Skupina HP TRONIC loni zdvojnásobila zisk; za jejím úspěchem stojí především značka DATART

22.04.2021

Tržby skupiny HP TRONIC v roce 2020 vzrostly o pět mld korun na celkových téměř 21 miliard a EBITDA se z 550 milionů korun zdvojnásobila na 1,19 miliard. Za úspěchem skupiny stojí dynamický růst značky DATART, která se součástí skupiny HP TRONIC stala v roce 2017 a čeští spotřebitelé ji v loňském roce zvolili Nejdůvěryhodnější značkou.

Značka DATART dokázala v loňském roce i přes zavřené prodejny v pandemické době posílit svou pozici na trhu, a to především díky internetovému obchodu datart.cz, který dokázal nahradit propad tržeb ze zavřených prodejen. „Po začlenění značky DATART jsme cíleně posilovali její význam ve skupině a také se věnovali rozvoji internetového obchodu a navázaných zákaznických služeb, aby se z DATARTu stal fungující a u zákazníků oblíbený multikanálový prodejce,“ řekl Daniel Večeřa, generální ředitel skupiny HP TRONIC. V Česku DATART provozuje více než sto kamenných prodejen, dynamický růst výkonu e-shopu podtrhuje silnou pozici značky také na poli e-commerce. E-shop datart.cz navíc v soutěži Shop roku 2020, ve které zákazníci a odborná porota volí nejlepší e-shopy českého internetu, získal cenu popularity v kategorii elektro, cenu kvality v kategorii elektro a cenu kvality v kategorii bílé zboží. A roste i celková oblíbenost značky DATART u zákazníků, ukazuje to například zisk titulu Nejdůvěryhodnější značka 2020 v kategorii Prodejci elektra.

Do skupiny HP TRONIC patří také společnost ETA a.s., které se v loňském roce podařilo pro značku ETA získat ocenění Nejdůvěryhodnější značka malých domácích spotřebičů již popáté. Mimo oblast elektroniky a domácích spotřebičů HP TRONIC působí také oblasti cestovního ruchu a gastronomie, provozuje mimo jiné Resort Valachy se čtyřmi hotely s wellness centry, ski areálem a golfovým hřištěm. V současné době dohromady zaměstnává tři tisíce lidí v Česku a na Slovensku.

Významnou aktivitou skupiny je také společenská odpovědnost. V loňském roce HP TRONIC prostřednictvím DATARTu dal na projekty a podporu zdravotnických a sociálních zařízení téměř čtyři miliony korun, v rámci projektu Spolu pomůžeme víc věnoval sto setů pračky a sušičky do nemocnic a ústavů pečující o seniory a znevýhodněné osoby. Nově byl spuštěn také program Datart pro lidi, který dvakrát ročně podporuje neziskové a příspěvkové organizace a stal se partnerem největší předvánoční sbírky dárků s názvem Krabice od bot, kterou pro znevýhodněné děti pořádá Diakonie.