0 Kč
×

Co si sbalit na internát? Seznam věcí, které vám ulehčí život

27.08.2020
Chystáte výbavu na internát? Co s sebou sbalit? Užitečný seznam tipů, s pomocí kterých si i z neznámého místa vytvoříte druhý domov.

Co si sbalit na internát

Už po prvních týdnech mimo domov možná zjistíte, že první tři kufry, se kterými vás dovezli rodiče, zdaleka nepokrývají komfort, který pro každodenní život studenta potřebujete. Ne, nejste rozmazlení, když potřebujete mít svoje vlastní povlečení. Dokonce si nemusíte vyčítat ani základní nádobí a hrnec s pánví. Koneckonců – o „erární“ výbavě na internátech nebo v pronajatém bytě, kde budete sdílet jednu kuchyňku s dalšími pěti lidmi, netřeba mít velké iluze.

Přestože je vaší novou úlohou hlavně vysokoškolské studium, jistě vám přijde vhod si čas od času zasportovat, pobavit se, socializovat či objevovat kouzlo nového města. Zkrátka udělat si z let na výšce nezapomenutelnou etapu svého života.

Co si sbalit na internát

Všechno důležité pro studium

Začneme tím nejdůležitějším pomocníkem, bez kterého nezpracujete žádnou seminárku ani projekt (a stejně tak nezhlédnete žádný seriál, ani si nezahrajete hru v průběhu dlouhých zimních večerů). Notebook. A i když si první týdny studia musíte opatřit předepsaná skripta, studium bude vyžadovat přístup k množství informací na internetu. Nemluvě o tom, že na úkoly a projekty budete potřebovat počítačové zpracování a doporučené programy. Pokud jste si doteď vystačili s desktopem v dětském pokoji, poohlédněte se po kvalitním notebooku.

Notebooky pro studenty obvykle najdete zařazené mezi základní kancelářské modely, ale po čase vám taková konfigurace nemusí stačit, jelikož je stavěná spíš na běžné kancelářské balíčky programů. Notebook pro vysokoškoláka by měl mít dobrou výdrž baterie, rychlou odezvu, nízkou hmotnost a vylepšenou odolnost z důvodu častých přesunů. Ve výbavě by měl mít všechny důležité konektory a potěší i CD/DVD mechanika, protože studijní materiály se k vám mohou dostávat v rozličné podobě.

Spolu s notebookem se poohlédněte i po tašce či batohu na notebook. Ideálně v provedení z voděodolného materiálu a ochranou před dlouhými prsty zlodějů. Pokud si netykáte s touchpadem, určitě vám do ruky dobře sedne šikovná optická myš s vysokou přesností. USB klíč bude váš nový must have doplněk na klíčence. Berte ho s sebou pro jistotu vždy. Kdykoliv se můžete dostat k cenným materiálům – zpracovaným přednáškám i příkladům testů z minulého roku.

Co si sbalit na internát

Optimalizujte svůj prostor

Pokoj na internátu není velký a navíc jej zřejmě budete sdílet se spolubydlícími. Pokud si najdete pokoj v pronájmu, získáte pro sebe o pár metrů čtverečních navíc. Tak či tak, prostor, který bude pouze váš, si musíte vhodně přizpůsobit a vytěžit z něho maximum. Pod postel umístěte textilní nebo plastové úložné boxy. Na věci, které právě nepotřebujete, aspoň nebude padat prach a drobky.

Také se vám bude hodit deka. Nejen na první chladné podzimní noci, kdy ještě není spuštěné topení, ale i jako ochrana povlečení při návštěvách ze sousedních pokojů. O malé zrcadlo nad umyvadlem bude vždy velký souboj, proto si obstarejte nalepovací zrcadla. Vyzdobí skříň nebo dveře a opticky zvětší už i tak dost stísněný prostor. Nezapomeňte na drobnosti, které mohou zachránit nejednu situaci. Není nic otravnějšího než spolubydlící, který musí ráno vstát a rozsvítit hlavní světlo.

Co si sbalit na internát

Malá stolní lampička bude vaším vykoupením i v průběhu dlouhých bezesných nocí nad skripty. K ní do party vezměte praktický prodlužovací kabel – na všechny nabíječky a malé elektrické spotřebiče, které čas od času potřebujete používat. Hádky o elektrickou zásuvku totiž mohou nabrat epické rozměry a ti, kteří mají za sebou léta na výšce, určitě ví svoje.

Pokud jste si do rána zapomněli dát na nabíječku notebook (nebo vás „nadrzo“ odpojí spolubydlící), mějte v záloze nabitou powerbanku. Využijete ji na přednáškách i jako zdroj energie pro elektroniku při cestování domů.

Co si sbalit na internát

Hlad – nový nepřítel

Školní internátní jídelna vám zabezpečí oběd. O snídani a večeři se už musíte postarat sami, a proto k povinné výbavě vysokoškoláka patří také několik malých kuchyňských spotřebičů. Tím nejzákladnějším je rychlovarná konvice. Přece „ráno dělá den“ a bez kávy či čaje by byl každý den o dost horší. Pokud jste si z kavárny nebo z domu zvykli na kvalitnější chuť kávy, místo házení mincí do kávového automatu na chodbě si pořiďte šikovnou moka konvičku. Připraví silnější a aromatičtější kávu bez usazeniny a její intenzita vás zaručeně nabudí. Na obyčejného zalévaného „turka“ můžete klidně zapomenout!

Co si sbalit na internátO výborné teplé snídaně i večeře se už v průběhu pár minut dokáže postarat topinkovač a sendvičovač. Multifunkční sendvičovače mají výměnné desky a s jejich pomocí si můžete ugrilovat maso, zeleninu či dokonce připravit slaďoučké vafle.

Zkušení, několikaletí obyvatelé intru si postupně do kuchyňky nebo na pokoj donesli jednoplotýnkový vařič, pánve, elektrický hrnec, ale i mikrovlnku. Pokud natrefíte na dobré spolubydlící, můžete se dohodnout, že každý obstará jeden spotřebič. Při sdíleném používání nezaplatíte zbytečně moc a nemusíte nejbližší roky strávit na zalévaných polotovarech.

Co by se ještě mohlo hodit? Na dlouhé cestování domů je nenahraditelným společníkem termoska. Už jeden zmeškaný spoj může znamenat pár hodin v sychravém počasí na zastávce. Při návratu na internát se zase sejdou praktické dózy na potraviny s pevně doléhajícím víkem, do kterých vám z domu s radostí nabalí zásoby jídla na nejbližší dny.

Ve spojení s rodinou a přáteli

Vysokoškoláky můžeme rozdělit do dvou skupin. Na ty, kteří se nemůžou dočkat, kdy vypadnou z domu a začnou si užívat pravý studentský život. A na ty, kteří už teď ví, že jim budou chybět rodiče, kamarádi i otravný mladší sourozenec. Dosáhli jste dospělosti – to však neznamená, že váš dosavadní život přestal existovat.

Buďte se svými přáteli a rodinou v kontaktu přes sociální sítě! Pokud nevíte, jak uvařit vaši oblíbenou polévku, zavolejte mámě. Spojit se přes videohovor můžete prostřednictvím tabletu nebo smartphonu prakticky kdykoliv. Stačí k tomu stabilní internet nebo dostatek dat.

Kousek domova v sobě ukrývají fotky. Velká stylová nástěnka se rychle stane dominantou nad postelí či pracovním stolem. K rodinným fotkám budou postupně přibývat různé odkazy, lístečky i fotky ze studentských akcí. Z chladné internátní stěny se už za první semestr stává sbírka zážitků. Zajímavým doplňkem je i fotorámeček. Kromě přehrávání fotek si na něm můžete nastavit budík, zobrazit kalendář, ale také přehrávat oblíbenou hudbu přes vestavěný reproduktor či do něho zapojit sluchátka.

Co si sbalit na internát

Zůstaňte se svou rodinou a přáteli ve spojení. Uspořádejte videohovor pomocí tabletu nebo smartphonu.

Hudba, párty, … a klidný spolubydlící

Na internátech to většinu roku žije aktivním večerním a nočním životem. Tradiční hlučné párty odpoutávají pozornost od studia, ale k tomuto období tak nějak patří. Kdysi se na intr nosily velké reproduktory a hifi soustavy. Dnes vystačíte se sbírkou hudby ve svém telefonu, bezdrátovým reproduktorem v kompaktních rozměrech a zábava může začít. Bez káblů, bez omezení, playlist podle vašeho vkusu, na párty, ven na terasu i k táboráku. Jen si pohlídat, abyste ho někde nezapomněli.

Jestli máte rádi hudbu, potřebujete ji při učení, usínání a neumíte si bez ní představit svůj den, neobejdete se bez kvalitních sluchátek. Vhodná jsou taková, která nepropustí zvuk do okolí. Basy potom nebudou rušit klidný spánek spolubydlícího.

Co si sbalit na internát

Zlepšit si kondici? Proč ne!

„Ach, ty jsi zhubl/a! Máš tam vůbec co jíst?“ Máma už na první pohled zjistí, že nefungujete na domácí stravě. Může to však být změna, po které jste dlouhé roky toužili. Zhubnout, zpevnit, vyrýsovat, získat kondici a sílu! V partě lidí stejného věku přitom funguje motivace a soutěživost na 120 %.

Všimli jste si, že u internátu vede dlouhý chodník pro bruslaře? Chcete si zaběhat okolo parku? Nebo vás láká navštívit blízké fitko? Směle do toho! Z posunu budete mít radost a místo zbytečného flákání po pokojích na intru uděláte hodně pro svou postavu, výkon a taky dobrou náladu. A to nejlepší – fyzickou aktivitou podpoříte okysličení mozku. Odměnou bude vyšší psychická odolnost, zlepšení mentálních funkcí i koncentrace. To vše dokážete zužitkovat při studiu.

Pokud si chcete měřit svůj výkon a zlepšovat se, přibalte si s sebou také populární fitness náramek nebo sporttester s pokročilým a přesným vyhodnocováním vaší aktivity. K tomu, abyste si vypěstovali perfektní návyky pro zdravý životní styl, nemusíte být pouze studentem sportovní specializace!

Co si sbalit na internát

Fitness náramek vám pomůže udržet se ve formě.

Pro krásu těla a dobrý dojem

Co ještě si sbalit na internát? Slečny se určitě neobejdou bez svého kosmetického kufříku. Potřebujete se přece nahodit na přednášky, zkoušky, párty, diskotéku, ale i na první rande s novým objevem. Nezkrotné vlasy dá do formy fén, kulmofén nebo žehlička na vlasy. Občas můžete zažívat bojové podmínky, to však neznamená, že nejbližší roky strávíte s jedním vyčesaným culíkem nebo drdolem.

Mladí muži ať si doma nezapomenou holicí strojek. Nejlepší je takový, se kterým nemusíte trávit čas před zrcadlem, protože akutní nedostatek zrcadel platí i pro pánské pokoje.

Co si sbalit na internát

Praktický vysokoškolák myslí na detaily

Podlaha na internátu a ve sprše může ukrývat mnohá tajemství, která však rozhodně nechcete poznat. Určitě si proto s sebou přibalte domácí obuv v podobě gumových pantoflí s pevnější podrážkou. Vědro, mop či metla mohou být společné pro celou chodbu, proto zvažte, zda si radši neobstaráte vlastní výbavu. Základní metla, plastový kbelík a pár savých hadříků moc nestojí a seženete je i v potravinách, do kterých budete chodit na nákupy.

Do skříně budete potřebovat pár věšáků a závěsný organizér na drobnosti. Stejně tak se bude hodit základní nádobí. Vystačíte si s talířem, hlubší miskou, hrnkem, sklenicí a příborem. Pokud nechcete nic ponechat náhodě, přineste si také desku na krájení a multifunkční nůž, i když máte do zálesáka daleko. Jeho součástí totiž bývá i vývrtka na láhve nebo otvírač konzerv.

Co si sbalit na internát

Daleko do školy? Chce to e-vozítko

Internát ani podnájem nemusíte sehnat poblíž školy. Navíc se může stát, že budete bydlet v takové lokalitě, ze které vám nejezdí pravidelně spoje a abyste stihli ranní semináře, musíte si dát svižnou „zdravotní“ půlhodinovou procházku. Po prvních týdnech poznávání se s novým městem, školním prostředím i lidmi je načase zorganizovat si čas ve svůj prospěch. Pokud už nechcete nikde meškat, ani ráno zbytečně brzo vstávat, zkuste elektrickou koloběžku nebo elektroboard. Jde o skvělé společníky na cesty do i ze školy, jsou lehké a nenáročné na uskladnění.

Určitě však myslete i na zabezpečení svých věcí a dostatek bezpečných zámků. Klíčenky FIXED Smile Motion převezmou dohled nad vašimi cennostmi. Přes aplikaci v telefonu můžete vypátrat zastrčené klíče nebo si nastavit hlasitý alarm, pokud by došlo ke změně polohy vašeho kola, koloběžky či batohu. Vysokoškolák má najednou zodpovědnost nad množstvím osobních věcí, proto je dobré mít nad nimi kontrolu i díky malým barevným smart klíčenkám.

Co si sbalit na internát

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek