0 Kč
×

Jak vyčistit televizní obrazovku?

23.06.2024

I televize si žádá speciální péči. Až se příště pustíte do úklidu obývacího pokoje, tuto elektroniku neignorujte. Zjistěte, jak ji účinně zbavit prachu, nečistot a otisků prstů, abyste si mohli užívat ten nejlepší možný obraz. Také vám prozradíme, čemu se v tomto směru jednoznačně vyhnout. 

Jak vyčistiť televizní obrazovku

Proč je důležité pravidelné čištění televize

Čištění televize patří mezi úkoly, na které spousta lidí během úklidu zapomíná. Pravdou ale zůstává, že pravidelné odstranění prachu a nečistot bychom neměli zanedbávat. Čištěním získáte nejen lepší obraz bez všudypřítomného prachu a otisků prstů, ale také můžete prodloužit životnost vaší elektroniky. Hromadění prachu totiž může mít vliv na kvalitu obrazu i funkčnost televize celkově. 

Jak často čistit televizi

Potřeba čištění televizoru může být individuální. Obecně lze doporučit k tomu přistoupit alespoň jednou týdně

Jak vyčistiť TV obrazovku

Typy obrazovek a jejich specifické požadavky na čištění

Předtím, než se do úklidu pustíte, je samozřejmě potřeba si udělat jasno v tom, jak budete postupovat. 

Jak vyčistit obrazovku LED televize, LCD, OLED TV či plazmu

Uvedené typy televizorů se v současné době řadí k těm nejrozšířenějším v našich domácnostech. Postup pro jednotlivé typy je přitom prakticky totožný. 

Pokud vás ale zajímá, jak vyčistit LCD televizi, je vhodné nečistoty stírat postupně pás po pásu. Naopak u LED či OLED televize se doporučuje provádět spíše krouživé pohyby

  1. Nejprve vypněte televizor a z bezpečnostních důvodů jej také vytáhněte ze zásuvky.
  2. Prach otřete pomocí obyčejného hadříku z mikrovlákna
  3. Pokud se potřebujete zbavit mastných fleků či otisků prstů, smíchejte ve stejném poměru destilovanou vodu a bílý ocet *. Tuto směs v malém množství nastříkejte na hadřík z mikrovlákna a obrazovku vyčistěte.
  4. Na závěr nezapomeňte zbavit prachu i rám televizoru a prostor pod ním
  5. Televizor znovu zapněte až v momentě, kdy je kompletně suchý

*Vždy si ověřte v manuálu Vaší televize, že můžete tuto směs na Váš konkrétní model používat. Stejně tak pokud se rozhodnete používat speciální čisticí prostředky na televizory, předem se ujistěte, zda je daná varianta vhodná právě pro váš typ televizoru. 

Jak vyčistit TV

Jak vyčistit starší televizory

Pokud máte doma ještě starší typ televizoru, i ten si samozřejmě zaslouží pravidelnou údržbu. Péče o tyto televizory je však prakticky stejná jako výše popsaný postup. Jelikož jsou ale tyto obrazovky většinou odolnější, můžete k čištění místo octové vody použít směs dezinfekčního prostředku a vody (ve stejném poměru). 

Nezapomeňte vyčistit i ovladač

Ovladač v domácnosti často putuje z ruky do ruky. I z toho důvodu se na něm může držet nejen spousta nečistot, ale i bakterií. Vzhledem k tomu je vhodné v rámci úklidu nezapomínat ani na tohoto nezbytného pomocníka. V tomto směru se vždy vyhněte používání agresivních prostředků a chemikálií. 

Jak vyčistit TV ovladač

Jak tedy postupovat?

  1. Pokud je ovladač na baterky, vyjměte je.
  2. Celý povrch ovladače očistěte pomocí antibakteriálních ubrousků nebo dezinfekčního spreje. Nikdy ale sprej nestříkejte přímo na ovladač, ale nejprve na utěrku. Díky tomu se vyhnete tomu, aby tekutiny zatekla mezi jednotlivá tlačítka a ovladač tak přestal fungovat.
  3. Pokud v okolí tlačítek objevíte zaschlou špínu, můžete ji odstranit pomocí alkoholu, který nakapete na vatový tamponek či vatovou tyčinku. 

Co budete k čištění televize potřebovat

Než se do čištění televize pustíte, mějte po ruce hadřík z mikrovlákna a čisticí prostředek určený na daný typ televize. Případně lze místo něj použít směs destilované vody a bílého octu. 

Čemu se při čištění televizorů vyhnout

Někdy se může stát, že máte nutkání obrazovku vyčistit, ale zrovna nemáte po ruce suchou a měkkou tkaninu. V nouzi sáhnete po papírovém kapesníku nebo kuchyňské utěrce. Ani jeden z těchto způsobů však doporučit nelze. Tyto materiály totiž budou prach a nečistoty pouze přesouvat po obrazovce, ale účinně je neodstraníte. 

Pamatujte na to, že povrch televizoru je poměrně náchylný na poškození. Proto se jednoznačně vyhněte používání agresivních čistících či dezinfekčních prostředků, se kterými byste mohli napáchat více škody než užitku. 

Nedoporučují se ani čisticí prostředky s obsahem alkoholu. Vždy si proto pro jistotu přečtěte složení a této látce se vyhýbejte.

Jak vyčistit TV

Závěr

Pravidelné čištění televizoru je důležité nejen z hygienického hlediska. Díky tomuto kroku zbavíte svou elektroniku prachu, šmouh a otisků prstů. Budete si užívat čistší a jasnější obraz a i televize vám za tuto péči jistě poděkuje. Nezapomeňte ale dodržet správný postup a vyhněte se používání agresivních prostředků, kterými byste mohli povrch poškodit.

 ***

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek