0 Kč
×

Vyvýšené záhony dodají vaší zahradě jinou dimenzi

14.04.2024

Rádi byste si vypěstovali domácí zeleninu nebo bylinky, ale nechcete mít zahradu plnou rozoraných políček? Pak jsou pro vás vyvýšené záhony tou správnou volbou. Nejenže dodají zahradě moderní vzhled, ale umožní také pohodlný přístup k pěstovaným plodinám. Jak takové záhony vyrobit a vše o nich se dozvíte níže.

Vyvýšené záhony

Co to je vyvýšený záhon?

Vyvýšené záhony se staly jedním z největších trendů poslední doby v zahradničení. Jedná se prakticky o zahrádku, která je umístěna nad úrovní okolního terénu, což přináší velké množství výhod. Takové záhony jsou vlastně zároveň tak trochu i kompostéry a obsahují obrovské množství živin, které se postupně uvolňují z rozkládající se organické hmoty. Můžete v nich tak pěstovat nejrůznější druhy zeleniny, některé ovocné rostliny nebo bylinky, ale dařit se v nich bude také například okrasným rostlinám. Je tedy jen a jen na vás, co si do nich zasadíte, mohou sloužit pro pěstování plodin na vaření, nebo pouze jako okrasný doplněk vaší zahrady.

Jaké výhody vám přinese? Vyvýšený záhon – pro a proti

Toužíte po vývaru z domácí zeleniny přímo od vás ze zahrádky? Není to snad sen každého, jen si vyběhnout z domu a natrhat pár čerstvých bylinek, které dodají jídlu úplně jiný rozměr? Každý z nás ale nemá tak prostornou zahradu, na které by se dala pěstovat zelenina nebo jiné plodiny, a právě pro ty představují vyvýšené záhony vhodnou alternativu. Dají se totiž postavit prakticky kdekoli, od zahrady až po balkón. Pokud tedy žijete v paneláku, nebo máte zahradu s jílovitou, nebo písčitou půdou, jsou pro vás tyto záhony ideálním řešením, které navíc zaujme neotřelým designem

Vyvýšené záhony

Jedním z nejdůležitějších benefitů je skutečnost, že se nemusíte při péči o záhon tolik ohýbat. Ulevíte tak nejen svým zádům, ale také kolenům, což ocení především starší nebo nemocní lidé. Záhon si navíc zvládne zhotovit každý, kdo má chuť a nechybí mu trocha zručnosti. Při výrobě můžete použít různé druhy materiálů a popustit uzdu své fantazii, ale více o tom, jak udělat vyvýšený záhon se dočtete níže.

A kde se rostlinkám nejlépe daří? Rozhodně v půdě plné živin, kterou představuje například kompost. A to je další výhoda tohoto nadzemního záhonu. Jeho spodní vrstvy totiž tvoří rozkládající se organická hmota – zbytky listí, keřů, posekané trávy – která neustále dodává rostlinkám potřebné živiny a půdu proto není potřeba hnojit. Samotné vyvýšení poskytuje lepší klimatické podmínky a přispívá k rychlejšímu tlení, jelikož půda se snadněji prohřívá, což má vliv na rychlejší růst plodin. 

Vyvýšené záhony

V neposlední řadě jsou rostliny více chráněny, ať už proti krtkům, hrabošům či slimákům. Pro škůdce je totiž obtížné dostat se do takto vyvýšeného terénu. A navíc se můžete rozloučit s nekonečným vytrháváním plevele, protože se díky ohraničení záhonu výrazně sníží jeho výskyt. Radost budou mít i majitelé domácích mazlíčků, kterým už jejich milovaný psík nebude probíhat záhonem, a ani ho jinak znečišťovat. Nemusíte se obávat ani přelití, protože přebytečná voda má vždy kudy vytéct, ale zároveň si půda udrží potřebnou vláhu.

Vše má své pro a proti, a tak i zde se dají najít nějaké nevýhody. S rychlejším prohříváním záhonu se půda zároveň rychleji vysušuje, takže je potřeba ji častěji zalévat, a s tím je spojena větší spotřeba vody. Další nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady, které však můžete výrazně snížit, pokud se rozhodnete postavit záhon svépomocí.

Vyvýšené záhony

Jak si postavit vyvýšený záhon?

Rozhodli jste se pro vyvýšený záhon a nevíte, kde začít? Prvním krokem je rozmyslet si kolik a jak velkých záhonů si představujete a kam je umístíte. Výběr je v tomto případě zcela na vás, můžete mít totiž několik menších záhonků pro jednotlivé druhy rostlin, nebo naopak jeden větší záhon pro více druhů najednou. Upřednostněte místa s dostatečným slunečním svitem, abyste rostlinkám dopřáli co nejlepší podmínky. Zároveň myslete také na přístup k vodě, protože tahat konve přes celou zahradu je poměrně náročné.

Chcete-li záhon umístit dál od zdroje závlahy, zvažte některou z možností zavlažovacího systému, který vám výrazně usnadní práci.

Dalším krokem je samotné pořízení záhonu. Buďto si ho koupíte, nebo vsadíte na levnější variantu a vyrobíte si ho svépomocí. Než se pustíte do práce, dobře si promyslete, co vše budete potřebovat a jaký materiál zvolíte. Existuje totiž velké množství typů, které se vzájemně liší materiálem, ale také některými dalšími vlastnostmi:

- dřevěné vyvýšené záhony,

- betonové vyvýšené záhony,

- plastové vyvýšené záhony,

- gabionové vyvýšené záhony,

- vyvýšený záhon z cihel,

- vyvýšený záhon ze ztraceného bednění,

- vyvýšený záhon z palet,

- vyvýšený záhon z kamenů,

- kovový vyvýšený záhon,

- plechové vyvýšené záhony,

- ratanový vyvýšený záhon.

