0 Kč
×

Nakupujte na Vánoce online a užijte si pohodové svátky!

07.11.2023

Datum v kalendáři dává jasně najevo, že se vánoční atmosféra nevyhnutelně blíží. Máte už promyšlené dárky? Online nakupování je chytrým řešením, jak včas zakoupit všechny dárky pro vaše blízké. Abyste z vánočního nakupování neměli stres, nenechte si ujít naše tipy na vánoční nakupování online, které může být již letos přesně takové, jak si představujete – pohodlné, rychlé, výhodné a v klidné předsváteční atmosféře.

Vánoční nakupování online a v pohodě

Proč nakupovat vánoční dárky online?

Online nakupování se pro některé stalo zálibou, pro jiné jednoduchým řešením, jak se dostat k produktům, za kterými by jinak museli vážit cestu dlouhou desítky až stovky kilometrů. Je vaše vyhlédnuté zboží v obchodě na opačném konci republiky? Pokud má prodávající online obchod, k tomu, aby se balíček vydal směrem k vám, postačí jen pár kliknutí. Bez námahy, rychle a jednoduše.

Není divu, že v předvánočním období narůstá počet online nákupů. Nejenže nemusíte nikam osobně chodit a tlačit se v přeplněných obchodech, velkým lákadlem je také široký výběr produktů za výhodné ceny a se zajímavými akcemi či slevami. Při nakupování online se dokonce nemusíte ani řídit otevíracími hodinami. Nakoupíte přes kteroukoli denní i noční hodinu. Prodejce se určitě nebude zlobit, když se mu v systému objeví nová objednávka třeba i o půlnoci.

bezpečné nakupování na internetu

Znáte výhody online nakupování, ale máte před nakupováním v e-shopech respekt? Jistá míra ostražitosti je vždy na místě a hraje ve váš prospěch. Zejména pokud je cena produktu až podezřele nízká nebo jste o e-shopu ještě nikdy neslyšeli. Kauzy s podezřelými a nebezpečnými e-shopy totiž každoročně rozvíří klidné hladiny.

Nepřehlédněte! Připravili jsme pro vás velký přehled o tom, jak bezpečně nakupovat na internetu. V tomto období je dobré si připomenout, jak rozpoznat bezpečný online obchod a také jak chránit své peníze a osobní údaje.

Jak nakupovat dárky v online obchodech?

V předvánočním období se objevuje mnoho atraktivních nabídek a je obtížné zachovat chladnou hlavu a rozvahu. Připravili jsme praktický 10krokový seznam, jak zvládnout vánoční nakupování v e-shopech jednoduše a bez zbytečných komplikací, které by radost z vánočního obdarovávání mohly překazit.

1. Vytvořte si seznam dárků

Prvním krokem je vytvoření seznamu dárků, které chcete pro vaše blízké koupit. Pozorně poslouchejte přání, ptejte se nebo si všímejte signálů. Vyhnete se tomu, že na někoho zapomenete nebo ve spěchu koupíte něco docela zbytečného. Vyplatí se mít v záloze alespoň dva či tři tipy na dárky.

vánoční dárky online

2. Vyberte si ověřeného prodejce s dobrými recenzemi

Na internetu naleznete stovky e-shopů s různým zaměřením. Některé patří ke stálicím na trhu, další vznikly teprve nedávno a nemají za sebou žádnou historii. Při vánočním nakupování dárků se nespálíte, pokud se spolehnete na známý e-shop, ze kterého jste již nakupovali předtím a od vytvoření objednávky až po doručení balíku proběhlo vše v pořádku.

To ovšem neznamená, že musíte být ve výběru limitovaní. Vždy si e-shop prověřte, zajímejte se o reálné recenze kupujících, hledejte údaje o prodejci, všeobecné podmínky či možnosti vrácení a reklamace zboží. Důležitým faktorem je i dostupnost zboží na skladě, ideálně s dodáním do několika dní. Při dodání v horizontu několika týdnů se doručení v předvánočním období může ještě více prodloužit, proto je lepší volit z produktů, které má prodávající aktuálně na skladě.

ověřený prodejce; dostupnost zboží

3. Porovnejte ceny a ušetřete peníze

Rádi porovnáváte ceny a hledáte nejvýhodnější nabídku? Je to skvělý způsob, jak ušetřit při nákupu vánočních dárků nemalé peníze. Téměř dokonalý pocit se objeví, naleznete-li u oblíbeného prodejce dárky pro více blízkých a získáte k tomu navíc i dopravu zdarma.

4. Nákup dárků si nenechávejte na poslední chvíli

Máte tendenci vyčkávat na lepší cenu, lákavější slevu nebo jen hledáte lepší nápad na dárek? Při vší snaze e-shopů a rychlosti kurýrů dárky kupované pár dní před Vánocemi nemusí přijít na adresu včas. Poslední dny před svátky jsou extrémně vytížené a může je také komplikovat zhoršené počasí a s tím související podmínky na cestách.

Vánoční nakupování online a v pohodě

Chcete, aby vám zboží přišlo do Vánoc? Začněte nakupovat v dostatečném časovém předstihu. Ideálně začátkem prosince. Mějte na mysli, že to děláte pro svoji pohodu.

5. Využijte vánoční slevy a akce

Mnoho prodejců nabízí v předvánočním období slevy a akce. Sledujte je a využijte ke koupi dárků za výhodnější cenu. Nechcete-li každodenně kontrolovat, zda se neobjeví na stránce e-shopu nový banner s akcí? Vytvořte si na e-shopu účet, aktivujte si odběr newsletterů na e-mail a vždy se k vám dostanou nejnovější akce a zajímavé nabídky.

