0 Kč
×

Biohacking aneb cesta k lepšímu já

26.09.2023

Chtěli byste se stát tou nejlepší verzí sami sebe? Zajímá vás, jak na zdravý životní styl, lepší výkon a rozvoj osobnosti? Nemusíte platit desetitisíce za nesmyslné motivační semináře. Převezměte kontrolu nad vlastním tělem i myslí a objevte kouzlo biohackingu. V tomto článku vám odhalíme, co to je biohacking.

biohacking

O čem se dočtete:

Už jste někdy slyšeli pojem „biohacking“? Na streamovacích platformách a sociálních sítích se to tímto slovem přímo hemží, ale co to vlastně je? Biohacking představuje revoluční koncept umožňující optimalizovat tělo a mysl pomocí vědeckých znalostí, moderních technologií a životního stylu.

Existuje mnoho druhů biohackerů, jedni se snaží dosáhnout změn pouze pomocí stravy, druzí se zaměřují na fyzickou aktivitu, další zase pouze na tu duševní a jiní berou v potaz celý balíček. My se na biohacking dnes ale podíváme obecně – vezměte váš život do vlastních rukou a osvojte si několik základních pravidel.

Chcete se stát biohackery? Spěte!

V prvních okamžicích se vám tohle tvrzení může zdát hloupé. Když se nad tím ale zamyslíte, pravděpodobně dojdete ke stejnému závěru. Jen si představte, jak se cítíte, když se vyspíte dorůžova a jste plní energie – lehké tělo, čilá mysl, skvělá nálada či příval motivace.

biohacking

Spánek je alfa, omega všeho. A jak už to často bývá, také tady platí, že kvalita převyšuje nad kvantitou. A dlouhodobě nízká kvalita spaní bohužel způsobuje větší komplikace než jen časté zívání. Na svědomí si totiž bere také snížení produktivity, má vliv na oslabení imunity, představuje riziko vzniku cukrovky nebo třeba zasévá semínka psychickým nemocem. Sledovat kvalitu vašeho spánku vám pomůžou třeba chytré hodinky. Zkuste začít dodržovat pár základních pravidel a rázem uvidíte, jak krásně se vám bude spát.

Omezte modré světlo

V dnešní době si obrazovky neustále žádají naši pozornost, ať už v práci, ve škole, nebo doma. Proto si uvědomte, že není potřeba celý den zírat do mobilů, tabletů, počítačů či televizí. Aby si vaše oči i mysl odpočinuly, stačí, když vynecháte klasické filmové večery, seriálové maratony či nekonečné a rutinní scrollování sociálními sítěmi. Zářivé obrazovky před spaním pak raději vyměňte za nějakou pěknou knihu a budete spát jako miminka. Pokud se ale večer modrému světlu nevyhnete, vyzkoušejte brýle proti modrému světlu.

biohacking

Navykněte si na správný spánkový režim

Změna je vždy výzvou, ale přechod na pravidelný spánkový režim se skutečně vyplatí. Pokud vám v tom nebrání pracovní doba či jiné povinnosti, vezměte spánek do svých rukou. Zkuste proto večer ulehat do postele ve stejnou denní dobu a i víkendu ráno vstávejte v pravidelný čas. Vaše tělo si zvykne a uvidíte, že brzy budete vstávat i bez budíku.

Vytvořte si ideální prostředí pro spaní

Částečnou záruku dobrého spánku představují také faktory jako čerstvý vzduch, čisté prostředí a kvalitní matrace. Nezapomeňte myslet také na správnou teplotu v pokoji, která se pohybuje od 16 do 20 °C v závislosti nejen na věku.

Dobrá strava jako klíč k úspěchu

Jídlo – pro jednoho slast, pro druhého past a pro třetího palivo. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, pamatujte, že způsob stravování přímo ovlivňuje nejen hubnutí či přibírání, s nimiž se částečně pojí také fyzická kondice, ale také má dopad na naši psychiku, energii či myšlení. Pokud tedy chcete pro sebe i své tělo něco udělat, musíte přemýšlet nad tím, co jíte.

biohacking

Jak udělat krůček k lepšímu stravování? Mohli by vás zajímat některé biohacky:

  • Snažte se omezit průmyslově zpracované potraviny.
  • Pokuste se ze svého jídelníčku vyřadit co nejvíce jednoduchých cukrů.
  • Konzumujte více vlákniny, ta totiž podporuje správné trávení (najdete ji v ovoci a zelenině).
  • Pokud se můžete rozhodnout, vždy dejte přednost lokálním potravinám.
  • Řiďte se selským rozumem, nebo se poraďte s odborníky.

Nejde jen o to, co jíte, ale záleží také na tom, jak. Jste zvyklí jíst u televize, neposnídáte bez seriálů nebo spolu s večeří servírujete filmy? Zkuste si vychutnat vaše oblíbená jídla v klidu a vědomě, to totiž patří mezi základní principy biohackingu.

Rozpohybujte své tělo a ulevíte i duši

Jak už asi tušíte, i pravidelná fyzická aktivita nekompromisně patří k biohackingu. Nejenže vám usnadní hubnutí, pomůže nabrat svalovou hmotu nebo třeba doběhnout zanedbanou kondičku. Pravidelným pohybem ale také posílíte imunitní systém a zlepšíte celkovou vitalitu.

biohacking

Už jste slyšeli o hormonech štěstí? Tělo během pohybu produkuje endorfiny, které zlepšují náladu. Právě díky tomu může sport fungovat jako přirozená terapie, kdy zapomenete na problémy, odbouráte stres a budete se cítit mnohem lépe.

Fantastické je, že se nemusíte omezovat na jeden druh sportu. Nebaví vás běh, ani posilovna pro vás není to pravé ořechové? Zkoušejte nové aktivity, zajděte si zalézt na stěnu, zacvičte si doma jógu nebo si s přáteli zahrajte tenis. Pokud nejste zrovna sportovní typ, hned nemusíte trhat sportovní rekordy. Zařaďte do vaší denní rutiny více přirozeného pohybu. Po cestě do práce vystupte o zastávku dřív a jděte po svých.

Tip: Pro lepší motivaci noste svého trenéra na rukou. Pořiďte si sporttestery nebo fitness náramky, které vás nakopnou k ještě lepším výkonům.

A jak už to tak bývá, i u biohackingu jedno souvisí s druhým. Dejte si každý den pořádně do těla, unavte se pohybem – okamžitě pocítíte zlepšení kvality spánku.

Kde nepomůže lékař, pomůže světlo

Jedním z tajemství biohackerů je světelná terapie. Světlo má pozitivní vliv na náladu, energii, a dokonce i na imunitní systém. Proto dbejte na to, abyste trávili dostatek času v přírodě. V době, kdy je přirozeného světla nedostatek, například v zimním období, využijte infračervené lampy. Kromě toho že vám „dobijí baterky“, také dokážou rozehnat začínající nachlazení či chřipku. Skvělé využití také najdou pro uvolnění namožených svalů.

biohacking

Sauna a otužování aneb z extrému do extrému

Jistě jste v poslední době zaznamenali trend otužování. Naprosto rozumíme, že vystavovat tělo extrémně nízkým teplotám, může pro mnoho lidí představovat velký krok z komfortní zóny. Jak začít s otužováním? Neskákejte do toho po hlavě, naopak začněte malými krůčky. Snižte o pár stupňů teplotu u vás doma. Za doprovodu dechových cvičení vyzkoušejte sprchování chladnější vodou – nejprve jen na spodní část těla a postupně pokračujte až k té vrchní, snižujte teplotu a zvyšujte interval. Ráno vynechte kávu a místo toho doplňte energii ledovou sprchu. A až se na to budete cítit dostatečně připraveni, vyzkoušejte i otužování v přírodních vodách.

biohacking

Začít se saunováním už není takový problém. Pro většinu lidí se pobyt v sauně rovná příjemnému relaxu, při němž se mohou uvolnit a odpustit páru. Saunování má ale skvělý dopad na celý lidský organismus, během zvýšených teplot se tělo krásně detoxikuje, prohřejí se klouby a svaly nebo si odpočine hlava.

Nápomocné doplňky

Díky biohackingu získávají stále více pozornosti nootropika. Jedná se o látky, které mají schopnost zlepšit funkci mozku. Díky zvyšování průtoku krve a kyslíku napomáhají lepšímu soustředění a paměti. Není proto divu, že po nich sahá spousta studentů nejen ve zkouškovém období.

nootropika

Mezi nejčastější pomocníky patří:

  • Kofein
  • Maca
  • Kreatin
  • Theanin
  • Rozchodnice růžová
  • Antioxidanty v potravinách

***

Stanovte si cíle, kterých chcete dosáhnout, hackněte své vlastní tělo a zlepšete kvalitu života po všech stránkách!

Další aktuality

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kdo má rád kvalitní zvuk, zná značku Marshall. O jejích kvalitách se ani nedá pochybovat, a proto můžeme rovnou přejít na věc a představit si její dvě novinky – Marshall Minor IV a Marshall Maj...... Celý článek
Nejlepší mobily pro děti

Nejlepší mobily pro děti

Pořízení prvního mobilu patří k důležitým momentům dětského období. S jeho koupí je však spojená spousta otázek, jako třeba: nevystavuji své dítě zbytečně riziku? Je už zralý/zralá na telefon? Kolik d...... Celý článek
Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Dokonalou kombinaci výkonu a pohodlí představuje značka Bosch. Tyčový vysavač Unlimited Aqua BCS712HYG5 mopuje a vysává najednou s maximálním výkonem a neomezenou flexibilitou. Tuto novinku jsme pro v...... Celý článek
Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Léto, vlhké prostředí a komáři jdou neodmyslitelně dohromady. Tento dotěrný hmyz nás dokáže potrápit nejen doma, ale i při posezení na zahradě. Zjistěte, co odpuzuje komáry a jak se jich jednou provžd...... Celý článek
GeForce RTX  AI: Co je umělá inteligence a jak si vybrat AI notebook?

GeForce RTX AI: Co je umělá inteligence a jak si vybrat AI notebook?

Některé straší, jiným pomáhá. Umělá inteligence (AI) si za poslední roky vybudovala ve světě elektroniky a počítačů silné jméno. Umí toho opravdu hodně - s její pomocí můžete pracovat na vlastních pro...... Celý článek