakterie na kyseliny. Dávka alkoholu je však opravdu nízká, takže ji mohou pít i ti, kteří alkoholu vůbec neholdují. Při pěstování kombuchy je kov tabu. Způsobil by nevyžádanou reakci a nápoj znehodnotil, proto použijte k míchání raději dřevěnou vařečku.
- mateřskou násadu (více v kapitole výše)
- 100 ml kombuchového nápoje (seženete od známých, případně v obchodě)
- 10–15 g sypaného černého čaje
- 50 g bílého krystalového cukru (můžete použít i med, xylitol, případně čaj z lékořice)
- 1l (2l) skleněná (nejlépe zavařeninová) sklenice na louhování nápoje
- gázu nebo vzdušnou látku
- gumičku pro uchycení látky na sklenici (zamezí vniknutí hmyzu a nečistotám)
- malé sítko, teploměr na nápoje
- skleněné, PET nebo jiné láhve na uskladnění hotového nápoje
- dřevěná vařečka na míchání
1. Jako první si připravte silný výluh z černého čaje. Nechte vařit 1 l vody a zalijte jím čaj. Louhujte 10–15 minut, klidně i půl hodiny. Čím silnější čaj, tím lépe. Kombucha totiž z čaje čerpá živiny pro svůj „život“.
2. Slijte výluh přes sítko do nádoby a oslaďte cukrem. Nechte výluh vychladnout pod 30 °C.
3. Oslazený čaj přelijte do sklenice, přilijte hotový kombuchový nápoj a navrch položte scoby, hladkou stranou vzhůru.
4. Pohár překryjte čistou gázou nebo vzdušným hadříkem a zagumičkujte (jako staré zavařeniny od babičky).
Správné skladování je velmi důležité, jinak se vám může kombucha „zkazit“. Abyste předešli různým deformacím, stačí, když se budete řídit těmito pravidly:
1. Připravený kombuchový nápoj (kapitola výše) umístěte do teplé, ale hlavně dobře větrané místnosti. Kombucha nepotřebuje mnoho světla, takže to může být klidně i nějaká komora, ale s čistým vzduchem a dobrým odvětráváním.
2. Nechte houbu líhnout 1–2 týdny při teplotě 22–30 °C.
3. Pak vyjměte houbu z nápoje, opláchněte a nechte okapat. Neutírejte ji.
4. Hotový nápoj sceďte přes sítko do předem připravených čistých skleněných nebo plastových lahví, sklenic apod.
5. Hotovo. Můžete si vypít doslova na zdraví. Nápoj uchovávejte v lednici, nejlépe při teplotě 2–4 °C.
***