0 Kč
×

Domácí pedikúra krok za krokem

05.11.2023

Věděli jste, že dokonalou pedikúru si dokážete udělat i doma? Navíc na tom není nic těžkého. Je důležitá, pokud chcete mít krásné nohy, ale hlavně zdravá chodidla. Nohy vás přece nosí světem, tak si je pojďme trochu rozmazlit.

Domácí pedikúra krok za krokem

Všichni jsme to alespoň jednou zažili... když nás bolí část chodidla, není to bůhvíco. Pokud vás trápí popraskané paty, každý krok vám ztěžuje zarostlý nehet nebo máte jen ztvrdlou kůži na chodidlech, věřte, že je čas na precizní pedikúru. Ta totiž není určená jen k tomu, abyste měly krásné nožky. Díky ní je budete mít hlavně zdravé. A protože jsou naše nohy pravidelně namáhané, řekněme si o tom, jak jim dopřát oddych a perfektní péči.

Jaro, léto, podzim, zima, … nezáleží na tom, jaké je roční období, péče o chodidla je důležitá celý rok, nejen když je chceme předvádět v nových pěkných sandálech. V létě se nám na ně snadno dostane prach, v zimě je zase míváme obuté v botách, někdy i celé hodiny. Ani jedna z těchto situací není pro chodidla ideální a pokud se o ně nebudeme starat, můžeme si přivodit bolestivé praskliny, plísně či zarůstající nehty. Pojďme teda na domácí pedikúru, pěkně krok po kroku.

Správnou péčí můžete předcházet vybočeným palcům (haluxům)

Věděli jste, že správnou péčí můžete dokonce předcházet vybočeným palcům (haluxům)? Ty se pak bohužel dají řešit pouze korektory prstů, dlahami nebo operací – jednoduše, nic příjemného.

1. Správná pedikúra začíná změkčující koupelí nohou

Než začneme s pedikúrou jako takovou, musíme si pokožku a nehty trošku zjemnit koupelí. Teplá koupel má však více výhod než jen zjemnění. Je příjemná, relaxační a dopřeje vašim chodidlům zasloužený oddych. Napusťte si teplou vodu do lavoru či vaničky. Teplotu vody si nastavte podle pocitu, tak abyste v ní vydrželi kolem 15 minut. Můžete do ní přidat i koupelový olej nebo sůl, případně citronovou šťávu, když chcete pořádně změkčit pokožku. A aby si koupel nohou užili i vaše ostatní smysly, přidejte pár kapek esenciálního oleje a užijte si při tom svou oblíbenou hudbu či knížku.

Správna pedikúra sa začína zmäkčujúcim kúpeľom nôh

Skvělá je také octová koupel, kterou využívali už naši prarodiče. Ocet nohám poskytne ochranu proti bakteriím, houbám i jinému škodlivému mikrobiomu a pomůže i proti suchým chodidlům. Poměr octové koupele je 1 sklenice octa, 2 velké sklenice vody. Tento poměr opakujete, dokud dostatečně nezaplníte lavor.

Pokud míváte unavená chodidla, případně chcete předcházet zmiňovaným vybočeným palcům, vřele doporučujeme pravidelnou masáž chodidel a teplou koupel. Vůbec nejlepší bude, když koupel a masáž spojíte do jedné, odteď vaší oblíbené aktivity, relaxační masážní koupele nohou v masážním přístroji s vaničkou.

Relaxační masážní koupele nohou v masážním přístroji s vaničkou

Pokud si chcete dopřát masáž chodidel bez koupele, doporučujeme vám masážní pistole nebo ruční masážní zařízení.

2. Pokožka jako z reklamy v časopisu

Když máme po příjemné masáži a koupeli, nyní je naše pokožka nohou jemná a připravená na péči. Hrubé a odumřelé kůže na patách a spodní straně prstů se snadno zbavíte elektrickým pilníkem na chodidla, takže se ani nebudete namáhat. Většina modelů těchto pilníků má navíc vícero hlavic, například na jemnou, střední a hrubou pokožku. Uvidíte, půjde to mnohem snáz než s klasickou pemzou. Když chodidla krásně opilujete, opláchněte je vlažnou vodou a utřete do sucha, a to i mezi prsty. A pokud si chcete opravdu vykouzlit krásnou a zdravou pokožku nohou, klidně si udělejte peeling chodidel.

Pokožka jako z reklamy v časopisu

Když vás trápí kuří oka

Když už jsme u pokožky, je potřeba zmínit i tohoto strašáka. Nevhodná obuv, o které si ještě něco povíme později, může mít na svědomí i kuří oka. Jak? Pokud vás totiž někde na chodidle obuv tlačí, na daném místě se nahromadí odumřelé kožní buňky. A když tyto nahromaděné buňky neodstraňujete, během chůze se víc a víc zatlačují do hloubky. Jestli se jich nedokážete zbavit nebo se vám často vracejí (všichni dobře víme, jak to s nimi chodí), máme pro vás skvělé řešení. A ne, toto řešení nezahrnuje ostré žiletky, kterými si jedině ublížíte nebo situaci zhoršíte.

Frézka z okrúhleho zafíru na odstraňovanie kurích ôkSouprava na manikúru/pedikúru Beurerfrézku z okrouhlého safíru pro odstraňování kuřích ok. Dávejte si ale při odstraňování pozor, abyste se neporanili, protože do kůže proniká rychle – vždy se raději řiďte pokyny výrobců. Je ale velmi účinná. Pokud je kuří oko příliš hluboké, některé typy totiž mohou zasahovat až do nervů, vyhledejte kožní lékaře a nepokoušejte se taková kuří oka odstranit sami, abyste si neublížili. Také nezapomeňte místo dezinfikovat.  

3. Vytvarujte nehty

Teplou koupelí jsme kromě pokožky změkčili také nehty, které se vám nyní budou upravovat mnohem jednodušeji. Ať už zvolíte nůžtičky, nebo kleště, v první řadě je potřeba nehty zkrátit. 

Nehty zastřihávejte vždy do rovnaNehty zastřihávejte vždy do rovna, tak jak vidíte na obrázku. Když nehty zastřihnete do oblouku, riskujete tím, že vám začnou zarůstat. Důležitá je také délka, nestřihejte úplně nadoraz. Pointa je v tom, že je potřeba nehet zastřihnout rovně tak, aby nebyl úplně pod kůží, jednoduše musí nehet trochu „vykukovat“, aby neměl možnost zarůstat.

Drobná rada – zarostlým nehtům předejdete i správnou obuví. Těsné boty vám tlačí na prsty a způsobují zarostlé nehty, ale i vybočené palce. Správně upravené nehty jsou však gró.

Zastřihnuté nehty dolaďte pilníkem, kterým obrousíte příliš ostré hrany, případně nepěkně odstřihnuté nehty, které jste zkrátili například kleštěmi.

Úplně nejideálnější jsou soupravy na pedikúru anebo přístroje na pedikúru. V soupravách najdete množství nástavců, se kterými si nehty pěkně zbrousíte, opilujete, zbavíte se odumřelé pokožky v okolí nehtu, a nakonec je doladíte jemným finišem, kdy použijete nástavec na zvýšení lesku a jemnosti nehtu. Navíc si s nimi můžete nastavit nejen rychlost broušení, ale i směr broušení doleva nebo doprava. 

Zastřihnuté nehty dolaďte pilníkem

Ještě abychom nezapomněli na úplně poslední, ale velmi důležitý krok v péči o nehty – vyčištění místa pod nehtem. Chápeme, že se možná na první pohled zdá čistější, než když se celý den hrabete rukami v zahradě a máte pod nehty hlínu, ale pod nehty na nohách nám zůstává mnoho bakterií a nečistot, které je potřeba vyčistit. A dělat to pravidelně.

Po ostřihání a vyčistění nehtů si nohy opět pořádně umyjte mýdlem a usušte osuškou. A pokud chcete mít stoprocentní jistotu, co se týče nohou bez bakterií, využijte například antibakteriální, antimykotický nebo dezinfekční sprej na nohy.

Po ostřihání a vyčistění nehtů si nohy opět pořádně umyjte mýdlem

Když vás trápí zarostlé nehty...

... nezoufejte. A jen mezi námi, já osobně jsem s tím měla velký problém. A taky jsem se cítila zoufale. Nehet zarůstal, bolel, často se mi okolí zanítilo a při chůzi mě to bolelo. Někdy dokonce i tehdy, když jsem jen tak relaxovala. Takovéto věci nejsou ostuda a dají se až překvapivě snadno vyřešit. Nevěděla jsem, co s tím.

speciální nástavec proti zarůstajícím nehtůmA víte, co mi nakonec pomohlo? Konkrétně tato – a dovolím si tvrdit zázračná – sada na manikúru a pedikúru. Má totiž speciální nástavec proti zarůstajícím nehtům. A věřte, mohu říct, že mi pomohl hned po prvním použití. Nástavec, resp. pravým názvem plamínková frézka, je pěkně zaoblený a zbrousí vám nehet tak, aby neměl ostrou hranu, zároveň se dostane tam, kde byste se zbytečně šťourali nůžtičkami. Za mě je to 10 z 10 a doporučuju ji opravdu každému, kdo má stejné problémy.

Trápí vás zarůstající nehty? Kromě správného stříhání a soupravy s nástavcem proti zarůstajícím nehtům vám pomůže i zvolení správné obuvi, která vás nebude tlačit na prsty a chodidla v ní budou moci dýchat.

4. Nezapomeňte na hydrataci

Když máte chodidla pořádně vysušená, namažte si je krémem. Ten pěkně hydratuje pokožku, nebude taková suchá a pravidelným mazáním nohou budete předcházet praskání kůže, např. na patách. V tomto kroku si můžete pedikúru doladit lakováním nehtů.

Nezapomeňte na hydrataci

Domácí pedikúra není tak náročná, jak se může na první pohled zdát. Věříme, že vám tento článek pomohl. Není nad skvělý relax, tím může být i pedikúra, jen je potřeba vědět, jak na to, navíc budete mít krásné nohy, upravená chodidla a upravené nehty.

zajímá mě pedikúra

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek