Koláč, kde jednou z hlavních surovin je mrkev? Nemusíte se vůbec bát tuto surovinu použít i při pečení sladkých dezertů. Právě díky mrkvi dostane koláč sladkou chuť a těsto bude navíc krásně vláčné.
Mrkvový koláč
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 °C.
Na hrubém struhadle nastrouháme jablka, na jemném struhadle zase mrkev. Ve větší míse si smícháme rýžovou a ovesnou mouku, ořechy, protein, prášek do pečiva, špetku soli, nastrouhané jablko s mrkví a žloutky. Z bílků pomocí šlehače vyšleháme tuhý sníh, který postupně přidáváme do těsta. Nakonec vmícháme čekankový sirup (med) a jablečné pyré. Do vymazané a vysypané formy (24 cm) nalijeme těsto a pečeme v troubě na 170 °C přibližně 45 minut.
Mezitím si připravíme krém. Všechny ingredience pořádně promícháme a dáme vychladit do chladničky. Po upečení necháme korpus vychladnout. Připravený krém natřeme na koláč, posypeme nasekanými vlašskými ořechy a dáme na pár hodin ztuhnout do chladničky.
Dobrou chuť.
Mrkvový koláč je velmi oblíbený díky své chuti a rychlé přípravě. Lze jej připravit i v různých podobách, například jako dort na plech nebo jako mrkvový chlebíček do formy na biskupský chlebíček.