Jak uvařit rýži?

19.08.2024

Rýže je sice hlavní přílohou mnoha pokrmů, ne každý ji ale dovede správně připravit. Jak uvařit rýži, aby byla nadýchaná, voňavá, no prostě dokonalá? Na následujících řádcích najdete rady a tipy, jak správně uvařit rýži a na co si dát při její přípravě pozor. Jako bonus přinášíme i recept na tu nejlepší smaženou rýži!

Jak uvařit rýži

Rýže je jednou z nejstarších kulturních rostlin světa a z hlediska výživy člověka patří jednoznačně k těm nejdůležitějším obilninám. Současně je základní potravinou téměř poloviny lidstva a po celém světě se pěstuje více než 1 200 druhů rýže. První zmínky o pěstování rýže pocházejí z Thajska, kde byla pěstována již 4 000 let před naším letopočtem. Odtud se rozšířila dále do Číny a následně po celé Asii.

Není rýže jako rýže

Na pultech obchodů můžete narazit na spoustu druhů rýže, každý z nich se při tom liší chutí, konzistencí i trvanlivostí. Níže si představíme ty nejpopulárnější druhy rýže:

Bílá rýže – nejčastější a nejznámější druh rýže používaný v mnoha kuchyních po celém světě. Díky odstranění slupky má jemnou a neutrální chuť.

Hnědá rýže – oproti bílé rýži je neloupaná, tudíž je bohatší na živiny a zdraví prospěšné látky. Vyznačuje se oříškovou chutí a křupavou texturou.

Jasmínová rýže – jde o aromatickou rýži, původně pěstovanou v Thajsku. Má jemnou vůni i chuť a najdete ji převážně v kuchyních zemí Jihovýchodní Asie.

Basmati rýže – aromatická rýže pocházející z Indie a Pákistánu. Je typická dlouhými zrny a podobně jako hnědá rýže i oříškovou chutí.

Arborio rýže – jde o rýži s kulatými zrny, která se nejčastěji používá k přípravě italského rizota, ale i různých kaší či rýžových nákypů.

Jak uvařit rýži

Věděli jste, že rýže neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro diabetiky i osoby trpící celiakií?

Za zmínku stojí i sushi rýže s krátkými zrny a lepkavou strukturou, která je jako stvořená k přípravě pravého japonského sushi. Ve specializovaných obchodech narazíte i na rýži černou. Ta oplývá tmavou slupkou a stejně jako hnědá rýže má mnohem více živin a oříškovou chuť.

Na co si dát pozor, než začnete

Vaření rýže není vůbec složité, jen je dobré si nejprve zodpovědět 3 základní otázky – co budete připravovat za pokrm, jakou rýži máte a v čem ji budete vařit? Jakmile budete mít jasno, stačí se těmito pravidly řídit a vaše rýže již nikdy nebude rozvařená, ani příliš tvrdá, bez ohledu na to, kde a v čem ji uvaříte.

Poctivý hrnec je základ

Jakmile máte jasno o připravovaném pokrmu a s ním souvisejícím druhem rýže, je na čase vybrat vhodnou nádobu. Co si budeme povídat, nejosvědčenějším způsobem je starý dobrý hrnec. Hrnec volte jednoznačně nižší a širší, aby se v něm rýže dokonale rozprostřela. V malém, ale vysokém hrnci by byla spodní vrstva spíše upěchovaná, nikoli nadýchaná. Zároveň dejte přednost hrnci se silnějším dnem, který lépe drží teplo, tudíž rýži nemusíte tolik hlídat a nehrozí její připálení.

Jak uvařit rýži

Jak uvařit rýži krok za krokem

Nyní si představíme jednotlivé kroky při vaření rýže. Pokud postup dodržíte, bude rýže dokonale nadýchaná a rizoto a další pokrmy budou chutnat jako z té nejlepší restaurace.

Co budete potřebovat:

K přípravě rýže vám postačí pouze voda, olej, sůl a samotná rýže. Na jednu porci rýže budete potřebovat jeden a půl dílu vody. Na odměření je ideální obyčejný hrnek – jeden hrnek rýže zalejte jedním a půl hrnkem vody. Váháte-li nad jejím množstvím, pak jeden strávník sní asi 80 gramů rýže.

Rýži nejprve propláchněte

Než začnete rýži vařit, propláchněte ji vlažnou vodou, abyste ji zbavili možných zbytků po chemickém ošetření. V proplachování pokračujte tak dlouho, dokud se voda nezbaví mléčného zbarvení.