6. Zvolte dopravce, se kterým máte dobré zkušenosti

Zní to jako nepodstatný detail, ale při nakupování dárků pro více členů rodiny se nikdo nechce v prosincových uličkách nahánět s kurýrem. Vsaďte proto na kurýrní službu, se kterou nemáte ve vaší lokalitě problém a s kurýrem se umíte rozumně dohodnout. Pokud jste v práci, balík si můžete nechat doručit i na pracoviště.

Využijte vánoční slevy a akce

Spolehlivý e-shop vás bude o odeslání balíku a jeho předání přepravní společnosti neprodleně informovat e-mailem. Současné kurýrní služby jsou natolik pokročilé, že své balíčky dokážete sledovat od odnášky ze skladu přes doručovací depa až po doručení k vám domů. V některých případech je možné změnit datum doručení, a tak namísto 3 balíků za 3 dny si vyberete všechny tři najednou v jednom termínu.

7. Vyberte si bezpečný způsob platby

Patříte do týmu platba kartou, bezhotovostní převod nebo platba na dobírku? Vždy vybírejte co nejbezpečnější způsob platby v dané situaci. Při prvním nákupu v méně známém e-shopu je lepší volbou nákup na dobírku. Při nákupu z oblíbeného a bezpečného e-shopu nemusíte mít obavu provést ani platbu předem.

Vánoční nakupování online a v pohodě

8. Zajímejte se o možnosti vrácení zboží

Co když se dárek nebude líbit, nesedne velikost, barva či celkové provedení? Ano, při online nákupu dárku to je možné. Ale stalo by se to i tehdy, kdybyste tentýž dárek pořídili v kamenném obchodě. Jednoduše – ne vždy se dárkem trefíme. Při nákupu přes e-shop máte výhodu navíc – možnost vrácení zboží bez uvedení důvodu v zákonem stanovené lhůtě (do 14 dnů od převzetí). Následně vám budou vráceny peníze a obdarovaný si vybere dárek dle svého vkusu.

9. Nechte dárek doručit přímo k obdarovanému

Někdy nastává situace, kdy chceme obdarovat blízkého, se kterým se ale o vánočních svátcích nemůžeme osobně setkat… Tehdy je jedním z řešení nechat doručit dárky přímo jemu. Počítejte však s tím, že balíček bude doručen před Vánocemi nebo pár dní po nich. Obdarovaná osoba by měla být alespoň v den doručení balíku informována, že se vyplatí na něco čekat, jinak se stane, že neznámý balík nepřevezme. V tomto případě rozhodně nevolte platbu na dobírku, přirozeně by se efekt milého překvapení rychle vytratil.

Vánoční nakupování online a v pohodě

10. Buďte trpěliví a uchovávejte si maily o objednávkách

Během Vánoc může být dodací lhůta delší než obvykle. Buďte proto trpěliví a pokud se k vám zboží nedostane včas, kontaktujte prodejce nebo kurýrní společnost. Tehdy se bude hodit mít po ruce číslo objednávky. Podle ní umí zaměstnanci e-shopu na infolince zjistit, v jakém stavu je vaše objednávka. Po opuštění balíku ze skladu přichází na řadu další číslo – tentokrát to, pod kterým je váš balík evidován u přepravní společnosti.

Pamatujte, že v předvánočním období se množí různé sms-kové a e-mailové podvody. V nich útočník předstírá, že vám chce poslat nebo doručit zásilku, ale potřebuje k tomu znát vaše osobní údaje či poměrně přesné údaje z platební karty. Buďte opatrní, neklikejte na žádné odkazy a už vůbec nevypisujte žádné citlivé údaje. Přestože je to při návalu povinností náročnější uhlídat, vždy mějte přehled o tom, kde jste dárky nakupovali, jak jste platili/budete platit, o jaké zboží se jedná a kdo vám má balík doručit.

Vánoční nakupování online a v pohodě

***

Vychutnejte si vánoční nakupování bez zbytečného spěchu. Pokud přemýšlíte, jaké dárky svým blízkým koupit, zajímavou inspiraci naleznete v našich dalších článcích. 


Související články:

Další aktuality

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kdo má rád kvalitní zvuk, zná značku Marshall. O jejích kvalitách se ani nedá pochybovat, a proto můžeme rovnou přejít na věc a představit si její dvě novinky – Marshall Minor IV a Marshall Maj...... Celý článek
Nejlepší mobily pro děti

Nejlepší mobily pro děti

Pořízení prvního mobilu patří k důležitým momentům dětského období. S jeho koupí je však spojená spousta otázek, jako třeba: nevystavuji své dítě zbytečně riziku? Je už zralý/zralá na telefon? Kolik d...... Celý článek
Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Dokonalou kombinaci výkonu a pohodlí představuje značka Bosch. Tyčový vysavač Unlimited Aqua BCS712HYG5 mopuje a vysává najednou s maximálním výkonem a neomezenou flexibilitou. Tuto novinku jsme pro v...... Celý článek
Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Léto, vlhké prostředí a komáři jdou neodmyslitelně dohromady. Tento dotěrný hmyz nás dokáže potrápit nejen doma, ale i při posezení na zahradě. Zjistěte, co odpuzuje komáry a jak se jich jednou provžd...... Celý článek
Co je to hotspot?

Co je to hotspot?

Potřebujete odeslat důležitý e-mail nebo dokončit objednávku, když tu náhle jak naschvál vaše Wi-Fi vypadne a vy jste bez internetu. Řešení je naštěstí jednoduché, stačí mít po ruce spolehlivý hotspot...... Celý článek