0 Kč

Jak se zchladit v letních dnech?

01.02.2021
Teploměr ukazuje 35 °C a vy se modlíte, aby začalo konečně pršet. V kanceláři máte dusno a jediné co vás během pracovního dne alespoň trochu ochladí, je studený vzduch z lednice. Předpověď počasí vám zrovna do karet nehraje a vypadá to, že parné období jen tak neskončí. Jak se tedy efektivně v létě ochladit a zpříjemnit si i dny, kdy rtuť na teploměru dosahuje extrémních výšin?
 

Parné letní dny mohou být příjemnou záležitostí, pokud je trávíte v bezprostřední blízkosti moře nebo bazénu. Ale dovolená u moře netrvá věčně a mnohdy ani situace nedovolí vzdálit se od vašeho bydliště, ať už kvůli domácím mazlíčkům nebo pracovnímu vytížení. Dobrá zpráva je, že ventilátory, ochlazovače vzduchu a klimatizace mohou snadno problém tepla a dusna v místnosti vyřešit. Ochladit se díky nim můžete během pracovního procesu i v pohodlí vašeho domova.

Rychlé řešení - ventilátor nebo ochlazovač vzduchu

Pokud hledáte rychlé a levné řešení úporného vedra, bude jasnou a cenově dostupnou variantou koupě ventilátoru, který vás přijde na pár set korun. Jedná se zejména o klasické stolní nebo stojanové ventilátory.

Tyto ventilátory disponují vrtulemi, jejichž velikost se pohybuje v rozpětí 23 až 45 cm. Rychlost otáčení vrtulí můžete ve většině případů regulovat díky tlačítkům ovládajícím rychlost. Každý si tak může vybrat, co mu vyhovuje.

Hlava ventilátoru se navíc otáčí podél své osy, aby byla místnost ochlazována rovnoměrně. Ventilátor byste neměli nikdy zapínat, pokud není opatřen ochrannou mřížkou. Vyhnete se tak nechtěnému poranění a to hlavně u malých dětí.

Pokud máte zálusk na něco estetičtějšího, vhodnou variantou mohou být sloupové ventilátory, které nezaberou tolik místa a zároveň zapadnou perfektně do vašeho interiéru. V tomto případě je třeba počítat již s vyšší cenou, která je ale opodstatněná tím, že tyto ventilátory nabízejí další funkce navíc (například nastavení časovače). Sloupový ventilátor se stejně jako ten klasický otáčí do stran a jeho majitel má i v tomto případě možnost regulovat intenzitu proudění vzduchu. Některé modely lze dokonce i ovládat pomocí dálkového ovladače

 

Ventilátor nemusí mít pouze klasickou podobu  Dyson AM07 vás o tom přesvědčí.

 


Pokud trávíte čas v dílně, fotoateliéru nebo kuchyni, zvolte podlahový ventilátor, který je skladný a zajistí vám dostatečnou cirkulaci vzduchu v rámci většího prostoru. Většina těchto modelů vám umožní nastavit sklon hlavy ventilátoru, což umožní nasměrovat proud chladného vzduchu přesně tam, kam potřebujete. Tyto ventilátory se pro optimální rozproudění vzduchu doporučuje nasměrovat přímo proti zdi či ke stropu.

Pokud nechcete řešit, kam ventilátor umístit, snadným řešením může být koupě stropního ventilátoru, který nikde nezabírá místo. Jeho instalace a montáž je snadná. Neřešíte problém s hlučností a ani prostor, kam ho na zimu umístit. A pokud si lámete hlavu s tím, jak se ochladit i během přesunů z místa A do místa B, tak při extrémních teplotách jistě oceníte malou záchranu v podobě kapesního ventilátoru, který je lehký a můžete ho zapojit kamkoliv pomocí USB kabelu.

Alternativou ventilátorů mohou být ochlazovače vzduchu, které v sobě ukrývají nádobu na vodu či ledové kostky. Tyto ochlazovače pracují na principu průchodu teplého vzduchu vodou, která je v zásobníku. Teplý vzduch se díky studené vodě ochladí a dojde k jeho zvlhčení.

Do zásobníku je třeba pravidelně doplňovat vodu, aby ochlazovač správně fungoval. Některé ochlazovače vzduchu mají navíc uhlíkové filtry nebo ionizují vzduch

Ochlazovač vzduchu ETA, který umí i čistit a zvlhčovat vzduch

V nabídce najdete i designové kousky, například klimatizaci Electrolux WP71-265WT.

