Dýňová sezóna je tady!

29.09.2024

Podzim právě začal a to znamená jediné – sezóna cuket plynule přejde v sezónu dýní. Jak a kdy dýně ideálně pěstovat? Proč byste je měli zařadit do zdravého jídelníčku? A co zajímavého můžete z dýně udělat? Naše tipy najdete v tomto článku.

Dýně

O čem se dočtete:

Odkud dýně pochází

Proč jíst dýně

Jak pěstovat dýně

Recept z dýně

Odkud dýně pochází?

Asi budete stejně překvapeni jako já, ale dýně se pěstovaly už před 7 000 lety domorodými kmeny, jako byli například Aztékové a Májové, v oblasti Jižní Ameriky. Oproti dnešním dýním ovšem měly podstatně tvrdší slupku a menší rozměry.

V tehdejší době se těšily velké oblibě díky své dlouhé trvanlivosti a vysoké nutriční hodnotě. Během kolonizace Ameriky se dýně rozšířila postupně do celého světa a začaly vznikat nové a nové odrůdy určené především pro gastronomické účely, i když jejich dekorativnost se jim rozhodně nedá upřít. Například tolik populární dýni hokaido vyšlechtili šikovně na japonském ostrově Hokkaidó (děkujeme!). K dalším vyhlášeným odrůdám patří špagetová dýně, máslová dýně, Goliáš, muškátová tykev a dýně obecná. Která je ta vaše oblíbená?

Proč byste měli zařadit dýně do jídelníčku?

Dýně obsahuje až 90 % vody. Na tom ale není nic tak zajímavého, proto vám teď povím něco o těch zbylých 10 %. Dýně v sobě neukrývá téměř žádné množství sacharidů, co je ale ještě lepší – že v ní najdete pouze minimum tuků. Řadí se tak k nejzdravějším potravinám třeba pro ty, kdo trpí srdečními chorobami.

Dýně

Dýně je bohatá na vlákninu, takže vás nejen zasytí, ale také potěší váš střevní mikrobiom.  Dýně má diuretické a lehce laxativní účinky, takže může ulevit při zavodnění organismu. Dýně je rovněž zdrojem alkalických solí, které pomáhají při překyselení žaludku. Za svou spřízněnou potravinu ji můžou považovat také lidé s onemocněním slinivky a sleziny. A díky nízkému obsahu sacharidů a zároveň sladké chuti prospívá rovněž diabetikům. Pomáhá k celkové očistě organizmu a ráda vás coby součást vašeho zdravého talíře doprovodí na cestě za vaší vysněnou postavou.

Jak pěstovat dýně?

Pamatujete si na babiččinu nebo maminčinu zahrádku? Já si ji neumím představit bez dominanty v podobě krásných velkých dýní. Ne každý ale zná tajemství jejich úspěšného pěstování, tak vám sepíšu desatero pro bohatou dýňovou úrodu.

Jak vybrat místo pro dýně?

Dýně potřebují alespoň 6 hodin slunečního světla denně. Nemusíte se je tedy bát umístit na přímé slunce. Půda by měla obsahovat dostatek živin a být dobře odvodněná. Nebojte se přidat kompost.

Pěstování dýně

Předpěstování sazenic

Do květináčů semínka dýní sázejte asi 3 týdny před posledními mrazy, a to do hloubky 2 až 3 cm. Udržujte vlhkou půdu a teplotu přes 20 stupňů pro kvalitní klíčení.

Kdy sázet dýně?

Sazenice dýní přemístěte do půdy až po posledních mrazech, kdy je už lehce rozehřátá čili přibližně v půlce května. Nezapomeňte, že tyto dámy mají rády svůj prostor, takže mezi nimi nechejte aspoň 1 m místa.

Správné zalévání

Zalitá dýně je spokojená dýně. Hydratace je pro úspěšné pěstování této zeleniny klíčová. Vždycky myslete na to, že se má zalévat u kořenů, a ne přes listy, aby se předešlo plísním nebo spálení rostliny.

Hnojení

Před výsadbou můžete půdu obohatit hnojem či kompostem. Na začátku růstu používejte organické hnojivo bohaté na dusík, později při kvetení a růstu plodů dopřejte rostlinám i fosfor a draslík.

Díky domácímu kompostování snížíte množství odpadu, získáte výživný substrát a přirozené hnojivo a navíc ušetříte finanční prostředky. Jak kompostovat? To vám poradáme v článku Domácí kompostování.

Opylování

Obvykle tuto činnost zastanou opylovači. Pokud ale víte, že jich je v okolí málo, můžete opylovat květy ručně pomocí štětečku.

Pěstování dýně

Ochrana před škůdci a chorobami 

Nejjednodušší způsob, jak udržet vlhkost a zároveň ochránit plody před hnilobou, je mulčování. V případě napadení škůdci nevěšte řemeslo na hřebík. Vyzkoušejte neinvazivní ochranu jako insekticidní mýdlo nebo přírodní predátory jako střevlíky, berušky, pestřenky a zlatoočky.

Řez a vedení rostliny

Pokud byste chtěli omezit růst, a zároveň získat větší plody, můžete zkusit zaštipovat výhonky. A jestli máte omezený prostor na zahradě, lze dýně vést po různých konstrukcích nebo mřížích.

Kdy dýně sklízet?

Vložili jste spoustu úsilí do svého pěstitelského projektu, který konečně přinesl vytoužené ovoce, tedy pardon, zeleninu! Na zahrádce už se objevily lahodné barevné plody. Jak ale poznat, že jsou dýně zralé? Nejjednodušeji to poznáte podle stonku, který pomalu začíná dřevnatět. Taky musí mít dokonale tvrdou slupku.

Skladování dýně

Skladování

Blahopřeji, sklidili jste svou první úrodu dýní. Abyste je co nejlépe uskladnili pro budoucí použití, nechte je vyschnout několik dní na sluníčku. Poté je uchovávejte na suchém chladném místě s teplotou kolem 12 stupňů. Vydrží tam čekat na svou velkou chvíli i několik měsíců.

S pěstováním dýní vám rozhodně pomůže ruční zahradní nářadí.

Co udělat z dýně?

Ať už jste tyto lahodné plody zakoupili v obchodě, nebo jste si dali tu práci a vypěstovali jste si BIO verzi na zahrádce, určitě vás zajímá, co dobrého uvařit z dýně.

Dýňové carpaccio

Na dýních je skvělé to, že se dají použít jako příloha, hlavní surovina, nebo dokonce jako základ při pečení. Pokud jde o typickou máslovou dýni, mé srdce si získal pokrm zvaný carpaccio. Většina ho asi bude znát jako tenké plátky hovězí svíčkové. Není ale špatné čas od času žaludku odlehčit vegetariánským pokrmem.

Dýňové carpaccio

Suroviny:

100 g oloupané a semen zbavené máslové dýně

dýňový olej 250 ml

50 g másla

70 ml vody

30 ml bílého vinného octa

1 lžíce cukru krystal

1 lžička strouhaného zázvoru

1 lžička sušeného oregana

50 g sýru feta

60 g dýňových semínek

lístky čerstvého oregana na ozdobu

Postup:

Máslovou dýni se pokuste nakrájet na co nejtenčí plátky, není od věci použít kvalitní kráječ.

Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte vodu, ocet, cukr, zázvor a oregano.

Až se vše spojí, vložte do pánve dýni a nechte ji změknout.

Hotové plátky elegantně naservírujte na talíř, posypte sýrem feta nebo balkánským sýrem a také nasucho opraženými dýňovými semínky.

Nahoru nalijte zbytek marinády z pánve a na závěr zakápněte kvalitním dýňovým olejem.

Přeji dobrou chuť.

***

Další aktuality

Gorenje trouby upečou výbornou pizzu už za 3,5 minuty

Gorenje trouby upečou výbornou pizzu už za 3,5 minuty

Co kdybychom vám prozradili, že pro tu nejlepší pizzu už nemusíte jezdit do Itálie či do vyhlášených restaurací? S vestavnou troubou Gorenje si pizzu připravíte chutně, jednoduše, a hlavně z pohodlí v...... Celý článek
Jak vybrat baterie?

Jak vybrat baterie?

Tužkové baterie a akumulátory rámují pokladny snad všech obchodů s elektrem. Ptáte se proč? Rozhlédněte se doma a uvidíte dálková ovládání, hračky na baterky, ruční svítilny a spoustu dalších věcí, kt...... Celý článek
Recenze: S podlahovou myčkou Rowenta GZ7035WO X-Clean 10 AI vás rázem začne uklízení bavit

Recenze: S podlahovou myčkou Rowenta GZ7035WO X-Clean 10 AI vás rázem začne uklízení bavit

Uklízení si většina z nás nejspíš nenapíše do kolonky svých zálib. Proto není divu, že se trh jen hemží samými pomocníky, kteří s údržbou domácnosti velmi rádi pomohou. Jedním z takových pracantů je b...... Celý článek
Showroom Haier – místo, kde luxus ožívá

Showroom Haier – místo, kde luxus ožívá

Moderní showroom Haier vás vítá! V letňanské prodejně se můžete osobně seznámit s nejnovějšími produkty od Haier a jejich technologiemi. K dispozici jsou desítky chytrých domácích spotřebičů od varné ...... Celý článek
Jak vybrat mrazák do chladných prostor? Liebherr FrostProtect zná řešení

Jak vybrat mrazák do chladných prostor? Liebherr FrostProtect zná řešení

Potřebujete koupit mrazničku do sklepa, garáže či na chatu, ale nejste si jistí, zda bude správně fungovat i v nevytápěných prostorech s nízkou okolní teplotou? Německý výrobce Liebherr přichází s ino...... Celý článek