0 Kč
×

Bez krokoměru už ani krok

05.05.2022

Žijeme v době, kdy většina z nás nevyhnutelně potřebuje zlepšit svou fyzickou kondici. To ale neznamená, že musíme ihned naběhnout na několikahodinový trénink crossfitu. Úplně postačí, když se začneme pravidelně věnovat obyčejné chůzi s asistencí osobního trenéra – krokoměru. Jak krokoměr funguje a co to vlastně je, si povíme v následujících řádcích. Vykročme společně s ním správnou nohou na cestu za pevným zdravím.

krokoměr

Co je krokoměr

Krokoměr (pedometr) je odborník na chůzi vzatý, který počítá naše kroky a „tlukot našich bot“. Jde o přenosný přístroj, který monitoruje náš pohyb a následně se snaží pomocí mechanického senzoru odhadnout, kolik kroků jsme za daný čas a úsek prošli. Krokoměr najdete ve vícero podobách. Mezi ty nejběžnější patří krokoměr na ruku, jež je součástí například inteligentních hodinek, ale najdete i varianty s upevněním na nohu. Neméně populární je také krokoměr v mobilním telefonu, kterému se budeme věnovat v následujících řádcích.

Jak funguje

Mnoho z dnešních krokoměrů využívá k počítání kroků akcelerometr, gyroskop či kombinaci různých senzorů. Uvnitř přístroje najdeme malé kyvadélko, které údaje ze senzorů spojí s parametry našeho těla (na základě našeho pohlaví, hmotnosti a výšky si vypočítá délku kroku). Následně data vyhodnotí a na světě je závěrečný počet kroků, které jsme prošli spolu s energií, jež jsme na ně spotřebovali. Velmi užitečná věcička, co říkáte?

krokomer

Jak funguje krokoměr v mobilu

Na to, abychom se mohli těšit z počtu kroků, které jsme za den ušli, je potřeba si v první řadě do telefonu nainstalovat příslušnou aplikaci. Krokoměr aplikace do telefonu je zdarma. Samozřejmě, existuje i mnoho takových, za něž zaplatíte, pokud toužíte po větším množství funkcí a vyšší kvalitě.

Ty zdarma jsou však pro běžného člověka (uživatele) více než dostačující. Ovládání není žádná věda a určitě si jednoduše nastavíte, co potřebujete. Nezapomeňte, že každý krok se počítá. Tady je třeba zmínit snad jedinou nevýhodu krokoměru – při chůzi ho musíte mít stále u sebe.

Řekněme si ale upřímně, dnes s telefonem chodíme v podstatě všude, tudíž to až takový problém nebude. Krokoměr aplikace v mobilu vám kromě kroků změří i srdeční tep, čas či vzdálenost, kterou jste ušli, včetně převýšení. Bude vám oznamovat, jak stoupá nebo klesá vaše aktivita v porovnání s ostatními dny, týdny a roky.

krokomer

A to nejsou jediné výhody. Můžete se navíc zapojit do společných aktivit i soutěží s přáteli, rodinou nebo ostatními uživateli aplikace. Je to zdravá motivace k pohybu, jež nebude jen o tom, že „musíte“, ale že „chcete“ a baví vás to. Radost z pohybu je totiž ten nejdůležitější krok na cestě za lepší kondicí.  

Krokoměr aplikace do telefonu

Výběr aplikací je skutečně velký. Na to, abyste měli krokoměr v mobilu, vám stačí si vybrat tu aplikaci, která se vám nejvíc líbí. Každá jedna plní to, co má, a vždy dokáže překvapit i dalšími přidanými funkcemi. A navíc je většina z nich zadarmo, bez registrace a nutnosti přihlášení se. Jsou přístupné jak pro Android, tak i pro iOS. Předtím, než se vrhnete na procházku po městě s cílem nachodit, co to dá, zkontrolujte si, zda aplikace nehlásí na displeji nějaké překážky ve fungování, abyste nepřišli ani o jeden krok.

krokomqr

Nyní si projdeme pár nejstahovanějších a nejoblíbenějších aplikací, které vám pomohou dokráčet do cíle – mít zdravého ducha ve zdravém těle.

Krokoměr: počítadlo kroků (pro Apple/Android
Goals GPS  (pro Apple/Android
Google Fit (pro Apple/Android)
StepsApp – aplikace dokonce umí spočítat postrčení na invalidním vozíku (pro Apple/Android
Krokoměr – počítání kroků a kalorií (pro Apple/Android
Runtastic (pro Apple/Android
… a mnoho dalších

krokomer

Závěr

Odborníci se shodují, že na to, abychom se udrželi v kondici, bychom měli denně ujít přibližně 10 000 kroků. Krokoměr v mobilu nám s tím může výrazně pomoci. Nejenže nás bude motivovat k dalším a dalším výkonům, překonávání těch předcházejících, ale také nás postupně, krok za krokem, přivede do námi stanoveného cíle, kdy budeme spokojeni sami se sebou a pohyb se stane naší novou vášní. K tomu všemu krokoměr umí dopomoci.

Pokud hledáte jen pomůcku, která by vám zlepšila přehled o vaší fyzické aktivitě, určitě si vyberete z bohaté nabídky aplikací. Tak či onak, krokoměr je vaše cesta ke zdravějšímu já a byla by škoda na ni nevkročit.

 

krokomer

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek