0 Kč
×

Aktualizace softwaru: Proč byste měli udržovat své zařízení aktuální

14.10.2023

Každý z nás se čas od času potýká s tím, že mu zařízení nabídne možnost aktualizace. Na nás je poté rozhodnutí, zda k aktualizaci přistoupíme, nebo ji odložíme na neurčito. Právě neustále odkládané aktualizace však ve výsledku mohou způsobovat problémy. Proč tedy tento krok nevynechávat?

Aktualizace softwaru: Proč byste měli udržovat své zařízení aktuální

Co jsou aktualizace softwaru

Aktualizace softwaru je postup, při kterém se do zařízení (například mobilního telefonu nebo počítače) instaluje novější verze jeho programového vybavení. Aktualizace softwaru se nemusí nutně týkat pouze operačního systému jako takového. Pravidelné vývojářské updaty lze vztáhnout i k dalšímu vybavení vašeho zařízení (tedy například programům či aplikacím). 

Proč aktualizace softwaru nezanedbávat

A proč tedy pravidelnou aktualizaci softwaru rozhodně nezanedbávat? Sepsali jsme pro vás hned několik důvodů.


1. Revize a stabilita

Díky pravidelným aktualizacím získáte jistotu revize a stability. Tyto průběžně vydávané balíčky totiž odstraní menší či větší chyby. Jednat se může například o chyby způsobující bezpečnostní rizika nebo chyby stojící za nestabilitou nějakého programu. 


2. Vývoj jde neustále kupředu

O tom nemůže být pochyb. Díky aktualizacím si proto budete moct mnohdy užívat také nejrůznější nové funkce a možnosti používání. Aktualizace tedy mohou přinášet řadu výhod plynoucích právě z využívání těchto nových funkcionalit. 

Pravidelná aktualizace softwaru

3. Snížíte riziko napadení hackery

Jedním z významných důvodů pro pravidelnou aktualizaci softwaru je bezesporu bezpečnost. Obecně lze totiž říct, že hackeři milují neaktualizovaný software. Jeho chyby totiž mohou využívat pro svůj prospěch. Pokud má stávající verze vašeho softwaru nějakou chybu, s největší pravděpodobností se již tato informace dostala právě k hackerům. A ti to mohou snadno zneužít, i když se ne vždy musí jednat o cílený útok na vaši osobu. 


4. Zabráníte virovým hrozbám

Neaktuální antivirové či firewallové programy nebo neaktulizované prohlížeče mohou způsobit snadnější vniknutí viru do vašeho počítače. Pokud informace nejsou aktuální, přirozeně nejste chráněni a například antivirové programy nedokáží potenciální viry odrazit. Jejich odstranění poté může být poměrně obtížné, zdlouhavé a přidělá vám spoustu starostí navíc. Mnohem jednodušší je proto takovým problémům předcházet. 

Snížíte riziko napadení hackery

5. Můžete pomoct ostatním

Útokům přirozeně nečelíte pouze vy sami. Aktualizace a opravné balíčky si často vyměňují informace o hrozbách, problémech a nedostatcích. Nahlášením potíží a incidentů tedy můžete vývojařům pomoct v tom, aby příští opravný balíček pokryl vše potřebné. Tímto způsobem tedy podporujete bezpečnost na internetu nejen sami pro sebe, ale i pro ostatní uživatele. 


6. Zvýšení výkonu zařízení

Pokud chcete maximálně využít možnosti vašeho počítače, mobilního telefonu nebo jiného zařízení, je třeba jej pravidelně aktualizovat. Společně s aktualizacemi si počítače stáhnou také nejnovější ovladače zařízení, díky čemuž budou moct zlepšit svůj výkon. 

Jak zvýšit výkon zařízení

Jak si stáhnout aktualizace do svého zařízení?

V dnešní době vás na nutnost aktualizací jednotlivá zařízení vždy upozorní (za předpokladu, že jste připojeni k internetu). Na vás poté zbývá vybrat si vhodnou dobu, kdy aktualizace provedete. Některé z nich mohou trvat i pár desítek minut a lze je proto odložit například na dobu, kdy spíte. Některé aktualizace však trvají jen chvíli a snadno se s nimi vypořádáte i v běžném dni. 

***

Jak vidíte, pravidelnost provádění aktualizací se vyplatí nezanedbávat. S jejich pomocí můžete získat přístup k novým funkcím a vytěžit ze svého zařízení maximum. Zároveň výrazně podporujete bezpečnost a chráníte své zařízení před možnými internetovými hrozbami. 

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek