0 Kč
×

6 zajímavostí o fenoménu pokémon

10.10.2023

Určitě si nejeden z vás pamatuje, jak dlouho jsou tu pokémoni s námi! Pojďme se podívat na historii a také na různé zajímavosti, které jste o tomto fenoménu možná nevěděli. Připravte si svůj Poké Ball a pojďte si v tomto článku pochytat ta nejzajímavější fakta o pokémonech.

Pokémon zajímavosti

O čem se dočtete:

Od her přes televizní obrazovky až po karty s pokémony a plyšáky

Začátek pokémonů sahá do roku 1996, kdy Satoši Tadžiri a Ken Sugimori, který byl ilustrátorem, vymysleli první pokémony. Satoši se svými přáteli však ještě předtím, v roce 1982, vytvořil časopis pro hráče s názvem Game Freak. Časem se však rozhodli, že nebudou o hrách nejen psát, ale také je vytvářet. A tak společně vytvořili první hry jako Pulseman, Yoshi a Mario & Wario. Satoši se inspiroval svým dětstvím, kdy objevoval různé brouky nebo pulce (podle pulce vymysleli například pokémona Poliwhirl, který imituje spirálu na břiše pulce), a chtěl, aby i ostatní děti měly možnost objevovat jako kdysi on. Přišel proto s nápadem "Pocket Monsters", neboli kapesních příšerek, pokémonů, a navrhl společnosti Nintendo spolupráci

Pouzdro PowerA pro Nintendo Switch - Pokémon: Charizard vs. Pikachu Vortex

Pouzdro PowerA pro Nintendo Switch - Pokémon: Charizard vs. Pikachu Vortex

Společnosti Nintendo se tento nápad zpočátku příliš nepozdával, ale nakonec se do toho pustili a 27. února 1996 spatřily v Japonsku světlo světa první Pokémon Red a Pokémon Green. Hry sklidily úspěch, prodaly se jich miliony kopií a o rok později vyšly Pokémon Red a Pokémon Blue, které nahradily Pokémon Green, ve Velké Británii.

Později se název "Pocket Monsters" změnil na Pokémon a s každou novou generací přicházeli noví a noví pokémoni. Nyní existuje asi 1 015 druhů pokémonů, takže ti, kteří se je snaží všechny chytit, mají rozhodně co dělat.

Popularita pokémonů rostla také vzhledem k tomu, že kromě her se zároveň objevili také na televizních obrazovkách v roce 1997, a to v animovaném seriálu Pokémoni, který si jistě pamatujete i vy. A pokud ne, můžete dohnat, co jste zmeškali, protože seriál je tu s námi dodnes. A v neposlední řadě jsou tu velmi populární kartičky Pokémonů, které dnes sbírají nejen děti, ale i dospělí, přičemž investice do těchto kartiček se šplhají k milionům. 

Hra Nintendo SWITCH
Hra Nintendo SWITCH Pokémon Let's Go Pikachu! 

Pokémony to ale rozhodně nekončilo, už tehdy, ale i dnes se děti mohly těšit z různých hraček od plastových figurek až po plyšáky, samozřejmě včetně Poké Ballu, aby si mohly přenést svou hru do reality. Mimochodem, kromě kartiček si oblibu získaly také pogy, ale ne v takové míře jako například karty Pokémonů.

Máte rádi pokémony? V DATARTu najdete různé herní příslušenství s designem inspirovaným pokémony - například náhlavní soupravu, gamepad Pikachu pro Nintendo Switch nebo držák na Nintendo Switch.

Určitě jste si také všimli, že pokémoni se na pár let tak trochu vytratili z našeho povědomí, rozhodně o nich nebylo slyšet jako na začátku.V roce 2016 se však vrátili díky hře Pokémon Go, a to silnější než kdy dřív. Tato hra způsobila doslova revoluci, protože využívala rozšířenou realitu a umožňovala hráčům hledat a chytat pokémony v reálném světě (samozřejmě na mobilu).

Budík Bigben Pokémon EEVEE
Budík Bigben Pokémon EEVEE

Tato hra opět vrátila pokémony do kapsy téměř každého z nás, i když tentokrát prostřednictvím mobilních telefonů. Mnoho lidí hru odsoudilo, ale jiní v ní zase viděli celkem velkou motivaci k pohybu, objevování svého okolí, několika hráčům se během hledání pokémonů dokonce podařilo najít opuštěná zvířata a zachránit je.

Věděli jste, že ve hře Pokémon Go, která byla mimochodem populárnější než aplikace Tinder, ovlivňuje aktuální počasí to, jaké pokémony můžete najít? Například během zasněžených dnů je větší pravděpodobnost, že najdete ledové pokémony, a za mlhy zase pokémony – duchy (např. Gengar, Haunter).

Pikachu nebyl původním maskotem pokémonů

Pikachu, který má dnes už i svůj vlastní film, nebyl první volbou Satošiho a Kena. V roce 1999 vyšlo číslo týdeníku TIME a na obálce figuroval Satošiho oblíbený pokémon Poliwhirl. V reklamách se kromě tohoto pokémona objevila také Clefairy, ale nakonec si Satoši a Ken vybrali jako maskota Pikachu, protože byl populárnější, a kromě jiného i genderově neutrálnější než Poliwhirl a růžová Clefairy.

Gamepad PowerA Enhanced Wired pro Nintendo Switch
Gamepad PowerA Enhanced Wired pro Nintendo Switch – Pikachu Moods

Tvůrci se inspirovali zvířaty a hmyzem, což je patrné už z návrhů pokémonů. Mnoho lidí si myslí, že Pikachu byl inspirován myší, ale tvůrce Pikachu uvedl, že maskot byl inspirován veverkou. Pikachuova schopnost vyzařovat elektřinu z tváří byla vymyšlena na základě toho, jak si veverky při jídle ukládají potravu do tváří.

Seriál Pokémon měl být jen reklamou

A to se zjevně podařilo... Krátce po vypuštění prvních pokémonů do světa vznikl i seriál, který jsme již zmínili. Původně však měl mít jen jednu sérii a měl fungovat pouze jako reklama na lov nových hráčů pro hru. Seriál si však získal takovou popularitu, že se tvůrci rozhodli pokračovat dalšími sériemi. Nemá sice sledovanost Simpsonových, ale 26 sérií seriálu Pokémon je opravdu vysoké číslo. Obzvlášť pro reklamní materiál.

Karaoke mikrofon OTL Technologies Pokémon Jigglypuff
Karaoke mikrofon OTL Technologies Pokémon Jigglypuff

Který pokémon byl vymyšlen jako první?

Původně byli představeni 3 úvodní pokémoni: Bulbasaur, Charmander a Squirtle. Logicky bychom si mohli myslet, že jeden z nich byl vytvořen jako první. Není tomu ale tak, protože původní myšlenkou pokémonů bylo vytvořit různé typy dinosaurů, přičemž jako první byl vytvořen Rhydon. I když je v Pokédexu uveden až na 112 místě a byl představen později.

Co se děje v Poké Ballu?

Existuje asi 27 typů Poké Ballů, přičemž některé mají speciální vlastnosti, díky čemu je chytání pokémonů snazší. Jak ale funguje a co je uvnitř Poké Ballu?

V první řadě je třeba říci, že jde většinou jen o teorie, jediné, co tvůrci potvrdili, je, že jsou Poké Bally pro pokémony pohodlné, což naznačuje, že vnitřek Poké Ballu je vždy přizpůsoben potřebám pokémona, v podstatě prostřednictvím virtuální reality.

Pokemon hra
Hra Nintendo SWITCH Pokémon Let's Go Eevee!

Co se děje v Poké Ballu? Předpokládá se, že Poké Ball přeměňuje pokémony na energii (v seriálu se vnitřek Poké Ballu zobrazuje se zrcadly). To by vysvětlovalo účinnost Poké Ballu, protože každý typ může pojmout jen určité množství energie, takže čím více energie pokémon ztratí, tím je Poké Ball účinnější. Tato teorie podporuje i speciální útoky, protože se zdá, že pokémoni vytvářejí např. plameny z ničeho, takže zřejmě jde o odloženou energii, kterou zhmotňují.

Samozřejmě, mluvíme o fiktivním světě, kde může fungovat cokoli, ale je hezké mít představu, která se má o co opírat.

Pokémon Gold a Silver měly být posledními hrami.

Ty vyšly v roce 1999 a nakonec vůbec nebyly poslední. Tvůrci se rozhodli zariskovat a vydali další hry. Dnes jich můžete najít velké množství. Konkrétně jde o tituly Pokémon Ruby, Sapphire, Emerald, později od roku 2013 například Pokémon X & Y, v roce 2016 Pokémon Sun & Moon. V roce 2021 vyšel Pokémon Brilliant Diamond a nejnovější přírůstky jsou z roku 2022, a to Pokémon Scarlet a Pokémon Violet.

Gamepad HORI Split Pad Pro na Nintendo Switch
Gamepad HORI Split Pad Pro na Nintendo Switch - Pikachu Black & Gold

Dnes si zahrajete různé Pokémon hry jak na mobilu tak například na Nintendu Switch. 

Karty Pokémon – sběratelský fenomén a zábava pro děti

Stejně jako Magic the Gathering jsou i Pokémon karty určeny nejen ke hraní, ale také ke sbírání. Většinou už fungují jen jako sběratelské kousky, do kterých lidé investují nemalé peníze, a na hru používají buď levnější kopie, nebo hrají hru online.

Rekordmanem mezi nejdražšími Pokémon kartami je Pikachu Illustrator, která si drží rekord od roku 2016. Aktuálně má hodnotu 5 milionů dolarů a jejím majitelem je Logan Paul.

***

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek