0 Kč
×

Objevte kouzlo kombuchy

03.04.2024

Jemně perlivý fermentovaný nápoj, který chuťově takt trošku připomíná jablečný cider. Pili ho už starověcí Číňané, Japonci i Tibeťané. Dnes si jej vychutnává stále více lidí a těší se narůstající popularitě po celém světě. Poznali jste kombuchu – prastarý lék lidového léčitelství? Pojďte si přečíst náš článek a dozvíte se více o tomto kouzelném nápoji, i o tom, jak si jej připravit doma svépomocí.

Kombucha

O čem se dočtete:

Co je kombucha

Účinky

Násada

Příprava

Skladování

Co je kombucha

Kombucha houba (kombuča) je exotická čajová houba rosolovité konzistence. Nejde ale o houbu jako takovou, jedná se o směs kvasinek, lišejníku a skupinu bakteriálních kultur, které spolu vytvářejí kluzkou klejovitou hmotu – živou celulózovou vrstvu připomínající houbu.

Tvar získává kombucha podle nádoby, ve které si ji „vypěstujete“, proto nikdy nebude stejná, ale vždy jedinečná svojí formou. Ze směsi – mateřské kultury s cukrem a čajem – si následně připravíte fermentovaný nápoj plný vitamínů a zdraví prospěšných látek, jako jsou např. vitamín C, vitamíny B, zinek, draslík, fluor či kyselina mléčná, enzymy a mnohé další.

Léčivé účinky kombuchy

Pozitivní zdravotní účinky kombuchy jsou známé lidem již po celé generace. Neustále se vedou v odborné obci dlouhé diskuse o její prospěšnosti a existuje velké množství studií, které popisují pozitivní vlivy kombuchy na lidské zdraví. Některé byly prokázány, některé ještě ne zcela potvrzeny. Základem je pití s mírou a s ohledem na svůj zdravotní stav. Kombucha v žádném případě nenahrazuje pitný režim, ale poskytuje nám cenné vitamíny a živiny. A je to také životobudič, protože obsahuje kofein.

S čím vám tedy pravidelné pití kombuchy může pomoci?

- Zbavuje tělo toxinů
- Zvyšuje energii a posiluje imunitní systém
- Probiotika v ní obsažené podporují zdravé trávení, pomáhá i při syndromu dráždivého tračníku, obohacuje střevní mikrobiom
- Je nápomocná při hubnutí
- Pomáhá předcházet srdečně-cévním onemocněním
- Pomáhá při cukrovce
- Pozitivně působí na játra
- Slouží jako zdroj antioxidantů

Kombucha

Kolik kombuchy vypít za den? Přesné množství, respektive objem, nejsou přesně stanoveny, vše je třeba přizpůsobit svému tělu a jeho reakcím. Nejčastěji se zmiňuje objem „sklenice“, což je asi 250–300 ml denně. Mějte na paměti, že čaj obsahuje kofein a při fermentaci vzniká i alkohol, sice opravdu velmi malé množství, nicméně například těhotné ženy by se měly pití kombuchy raději vyhnout.

Pokud si netroufáte na výrobu domácí kombuchy, nezoufejte, dnes ji koupíte zcela běžně v obchodech ve formě nápojů různých příchutí. Dokonce i mnohé restaurace a kavárny zařadily do svého nápojového lístku nemalé množství chuťových variací kombuchy.

Základní složka houby

Pro přípravu kombuchy potřebujete mateřskou násadu nebo jinak řečeno „scoby “. Je to základní symbiotická kultura kvasinek a bakterií. Jde o něco podobného, jako když si připravujete a držíte „naživu“ kvásek. Pro začátek potřebujete startér a později se již staráte o svou vlastní vypěstovanou kombuchu. Násadu na výrobu kombuchy běžně koupíte v lékárně i v obchodech se zdravou výživou. Naprázdno nevyjdete ani při obhlížení nabídek mnoha e – shopů. Google vám jistě poradí, kde hledat a najít.

Kombucha

Kombucha patří mezi fermentované potraviny, které mají blahodárný vliv na naše střeva. Ve střevech sídlí největší část naší imunity. Zařaďte fermentované potraviny i nápoje do svého jídelníčku a uděláte opravdu hodně pro své zdraví.

Jak si připravit kombuchu

Receptů na přípravu je mnoho a v žádném případě nejde o tajnou recepturu, za kterou byste museli vyrazit na konec světa, bojovat s mýtickými bytostmi či řešit hlavolamy. Stačí mít odhodlání, dobrý sypaný černý čaj, cukr a vhodné nádoby, nejlépe skleněné. Kopec inspirace naleznete také na internetu, stačí do vyhledávače zadat heslo: „kombucha příprava“.

