V důsledku koronavirové pandemie a následného strmého růstu cen potravin Češi stále častěji volí domácí přípravu jídla. Podle dat maloobchodního prodejce DATART došlo v loňském roce k nárůstu prodejů přístrojů na domácí výrobu potravin o 5 %. Zájmu se těší zejména domácí pekárny, jogurtovače či příslušenství pro výrobu těstovin.
Na rozpočty českých domácností v posledních letech těžce dopadlo hned několik krizí v čele se všudypřítomnou inflací. Obzvlášť znatelný byl v peněženkách nárůst cen potravin. Velká část Čechů si proto s cílem ušetřit začala častěji připravovat jídlo doma. Tento trend potvrzují data maloobchodního prodejce elektroniky DATART, která ukazují, že mezi Čechy v posledních letech vzrostl zájem o přístroje na domácí výrobu potravin. Velké oblibě se mezi spotřebiteli těší zejména domácí pekárny, výrobníky jogurtu či příslušenství pro výrobu domácích těstovin. O něco menší zájem je například o zmrzlinovače.
„V posledním roce vzrostly prodeje přístrojů na domácí výrobu potravin zhruba o 5 %, což se na první pohled nemusí zdát jako hodně. Je však třeba brát v potaz, že jde o srovnání s extrémně vysokými hodnotami, kterých prodeje dosahovaly během koronavirové pandemie. Třeba u domácích pekáren došlo v tomto období až k 300% nárůstu prodejů. I když u nich tedy dnes pozorujeme spíše mírný růst, stále platí, že od příchodu pandemie se prodeje v tomto segmentu drží na bezprecedentní výši,“ vysvětluje Tomáš Zezula, manažer produktového marketingu obchodu SDA. Vůbec nejoblíbenější jsou podle něj mezi zákazníky ze středních a vyšších věkových skupin, kteří svůj čas přípravě kvalitního domácího jídla rádi věnují.
Vaření doma je trendy a bez kompromisů v kvalitě
Ačkoliv domácí vaření je poměrně spolehlivý způsob, jak ušetřit, nižší náklady nejsou jediným důvodem, proč rostoucí počet Čechů preferuje domácí přípravu potravin. Pro stále větší část z nich je totiž důležitá i kvalita a čerstvost. To jsou podmínky, které doma připravené jídlo bezezbytku splňuje. Zvláště v případě, že je k jeho zhotovení použito kvalitních surovin od místních producentů. Neméně důležitým faktorem ovlivňujícím chuť Čechů připravovat si jídlo svépomocí je i všeobecně rostoucí zájem o udržitelné stravování a omezení množství produkovaného odpadu a použitých obalových materiálů. Snaží se minimalizovat svůj ekologický otisk tím, že preferují právě lokální a sezónní produkty, omezují plýtvání jídlem, vyhledávají alternativní a rychlé metody vaření, které jim mnohdy usnadňují chytré domácí spotřebiče. Inspirací jsou rovněž rozličné online platformy s recepty.
„Stále více lidí chce mít plnou kontrolu nad svým jídlem. Obzvlášť důležité je to například pro rostoucí množství lidí se speciálními stravovacími potřebami a dietami. Domácí příprava jídla od úplných základů jim to umožnuje. Nemusí se navíc bát, že by se v takto připraveném jídlu objevovaly nežádoucí látky jako například různé konzervanty, barviva apod.“ vysvětluje Tomáš Zezula. „Domácí vaření samozřejmě vyžaduje vlastní čas pro přípravu, ale to lidem evidentně nevadí s ohledem na benefity, které to přináší. Navíc, pokud využijí chytré kuchyňské pomocníky, tak mají v dnešním moderním světě možnost zvládnout rychlým a pohodlným způsobem připravit kvalitní jídlo, které skvěle chutná a je zároveň za přijatelnou cenu. Naše prodeje ukazují, že to za to lidem stojí,“ uzavírá.