Rýže je sice hlavní přílohou mnoha pokrmů, ne každý ji ale dovede správně připravit. Jak uvařit rýži, aby byla nadýchaná, voňavá, no prostě dokonalá? Na následujících řádcích najdete rady a tipy, jak správně uvařit rýži a na co si dát při její přípravě pozor. Jako bonus přinášíme i recept na tu nejlepší smaženou rýži!
Rýže je jednou z nejstarších kulturních rostlin světa a z hlediska výživy člověka patří jednoznačně k těm nejdůležitějším obilninám. Současně je základní potravinou téměř poloviny lidstva a po celém světě se pěstuje více než 1 200 druhů rýže. První zmínky o pěstování rýže pocházejí z Thajska, kde byla pěstována již 4 000 let před naším letopočtem. Odtud se rozšířila dále do Číny a následně po celé Asii.
Na pultech obchodů můžete narazit na spoustu druhů rýže, každý z nich se při tom liší chutí, konzistencí i trvanlivostí. Níže si představíme ty nejpopulárnější druhy rýže:
Bílá rýže – nejčastější a nejznámější druh rýže používaný v mnoha kuchyních po celém světě. Díky odstranění slupky má jemnou a neutrální chuť.
Hnědá rýže – oproti bílé rýži je neloupaná, tudíž je bohatší na živiny a zdraví prospěšné látky. Vyznačuje se oříškovou chutí a křupavou texturou.
Jasmínová rýže – jde o aromatickou rýži, původně pěstovanou v Thajsku. Má jemnou vůni i chuť a najdete ji převážně v kuchyních zemí Jihovýchodní Asie.
Basmati rýže – aromatická rýže pocházející z Indie a Pákistánu. Je typická dlouhými zrny a podobně jako hnědá rýže i oříškovou chutí.
Arborio rýže – jde o rýži s kulatými zrny, která se nejčastěji používá k přípravě italského rizota, ale i různých kaší či rýžových nákypů.
Věděli jste, že rýže neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro diabetiky i osoby trpící celiakií?
Za zmínku stojí i sushi rýže s krátkými zrny a lepkavou strukturou, která je jako stvořená k přípravě pravého japonského sushi. Ve specializovaných obchodech narazíte i na rýži černou. Ta oplývá tmavou slupkou a stejně jako hnědá rýže má mnohem více živin a oříškovou chuť.
Vaření rýže není vůbec složité, jen je dobré si nejprve zodpovědět 3 základní otázky – co budete připravovat za pokrm, jakou rýži máte a v čem ji budete vařit? Jakmile budete mít jasno, stačí se těmito pravidly řídit a vaše rýže již nikdy nebude rozvařená, ani příliš tvrdá, bez ohledu na to, kde a v čem ji uvaříte.
Jakmile máte jasno o připravovaném pokrmu a s ním souvisejícím druhem rýže, je na čase vybrat vhodnou nádobu. Co si budeme povídat, nejosvědčenějším způsobem je starý dobrý hrnec. Hrnec volte jednoznačně nižší a širší, aby se v něm rýže dokonale rozprostřela. V malém, ale vysokém hrnci by byla spodní vrstva spíše upěchovaná, nikoli nadýchaná. Zároveň dejte přednost hrnci se silnějším dnem, který lépe drží teplo, tudíž rýži nemusíte tolik hlídat a nehrozí její připálení.
Nyní si představíme jednotlivé kroky při vaření rýže. Pokud postup dodržíte, bude rýže dokonale nadýchaná a rizoto a další pokrmy budou chutnat jako z té nejlepší restaurace.
K přípravě rýže vám postačí pouze voda, olej, sůl a samotná rýže. Na jednu porci rýže budete potřebovat jeden a půl dílu vody. Na odměření je ideální obyčejný hrnek – jeden hrnek rýže zalejte jedním a půl hrnkem vody. Váháte-li nad jejím množstvím, pak jeden strávník sní asi 80 gramů rýže.
Než začnete rýži vařit, propláchněte ji vlažnou vodou, abyste ji zbavili možných zbytků po chemickém ošetření. V proplachování pokračujte tak dlouho, dokud se voda nezbaví mléčného zbarvení.
Než do hrnce nalejete vodu, rýži zprudka orestujte. V hrnci rozehřejte olej a rýži na něm za stálého míchání chvíli opražte. Jakmile začnou zrnka rýže odskakovat a ucítíte příjemnou vůni, je načase přidat vodu. Následně přisypte sůl dle množství rýže a promíchejte.
Nyní hrnec přiklopte poklicí a nechte nad mírným plamenem či na nízký stupeň dusit asi 15 minut, aby se voda vsákla.
Rýži nechte „žít vlastním životem“ a pokud vyloženě nemusíte, pod pokličku se nedívejte, aby neztratila svou nadýchanost.
Závěrem rýži promíchejte dvouzubou vidličkou a můžete servírovat.
Zbyla vám doma uvařená rýže a váháte, jak ji zužitkovat? Připravte si asijskou smaženou rýži se zeleninou. Stačí přidat zeleninu, vejce, případně kousky masa a rázem můžete servírovat plnohodnotnou večeři, kterou uzpůsobíte dle vlastní chuti, ale i s ohledem na stav aktuálních zásob v lednici.
4 lžíce oleje
1 cibuli
1 stroužek česneku
asi 1cm kousek zázvoru
500 g zeleniny – ideální je směs obsahující mrkev a zelí na proužky, hrášek, kukuřici, žampiony a mungo výhonky
2 vejce
vařená rýže
4 až 6 lžic rybí nebo sójové omáčky
3 lžíce citronové šťávy
***
Tak co, už se vám sbíhají sliny? Přejeme dobrou chuť.