0 Kč
×

Jak dlouho vařit vejce?

22.09.2023

Vejce na nejrůznější způsoby jsou oblíbená nejen na snídani, kdo si ale má pamatovat přesné časy přípravy vajíček naměkko, nahniličko či natvrdo? Ani není třeba, jednotlivé postupy najdete níže.

Jak dlouho vařit vejce?

Ať už zvolíte jakoukoli z následujících variant vyndejte si vejce z ledničky v dostatečném předstihu, aby se jejich teplota stihla vyrovnat pokojové. Pokud byste vejce rovnou z chladu dali do vařící vody, mohla by popraskat. V případě, že se přece jen rozhodnete použít vejce rovnou z lednice, u každého z postupů si k uvedenému času přičtěte 1 minutu.

Vajíčka naměkko

Pro přípravu vajec s pevným bílkem a krásně tekutým žloutkem si nachystejte kastrůlek s vodou. Vodu přiveďte k varu, opatrně pomocí lžíce do ní vložte vajíčko a stopujte 5 minut. Po 5 minutách odstavte z plotny a vejce přemístěte do studené vody, aby se přestalo vařit a lépe se loupalo.

Jak dlouho vařit vejce naměkko

Vejce nahniličko

Vejce nahniličko se vyznačují polotekutým žloutkem a jsou tedy ideálním kompromisem mezi vejci naměkko a natvrdo. Při jejich přípravě budete postupovat stejně jako v předchozím případě, pouze s tím rozdílem, že vejce necháte vařit 7 minut.

Vejce natvrdo

Postupujte stejně jako u vajíček naměkko a nahniličko, jen tentokrát stopujte 9 minut. Po 9 minutách se dokonale provaří žloutek, pokud byste ho vařili déle zbytečně by se vysušil a začal se drobit.

Jak dlouho vařit vejce natvrdo

Nezapomeňte vejce po uvaření vždy ihned přendat z horké do studené vody, aby se již dál nevařila, dobře se loupala a samozřejmě, aby vás nepálila do rukou.

Vejce do skla

Vejce do skla se mohou tvářit jako vyšší dívčí, ale v podstatě jde o vylepšenou verzi vajec naměkko. Postupujte následovně: vodu v kastrůlku přiveďte k varu a přilejte trochu octa. Opatrně vložte vejce pokojové teploty a hlídejte si 5 minut. Po uvaření přemístěte vejce do studené vody a nechte zchladit.

Nakonec je opatrně oloupejte a přemístěte do skleničky dle vašeho výběru – obvykle se do jednoho „skla“ dávají 2–3 vejce. Další úprava je na vás, takto připravená vajíčka osolte, opepřete a polijte rozpuštěným máslem. Můžete přidat například křen, pažitku či bazalku, gurmánský zážitek pozvedne také parmazán, fantazii a chutím se meze nekladou.

Jak dlouho vařit vejce?

Ztracená vejce

Při přípravě ztracených neboli pošírovaných vajec se nemusíte cítit ztraceně, poradíme vám!
Dejte vodu do kastrůlku a přiveďte téměř k varu, osolte a přidejte lžíci octa. Do misky či hrníčku si vyklepněte jedno vajíčko. Ve chvíli, kdy se začnou u dna objevovat bublinky a voda začne už skoro vřít, zamíchejte ji vařečkou či jiným nástrojem, tak aby ve vodě vznikl vír. Do víru opatrně vlijte vejce a začněte si hlídat 3 minuty.

Vodu nechte vařit na mírném ohni, aby probublávala jen lehce, v opačném případě by vejce mohlo skončit rozprsklé po celém kastrůlku, a to nechceme. Po 3 minutách vejce z vody vytáhněte, ideálně děrovanou naběračkou a nechte okapat. Takto připravené ztracené vejce skvěle doplní například toust s avokádem, opečenou slaninou, podušeným špenátem, ale hodí se například i ke kulajdě a dalším polévkám či omáčkám. Dobrou chuť! 

Jak dlouho vařit vejce?

Co se skořápkami?

Jelikož vaječné skořápky obsahují velké množství vápníku, byla by velká škoda je jen tak vyhodit. Kromě velikonoční výzdoby mají mnohá další uplatnění. Nadrcené vaječné skořápky můžete přidat do kompostu, hnojit s nimi některé zahraní či pokojové rostliny, pro které je vápenatá tedy zásaditá půda důležitá. Nadrcené skořápky lze také přidat do krmiva pro slepice a další drůbež.

Jelikož skořápky od vajec obsahují řadu prospěšných látek pro naše tělo jako je zinek, železo, mangan, kobalt, samozřejmě také bílkoviny a další, po správné úpravě je lze konzumovat. Jako první skořápky 10 minut povařte ve vodě, následně je dejte do trouby na plechu s pečícím papírem (pěkně rozprostřené) a pár minut nechte skořápky vysušit při cca 200 °C – dojde tak ke zničení nežádoucích látek a zárodků. Nakonec skořápky rozemelte (mlýnkem na kávu). Denně si dejte půl čajové lžičky, kterou si můžete pokapat citronovou šťávou. Na zdraví!

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek