0 Kč
×

Jak impregnovat sportovní oblečení?

08.10.2023

Každý sportovně založený člověk investoval nemalé peníze do funkčního sportovního oblečení a výbavy. Jak se ale o outdoorové oblečení a výbavu starat? Nelamte si hlavu, s námi bude vaše nejbližší túra v suchu! Povíme vám víc o impregnaci do pračky.

Jak impregnovat sportovní oblečení?

Deštník a pláštěnka jsou sice skvělé, ale každý dobře ví, že tahat je s sebou na vícedenní túru není nic moc. Počasí určitě překvapilo už nejednoho turistu. Někteří jste se proto rozhodli investovat nejen do voděodolných mobilů či repráků, ale i do kvalitního sportovního oblečení. Ať už jste si pořídili nepromokavou bundu, větrovku, nebo kalhoty, jedno je jisté: Je třeba se o ně správně starat, aby vám vydržely co nejdéle.

Starat se o outdoorové oblečení znamená, že je ho potřeba i prát. Pokud jste se tomu vyhýbali, protože jste si mysleli, že se voděodolná vrstva zničí, nedělali jste dobře. Pot, sůl a nečistoty totiž ucpávají důležité póry nepromokavé vrstvy, takže se její funkčnost ztrácí, vy zmoknete a můžete si tak oslabit imunitu. Pokud vaše nepromokavé oblečení začalo promokat, nezoufejte. Vaši turistickou výbavu zachrání impregnace. A my vám navrch poradíme, jak posílit imunitu.

Jak impregnovat sportovní oblečení?

Co je impregnace a proč impregnovat oblečení?

Impregnací vytvoříte na oblečení ochrannou vrstvu pomocí chemických přípravků. Ty nanesou částečky aktivních látek na povrch oblečení, a tak vytvoří ochranu před tekutinami a nečistotami. Nepromokavost oblečení se však časem a vlivem počasí ztrácí a vy jste po lijáku najednou jako zmoklá myš. Proto vám doporučujeme funkční oblečení či výbavu pravidelně prát a impregnovat.

Jsou dva způsoby, jak vaší funkční bundě či větrovce vrátit nepromokavost. Můžete použít impregnační prostředek do pračky nebo impregnační sprej. Přípravky vždy vybírejte podle toho, z jakého materiálu je vaše funkční oblečení. Na každý materiál a membránu se používají jiné impregnační prostředky (řiďte se pokyny v návodech).

Co je impregnace a proč impregnovat oblečení?

Impregnace do pračky

Existují prací impregnační prostředky na outdoorové a sportovní oblečení, které mu vrátí ochrannou nepromokavou funkci. Outdoorové oblečení je často odolné proti vodě, nečistotám či oleji. Impregnační vrstva je časem slabší, materiál zvlhne, protože propustí vodu. Kapky vody se nasáknou do ochranné vrstvy a už neztečou dolů, jak by měly.

Jak prát s tekutou impregnací do pračky?

Při praní funkčního oblečení se rozhodně vyhýbejte aviváži, změkčovačům vody, běžnému pracímu prášku a bělidlům. Mohly by ucpat póry. V první řadě se vždy držte pokynů na etiketě nebo v návodu na použití od výrobce.

Před praním nejdřív pozapínejte všechny zipsy, kapsy a knoflíky. Zkontrolujte, zda se v kapsách nenachází věci. Sportovní oblečení dejte do bubnové pračky (ne vířivé). Pokud máte zbytky pracího prášku v dávkovači, vyčistěte ho. Nalijte impregnační prostředek (množství uvedené v návodu) do dávkovače.

Jak prát s tekutou impregnací do pračky

Pokud máte pračku s programem Outdoor, vyberte ten. Pokud však program Outdoor vaše pračka nemá, vyberte program na jemné prádlo nebo ruční praní. Perte na 30 °C. Odstřeďování by mělo být na co nejnižších otáčkách, membrány je lepší neždímat. Funkční oblečení sušte v sušičce (pouze v případě, že to povoluje výrobce) s programem Outdoor, ale nejlepší bude, když ho necháte volně uschnout při pokojové teplotě. Díky funkčnímu materiálu bude suché za pár hodin. Nesušte ho u radiátoru nebo jiného zdroje tepla.

Funkční oblečení perte pouze v automatické bubnové pračce, ne ve vířivé. Po oprání ho nikdy neždímejte v rukou, mohli byste ho poškodit.

Impregnace ve spreji 

Druhý způsob impregnace je nasprejovat oblečení impregnačním sprejem. Nejdříve však oblečení operte a počkejte, dokud úplně neuschne. Položte ho na vodorovnou pracovní plochu, aby prostředek nestekl, když ho budete nanášet. Pracujte v otevřených prostorech nebo prostorech, které můžete hned větrat, abyste se přípravku nenadýchali.

Impregnační přípravek začněte aplikovat na vrchní vrstvu oblečení ze vzdálenosti cca 15-20 cm, ale záleží to i na výrobci. Po aplikaci počkejte, dokud prostředek nezaschne. Pokud se vám zdá, že ochranná vrstva není dostatečná, aplikujte impregnační prostředek ještě jednou.

Impregnace ve spreji 

Je třeba impregnační prostředek aktivovat?

Po aplikaci impregnačního prostředku je ideální jej aktivovat teplem, díky čemuž bude impregnace ještě efektivnější. Tento úkon však není nezbytný. Pokud jste impregnovali sprejem, můžete použít žehličku s funkcí Outdoor (opět ale dodržujte pokyny na etiketě, jinak byste mohli oblečení nenávratně poškodit).

U zipů a jiných částí žehlete opatrně. Dobré bude žehlit přes utěrku nebo tenčí ručník (hlavně pokud nemáte žehličku s funkcí Outdoor). Pokud jste nepromokavou větrovku nebo jiné oblečení vyprali v impregnačním pracím prostředku, aktivovat ho můžete rovnou sušením v sušičce (pokud to však dovoluje výrobce).

Je třeba impregnační prostředek aktivovat

Pokud nevíte, zda je vaše oblečení dostatečně naimpregnované, na zkoušku ho můžete polít troškou vody. Zda funguje uvidíte sami - na povrchu vytvoří kapičky a voda se nevsákne.

A co softshell bundy?

Nelamte si hlavu, softshell bundy vyperete a naimpregnujete podobně jako jiné funkční oblečení. Jediný rozdíl je v tom, že použijete prací nebo impregnační prostředek určený na softshell tkaniny. Pozor, softshell bundy mívají tenkou vrstvu membrány, takže je nesušte u radiátoru, protože by se mohly poškodit!

A co softshell bundy?

Impregnace turistické obuvi

Obuvi dává počasí zabrat asi nejvíc. Nikomu není příjemné mít v botech potopu, a proto je nejlepší obuv naimpregnovat hned, když ji koupíte. Když se o obuv budete starat pravidelně, vydrží vám mnohem déle. Impregnujte ji i tehdy, když už boty nejsou dostatečně voděodolné nebo začínají stárnout (promokají, praská tkanina, …).

Dřív, než začnete, obuv vyčistěte a počkejte, dokud neuschne. Nejběžnější turistická obuv je syntetická, kožená nebo kombinovaná. Syntetická obuv se impregnuje sprejem (řiďte se pokyny výrobce). Kožená obuv se ještě dělí na broušenou useň (nubuk) a hladkou useň (suede/semiš). Na impregnaci hladké kůže používejte spreje. Na broušenou kůži použijte impregnační vosk nebo olej.

Impregnace turistické obuvi

Boty neimpregnujte v pračce, ale pouze sprejem. V pračce by se mohly zničit.

Impregnace spacího pytle

Už pod vámi spací pytel ležel nejednu noc a vy jste se rozhodli, že je načase ho pořádně vyprat? Drobné skvrny či nečistoty se ze spacího pytle dají odstranit jednoduše i hadříkem a mýdlovou (mýdlo na praní) vlažnou vodou, ale pokud je už špinavý víc, je třeba ho oprat, a pokud ztratil také svoji voděodolnost, tak i naimpregnovat.

Spacák je plněný syntetickými vlákny nebo pírky. Pokud máte spací vak ze syntetiky, spolehněte se na impregnační prostředky do pračky, ve kterých ho můžete oprat. I na spacák plněný pírky seženete prací prostředek, ale impregnovat ho budete muset sprejem. V obou případech se držte návodu od výrobce. Spacák dejte prát pouze do bubnové pračky, která má dostatečně velký objem, abyste ji nepoškodili těžkým a mokrým spacákem nebo abyste nepoškodili samotný spacák.

Impregnace spacího pytle

Pokud jste se rozhodli prát spacák v rukou, protože nemáte dostatečně objemnou pračku, také se vyhýbejte běžným pracím prostředkům a použijte prostředky na outdoorové oblečení. Bude vás to sice stát hodně námahy, ale aspoň si i trošku zacvičíte.

Před praním na spacáku pozapínejte všechny zipy (i suché) a knoflíky. Nepoužívejte běžné prací prostředky a perte ho výhradně na nízké teploty nebo program Outdoor.

Pokud plánujete spacák impregnovat sprejem, nejdřív počkejte, dokud neuschne. Spacák dejte sušit vždy pouze ve vodorovné poloze a ve stínu (ideálně venku) a nesušte ho fénem ani u radiátoru. Počítejte s tím, že bude schnout dlouho. Spacák z peří je potřeba občas jemně protřást, aby nesplaskl. Až bude spacák sušší (a hlavně lehčí), klidně ho dejte do sušičky (pokud to však dovoluje výrobce) na program Outdoor s míčky, abyste sušení urychlili a zabránili shlukům izolačního materiálu.

Impregnace spacího pytle

Impregnace stanu

Stan je důležitou součástí vícedenní túry stejně tak jako dostatek energie pro vaši elektroniku. Nestačí se však spoléhat jen na pěkné počasí a správnou předpověď. Začal vám promokat? I stanu můžete dodat druhý dech a ochranu před deštěm, plísní, solí, pískem, olejem či jinými nečistotami.

Na stan používejte impregnační sprej a dodržujte návod výrobce. Nasprejujte stan zvenku i zevnitř, ale dejte pozor na okénka, aby na nich sprej nezaschl. Potom počkejte, dokud aplikace nezaschne a pokud není vrstva dostatečná, aplikujte ještě jednu. Počítejte s tím, že na stan budete potřebovat větší množství impregnačního prostředku.

Impregnace stanu

Shrnutí nejdůležitějších zásad

  • Vždy dodržujte pokyny výrobce v návodu.
  • Impregnujte pouze vyčištěné, oprané a suché oblečení.
  • Sprej nanášejte ze vzdálenosti určené v návodu, příp. cca 15-20 cm.
  • Povrch nechte po impregnaci uschnout nebo ho tepelně aktivujte žehličkou či v sušičce.
  • Oblečení impregnujte pravidelně.

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek