0 Kč
×

Jak správně recyklovat starou elektroniku a spotřebiče?

19.01.2024

Nový rok, nová předsevzetí a možná konečně ten správný čas zbavit se starých a nefunkčních spotřebičů či elektroniky. Víte, jak správně recyklovat elektroodpad a jaké máte možnosti? Pokud v tom chcete mít jasno, nenechte si ujít následující přehled.

Recyklace spotřebičů a elektroniky

Čím je v běžné domácnosti tvořen elektroodpad?

Elektrické spotřebiče a elektronika představují neodmyslitelnou součást našich životů. Jsou zajímavými „nástroji“, díky kterým je náš život jednodušší, pohodlnější i zábavnější. Je zřejmé, že pravidelným používáním se opotřebovávají, a tak dříve či později dojde k jejich výměně. Některé jsou nahrazeny dokonce ještě dříve, než doslouží – ať už z důvodu nemodernosti, slabého výkonu nebo jednoduše chuti pořídit si novější model. Zamýšleli jste se někdy nad tím, co všechno v domácnosti tvoří elektroodpad?

Zcela zjednodušeně – jako elektroodpad jsou označována vyřazená elektrozařízení, která využívala ke svému chodu energii z elektrické sítě nebo byla napájena bateriemi. Kromě celých elektrozařízení patří mezi elektroodpad i elektrosoučástky a jejich další konstrukční díly.

Co je elektroodpad

Abychom byli názornější, jedná se o velké spotřebiče jako jsou pračky, chladničky, sporáky, myčky nádobí, malé spotřebiče, vysavače, televizory, audio a video technika, stolní počítače, notebooky, tiskárny, osobní elektronika (mobilní telefony, tablety, nositelná elektronika). Kromě toho nesmíme zapomínat ani na dětské elektrické hračky (i ty napájené bateriemi), elektrické a akumulátorové nářadí, svítidla, žárovky, kabely a nabíječky či samotné baterie (lidově baterky).

Našli jste na elektrozařízení vyrytý nebo vytištěný symbol přeškrtnutého odpadkového koše? To znamená, že se spotřebič po skončení životnosti nesmí vyhodit do běžného odpadu.

Proč je důležité recyklovat elektroodpad?

Za poslední desetiletí se počet elektrických a elektronických zařízení v domácnostech výrazně zvýšil. Pro jednoduchý názorný příklad – z jednoho televizoru a jednoho telefonu pro celou rodinu se stalo několik televizorů, tabletů či chytrých telefonů, a každý člen rodiny má svou „výbavu“. Není divu, že potřeba správného recyklování a nakládání s elektroodpady je stále naléhavější. Každý z nás by k recyklaci odpadu měl přistupovat rozumně, s ohledem na životní prostředí a budoucí generace.

Proč recyklovat elektroodpad

Staré, nefunkční nebo vyřazené elektrospotřebiče totiž nepatří do komunálního odpadu, a už vůbec ne do přírody. Jejich součástí jsou také materiály, které představují pro životní prostředí vážné ekologické riziko. Obsahují železné kovy, neželezné kovy, drahé kovy, plasty i velmi nebezpečné chemikálie. V procesu recyklace se z nich však získávají druhotné suroviny a ty jsou opětovně používány pro další výrobu, díky čemuž se šetří nové zdroje surovin.

Co si zapamatovat? Recyklace elektroodpadu snižuje množství odpadu na skládkách, zabraňuje uvolňování škodlivých látek do životního prostředí a umožňuje využít hodnotné suroviny a materiály opakovaně.

Jak jsou na tom češi s recyklací? Víte, že v roce 2022 měli obyvatelé České republiky k dispozici kolem 838 000 třídících kontejnerů a košů? Více zde.

Jak se správně recyklují různé druhy spotřebičů a elektroniky?

Pokud jste se rozhodli, že se chcete zbavit starých spotřebičů, elektroniky, krabic s kabely, žárovkami či bateriemi (a uvolnit tak doma cenný prostor), máte několik možností, jak na to. Nejde o nic komplikovaného, ani se nemusíte obávat poplatků navíc. Stačí trochu plánování, roztřídění a rázem je vše na správném místě.

Jak správně recyklovat

Baterie

Staré baterie, které jsou velikostně obvykle nejmenší, můžete odevzdat na sběrný dvůr, do nádoby umístěné v prodejně elektra, ale také do nádoby v prodejně, kde se baterie prodávají (tedy i v potravinách). Možná budete překvapeni, kde všude se takové nádoby na sběr starých baterií nacházejí…

Žárovky, zářivky a další svítidla

U žárovek, zářivek a jiných svítidel musíte přednostně zvážit, o jaký druh se jedná. Některé totiž obsahují elektronické součástky nebo malé množství rtuti, která patří mezi jedovaté látky. S tříděním a likvidací vám jistě pomůže náš článek Jak na správnou likvidaci svítidel a žárovek.

Elektroodpad žárovky

Malý elektroodpad

Ani s malým elektroodpadem o vnějším rozměru maximálně 50 cm nebudete mít velké starosti. Jedná se například o fén, holicí strojek, rádio, žehličku či rychlovarnou konvici. Vzhledem k rozměrům a hmotnosti je takový elektroodpad snadno přenosný a pokud nefunguje, není třeba jej dlouho držet doma. Menší elektroodpad (i když více kusů) patří do kontejneru na elektroodpad, můžete jej předat na sběrném dvoře, ale také v prodejně elektra, jejíž prodejní plocha je min. 400 m² (například v prodejnách DATART) – a to bez nutnosti provést další nákup.

Kam se starým mobilem? Je považován za malý elektroodpad, proto platí obdobné podmínky, jako pro staré rádio či fén (viz výše). Kromě toho jej můžete odnést i do prodejny mobilů, na pobočku operátora a v případě funkčního mobilu stojí za zvážení využít služby firmy, která realizuje výkup mobilů.

Malý elektroodpad

Velký elektroodpad

Stará pračka potřebuje vaši pomoc, aby se dostala na místo, kde bude recyklována správným způsobem. Recyklace velkého elektroodpadu (pračky, chladničky, sporáky) činí snad největší starosti a často se tyto kusy hromadí v garáži nebo sklepě. Ne každý má sílu, energii a prostředky pro odvoz velkého spotřebiče, který zabírá spoustu místa… Jak to vyřešit? Velké staré spotřebiče nepatří do kontejneru na elektroodpad ani vedle něj. Odvezte je na sběrný dvůr v místě vašeho bydliště nebo počkejte na sezónní mobilní sběr elektroodpadu, kdy je na určitá místa v obci/městě přistaven velký kontejner v konkrétní datum. Dokonce můžete velký spotřebič donést do elektroprodejny a při koupi kus za kus (zařízení stejného druhu – například chladnička za chladničku) převezme od vás prodejce starý spotřebič k recyklaci.

Jak správně recyklovat velký elektroodpad

Krátký souhrn – Kam odnést elektroodpad?

Jak vidíte, při separování elektroodpadu nejste omezení na jedno řešení. Místo, kam staré elektrozařízení odnesete, si snadno vyberete podle dostupnosti, velikosti odpadu či výhod, které se vám nabízí.

  • Sběrný dvůr – Ideální řešení pro všechny druhy elektroodpadu a v situaci, kdy neplánujete kupovat nic nového. Na sběrném dvoře od vás převezmou elektroodpad v různých velikostech – od baterií, přes LED žárovky až po velké spotřebiče. Tato služba je pro obyvatele příslušné obce/města bezplatná. Sběrné dvory jsou otevřeny pouze přes otevírací hodiny.
  • Mobilní sběr/sklizňová akce – Jedná se o akci vyhlášenou obcí, která bývá párkrát ročně. Na konkrétní místa v obci/městě je v předem určené datu přistaven velký kontejner, do kterého můžete podle pokynů uložit malý a velký elektroodpad. Někdy se v rámci této akce sbírají i staré pneumatiky, barvy, chemikálie, motorové oleje a chemicky znečištěné obaly.
  • Kontejnery pro sběr elektroodpadu – Jsou přítomny ve větších obcích nebo městech a určené především pro malý elektroodpad do 50 cm (délka kabelu na spotřebiči se nezapočítává). Vždy se předem informujte o tom, co přesně do kontejneru tohoto druhu patří.

Recyklace - odvoz starého spotřebiče

  • Zpětný sběr – Je realizován prodejnami. Při velkém elektroodpadu funguje princip kus za kus a prodejce jej od vás bezplatně na prodejně převezme, jste-li jeho zákazníkem, tedy pokud kupujete spotřebič stejného druhu (např. pračka za pračku). Malý elektroodpad je převzat bezplatně bez povinnosti zakoupit nové zboží, pokud je prodejní plocha pro elektrozařízení alespoň 400 m².
  • Odvoz starého elektrospotřebiče – Oblíbená služba, při které nemusíte nikam chodit a starý velký elektrospotřebič je z vašich prostor odvezen při dovozu nového velkého elektrospotřebiče.

Hledáte pohodlné řešení? Využijte službu odvozu starého výrobku. DATART vám při objednání nového spotřebiče pomůže s recyklací a starý spotřebič odveze přímo z vaší domácnosti. Nezáleží přitom, jestli jste si objednali myčku a máme odvézt starou pračku. Jeden nový velký domácí spotřebič dovezeme, jeden použitý velký domácí spotřebič zase odvezeme. Co s ním bude dál, to už nechte na nás… Prohlédněte si více o tom, jak vám s recyklací může DATART pomoci.

Jak připravit staré elektrozařízení na recyklaci?

Staré elektrozařízení nemusí být funkční ani v tip top stavu. Přirozeně bude jevit znaky opotřebení nebo zastaralosti. Je však dobré dodržovat při předávání jistá pravidla, aby se nestalo, že převzetí elektroodpadu bude odmítnuto, a to především, pokud máte zájem o předání na prodejně nebo o odvoz spotřebiče.

Jak správně recyklovat

Spotřebič by měl být kompletní, nerozebraný a bez nadměrného znečištění. Jeho stav nesmí ohrožovat zdraví a bezpečnost zaměstnanců prodejny/odvozu, proto by z něj neměly vytékat žádné tekutiny (mrazák rozmražený, z pračky vypuštěná voda). Vestavné spotřebiče musí být vypojeny, demontovány a bez předních dvířek kuchyňské linky.

 

Kde odevzdat? Prodejna Kontejner na elektroodpad Sběrný dvůr

Baterie

ANO

(do speciální nádoby v prodejně, kde se baterie dají zakoupit)

ANO ANO
Žárovky a LED žárovky

ANO

(v prodejně elektra s prodejní plochou větší než 400 m² + v prodejně se světelnou technikou)

NE ANO
Malý elektroodpad do 50 cm

ANO

(v prodejně elektra s prodejní plochou větší než 400 m²)

ANO ANO
Velký elektroodpad

ANO

(zpětný sběr v prodejně elektra, starý kus za nový kus)

NE

ANO

(+ mobilní sběr elektroodpadu v dané lokalitě)

 

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek