0 Kč
×

Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

29.05.2024

Léto, vlhké prostředí a komáři jdou neodmyslitelně dohromady. Tento dotěrný hmyz nás dokáže potrápit nejen doma, ale i při posezení na zahradě. Zjistěte, co odpuzuje komáry a jak se jich jednou provždy zbavit. V tomto článku vám představíme několik pomocníků, které můžete pořídit domů i ven. A dozvíte se také pár babských rad v boji proti komárům. 

Jak na komáry

Komáři nás dokáží v létě potrápit

Jen těžko bychom hledali někoho, kdo neví, jak vypadá štípnutí od komára. Tento hmyz v létě hojně útočí a dokáže nám znepříjemnit život doma i při pobytu venku. Pravdou zůstává, že na celém světě najdeme více než 3 000 druhů komárů. Zatímco u nás štípnutí neznamená riziko pro naše zdraví, v řadě zemí může způsobit vážná onemocnění.

Za typické rudé fleky na kůži mohou výhradně komáří samičky. Oproti tomu samečci se živí rostlinnou šťávou. A jak dlouho žije komár? To vás možná bude zajímat v momentě, kdy se dostane do vaší domácnosti. Tehdy vám totiž může znepříjemňovat život poměrně dlouhou dobu. Průměrná délka života samičky se pohybuje v rozmezí od 4 do 28 dnů.

Jak na komáry

Na štípnutí od komára pomáhá třeba přiložení cibule a octu přímo na ránu. Pomocníkem může být také tea tree oil, který má protizánětlivé a zklidňující účinky. 

Jak na komáry v létě

Komáři se velmi často vyskytují v blízkosti vodních ploch, respektive ve vlhkém prostředí. Pokud tedy bydlíte v blízkosti řeky, rybníka nebo třeba jezera, je velmi pravděpodobné, že vás tento hmyz bude v letních měsících obtěžovat a vy budete řešit, jak se zbavit komárů. 

Jak na komáry

Jak na komáry na zahradě

Představte si pohodové letní posezení, grilování a čas strávený s přáteli. Najednou uslyšíte typické bzučení a rázem se budete soustředit jen na tento nepříjemný hmyz. Jak na komáry venku a čím na ně vyzrát?

Elektrické lampy

Skvělým pomocníkem v boji proti komárům jsou elektrické lampy. Tyto přístroje vyzařují speciální světlo, které komáry láká. Jakmile se hmyz dostane pod kovovou síťku, která je pod napětím, lampa je usmrtí. Velkou výhodou takové vábničky na komáry je skutečnost, že nevydává žádný zvuk a ani neuvolňuje aroma. Při posezení na zahradě nebo terase vás tedy nebude ničím rušit. Jediným omezením může být nutnost zapojit ji do elektrické zásuvky. 

Jak na komáry

Ultrazvukové odpuzovače komárů

Dalším užitečným přístrojem jsou ultrazvukové odpuzovače komárů. Ty pracují na principu vydávání zvuku o vysokých frekvencích, který komáři nesnášejí. Tyto vysokofrekvenční zvuky jsou zároveň pro lidské ucho neslyšitelné, a proto vás ani toto řešení nebude nijak rušit. Ultrazvukové odpuzovače komárů bývají poháněny bateriemi, proto se nemusíte omezovat na přítomnost elektrické zásuvky. 

Cestovní vábničky na komáry

Pokud vyrážíte například pod stan nebo si chcete užít piknik v přírodě či večer u vody, můžete investovat do cestovní vábničky na komáry. Její předností jsou kompaktní rozměry, díky kterým se snadno vejde do vašeho zavazadla. 

Jak na komáry doma

Pokud vás trápí výskyt komárů u vás doma, můžete vyzkoušet hned několik účinných pomocníků.

Sítě do oken

Komáři se k vám domů přirozeně dostanou prostřednictvím otevřeného okna. Právě v letních měsících typicky bývají okna otevřená. Proto se vyplatí investovat do instalace speciální sítě do oken, přes kterou se komáři nedostanou.

Jak na komáry

Vábničky na komáry 

Ne vždy máte možnost investovat do sítě do oken proti komárům. V takovém případě se můžete rozhodnout pro lapače hmyzu. V dnešní době jsou již k dostání pokročilé modely, které nepracují s nejrůznějšími chemickými výpary a jejich používání je tedy zcela bezpečné. Odpuzovač komárů do zásuvky pro děti se může hodit také v případě, že tento hmyz ohrožuje vaše ratolesti.

Moskytiéra

Klidný spánek bez ohrožování hmyzem zajistí také moskytiéra, kterou zavěsíte nad postel. Přes tu se komáři nedostanou a vy budete moct usínat bez starostí.

Jak na komáry

Babské rady proti komárům

Na závěr se můžete inspirovat ještě populárními babskými radami proti komárům. Může se jednat například o osázení parapetů květináči s rostlinami, které tento hmyz odpuzují. Jedná se například o muškáty, mátu, meduňku, bazalku, rozmarýn či levanduli

Jak na komáry

Boj proti komárům můžete podpořit také používáním vonných svíček či aromalamp s esenciálními oleji, které působí proti komárům. Doporučit lze zejména pelargonii, tea tree, citronovou trávu, levanduli či mátu. 

Komáři jsou bezpochyby nepříjemným hmyzem, který nikdo nemá zrovna v lásce. Pomocí vhodných prostředků však proti nim můžete účinně bojovat a užívat si klidné posezení na zahradě i pobyt doma bez starostí.

Jak na komáry

Další aktuality

Extrémní myčky Whirlpool MaxiSpace: Více místa pro nádobí, méně starostí pro vás!

Extrémní myčky Whirlpool MaxiSpace: Více místa pro nádobí, méně starostí pro vás!

/VIDEO/ Uvažujete o koupi nové myčky nádobí, která si hravě poradí s nádobím různých tvarů a velikostí? Hledáte spolehlivý spotřebič, který vás zbaví starostí hlavně při každodenním vkládání a vyndává...... Celý článek
Co znamenají symboly na troubě?

Co znamenají symboly na troubě?

Abyste mohli správně a efektivně využívat všechny programy a funkce své trouby, musíte znát význam piktogramů na displeji nebo otočném voliči svého spotřebiče. Symboly na troubě informují o různých re...... Celý článek
Recenze: Bezdrátová sluchátka Marshall Major V lákají na dlouhou výdrž

Recenze: Bezdrátová sluchátka Marshall Major V lákají na dlouhou výdrž

Britskou značku Marshall netřeba dlouze představovat, zvlášť ne hudebním fajnšmekrům. Každému se po jejím vyslovení určitě vybaví něco jiného, pro nás je Marshall hlavně synonymem pro kvalitní sluchát...... Celý článek
Jedeme na roadtrip aneb Jak se připravit na cestu, která je vaším cílem

Jedeme na roadtrip aneb Jak se připravit na cestu, která je vaším cílem

Roadtrip je skvělou příležitostí, jak poznávat krásy a taje okolního světa po vlastní ose. Ať už ale razíte do hlubin panenské přírody nebo vás láká ruch velkoměst, dříve či později narazíte na osudov...... Celý článek
Jak fungují speciální přihrádky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Jak fungují speciální přihrádky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Plánujete si pořídit novou lednici, ale nejste si jistí, zda správně rozumíte technologiím a funkcím, které tyto spotřebiče nabízí? V následujícím článku objasníme princip fungování přihrádek na ovoce...... Celý článek