0 Kč
×

Jak zabránit přehřívání notebooku?

17.06.2024

Vyšší teploty mohou způsobit zpomalení počítače, jeho časté vypínání, a dokonce i nenávratné poškození. Proto se vyplatí bránit elektroniku před přehříváním. Pojďme se podívat na to, co pro to můžete udělat. 

Přehřátí notebooku

Proč může docházet k přehřívání počítače

Přehřátý počítač můžete poznat podle několika signálů. Mezi ty nejčastější se řadí zvýšená hlučnost ventilátorů, které se snaží co nejrychleji odstranit přebytečné teplo. Na vysokou teplotu může zařízení reagovat také občasným restartováním nebo vypnutím se, setkat se můžete také s celkovým snížením výkonu.

A proč vlastně k přehřívání notebooku nebo stolního počítače může docházet? Pojďme se podívat na nejčastější důvody.

1. Používání elektroniky v nevhodných podmínkách

Venku je krásně a vy se rozhodnete, že si společně s notebookem sednete na terasu. Pokud ale na elektroniku praží slunce a je vystavena příliš vysoké teplotě, přirozeně se může rozpálit a začít se přehřívat. 

2. Nečistoty uvnitř chladicího systému

Další důvod může spočívat v přítomnosti nečistot, které zanáší chladicí systém vašeho počítače v podobě ventilátorů, žebrování a výdechů. I z toho důvodu se vyplatí pamatovat na pravidelné čištění elektroniky. 

3. Zakrýváte výdechy

Notebook musí během svého provozu dýchat. Pokud si jej vezmete do postele, kde jej položíte na peřinu, zakrýváte výdechy. K přehřívání pak dojde snadno. 

4. Nízký výkon

K přehřívání počítače či notebooku může dojít i z toho důvodu, že se již jedná o zastaralý model, který svým výkonem nestačí. S tím může souviset i ignorování potřeby aktualizace softwaru.

5. Aplikace na pozadí

Pokud necháváte na pozadí běžet velké množství aplikací, váš počítač se musí vyrovnat s mnohem větším výkonem. A s tím neodmyslitelně souvisí i jeho přehřívání. 

Jak zabránit přehřívání notebooku

Pokud chcete přehřívání procesoru, a tím pádem i počítače zabránit, inspirujte se několika základními tipy. Využijete je nejen v horkém letním počasí, ale prakticky celoročně.

Investujte do chladicí podložky pod notebook

Ochlazovací podložka je vítaným pomocníkem nejen v případě, že se rozhodnete vzít si notebook na terasu. Oceníte ji i v domácím prostředí a kanceláři. Na trhu jsou k dostání dvě základní varianty.

Aktivní chladicí podložky disponují zabudovanými ventilátory. Ty foukají vzduch pod notebook a tímto způsobem přispívají k tomu, že elektronika může pracovat při optimální teplotě. Aktivní podložky mohou mít mnoho podob a lišit se například počtem použitých ventilátorů. Vyžadují napájení, nejčastěji přitom energii ke svému provozu získávají při připojení k notebooku.

Pasivní chladicí podložky nejsou vybaveny ventilátory, což se podepíše na jejich příznivější cenovce. Zpravidla tyto podstavce pod notebook mívají také menší velikost a nižší hmotnost. Tato podložka pro svůj provoz nepotřebuje zdroj energie. Pouze počítač drží ve zvýšené poloze, aby mohl nasávat vzduch z okolí. Efektivitu chlazení pomáhají podpořit použité materiály. 

Zbavte elektroniku nečistot

Čas od času se zaměřte na důkladné vyčištění útrob vašeho počítače nebo notebooku. Pokud si na tento úkol netroufáte sami, svěřte jej do rukou odborníků. Ti z elektroniky odstraní veškeré nečistoty a nahromaděný prach, čímž pomohou jejímu bezproblémovému fungování. 

Používejte elektroniku správně

Přehřívání počítače můžete předcházet také tím, že se zaměříte na jeho správné používání. Nenoste si notebook na rozpálenou terasu a nepoužívejte jej ani dlouhodobě na klíně. Také se vyhněte sledování filmů v posteli, zatímco je váš notebook zabalen do přikrývky. 

Nezapomínejte pravidelně provádět potřebné aktualizace. V případě potřeby přeinstalujte systém nebo vylepšete komponenty. Zaměřte se také na vypnutí nepotřebných programů a aplikací, které v danou chvíli stejně nepoužíváte.

Závěr

Přehřívání počítače či notebooku je častým problémem, který řeší mnoho uživatelů. Přitom se ale na něj dá jednoduše vyzrát pořízením kvalitní chladící podložky nebo podstavce. Kromě toho pamatujte také na průběžné čištění vnitřních částí elektroniky a zaměřte se také na její správné používání.

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek