horkovzdušná fritéza a gril 2 v 1 • příkon 1 830 W • objem 6,5 l • technologie Extra Crisp pro extra křupavost • 8 automatických programů • vyjímatelný oddělovač Flexcook • režim Intelligent…
Horkovzdušná fritéza, známá také jako "air fryer," je kuchyňský spotřebič, který využívá horký vzduch k vaření jídla. Tento způsob přípravy má několik výhod:Zdravější vaření: Používá mnohem méně oleje než tradiční fritézy, což může vést ke zdravějším jídlům s nižším obsahem tuku a kalorií. Rychlost a pohodlí: Horkovzdušné fritézy často připraví jídlo rychleji než trouba a jsou velmi uživatelsky přívětivé. Univerzálnost: Kromě fritování mohou také péct, grilovat a opékat, což z nich dělá všestranný nástroj v kuchyni. Snadná údržba: Většina modelů má části, které lze snadno demontovat a umýt, často i v myčce na nádobí.
Přednastavené programy mohou být fajn, pokud děláte to "správné" množství. Např. u hranolků se časy dle množství výrazně liší, takže je nutné většinou upravit dle množství. To platí obecně a je proto na zváženou, jaký typ ovládání u fritézy zvolit. Programy lze po zvolení sice upravit manuálně, bohužel úpravu nelze uložit do programu natrvalo, aby se příště program otevřel již s upraveným nastavením. Tím tato funkce hodně ztrácí na významu. Já bych dnes po zkušenostech vybral fritézu už jen s "pouhým" nastavení času a výkonu. Také konkrétně u hranolků platí, že čím víc jich je, tím hůř se dělají. Takže kapacitně větší fritéza se v tomto případě vyplatí. U přípravy dvou pokrmů současně časy také úplně nesedí a je třeba trochu improvizovat. Musí se to "vychytat" a záleží, jak a co vaříte, ale jde to. Co velmi zásadního bych však konkrétně vytkl této fritéze je způsob "zajištění" mřížky (roštu) ve fritovací nádobě dvěma gumovými elementy. Zachytává se za nimi mastnota a špatně se to myje. V myčce vůbec, ručně to jde, ale obtížně. Navíc ty elementy jsou opatřeny takovými výstupky, které mají zapadat do otvorů ve fritovací nádobě, ale moc jim to nejde, takže se stává, že právě těmito otvory vám z ní něco nechtěně vyteče a udělá nepořádek. Třeba šťáva z kuřete. Mně to dost vadí. Též se obávám, že se časem elementy utrhnou. Pokud chceme udržet vlastní fritovací nádobu v čistotě, je vůbec ruční mytí nezbytné pro odstranění "napékání". V tomto směru není povrchová úprava nádoby úplně ideální. Dále bych vytkl takové to "vykrojení" na středu dvou protilehlých stran v mřížce, které slouží k vyjmutí mřížky z nádoby, ale propadávají skrz něj hranolky, pokud je děláte na mřížce, (což je správně dle návodu a jsou tak i lepší). Když potom chcete propadlé hranolky z pod mřížky dostat, musíte nejdřív tu mřížku z nádoby vyndat. A zkuste si do těch "vykrojení" strčit prst, když je to žhavé. (Dělám to v rukavici). Celkově je horkovzdušná fritéza fajn (i tato, až na popsané výhrady), ale po zkušenostech bych vybíral jinak.
Dnes zakoupeno a již jsme zkoušeli maso a hranolky a uplne super. Zatím nemáme co vytknout
- používám hlavně na hranolky, výborné jsou pečené brambory, kuřecí křidýlka, na řízek nebo smažené žampiony je potřeba přestříkat olejem, aby bylo to mělo pěknou barvu
Zatím zde nejsou žádné dotazy.
Obvykle odpovídáme do 24 hodin.