Recepty na domácí limonády: Ochutnejte borůvkovou, melounovou nebo brazilskou
K přípravě všech osvěžujících letních nápojů budete v první řadě potřebovat kvalitní mixér, který rozmixuje i to nejtvrdší ovoce a nezalekne se ani ledu. S vymačkáním pomerančové či citronové šťávy vám naopak pomůže automatický lis na citrusy, se kterým získáte čerstvou šťávu za pár sekund a téměř bez práce. Základem každé domácí limonády je přirozeně studená voda. Máte-li však radši vodu jemně perlivou, s přístroji na výrobu sody si ji připravíte bez problému i v pohodlí vašeho domova.
Zdravá okurková limonáda
jednu okurku
500 ml studené vody
šťávu z jednoho citronu
med, nebo agávový sirup dle chuti
čerstvé lístky máty, led
Postup:
Okurku oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme do mixéru. Přidáme vodu, šťávu z jednoho citronu, med nebo agávový sirup, pár lístků máty a vše pořádně rozmixujeme.
Na závěr můžeme šťávu přecedit přes jemné síto. Do sklenic nebo většího džbánu dáme kostky ledu, přidáme pár koleček citronu a okurky, zalijeme hotovou limonádou a ozdobíme lístky máty.
Sladká jahodová limonáda
400 g čerstvých jahod
1 l studené vody
šťávu z jednoho citronu
med dle chuti
čerstvé lístky meduňky,
led
Postup:
Jahody nakrájené na menší kousky dáme do mixéru, přidáme šťávu z jednoho citronu, med, pár lístků meduňky a pořádně rozmixujeme.
Kdo nemá rád zrníčka z jahod, může hotovou šťávu přecedit přes jemné síto.
Do připraveného džbánu dáme led, zalijeme jej limonádou a dozdobíme kolečky citronu a pár lístky máty nebo meduňky.

Pokud nemáte to štěstí pěstovat si vlastní ovoce a zeleninu a jste nuceni obstarávat je v obchodě, doporučujeme pro přípravu všech lahodných nápojů kupovat ty v BIO kvalitě. Máte tak zaručenou lepší chuť, ale také se nemusíte obávat zdraví škodlivých pesticidů a toxických látek.
Osvěžující melounová limonáda
750 g vodního melounu
500 ml studené vody
šťávu z jednoho citronu
šťávu z jednoho pomeranče
třtinový cukr, nebo med dle chuti
čerstvé lístky máty
Postup:
Meloun nakrájejte na menší kousky a zbavte ho veškerých pecek.
Vložte jej do mixéru, přidejte studenou vodu, šťávu z citronu a pomeranče, cukr nebo med, pár lístků čerstvé máty a pořádně rozmixujte.
Do libovolné nádoby dejte kostky ledu, přelijte je hotovou limonádou a podávejte ozdobené lístky máty.
Brazilská limonáda s chutí exotiky
4 limety nakrájené na kousky
500 ml studené vody
třtinový cukr dle chuti
50 ml kondenzovaného mléka
Postup:
Limety oloupeme a nakrájíme na kousky. Pokud máme limety v BIO kvalitě, můžete je ponechat i se slupkou.Přemístíme je do mixéru, přidáme vodu a třtinový cukr a řádně rozmixujeme. Šťávu přelijeme přes tenké síto a na závěr přidáme kondenzované mléko.
Hotovou limonádu podáváme s kostkami ledu ozdobenou kolečky citronu a limetky. Na ozdobu klidně opět přidejte i lístky máty.
Lahodná borůvková limonáda
hrnek čerstvých borůvek
500 ml studené vody
šťávu z jednoho citronu
třtinový cukr, nebo med dle chuti
citron, nebo limetu na ozdobu
Postup:
Borůvky, vodu i cukr dáme do mixeru a rozmixujeme dohladka.
Následně přecedíme přes jemné síto, přilijeme šťávu z citronu a pořádně promícháme.
Borůvková limonáda chutná nejlépe s ledem ozdobená kolečky citronu nebo limetky.