Vyvýšené záhony

Co budete k výrobě potřebovat?

Rozhodli jste se vyrobit si záhon svépomocí? Skvělá volba! Ušetříte a vytvoříte si ho přesně podle svých představ. Než se ale pustíte do díla, je dobré si připravit všechny potřebné věci. V první řadě je to samotný materiál, ať už dřevo, beton nebo plast, ujistěte se, že ho máte dostatek. Pokud jste vybrali dřevěnou variantu, nezapomeňte si připravit jak dřevěná prkna, tak i konstrukční hranoly. Dalším důležitým prvkem je nopová fólie, spojovací materiál (nejčastěji vruty nebo hřebíky) a v neposlední řadě kvalitní nářadí.

Při výrobě se rozhodně neobejdete bez pilky, vrtačky ale také brusky. Doplňte svou výbavu o kvalitní nářadí, aby vám šla práce co nejlépe od ruky.

Předtím než se pustíte do práce, je dobré si nakreslit plánek. Nebojte se popustit uzdu své fantazii a navrhněte si vzhled vyvýšeného záhonu podle vašeho gusta. Zapište si všechny důležité rozměry, podle kterých následně budete nařezávat délky prken, případně dalších materiálů. Navíc z plánku zjistíte, jaký prostor vám záhon zabere, a kolik místa vám poskytne pro pěstování plodin.

Vyvýšené záhony

Návod na výrobu vyvýšeného záhonu

Když máte vše připraveno, můžete se pustit do práce. Začněte se samotnou konstrukcí. Nejprve si nařežte jednotlivé části konstrukce přesně podle načrtnutého plánku. Přeneste si vše na upravený terén a zkontrolujte, zda vám nařezaný materiál vychází – jak se říká, dvakrát měř, jednou řež. Pokud vše sedí, můžete se pustit do spojování. V závislosti na zvoleném materiálu spojujete pomocí hřebíků, vrutů, betonu, nebo svařováním kovových částí. Pokud jste zvolili dřevěný záhon můžete ho na dané místo přesunout až po stlučení. Záhony z betonu musíte spojovat přímo na místě a nedá se s nimi dále pohybovat.

Na vnitřní stranu záhonu umístíme nopovou fólii, která slouží k ochraně konstrukce před vlhnutím. Aby se zemina propojila se záhonem, je dobré ji trochu prokypřit a poté už pokládáme jednotlivé vrstvy. Na dno umístěte jakýkoli biologický materiál – posečenou trávu, drobné větve, listí. Větve tak plní funkci drenáže a zároveň také kompostu, protože tato vrstva se bude postupně rozkládat a uvolňovat rostlinám potřebné živiny. Další vrstvu tvoří samotný nevyzrálý kompost. Můžete do něj přimíchat i kuchyňský bioodpad a hnůj.

Vyvýšené záhony

Nakonec přidáte zeminu spolu s pískem a vhodným substrátem pro pěstování vybraných rostlin a vyvýšený záhon je na světě. Teď už vám zbývá jen ve správný čas zasadit semínka nebo sazeničky, zalít a čekat na úrodu. Pokud chcete, můžete do vrchní vrstvy přidat i netkanou textilii, která zamezí růstu plevele a sníží odpar. Využívá se ale především pro okrasné rostliny. Abyste zvýšili odolnost záhonu, natřete ho vhodnou lazurou.

Závěr

Ať už chcete vyvýšený záhon na jahody, bylinky nebo okrasné květiny, pusťte se do jeho výroby s chutí a brzy se budete radovat z bohaté úrody. Zasadit si do něj můžete prakticky co vás jen napadne a péče o něj není náročná, stačí jen pravidelně zalévat, občas přidat zeminu a prokypřit. S pomocí vhodného nářadí to půjde samo. Tak hurá do práce!

Zajímá mě to

Další aktuality

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

Když kapacita stávající lednice nestačí, je čas poohlédnout se po prostornějším spotřebiči. Může jím být moderní americká lednice od LG, která nabízí nejen elegantní design, ale i mnoho užitečných fun...... Celý článek
Jak vybrat outdoorovou kameru?

Jak vybrat outdoorovou kameru?

Ať už jste opravdu extrémní sportovci (kteří skáčou na lyžích z vrtulníku apod.), nebo si jen chcete zvěčnit „obyčejný“ výlet na kole, oceníte akční kameru. O čem se dočtete: Kvalita obra...... Celý článek
Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Výlety, skok padákem, projížďka autem nebo jen rodinná dovolená? To vše bychom si přáli zachytit v prvotřídní kvalitě a akční kamera Insta360 X4 nám hodlá toto přání splnit. Oproti předchozí řadě bodu...... Celý článek
Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Čištění indukční varné desky je mnohem jednodušší než čištění plynového sporáku. Na hladké ploše bez záhybů a vystouplých míst se však i tak objevují skvrny po mastnotě, zbytky potravin a čas od času ...... Celý článek
Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Nové chytré brýle Ray-Ban Meta zaujmou hned několika způsoby. Na rozdíl od brýlí na virtuální realitu jsou skvělým doplňkem při běžném nošení a v mnoha směrech zastoupí chytrý telefon. Pokud jste rádi...... Celý článek