0 Kč
×

Vydejte se za dobrodružstvím bez starostí s aplikacemi pro cestovatele

03.06.2022

Pomalu ale jistě přichází léto a s ním konečně další pořádná dávka výletů či zasloužená dovolená. Pro všechny nadšené cestovatele jsme proto připravili pár tipů, jak si tu svou užít v pohodě a chytře. Ve světě moderních technologií totiž můžete spoustu záležitostí svěřit svým telefonům. Nevěříte? Čtěte. V našem novém článku najdete 10 (a půl) tipů na aplikace pro příjemnější cestování.

aplikace na cestování

O čem se dočtete:

Mapy Google – svět na dlani

Mapy Google

Při každé cestě je fajn mít přehled, kam kráčíte a kde se nacházíte. Nepostradatelnou záležitostí je tedy kvalitní mapa. My v tomto případě nedáme dopustit na Mapy Google (pro Android/Apple), anglicky Google Maps. Tato bezplatná aplikace má zmapovaných přes 220 zemí a 100 milionů firem i podniků. 

Ať jste tedy prakticky kdekoliv na světě, snadno si dohledáte hotel či například restauraci. Samozřejmostí je také šikovná navigace pro pěší turistiku, jízdu na kole i autem. Dle našich zkušeností ukazuje reálný odhad založený mimo jiné i na aktuální dopravní situaci. 

A pokud při svých výletech objevíte místo, které se vám bude nadmíru zamlouvat, můžete si jej „připnout“ a Mapy Google vám ho uloží. Co když plánujete jet za dobrodružstvím do míst bez internetu? Žádný problém. Mapy požadovaných oblastí si totiž můžete v aplikaci stáhnout a využívat je i offline.

Uber – taxi kdykoliv a kdekoliv

uber

Letíte na dovolenou, vysednete na letišti a rádi byste se dostali do hotelu. Ale ne vždy se chcete se zavazadly vláčet MHD (pokud vůbec ve vaší destinaci funguje). Ještěže jste si stáhli aplikaci Uber (pro Android/Apple). Po založení účtu stačí jen vybrat cíl cesty a místo vyzvednutí. Snadné, že? 

Přijíždějící auto můžete pohodlně sledovat na mapě. Před objednáním vám Uber zobrazí i cenu za jízdu, aby vás nečekalo nepříjemné překvapení. Také můžete rodině a přátelům prostřednictvím appky sdílet svou aktuální polohu.

Přihlaste své aktuálně nevyužívané auto do aplikace Turo (pro Android/Apple) a přivydělejte si jeho půjčením jinému člověku. 

Flightradar24 – váš nebeský rádce

Flightradar24

Potřebujete zjistit informace o aktuálních letech? S aplikací Flightradar24 (pro Android/Apple) je to hračka. Z pohodlí domova můžete sledovat letadla v reálném čase a zjistit například jejich trasu, plánovaný přílet, výšku nebo rychlost. A při zamíření mobilního telefonu na oblohu se vám zobrazí informace o konkrétním letadle ve vzduchu. 

Aplikace vás rovněž seznámí s aktuálními povětrnostními podmínkami. A pokud vás například zajímá, kde se právě nachází určité letadlo, lze jej vyhledat pomocí čísla letu, což se vám může zaručeně hodit.

Náš tip: sledování vzdušného provozu je nesmírně uklidňující…

Tripadvisor – plánování snadno a na jednom místě

Tripadvisor

Naplánovat poznávací výlet, to není jenom tak. Tým Tripadvisoru (pro Android/Apple) to ví více než dobře, a proto se rozhodl lidem tuto činnost usnadnit. V této šikovné aplikaci přidávají lidé tipy i recenze k nejrůznějším místům, které jsou velice užitečné při plánování vašich objevných cest. 

