0 Kč
×

Grilujeme s DATARTem

19.07.2018
Teplý letní podvečer, praskání dřeva, syčení kapiček šťávy, která odkapává z grilovacího tácku do uhlíků, prima parta – vaši nejbližší a skvělá letní grilovačka, na kterou budete v prosinci rádi vzpomínat. Zkrátka a jasně, kdo by tyhle letní akce neměl rád!

Rozhodli jste se, že si pořídíte svůj první gril nebo již odbíjejí poslední hodiny vašeho starého pomocníka, který vám byl dobrým a mnohaletým společníkem? Tak jako tak, jsme u nás v DATARTu toho názoru, že v obou případech je nejdůležitější zhodnotit aktuální situaci a vaše plány a potřeby, které má nový gril uspokojit. Pak už zbývá jen ta třešnička na dortu – objednat si vašeho nového pomocníka, který bude vaším novým parťákem při grilování s přáteli nebo rodinou. Navíc teď u nás můžete koupit grily a mnoho dalšího ve velkém letním výprodeji a ušetřit pár korun!

Z čeho můžeme vybírat?

Současná doba je příznivá v tom, že je možné vybírat grily dle různých typů, barev, rozměrů a v neposlední řadě dle ceny. Na začátku doporučujeme ujasnit si, jak chcete gril využívat, s jakou frekvencí a jaký objem by měl pojmout. Další otázkou je, zda patříte k těm strávníkům, kteří chtějí připravovat jídlo extra zdravě nebo to až tak do extrému neřešíte.

My vám můžeme nabídnout hned několik hlavních kategorií grilů a to grily na dřevěné uhlí, elektrické a raclette grily anebo grily kontaktní, které můžete využívat celoročně, takže vaše letní láska může v podstatě trvat celý rok.

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou jednoduché a vhodné jak pro začátečníky, tak i pokročilé. Na rošt umístíte pohodlně tácek určený pro grilování s naloženým masem, abyste měli kontrolu nad tím, že se vám maso nespálí na uhel a zároveň vám v tácku zbyde sosík z výpeku, kterým si můžete ochutit třeba brambory.

Pokud si chcete vzít s sebou gril na dovolenou, tak jistě oceníte kompaktní rozměry grilů od firmy Fieldmann (modely – 1000, 1003 a 1015). Pokud však uvažujete o větším grilu, kam pohodlně umístíte maso i zeleninu najednou, pak doporučujeme větší obdélníkové grily např. Fieldmann 1001 nebo G21 Happy Green, který má šikovná kolečka, takže je manipulace s ní úplná hračka.

Maso nebo zeleninu si ugrilujete díky působení tepla z dřevěného uhlí, které je vyráběno z tvrdého dřeva nebo díky briketám z drceného dřevěného uhlí. Aby se vám palivo lépe podpalovalo, můžete k tomu využít pomocníka na podpal a poté je třeba alespoň 30 minut počkat. Až uhlíky pokryje jemná vrstva popela v šedobílé barvě, můžete svůj grilovací zážitek s klidem odstartovat!

K úpravě teploty v prostoru grilu slouží přívody vzduchu, které naleznete na těle grilu. Díky nim můžete určovat průběh spalování paliva a regulovat teplotu. Pokud váš gril tento přívod vzduchu nemá, tak není nic jednoduššího než uhlíky rozprostřít a tím docílíte nižší teploty. Abyste prodloužili životnost vašeho grilu doporučujeme gril vždy po použití a vychladnutí vyčistit vhodným čističem.

Fieldmann FZG 1004

G21 Happy Green

Fieldmann FZG 1000

Fieldmann FZG 1003

Grilování nemusí být pouze letním zpestřením pozdních teplých večerů. Věděli jste, že existují i grily, které vám poskytnout tento perfektní zážitek po celý rok? Ne? Tak my vám je představíme.

Elektrické a raclette grily

Pro příznivce zdravého životního stylu máme dobrou zprávu. I vy si můžete užívat grilované maso a zeleninu a to až na malé výjimky celoročně. Elektrický gril je v podstatě zdravá varianta grilování. Velkou výhodou je jednoznačně to, že teplotu si regulujete pomocí ovládání a tak máte vše plně pod kontrolou. Nedochází tak k tomu, že byste na grilovaný kousek masa museli dlouho čekat a zároveň ho nespálíte. Dalším velkým plus je ten fakt, že zde šťáva a olej z masa nekape do uhlíků, kde poté vznikají látky, které mohou ohrozit naše zdraví.

Clatronic TYG
3608

Russell Hobbs Fiesta
22550-56

Rohnson
R-256

Tefal Aromati-Q
BG916834

Chcete grilovat různé druhy masa, zeleniny nebo ryb odděleně? Žádný problém!
Raclette grily jsou tím správným řešením právě pro vás.

Raclette grily jsou výbornou alternativou pro ty z vás, kteří rádi připravují více druhů masa, ryb, zeleniny či ovoce a chtějí docílit zachování unikátnosti jednotlivých chutí. Tohoto malého zázraku docílíte zaručeně pomocí raclette grilu, protože ten disponuje oddělenými zónami, které vám dovolí současně připravovat vše najednou. Jisto jistě tím ušetříte moře času a navíc budete mít posléze na talíři vše v jeden moment dokonale připraveno ke konzumaci. 

Russell Hobbs Fiesta 21000-56

SEVERIN RG 2344

SEVERIN RG 2687

SEVERIN RG 2341

Ploché elektrické grily a raclette grily nejsou jedinou variantou na poli elektrických grilů. Jednou ze speciální kategorií tohoto typu grilů jsou takové, které opékají maso, zeleninu a další potraviny ke grilování určené, rovnou z obou stran najednou. Takové grily se označují jako kontaktní.

Kontaktní grily

Zlatou střední cestou v grilování mohou být kontaktní grily. Jednou z hlavní předností je to, že nemusíte maso nebo zeleninu v průběhu grilování otáčet, jelikož je připravována mezi dvěma tepelnými plochami. Tím pádem dochází k rovnoměrné přípravě všeho pokrmu. Naprostá většina kontaktních grilů má odkapávací misku, která zachytí vše přebytečné, takže máte čisto v kuchyni. Samotné čištění je také hračka. Po použití odstraníte zbytky z grilu pomocí houbičky a jaru během pár vteřin. Kontaktní grily jsou skvělá volba pro ty, kteří si chtějí vychutnat grilované maso a zeleninu po celý rok. 

Imetec Dolcevita 7781 GL5

Girmi BS45

Tefal OptiGrill+ XL GC722D34

Sage BGR200

Pár tipů závěrem

Doufáme, že si letos vyberete toho správného pomocníka právě pro vás a stráví s vámi mnoho příjemných letních večerů. Už víte, který to bude?

Nezapomínejte, že na gril krom masa a zeleniny patří i ryby, sýry a ovoce. Sýr doporučujeme naložit a zabalit do alobalu, abych se vám neroztekl. V DATARTu jídlo milujeme a obzvláště naše pánské osazenstvo má pro vás pár rad ohledně přípravy masa.

Rozhodně si dejte s přípravou masa na čas. Grilované maso bude chutnější a křehčí, když mu dopřejete pár hodin spánku ve vaší lednici v marinádové lázni. Pokud máte silnější plátky masa, tak ho grilujte rozhodně pomaleji, jinak se vám spálí na povrchu a uvnitř zůstane syrové a to by byla škoda! A malá rada na závěr, maso nechte po sundání z grilu chvilku odstát, aby se mohla šťáva rovnoměrně rozprostřít uvnitř masa a nevytekla vám všechna pouze na talíř.

 

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek