0 Kč
×

Vánoce přicházejí! Jak originálně zabalit…?

30.11.2021

Někdo to miluje a někdo odkládá na poslední chvíli. O čem je řeč? O balení vánočních dárků! Zabalit knihu do papíru zvládne snad každý, proto jsme si pro vás připravili tipy, jak zabalit dárek bez vánočního papíru s využitím přírodních materiálů. Také vám poradíme, jak zabalit třeba měkký dárek, peníze či víno. S našimi radami u stromečku zazáříte!

darek

Jak zabalit dárek bez balicího papíru

Zjistili jste při balení dárků, že vám došel balicí papír nebo jej nechcete kupovat jen proto, že se hned po rozbalení vyhodí do koše? Poradíme vám, čím jej jednoduše nahradíte.
 

Noviny

Noviny jsou poměrně oblíbenou alternativou, jak nahradit vánoční balicí papír. Doma je máme snad všichni a po přečtení je jejich využití často nulové. Najděte ty, které nejsou z lesklého papíru a zabalte do nich dárek pod stromeček! Když pak přidáte jutový provázek, stužku nebo třeba přírodní ozdoby v podobě borovicových šišek či větviček, bude se dárek na Štědrý den pěkně vyjímat.

darek_19

Nevyužité papírové tašky

Plastové tašky ze supermarketů hojně nahradily papírové, a to je určitě dobře. Přesto se vám stává, že sjedete na neplánovaný nákup a u pokladny chtě nechtě musíte vzít novou tašku? Pokud vám tedy stejně jako nám doma leží hromada papírových tašek, které už vypadávají ze skříně, najděte pro ně nové využití!

PS. Logo supermarketu vás odrazovat nemusí, dárek zabalte do vnitřní strany rozstříhané tašky.

darek_19

TIP: Podobnou minimalistickou variantou je také bílý/hnědý pečicí papír, recyklovaný papír z papírnictví nebo poštovní papír, tzv. šedák.

Alobal (hliníková fólie)

Možná by vás to ani nenapadlo, ale pokud se vám nechce do obchodu pro balicí papír, můžete s klidem využít kuchyňský alobal. Díky lesklému povrchu bude zářit ještě víc než ten kupovaný z obchodu.

A mimochodem… Pokud zrovna vyhazujete sáček od brambůrků, po jeho umytí a přežehlení přes silnou utěrku se bude hodit i ten. Máme pochopitelně opět na mysli vnitřní stranu sáčku.

darek_16

2 v 1: Obal, nebo další dárek?

Balíte všechny dárky najednou? Pak se určitě vyplatí myslet na přírodu a vložit a naaranžovat jeden dárek do druhého. Jak? Tak třeba prstové rukavice smotáte do hrnečku, nový mobil zabalíte do zimní šály apod.

Darujete jakýkoliv textil? Pokud pod stromečkem nadělujete oblečení, povlaky na polštáře, deku, kvalitní utěrky do domácnosti nebo třeba ručníky, poslouží vám také jako stylový úkryt pro druhý dárek (např. knihu).

darek_8

Jak zabalit měkký dárek

Krabice, kam oko dohlédne

S neforemnými a nezvykle tvarovanými dárky může při balení nastat trochu potíž. Pokud však po domě pohledáte nevyužité krabice, máte už z poloviny vyhráno. V případě, že není krabice popsaná či potištěná, stačí ji jen ovázat hezkou vánoční stuhou a je hotovo. Ani zakrýt potisk není nic složitého, můžete buď krabici oblepit balicím papírem nebo dané místo překrýt nějakou dekorací.

Kromě klasických poštovních krabic či krabic od bot můžete využít i méně tradiční tvary, jako např.

  1. krabici od bonboniéry ve tvaru srdce
  2. tubu od brambůrků
  3. krabičku od sirek
  4. tvrdý kornout
  5. ruličku od papírových kuchyňských utěrek

darek_6

Jestli jste nic takového nenašli, nezoufejte. Vhodné krabice (i s vánočními motivy) koupíte také v obchodě.

Pokud se vám naopak zalíbí třeba taková vánoční plechová dóza na cukroví, hravě do ní schováte např. dvoje huňaté ponožky a dózu pak obdarovaný využije dle libosti.

Dalšími „obaly“, které své využití snadno najdou i po rozbalení dárku uvnitř, jsou například:

  1. proutěný košík
  2. menší (keramický) květináč
  3. plátěný pytlík např. na potraviny​​​​​​

darek_7

Jak originálně zabalit šperk

Darujete blízké osobě šperk nebo jinou drobnost? Poradíme vám, jak nahradit běžnou krabičku ze zlatnictví něčím originálnějším!
 

Kouzelný oříšek

První možností, jak třeba prstýnek originálně ukrýt, je vlašský ořech. Jak na to?

Pomocí louskáčku na ořechy (v ideálním případě, v případě nouze postačí i nůž, ale s tím pozor) oříšek opatrně rozlousknete tak, abyste měli dvě stejné poloviny. Na první pokus se to možná nepovede, proto si nechte oříšky rezervní. Jakmile ořech rozlousknete, vyndejte z něj jádra a dovnitř vložte vybranou drobnost. Ořech neslepujte lepidlem ani tavnou pistolí, pouze jej pevně převažte stylovou vánoční stužkou. Nahoře udělejte mašličku a je hotovo!

darek_25

TIP: Oříšek můžete klidně třeba ještě přestříkat zlatou/stříbrnou barvou ve spreji.

Kinder vajíčko se skutečným překvapením

Vzpomínáte jako děti na ten adrenalin, kdy jste otevírali čokoládové vajíčko v napětí, která figurka se z něj vyloupne? 

Dopřejte stejný pocit obdarovanému pod stromečkem! Příprava je vážně jednoduchá.

Sundejte postupně obal a pak uprostřed opatrně rozevřete vajíčko na dvě poloviny. Vyndejte hračku z plastové krabičky a do ní vložte váš malý dáreček.

darek_22

 Jak zabalit peníze

Osobně tedy bankovkám pod stromečkem příliš nefandíme, ale jsou situace, kdy nemáte moc na výběr. I tak ale můžete peníze darovat s trochou nápadu! Poradíme vám, jak na to.
 

Inspirativní pokladnička

Navzdory bankovním účtům je ještě spousta lidí, kteří si peníze na něco většího odkládají bokem do pokladničky či obálky. Pokud tedy víte, že letošní Vánoce váš blízký nejvíc ocení příspěvek na vysněné auto, darujte mu pokladničku a rovnou do ní vhoďte nějaké peníze. Když bude navíc ve tvaru auta, plusový bod pro vás!

darek_10

Dobroty nečekané hodnoty

Jaké mlsky váš blízký zbožňuje? Ujíždí si na pražených oříšcích, pralinkách, lentilkách, …? Pak najděte nějakou hezkou dózu, dobroty do ní nasypejte a mezi ně stočte doprostřed do ruličky pár bankovek.

Další možností, jak spojit příjemné (dobroty) s užitečným (peníze), je bonboniéra. Jednoduše pár bonbonů/pralinek slupněte a na jejich políčko vložte poskládanou třeba tisícikorunu. Můžete také koupit nějakou kvalitní čokoládu v papírové krabičce, tu opatrně otevřít a bankovku dovnitř vsunout.

darek_11

Jednoduše elegantně

Pokud vám pokladnička připadá moc dětská a dobrotami se obdarovanému nezavděčíte, máme pro vás ještě jeden tip. Papírové peníze můžete snadno schovat do fotoalba, dobré knihy, diáře na nový rok nebo třeba rámečku na fotografie.

Jak zabalit víno

Častým dárkem, který potěší jak rodinu, tak vašeho nadřízeného, je láhev dobrého vína. Pokud nechcete využít dárkové tašky/krabice určené přímo na láhev, dáme vám pár tipů, jak na to jít originálně.
 

Víno, kterému to sluší

Nemáte čas nazbyt nebo si v kreativní stránce moc nevěříte? Stačí mrknout na internet. Na láhev vína zde najdete spoustu textilních obalů.

Je jen na vás, zda darované Chardonnay oblečete jako vánočního skřítka, soba nebo třeba sněhuláka.

darek_13

darek_14

 

Zimní kabátek

Pokud jste jen trochu zruční, slušivý obal na víno vyrobíte i sami doma. Pro pletený kabátek stačí ustřihnout rukáv staršího svetru, na dně láhve jej pár stehy sešít a nahoře u hrdla (zde bude lem rukávu) víno ozdobit vánoční mašlí.
 

Přírodní minimalismus

Sáhnete radši po minimalistické variantě? Pak vezměte poštovní papír, láhev do něj zabalte a nahoře přidejte přírodní provázek a snítku jehličí či borovicové šišky.

Pěkně vypadá také sušený pomeranč, křížaly, …

Jak zabalit dárky s využitím přírodních materiálů

Pokud jste se tyto Vánoce pro balení dárků rozhodli využít co nejvíc dekorací z přírody, přidáváme vám na závěr seznam těch nejoblíbenějších:

  • • přírodní lýko
  • • dřevitá vlna
  • • jutový provázek
  • • sušené ovoce (pomeranč, jablka a další)
  • • lískové či vlašské ořechy
  • • borovicové a jiné šišky
  • • větvička jehličnanu
  • • perníčky se jménem
  • • drobné slaměné ozdoby
  • • celá skořice

darek_26

darek_15

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek