Novinky LG OLED TV 2024
V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme... Celý článek
Brambory jsou jednou z nejběžnějších surovin na světě. Dají se připravit na mnoho způsobů, ale existuje jedna otázka, která trápí mnoho kuchařů: „Jak dlouho se vaří?“ Odpověď na tuto otázku není jednoznačná, protože závisí s mnoha faktory, včetně typu brambor, jejich velikosti a způsobu vaření.
Obecně platí, že brambory se vaří 15 až 25 minut. Nové brambory se vaří přibližně 15 minut, střední brambory 20 minut a velké 25 minut. Pokud chcete mít brambory uvařené na skus, doporučujeme je zkontrolovat vidličkou. Pokud vidlička snadno projde bramborou, jsou hotové.
Do vody můžete přidat trochu soli nebo oleje, aby brambory při vaření nepraskaly. Pokud máte doma pouze větší kusy, můžete je propíchnout vidličkou. Jakmile jsou brambory ve slupce uvařené, rychle je zchlaďte studenou vodou, budou se lépe loupat.
Brambory se slupkou jsou zdravější a chutnější alternativou vařených brambor bez slupky. Při vaření ve slupce se navíc zachová více vitaminů a minerálních látek. Buďte však velmi opatrní, nikdy nesmí být naklíčené!
Brambory bez slupky se uvaří rychleji než brambory se slupkou. Výhodou je, že je nemusíte vyhazovat, pokud mají malé klíčky, ale ne větší než 1 mm. Pozor, pokud připravujete jídlo pro děti nebo starší lidi, nesmí mít žádné klíčky.
Batátové brambory se vaří podobně jako klasické brambory, ale čeká se 20–30 minut. Pokud je chcete mít uvařené přesně podle svých představ, doporučujeme je zkontrolovat vidličkou.
Dobrou chuť!