Jak uvařit rýži

Rýži zprudka orestujte

Než do hrnce nalejete vodu, rýži zprudka orestujte. V hrnci rozehřejte olej a rýži na něm za stálého míchání chvíli opražte. Jakmile začnou zrnka rýže odskakovat a ucítíte příjemnou vůni, je načase přidat vodu. Následně přisypte sůl dle množství rýže a promíchejte.

Jak dlouho se vaří rýže

Nyní hrnec přiklopte poklicí a nechte nad mírným plamenem či na nízký stupeň dusit asi 15 minut, aby se voda vsákla.

Prosím, nenakukovat

Rýži nechte „žít vlastním životem“ a pokud vyloženě nemusíte, pod pokličku se nedívejte, aby neztratila svou nadýchanost.

Závěrem rýži promíchejte dvouzubou vidličkou a můžete servírovat.

Smažená rýže: Recept, kterému neodoláte

Zbyla vám doma uvařená rýže a váháte, jak ji zužitkovat? Připravte si asijskou smaženou rýži se zeleninou. Stačí přidat zeleninu, vejce, případně kousky masa a rázem můžete servírovat plnohodnotnou večeři, kterou uzpůsobíte dle vlastní chuti, ale i s ohledem na stav aktuálních zásob v lednici.

Jak uvařit rýži

Co budete potřebovat (4 porce)

4 lžíce oleje

1 cibuli

1 stroužek česneku

asi 1cm kousek zázvoru

500 g zeleniny – ideální je směs obsahující mrkev a zelí na proužky, hrášek, kukuřici, žampiony a mungo výhonky

2 vejce

vařená rýže

4 až 6 lžic rybí nebo sójové omáčky

3 lžíce citronové  šťávy

Jak uvařit rýži

 

A jak na to?

  1. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, česnek a zázvor nasekejte najemno.
  2. Na oleji v hluboké pánvi je za stálého míchání nechte zesklovatět, přidejte zeleninovou směs a pozvolna restujte, dokud nebude na skus.
  3. Zeleninu shrňte stranou, na volné místo vyklepněte vejce a za občasného míchání jej usmažte.
  4. Dáváte-li přednost rýži s masem, vejce zaměňte kupříkladu za proužky kuřecího, které můžete restovat spolu se zeleninou.
  5. K vejcím a zelenině přidejte rýži, zalijte ji rybí omáčkou, pomalu promíchejte a nechte na vyšším plameni lehce opéct (počítejte s 5–10 min.).
  6. Hotovou rýži můžete dle potřeby dochutit omáčkou a citronovou šťávou a servírujte v misce posypanou smaženou, popř. jarní cibulkou. Milovníkům pikantního zakápněte i chilli omáčkou.

***

Tak co, už se vám sbíhají sliny? Přejeme dobrou chuť.

Další aktuality

Gorenje trouby upečou výbornou pizzu už za 3,5 minuty

Gorenje trouby upečou výbornou pizzu už za 3,5 minuty

Co kdybychom vám prozradili, že pro tu nejlepší pizzu už nemusíte jezdit do Itálie či do vyhlášených restaurací? S vestavnou troubou Gorenje si pizzu připravíte chutně, jednoduše, a hlavně z pohodlí v...... Celý článek
Jak vybrat baterie?

Jak vybrat baterie?

Tužkové baterie a akumulátory rámují pokladny snad všech obchodů s elektrem. Ptáte se proč? Rozhlédněte se doma a uvidíte dálková ovládání, hračky na baterky, ruční svítilny a spoustu dalších věcí, kt...... Celý článek
Recenze: S podlahovou myčkou Rowenta GZ7035WO X-Clean 10 AI vás rázem začne uklízení bavit

Recenze: S podlahovou myčkou Rowenta GZ7035WO X-Clean 10 AI vás rázem začne uklízení bavit

Uklízení si většina z nás nejspíš nenapíše do kolonky svých zálib. Proto není divu, že se trh jen hemží samými pomocníky, kteří s údržbou domácnosti velmi rádi pomohou. Jedním z takových pracantů je b...... Celý článek
Showroom Haier – místo, kde luxus ožívá

Showroom Haier – místo, kde luxus ožívá

Moderní showroom Haier vás vítá! V letňanské prodejně se můžete osobně seznámit s nejnovějšími produkty od Haier a jejich technologiemi. K dispozici jsou desítky chytrých domácích spotřebičů od varné ...... Celý článek
Jak vybrat mrazák do chladných prostor? Liebherr FrostProtect zná řešení

Jak vybrat mrazák do chladných prostor? Liebherr FrostProtect zná řešení

Potřebujete koupit mrazničku do sklepa, garáže či na chatu, ale nejste si jistí, zda bude správně fungovat i v nevytápěných prostorech s nízkou okolní teplotou? Německý výrobce Liebherr přichází s ino...... Celý článek