Není klimatizace jako klimatizace 

Abyste zažili komfort klimatizované místnosti, nemusíte nutně pořizovat stacionární klimatizaci. Alternativní možností je koupě mobilní klimatizace, která vám umožní příjemně ochladit vzduch v místnosti. Montáž tohoto typu klimatizace je oproti stacionární klimatizaci s venkovní jednotkou zcela jednoduchá. Některé mobilní klimatizace umožňují taky funkci odvlhčování vzduchu.

V mnoha modelech naleznete prachový filtr, který je možné vyjmout a snadno vyčistit. Klimatizaci je nutné minimálně jednou za rok důkladně vyčistit a pokud bude umístěna v prašném prostředí, je třeba jí dopřát čištění a údržbu s častější frekvencí. 

Slabší stránkou klimatizací je jejich rozměr. Vždy je také třeba pamatovat na to, kam umístíte hadici, která odvádí teplý vzduch. Nicméně co se týče účinnosti ochlazování vzduchu v místnosti, jsou klimatizace tím nejvýkonnějším řešením, jelikož ochladí vzduch na požadovanou teplotu ve velmi krátkém čase.

Klimatizace pracuje na principu cirkulace vzduchu, tzn. že nepřivádí do místnosti kyslík. Nezapomínejte tedy pravidelně větrat.

 

Pár dobrých rad na závěr

Vysoké letní teploty mohou být pro lidské tělo velmi náročné, ale extrémní rozdíly teplot uvnitř a venku mají na lidský organizmus taktéž neblahý vliv. Odborníci doporučují nepřekračovat maximální rozdíl 6 °C mezi vnitřní a venkovní teplotou. Tímto opatřením se vám podaří předejít virózám a nachlazením, která v důsledku teplotního šoku často nastanou.

Ventilátory napomáhají zachovat přirozené adaptační mechanizmy těla, díky tomu, že nemohou vzduch v místnosti extrémně ochladit. Při použití ventilátoru byste se měli jednoznačně vyvarovat dlouhodobému proudění studeného vzduchu na oblast hlavy, což vás ochrání před možným zánětem spojivek či středního ucha.

V DATARTu umíme s nedýchatelným teplem rychle zatočit. Stačí si jen vybrat vhodný přístroj a užívat si příjemné pokojové teploty. Zajímá vás, jak bojovat proti přehřátí notebooku nebo chcete načerpat ještě podrobnější informace o přístrojích na ochlazování vzduchu? Pak vám doporučujeme kouknout na náš další článek jak nedat vedru šanci, ve kterém se dočtete například o hlučnosti nebo o designových modelech ventilátorů.

 

Další aktuality

Novinky Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro a Mix Flip jsou na scéně!

Novinky Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro a Mix Flip jsou na scéně!

Značka Xiaomi uvedla na trh nové modely mobilních telefonů s vylepšeným výkonem a spoustou skvělých funkcí. Co přesně od těchto nadupaných novinek můžete čekat? Pojďme se na ně společně podívat. ...... Celý článek
Jak vybrat bojler?

Jak vybrat bojler?

Jak vybrat ten správný ohřívač, abyste měli teplé vody vždycky dost, ale neplatili zbytečně moc za energie? V následujícím článku vám poradíme, kdy se vyplatí průtokový ohřívač a kdy vsadit na bojler ...... Celý článek
Recenze: Rowenta CF9940F0 Hair Therapist™ ‒ Pro zdravé a lesklé vlasy

Recenze: Rowenta CF9940F0 Hair Therapist™ ‒ Pro zdravé a lesklé vlasy

V dnešní době je na úpravu vlasů kladen stále větší a větší tlak. Vlasy zkrátka dostávají zabrat a je to na nich opravdu znát. Rowenta proto vyvinula speciální regenerační parní kartáč, který dokáže o...... Celý článek
Jak zazimovat bazén a vířivku

Jak zazimovat bazén a vířivku

S příchodem chladnějších měsíců na vás čekají úkoly spojené se zazimováním nejrůznějšího venkovního vybavení, jako je například bazén či vířivka. Jak správně postupovat a na co si v tomto ohledu dát p...... Celý článek
Všechno, co potřebujete vědět o virtuálních zdech robotických vysavačů

Všechno, co potřebujete vědět o virtuálních zdech robotických vysavačů

Slyšeli jste někdy pojem virtuální zeď? Ne? Tak to jste na správném místě! Tento článek vás rychle a stručně provede touto kategorií příslušenství k robotickým vysavačům a možná zjistíte, že jeho koup...... Celý článek