Skrze aplikaci lze také v cílové destinaci zarezervovat stůl v restauraci, zabookovat hotel či zakoupit online vstupenky na všemožné lokální atrakce. Ať už máte rádi vše do detailu připravené, nebo preferujete operativní rozhodnutí za pochodu, Tripadvisor je must-have. Jednoznačně vám totiž pomůže stát se bezstarostným a spokojeným cestovatelem.

GetYourGuide – kapesní průvodce vždy po ruce

GetYourGuide

A představíme vám ještě další aplikaci na podobném principu, a tou je GetYourGuide (pro Android/Apple). Aplikace s hodnocením 4,8 hvězd od téměř 30 tisíc uživatelů. Jestli se chystáte na výlet a nejste si jistí, kam ideálně zamířit, v programu si prohlédnete nejatraktivnější nabídku daného místa

Jakmile se rozhodnete, kam se vydáte tentokrát, nechybí možnost zakoupit si online vstupenku na památky jako Colosseum, Eiffelovka, Londýnské oko nebo například Sagrada Família. Kdyby vás cokoli přimělo změnit plány, do 24 hodin se dá lístek zdarma a v pohodě stornovat.

Převodník měn Plus – převádějte měny rychle a snadno

převodník měn plus

Málokdo je schopný neustále se měnící kurzy eura, dolaru, libry a dalších měn udržet v hlavě. Když potřebujete akutně zjistit i mimo dosah sítě, na kolik vás vyjde zmrzlina, večeře nebo třeba ostrovní rezidence v nově objeveném ráji, je tady šikovná aplikace Převodník měn Plus (pro Android/Apple), která vám to velmi rychle zjistí v požadované měně

Jednoduše a přehledně můžete mezi sebou převádět libovolné měny, díky neustálému obnovování dat pak dostanete pokaždé relevantní info v aktuálním kurzu. Navíc vám program vygeneruje i grafy sledující směnné kurzy v čase, kdybyste to třeba někdy potřebovali (při čekání na trajekt je každá zábava dobrá).

Translate Voice (Translator) – odstraňuje jazykovou bariéru

Translate Voice (Translator)

Do you šprech fráns? Cestovat do ciziny je pokaždé tak trochu výzva pro každého. A co teprve, když ani neovládáte místní jazyk… I na to osvícení vývojáři mysleli a připravili spásnou appku pro všechny, jimž studium jazyků nepřirostlo k srdci. Pro tyto případy budete mít vždy po ruce aplikaci Translate Voice (Translator) ke stažení pro Android i Apple

Můžete tak převést mluvené slovo na text i text na mluvené slovo. V nabídce máte na výběr z 50 (u Applu ze 100) základních jazyků, které se vám mohou hodit, abyste nebyli nemile překvapení, až si třeba ve Španělsku omylem v restauraci objednáte chobotnici portugalským výrazem polvo…

Apple wallet/Cards – Mobile Wallet – (ne)peněženka

Cards - Mobile Wallet

Neustálé prohledávání peněženky při hledání věrnostních karet, drobných, lovení lístků na trolejbus… Nebojte, nechceme vás stresovat, jen vám připomenout doby dávno minulé. Dnes už přece existují pohodlné způsoby, jak se této otravné činnosti vyhnout, a to třeba aplikace Apple Wallet, pro Android Cards – Mobile Wallet.

Platit s ní můžete v obchodech i online. Žijete-li v Praze, významně urychlí průchod turnikety v metru nebo tramvajích. Dále si do appky uložíte studentský průkaz, věrnostní karty a vstupenky na akce. A dokonce si pomocí ní odemknete čipové dveře od domu, hotelu i kanceláře

Na cestách je praktická už z toho důvodu, že peněženka může být dost objemná a těžká, jakákoliv úleva vašim zádům bude příjemná. Nemluvě o tom, jak jednoduché je peněženku ztratit nebo z ní někde nějakou tu kartu vytrousit. My tuto aplikaci milujeme a nedáme na ni dopustit.

Worldee – cestovatelský deník se vším všudy

worldee

Možná jste už zaslechli o slavných cestopisech Marca Pola, Karla Čapka nebo Ladislava Zibury. Ale co takhle si vytvořit svůj vlastní? Je to opravdu snadné! Ať už je cesta jakkoliv nezapomenutelná, vše vám z ní zkrátka v paměti neutkví. Od toho je tu Worldee (pro Android/Apple). 

Každý výlet nebo dovolenou si můžete pomocí map, fotek, a dokonce časových os zaznamenat. Připomenete si tak skvělé zážitky. A co víc, ve Worldee si cestu i přehledně naplánujete. Do svého itineráře si přidáte místa, která chcete navštívit, kde chcete přenocovat a způsoby dopravy. 

Pak už jenom sepíšete své pocity či přidáte fotky a zvěčníte krásné i napínavé chvilky, zajímavá setkání či vtipné příhody. Plány cesty lze zveřejnit, ale také přepnout do soukromého režimu.

HomeExchange – půjčování domů

HomeExchange

A ještě jedna frajeřinka na závěr – HomeExchange (pro Android/Apple). Myšlenka vzájemného půjčování domů se těší čím dál větší oblibě. Každá ušetřená koruna se hodí a navíc – vyzkoušet si na vlastní kůži, jak žijí obyvatelé v různých koutech země – to je přece nesmírně obohacující. 

Není proto divu, že v aplikaci je zaregistrovaných na 450 000 domovů ve 159 zemích světa. Stačí se zdarma zaregistrovat, vybrat si destinaci, domluvit se s majiteli na podrobnostech a užít si dovolenou se zcela jiným objevným rozměrem.

 

chci nový mobil

O užitečných aplikacích jsme pro vás připravili celý seriál. Další díly si můžete přečíst tady:

1. díl: Každodenní aplikace

2. díl: Správa financí a úspor

3. díl: Aktivní život

4. díl: Zdravý životní styl

6. díl: Kreativita

7. díl: Pro děti

8. díl: Komunikace

9. díl: Udržitelnost

10. díl: Pro seniory

Další aktuality

Extrémní myčky Whirlpool MaxiSpace: Více místa pro nádobí, méně starostí pro vás!

Extrémní myčky Whirlpool MaxiSpace: Více místa pro nádobí, méně starostí pro vás!

Uvažujete o koupi nové myčky nádobí, která si hravě poradí s nádobím různých tvarů a velikostí? Hledáte spolehlivý spotřebič, který vás zbaví starostí hlavně při každodenním vkládání a vyndávání talíř...... Celý článek
Co znamenají symboly na troubě?

Co znamenají symboly na troubě?

Abyste mohli správně a efektivně využívat všechny programy a funkce své trouby, musíte znát význam piktogramů na displeji nebo otočném voliči svého spotřebiče. Symboly na troubě informují o různých re...... Celý článek
Recenze: Bezdrátová sluchátka Marshall Major V lákají na dlouhou výdrž

Recenze: Bezdrátová sluchátka Marshall Major V lákají na dlouhou výdrž

Britskou značku Marshall netřeba dlouze představovat, zvlášť ne hudebním fajnšmekrům. Každému se po jejím vyslovení určitě vybaví něco jiného, pro nás je Marshall hlavně synonymem pro kvalitní sluchát...... Celý článek
Jedeme na roadtrip aneb Jak se připravit na cestu, která je vaším cílem

Jedeme na roadtrip aneb Jak se připravit na cestu, která je vaším cílem

Roadtrip je skvělou příležitostí, jak poznávat krásy a taje okolního světa po vlastní ose. Ať už ale razíte do hlubin panenské přírody nebo vás láká ruch velkoměst, dříve či později narazíte na osudov...... Celý článek
Jak fungují speciální přihrádky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Jak fungují speciální přihrádky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Plánujete si pořídit novou lednici, ale nejste si jistí, zda správně rozumíte technologiím a funkcím, které tyto spotřebiče nabízí? V následujícím článku objasníme princip fungování přihrádek na ovoce...... Celý článek