0 Kč
×

Jak se zbavit mravenců?

19.07.2024

Mravenci nás mohou potrápit nejen na venkově, ale i ve městech. Zjistěte, jak s tímto nepříjemným hmyzem zatočit. Poradíme vám hned několik prostředků, mezi kterými najdete i netoxické varianty. 

Mravenec

Proč se v prostoru mravenci vyskytují

Svět mravenců je fascinující. Ale asi nikdo z nás netouží mít tyto nezvané hosty doma či na zahradě.

Mravenci mají za úkol najít potravu a vodu. Pokud se jim to podaří, začnou vylučovat feromony, které na tuto skutečnost upozorní ostatní mravence z jejich kolonie. Objevit se proto mohou nejen na vaší zahradě, ale i na terase, v domě, v bytě nebo třeba ve skleníku. 

Pokud vás zajímá, jak dlouho žije mravenec – zhruba jeden až dva roky. Rozhodně tedy neplatí, že by po pár dnech zemřel a vy tento problém nemuseli řešit. Právě naopak. 

V boji proti mravencům existuje hned několik prostředků. Každá varianta se přitom hodí do odlišných prostor. Například toxické spreje na zahradu nelze používat v domácnosti, obzvláště když prostor sdílíte s malými dětmi nebo domácími mazlíčky. 

Mravenec

Pár zajímavých faktů o mravencích:

  • Kolik unese mravenec? Přibližně dvacetinásobek své váhy.
  • Kolik váží mravenec? Dělnice mravence váží zhruba 5 miligramů. 
  • Kolika let se dožívá mravenčí královna? Až 20 let. Za tu dobu přitom může porodit až 150 milionů vajíček. 
  • Kolik žaludků má mravenec? Dva. Jeden slouží k trávení potravy, druhý pouze k tomu, aby mravenec druhému mravenci předal, co zajímavého našel.

Jak se zbavit mravenců v bytě a domě

Pokud řešíte, jak se zbavit mravenců v domě či bytě, pravděpodobně budete využívat především netoxické prostředky. 

Esenciální oleje

Jedním ze skvělých pomocníků v boji proti mravencům u vás doma jsou esenciální oleje. Jelikož velmi intenzivně voní, narušují účinek feromonů, které mravenci využívají k orientaci a dorozumívání. Z konkrétních esenciálních olejů stojí za doporučení olej z cedrového dřeva, hřebíčku nebo třeba pomerančový olej. 

Esenciální olej

Za pomoci esenciálního oleje si můžete jednoduše vyrobit sprej proti mravencům. Smíchejte 10 kapek tea tree oleje, 15 kapek mátového oleje a 3 kapky pomerančového oleje. Dále pak 50 ml vody a 50 ml alkoholu. Po důkladném promíchání směs nalijte do rozprašovače a nastříkejte na parapety nebo třeba škvíry v podlaze

Klasické savo

Pokud vám nevadí typický zápach této dezinfekce, můžete ji pomocí kapátka aplikovat do děr nebo prasklin, prostřednictvím kterých mravenci lezou do domu. Jelikož se jedná o žíravinu, dotěrný hmyz rozleptá. 

Dětský pudr

Dětský pudr pomáhá mravence odpuzovat a zabíjet. Když tento hmyz pudrem posypete, ucpete mu póry na povrchu těla a udusíte jej. 

Skořice

Skořice silně voní a působí jako přírodní odpuzovač mravenců. Stačí ji umístit tam, kudy tento hmyz vstupuje do vašeho obydlí. Výhodou navíc je, že prostor i příjemně provoní. 

Skořice

Jak se zbavit mravenců v kuchyni

V kuchyni pro vás stejně jako v celém domě či bytě budou hrát roli netoxické přípravky proti mravencům. Vyzkoušet můžete následující varianty.

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka je pro mravence zcela normální potrava. Této skutečnosti ale můžete využít ve váš prospěch. Kukuřičným škrobem tedy posypejte mravenčí cestičku a nechte tento hmyz, aby se v něm obalil a odnesl si jej do mraveniště. Na druhý den cestičku důkladně pokropte. Tímto způsobem se ze škrobu stane doslova beton, který mravence znehybní a zlikviduje. 

Jedlá soda s cukrem

Jedlá soda je pro mravence jedovatá. Vzhledem k tomu se jí instinktivně vyhýbají. Pokud ji ale smícháte s cukrem, mravence zmatete. A když sodu pozřou, zahubí je. 

Kukuřičná mouka

Jak se zbavit mravenců na zahradě

Možná si říkáte, že mravenci na zahradě přece nejsou tak zásadním problémem. Škodí zde však tím, že roznášejí mšice, se kterými žijí ve vzájemné symbióze. A to může znamenat potíž pro vámi pěstované rostliny.

Mravenec

Vroucí voda

Pokud máte přímo v zahradě mraveniště a chcete se jej účinně a rychle zbavit, využijte k tomu vroucí vodu. Tu nalijte přímo do mraveniště, které může být vybudované třeba pod dlaždicí či kamenem na zahradním chodníčku. V případě potřeby postup opakujte.

Postřiky

Pro odstranění mravenců ze zahrady existuje velká spousta postřiků či granulovaných přípravků, které stačí aplikovat na dané místo. Jen si dejte pozor na to, aby v blízkosti nebyly děti a domácí mazlíčci. 

Postřik z kyseliny borité

I tento postup je vhodný pro ty, u nichž se v zahradě nepohybují děti a zvířata. Návnadu si vytvoříte smícháním kyseliny borité, cukru a vody. Právě díky přítomnosti cukru mravence na návnadu nalákáte. Směs vytvoříte tak, že smícháte 1 velký hrnek teplé vody, 100 g cukru a lžíci a půl kyseliny borité. Do této směsi namočte vatový tamponek a ten pak nastražte na žádoucí místo. 

Jak se zbavit mravenců ve skleníku

Mravenci nás mohou potrápit také ve skleníku. Problém spočívá v tom, že tento hmyz může ničit kořínky jednotlivých rostlin a také do prostoru přitáhnout mšice. K jejich likvidaci v tomto prostředí je vhodné využít přípravky na nechemické bázi, které nekontaminují pěstěné plodiny. 

Mravenec

Ocet

K přípravě tohoto přírodního repelentu stačí smíchat 8% ocet a obyčejnou vodu v poměru 1 : 1. Vzniklou směs postříkejte na místa s jejich největším výskytem.

Citrusy

Kůra citrusů obsahuje látku limonen, která narušuje dýchací aparát mravenců a ti se pak udusí. Citrusy můžete ve skleníku zavěsit nebo je pověsit na exponovaná místa. 

Sůl a pepř

Při kontaktu se solí se mravenec v podstatě vysuší a následně zahyne. Tuto látku můžete nasypat k jednotlivým prasklinám mezi zdí a podlahou. Další možností může být pepř, ze kterého lze vytvořit bariéru, přes kterou mravenci dobrovolně neprojdou. Případně lze z pepře a vody připravit postřik. 

Citrus

Rady a tipy – jak do budoucna předcházet mravencům

Mravence láká potrava a voda. Často také hledají vhodný úkryt pro stavbu hnízda. Abyste tomu zabránili, je důležité nenechávat nikde zbytky jídla, špinavé nádobí a vyhnout se také přeplněnému odpadkovému koši. Čisté prostředí vám může pomoct snížit výskyt tohoto hmyzu. 

Snažte se také najít cesty, jejichž prostřednictvím by se mravenci mohli dostat do vašeho domova. Každou takovou mezeru vhodně zaplňte. 

Nyní již znáte několik metod pro hubení mravenců v domácnosti i venku na zahradě. Stačí si jen vybrat tu, která vám bude nejbližší. Pamatujte také na vhodnou prevenci, aby se k vám tito nezvaní hosté nevrátili. 

***

Další aktuality

Úroda volá, sedněte za volant Thrustmaster T128 Farming Pack

Úroda volá, sedněte za volant Thrustmaster T128 Farming Pack

Pokud máte rádi závodní hry a zároveň jste zvyklí se realizovat i farmařením ve hře Farming Simulator, volant Thrustmaster je pro vás jako stvořený. Jaké má výhody, funkce a jak vylepší vaše dny stráv...... Celý článek
Jak vybrat RAM?

Jak vybrat RAM?

Víte, k čemu je v počítači operační paměť alias RAM, jestli na ní záleží a jak vybrat tu pravou? V dnešním článku vám vše ohledně RAM vysvětlíme. Prozradíme vám: Co je RAM? Jaké jsou druh...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak se zbavit mravenců?

Jak se zbavit mravenců?

Mravenci nás mohou potrápit nejen na venkově, ale i ve městech. Zjistěte, jak s tímto nepříjemným hmyzem zatočit. Poradíme vám hned několik prostředků, mezi kterými najdete i netoxické varianty.  ...... Celý článek
Neplýtvejte místem v kuchyni. Chladničky Bosch s technologií Perfect Fit

Neplýtvejte místem v kuchyni. Chladničky Bosch s technologií Perfect Fit

Dokonale využitý kuchyňský prostor. S tím pomůžou chladničky Bosch s technologií Perfect Fit, která vám dovolí využít každý centimetr v kuchyni na maximum. V čem tkví jedinečnost těchto ledniček se do...... Celý článek