Trouba je srdcem kuchyně a jako každý spotřebič vyžaduje alespoň občasnou údržbu, aby byl její vzhled a funkčnost zachován co nejdéle. Čištění trouby nepatří k oblíbeným kratochvílím asi nikoho z nás, proto bychom vám rádi blíže představili dvě revoluční metody – katalytické a pyrolytické čištění.
V případě, že jste zrovna v procesu vybírání nové trouby, mohla by být také funkce samočištění jedním z faktorů, na který se zaměřit. Pojďme se podívat na to, jaké jsou mezi katalytickým a pyrolytickým čištěním rozdíly, na jejich výhody, nevýhody a případná rizika.
Tento proces využívá chemickou reakci zvanou katalýza. Horkovzdušné trouby s funkcí katalytického čištění jsou vybaveny speciální katalytickou vložkou, která při dosažení alespoň 200 stupňů Celsia rozkládá a pohlcuje mastnoty a jiné nečistoty, které díky vysoké teplotě oxidují. Toto čištění je automatické a v podstatě nevyžaduje vaši pozornost.
Před spuštěním katalytického čisticího programu se doporučuje vyjmout všechny plechy, rošty a pojezdy. V průběhu čištění se trouby v žádném případě nedotýkejte a program se nepokoušejte ukončit dříve. Nakonec důkladně vyvětrejte kuchyň. Katalytické čištění stačí prováděj jednou za 2–3 měsíce.
Výhoda katalytického čištění spočívá v jeho pohodlnosti a bezpečnosti. Proces je pokročilý a nepotřebuje vaši přítomnost, pouze po vychladnutí trouby případnou zbylou mastnotu ze stěn trouby jednoduše setřete vlhkým hadříkem ovšem bez jakékoli chemie.
Nicméně trouby s touto funkcí nejsou zcela bezúdržbové a tento způsob čištění nemusí být vždy 100% efektivní. Katalytická vrstva v troubě sice dokáže zpracovat tuk a mastnotu, ale odolné nečistoty a zbytky jídla bude potřeba odstranit a dočistit ručně. Za nevýhodu lze považovat také omezená životnost katalytických panelů, které je nutné jednou za 4–5 let vyměnit.
Za jeden z nejefektivnějších způsobů čištění trouby je považováno právě pyrolytické. Pyrolýza je proces, při němž dochází k průběžnému zvyšování a snižování teploty a na pár minut stoupne teplota v troubě k téměř 500 stupňů Celsia. Dojde tak k úplnému spálení veškeré mastnoty a zbytků jídla na popílek, který lze po vychladnutí trouby snadno setřít mokrým hadříkem stejně jako u katalýzy, s tím rozdílem, že tentokrát dojde ke zničení i těch nejodolnějších nečistot.
Postup bude totožný jako v předchozím případě, před spuštěním čisticího programu vyndejte z trouby všechny plechy a vyjímatelné části. Čištění pyrolýzou provádějte maximálně 2–3 do měsíce, aby nedošlo k předčasnému opotřebení trouby.
Výhodou pyrolytického čištění je tedy jeho účinnost, jednoduchost provedení i šetrnost, jelikož není třeba použít jakoukoli chemii. Trouby s touto funkcí jsou zpravidla také vybaveny lepší izolací, díky které teplo neuniká ven a proces pečení je tak účinnější.
Na druhou stranu vzhledem k extrémně vysokým teplotám, které jsou při pyrolytickém čištění využívány, je proces náročnější na energii. Také cena trub s touto funkcí je zpravidla vyšší. Existuje také bezpečnostní riziko, v případě, že by v troubě během programu zůstaly jakékoli kovy či plastové předměty, mohly by se roztavit či dokonce způsobit požár, je proto opravdu důležité dodržovat postup.
Výběr mezi katalytickým a pyrolytickým čištěním trouby závisí na vašich osobních preferencích. Chcete-li si ušetřit námahu s čištěním a energetické náklady, může být pro vás ideální katalytické čištění. Pokud hledáte dokonalou čistotu a nevadí vám vyšší spotřeba energie, může být pro vás lepší volbou pyrolytické čištění. V každém případě, obě metody nabízí výraznou úlevu od tradičního čištění trouby.