Brambory jsou jednou z nejběžnějších surovin na světě. Dají se připravit na mnoho způsobů, ale existuje jedna otázka, která trápí mnoho kuchařů: „Jak dlouho se vaří?“ Odpověď na tuto otázku není jednoznačná, protože závisí s mnoha faktory, včetně typu brambor, jejich velikosti a způsobu vaření.

Jak dlouho se brambory vaří
Obecně platí, že brambory se vaří 15 až 25 minut. Nové brambory se vaří přibližně 15 minut, střední brambory 20 minut a velké 25 minut. Pokud chcete mít brambory uvařené na skus, doporučujeme je zkontrolovat vidličkou. Pokud vidlička snadno projde bramborou, jsou hotové.
Uvaření brambor závisí na několika faktorech, např.:
- druhu brambor – nové brambory se vaří rychleji než staré
- velikosti – brambory můžete nakrájet na menší kousky, aby se uvařily rychleji
- způsobu vaření

Tipy pro vaření brambor
Do vody můžete přidat trochu soli nebo oleje, aby brambory při vaření nepraskaly. Pokud máte doma pouze větší kusy, můžete je propíchnout vidličkou. Jakmile jsou brambory ve slupce uvařené, rychle je zchlaďte studenou vodou, budou se lépe loupat.
Jak vařit brambory ve slupce
Brambory se slupkou jsou zdravější a chutnější alternativou vařených brambor bez slupky. Při vaření ve slupce se navíc zachová více vitaminů a minerálních látek. Buďte však velmi opatrní, nikdy nesmí být naklíčené!
Při vaření brambor ve slupce postupujte následovně:
- Brambory důkladně omyjte a zkontrolujte, zda nejsou naklíčené.
- Vložte brambory do hrnce s vodou tak, aby byly zcela ponořené.
- Do vody přidejte trochu soli nebo oleje.
- Přiveďte vodu k varu a poté snižte teplotu na mírný var.
- Brambory vařte 15 až 25 minut nebo dokud nejsou uvařené na skus.
- Slijte vodu a nechte brambory mírně vychladnout.
- Slupku můžete odstranit, nebo ji na bramborách ponechat.

Jak vařit brambory bez slupky
Brambory bez slupky se uvaří rychleji než brambory se slupkou. Výhodou je, že je nemusíte vyhazovat, pokud mají malé klíčky, ale ne větší než 1 mm. Pozor, pokud připravujete jídlo pro děti nebo starší lidi, nesmí mít žádné klíčky.
Chcete-li uvařit brambory bez slupky, postupujte následovně:
- Brambory důkladně omyjte a oloupejte. Malé klíčky důkladně vykrojte.
- Slijte vodu a znovu je propláchněte, abyste se zbavili vyplaveného škrobu.
- Vložte brambory do hrnce s vodou tak, aby byly zcela ponořené.
- Do vody přidejte trochu soli nebo oleje.
- Přiveďte vodu k varu a poté snižte teplotu na mírný var.
- Brambory vařte 10 až 15 minut nebo dokud nejsou uvařené na skus.
- Slijte vodu a nechte brambory mírně vychladnout.

Batátové brambory se vaří podobně jako klasické brambory, ale čeká se 20–30 minut. Pokud je chcete mít uvařené přesně podle svých představ, doporučujeme je zkontrolovat vidličkou.
Dobrou chuť!