Základní postup přípravy je vždy stejný, množství cukru a čaje si můžete přizpůsobit potřebám. Nutné je dodržovat vysoký hygienický standard, abyste zabránili růstu plísní a škodlivých mikroorganismů v nápoji.

Je třeba rovněž připomenout, že kombucha vzniká fermentací, při které musíte počítat i s jistým množstvím alkoholu a kvasinek. Cukr vytváří ethanol (alkohol), který dále zpracovávají bakterie na kyseliny. Dávka alkoholu je však opravdu nízká, takže ji mohou pít i ti, kteří alkoholu vůbec neholdují. Při pěstování kombuchy je kov tabu. Způsobil by nevyžádanou reakci a nápoj znehodnotil, proto použijte k míchání raději dřevěnou vařečku.

Kombucha

Co potřebujete:

- mateřskou násadu (více v kapitole výše)
- 100 ml kombuchového nápoje (seženete od známých, případně v obchodě)
- 10–15 g sypaného černého čaje
- 50 g bílého krystalového cukru (můžete použít i med, xylitol, případně čaj z lékořice)
- 1l (2l) skleněná (nejlépe zavařeninová) sklenice na louhování nápoje
- gázu nebo vzdušnou látku
- gumičku pro uchycení látky na sklenici (zamezí vniknutí hmyzu a nečistotám)
- malé sítko, teploměr na nápoje
- skleněné, PET nebo jiné láhve na uskladnění hotového nápoje
dřevěná vařečka na míchání

Postup přípravy:

1. Jako první si připravte silný výluh z černého čaje. Nechte vařit 1 l vody a zalijte jím čaj. Louhujte 10–15 minut, klidně i půl hodiny. Čím silnější čaj, tím lépe. Kombucha totiž z čaje čerpá živiny pro svůj „život“.
2. Slijte výluh přes sítko do nádoby a oslaďte cukrem. Nechte výluh vychladnout pod 30 °C.
3. Oslazený čaj přelijte do sklenice, přilijte hotový kombuchový nápoj a navrch položte scoby, hladkou stranou vzhůru.
4. Pohár překryjte čistou gázou nebo vzdušným hadříkem a zagumičkujte (jako staré zavařeniny od babičky).

Jak správně skladovat kombuchu

Správné skladování je velmi důležité, jinak se vám může kombucha „zkazit“. Abyste předešli různým deformacím, stačí, když se budete řídit těmito pravidly:

1. Připravený kombuchový nápoj (kapitola výše) umístěte do teplé, ale hlavně dobře větrané místnosti. Kombucha nepotřebuje mnoho světla, takže to může být klidně i nějaká komora, ale s čistým vzduchem a dobrým odvětráváním.
2. Nechte houbu líhnout 1–2 týdny při teplotě 22–30 °C.
3. Pak vyjměte houbu z nápoje, opláchněte a nechte okapat. Neutírejte ji.
4. Hotový nápoj sceďte přes sítko do předem připravených čistých skleněných nebo plastových lahví, sklenic apod.
5. Hotovo. Můžete si vypít doslova na zdraví. Nápoj uchovávejte v lednici, nejlépe při teplotě 2–4 °C.

Kombucha

***

Další aktuality

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

Když kapacita stávající lednice nestačí, je čas poohlédnout se po prostornějším spotřebiči. Může jím být moderní americká lednice od LG, která nabízí nejen elegantní design, ale i mnoho užitečných fun...... Celý článek
Nejlepší mobily pro seniory

Nejlepší mobily pro seniory

Hledáte kvalitní a jednoduchý mobil pro babičku či dědečka? Ten pravý telefon pro seniory nepřekypuje množstvím funkcí, vše je podřízeno spíše jednoduchosti a snadnému ovládání. Nabídka seniorských te...... Celý článek
Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Výlety, skok padákem, projížďka autem nebo jen rodinná dovolená? To vše bychom si přáli zachytit v prvotřídní kvalitě a akční kamera Insta360 X4 nám hodlá toto přání splnit. Oproti předchozí řadě bodu...... Celý článek
Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Čištění indukční varné desky je mnohem jednodušší než čištění plynového sporáku. Na hladké ploše bez záhybů a vystouplých míst se však i tak objevují skvrny po mastnotě, zbytky potravin a čas od času ...... Celý článek
Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Nové chytré brýle Ray-Ban Meta zaujmou hned několika způsoby. Na rozdíl od brýlí na virtuální realitu jsou skvělým doplňkem při běžném nošení a v mnoha směrech zastoupí chytrý telefon. Pokud jste rádi...... Celý článek