0 Kč
×

Víte, jak používat internet bezpečně?

30.03.2022

Internet v dnešní době využívá téměř každý, a to od dětí po nejstarší generace. Otevírá nám spoustu dveří, je ale dobré vědět, na co si dávat pozor. Bezpečný internet chrání váš počítač, tablet či mobil proti virům, malware, podvrhům stránek (phishing) a jiným internetovým útokům. Jaké jsou zásady bezpečného chování se dozvíte v tomto článku.

Bezpečnost na internetu

V dnešní době je přístup k internetu jednodušší než kdykoli jindy. Každý z nás má doma počítač, notebook nebo tablet, a s velkou pravděpodobností i neomezený internet. A co naše smartphony? Tyto malé brány do online světa nosíme všude s sebou. Dalo by se říct, že jsme si zvykli být neustále připojení

Víte jak své zařízení a cenné data ochránit? Právě internet je polem působnosti hackerů, kteří z vaší online aktivity dokáží těžit.

Zvolte si silné heslo

Vybíráte heslo tak, aby bylo jednoduché a dobře se vám pamatovalo? Děláte chybu, může se vám to totiž vymstít. Stejně jako bezpečnostní dveře chrání vstup do vašeho domova, mělo by i silné heslo zamezovat vniknutí do vašeho online prostoru, ať už to jsou sociální sítě, bankovní účty či jiné. Nechte si tedy vygenerovat unikátní silné heslo, zkuste vytvořit změť různých znaků a velikostí písma, které dohromady vůbec nedávají smysl (v tomto případě platí, čím méně srozumitelné, tím lepší) nebo se při vytváření řiďte těmito pravidly:

  1. Vytvářejte si dlouhá a složitá hesla.
  2. Heslo by mělo obsahovat číslice a speciální znaky.
  3. Používejte i velká písmena.
  4. Volte hesla tak, abyste si je zároveň zapamatovali, nebo je uchovávejte na bezpečném místě.
  5. Ke každé registraci mějte speciální heslo a nepoužívejte stejné heslo na různé weby.

Silné bezpečnostní heslo

Ideální je vytvořit si heslo, které je pro vás jednoduše zapamatovatelné a pro hackera bude stále těžko rozluštitelné. Můžete použít informaci ze svého osobního života, jež nemá šanci nikdo cizí zjistit. Například pokud zkombinujete jméno a datum narození svého domácího mazlíčka z dětství.

Střežte své osobní údaje

Ať už vyplňujete registraci k sociálním sítím, ke komunikačním kanálům nebo k různým e-shopům, přemýšlejte nad tím, zda je opravdu nutné vyplňovat všechna políčka. Druhá strana totiž vždy stojí o to, vytáhnout z vás co nejvíce osobních informací. V případě, že nebudete mít dobře nastavené soukromí a nebudete si dávat pozor, mohou se vašich osobních a soukromých informací zmocnit hackeři, kteří spoléhají na nedostatečné internetové zabezpečení. Proto vždy podávejte jen ty informace, které považujete za nejnutnější, a zvolte nastavení, v němž nebudou viditelné všechny vaše citlivé údaje.

Nestahujte pirátský obsah

Nestahujte hry, fotografie, videa či jiné z neověřených stránek. Skrze kradené soubory nejsnadněji infikujete svůj počítač nebo telefon malwarem, který může zpomalit či zcela narušit jeho fungování. Vaše data mohou být také zneužita či ukradena. Rozhodně tedy stojí za to oblíbenou aplikaci koupit či předplatit.

Ušetřete si nepříjemnosti obezřetným placením

V dnešní době se stalo internetové nakupování velice populárním. Není divu! Pohodlí a praktičnost e-shopů zkrátka kamenné obchody netrumfnou. V případě online placení je ale vždy potřebné zadat údaje o bankovním účtu či platební kartě. Tyto informace se v internetovém prostředí snadno dostanou pod ruce někomu, kdo s nimi naloží po svém, a vy tak kvůli nedostatečné opatrnosti můžete přijít o mnohem víc peněz, než vás měl stát daný online nákup.

Bezpečnost na internetu

Buďte vždy obezřetní, nesvěřujte své citlivé údaje kdykoliv a komukoliv. Dbejte na to, aby bylo vaše připojení ověřené, bezpečné a šifrované – to zjistíte jednoduchou kontrolou adresního řádku, ve kterém by vždy měla být ikonka zámku a adresa se začátkem „https“.

Vyhněte se veřejným Wi-Fi sítím

V dnešní době se se svými zařízeními připojujeme téměř všude, ať už v práci, ve školách, kavárnách či v prostředcích hromadné dopravy. Přes veřejné sítě, především na nezabezpečených webových stránkách, mohou hackeři sledovat vaší veškerou internetovou komunikaci. Proto byste vždy měli upřednostňovat vlastní data. Pokud ale nemáte jinou možnost, využívejte anonymní okna, která odstraní veškeré vyhledávané informace a ostatní uživatelé tak nebudou mít přístup k historii vašeho vyhledávání.

Aktualizujte si operační systém

Ať už se jedná o jakékoliv zařízení, ze kterého se připojujete k internetu, vždy ho aktualizujte. Mobilní telefon, tablet, notebook, počítač či chytrá televize – veškeré systémy mohou obsahovat díru v bezpečnosti. Tyto chyby vývojáři operačních sítí co nejrychleji opravují, proto je nutná další aktualizace, která bezpečnostní díru „slepí“. Některá zařízení provádí automatické aktualizace, přesto se zde vyplatí jednou za čas aktualizace zkontrolovat.

Aktualizovat operační systém

Používejte ochranu počítače

Na to, jak zajistit 100% bezpečnost internetu, zatím neznáme odpověď. Pomoci tomu můžete výše zmíněnými tipy v kombinaci s různými ochrannými funkcemi a programy. Před útoky hackerů váš počítač může ochránit základní funkce firewall. Ten představuje „záchytný bod“, u něhož se zastaví veškerá internetová komunikace, než projde do vašeho zařízení. Firewall tedy daný úkon povolí či zablokuje, čímž zabrání případnému napadení vašeho zařízení.

Zvyšte bezpečnost na internetu pomocí antivirů, kterých je nepřeberné množství v různých cenových kategoriích. Od ceny se pak odvíjí množství funkcí. Ty základní pracují na stejné bázi, skenují data, vyhledávají viry a škodlivé kódy. Pokud data narazí na „nakažený kus“, uloží ho do karantény a uživatel sám rozhodne, co se s ním bude dít.

Ochrana dětí na internetu

Desatero bezpečného internetu pro děti

Nástrahy na internetu čekají i na dospělé, představte si tedy, jaké nebezpečí může číhat na vaše děti. Připomínejte jim tedy desatero bezpečného internetu:

  1. Za monitorem na druhé straně se může skrývat kdokoliv, proto nikomu nedávej svou adresu, telefonní číslo či jiné osobní údaje.
  2. Neposílej lidem, které neznáš osobně, své fotografie. Zvaž, jaké fotografie posíláš svým kamarádům. Nikdy nevíš, co s nimi udělají.
  3. Svá hesla neprozrazuj ani kamarádům a udržuj je v tajnosti.
  4. Neslušné, hrubé a vulgární zprávy a vzkazy ignoruj a nikdy na ně neodpovídej.
  5. Nedomlouvej si schůzku přes internet, aniž bys o tom někomu řekl.
  6. Narazíš-li na e-mail, video či obrázek, který tě šokuje, odejdi z webové stránky.
  7. Uvedou-li tě něčí vzkazy do rozpaků nebo tě dokonce vyděsí, svěř se dospělé osobě.
  8. Neotvírej přílohy zpráv, které ti přijdou z neznámých adres – často se v nich skrývají viry.
  9. Nevěř všem informacím, které se vyskytují na internetu.
  10. Pokud se s někým nechceš bavit, nebav se.

Antivirový software

Další aktuality

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kdo má rád kvalitní zvuk, zná značku Marshall. O jejích kvalitách se ani nedá pochybovat, a proto můžeme rovnou přejít na věc a představit si její dvě novinky – Marshall Minor IV a Marshall Maj...... Celý článek
Nejlepší mobily pro děti

Nejlepší mobily pro děti

Pořízení prvního mobilu patří k důležitým momentům dětského období. S jeho koupí je však spojená spousta otázek, jako třeba: nevystavuji své dítě zbytečně riziku? Je už zralý/zralá na telefon? Kolik d...... Celý článek
Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Dokonalou kombinaci výkonu a pohodlí představuje značka Bosch. Tyčový vysavač Unlimited Aqua BCS712HYG5 mopuje a vysává najednou s maximálním výkonem a neomezenou flexibilitou. Tuto novinku jsme pro v...... Celý článek
Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Léto, vlhké prostředí a komáři jdou neodmyslitelně dohromady. Tento dotěrný hmyz nás dokáže potrápit nejen doma, ale i při posezení na zahradě. Zjistěte, co odpuzuje komáry a jak se jich jednou provžd...... Celý článek
Co je to hotspot?

Co je to hotspot?

Potřebujete odeslat důležitý e-mail nebo dokončit objednávku, když tu náhle jak naschvál vaše Wi-Fi vypadne a vy jste bez internetu. Řešení je naštěstí jednoduché, stačí mít po ruce spolehlivý hotspot...... Celý článek