0 Kč
×

Jak vybrat sušičku potravin?

21.08.2018
Věděli jste, že sušička potravin může přijít vhod, jak během sezóny, tak i mimo ni? V tomto šikovném přístroji můžete totiž pohodlně sušit nejen ovoce, ale i zeleninu, maso, bylinky, těstoviny nebo houby. Nepřeberné množství modelů může být pro laika bohužel matoucí. Připravili jsme pro vás tedy snadného průvodce světem sušiček potravin.

Že nevíte, proč byste si sušičku na potraviny měli pořídit? Jedním z hlavních důvodů je možnost tvorby zásob sušeného ovoce, plného vitamínů, zejména pro období zimních měsíců. Kvalitní sušičky dokážou v ovoci uchovat vitamíny, minerály a vlákninu. Během procesu sušení nedochází ani ke ztrátě barvy nebo vůně. Díky sušičce také hravě zatočíte s velkým houbařským úlovkem. Sušené houby pak můžete kdykoliv během roku přidat do pokrmů a nemusíte se ohlížet pouze na jejich sezónu. 

Pojďme se tedy spolu podívat, na základě čeho vybrat tu nejlepší sušičku právě pro vás. Základních otázek je hned několik.

S jakou frekvencí budete sušičku využívat?

Plánujete sušit potraviny každý den, nebo je to pro vás pouze sezónní záležitost? Při výběru vhodné sušičky na potraviny hraje právě tato otázka zásadní roli. Pokud totiž chcete výhody sušičky čerpat během celého roku, je třeba investovat do kvalitnějšího materiálu, ze kterého je sušička vyrobena. Díky tomu přístroj hravě zvládne každodenní provoz. Máme tím na mysli například sušičky z nerezu, které obstojí jak doma, tak i na pracovišti. Další možností je například sušička Vital Air od společnosti ETA, která má bytelnou plastovou konstrukci.

O „výdrži“ přístroje hodně napoví již vizuální stránka. Jedná se zejména o kvalitu plastu, cenu či hmotnost přístroje. Levnější sušičky postačí pro příležitostné použití, ale nevydrží nepřetržitý provoz. Na to a mnohem více je třeba při nákupu pamatovat. Rozhodující je i konstrukce sušičky, která vám může ulehčit práci.

Kruhový nebo hranatý tvar?

Možná jste dosud znali pouze kruhové sušičky, nicméně na trhu jsou dostupné i hranaté. Nedoporučujeme přístroj vybírat na základě vizuální stránky. Mohlo by se vám to vymstít, a že nevíte proč? Důležité je hlavně to, co se skrývá uvnitř. Hlavním rozdílem je poloha umístění motoru. Tato poloha zásadně určuje to, jakou službu vám bude moci přístroj zajistit.

Lehké kruhové a některé modely hranatých sušiček jsou určené spíše pro příležitostné sezónní sušení. Díky motoru, který je umístěn na spodní části přístroje, prostupuje teplý vzduch od nejnižších pater po nejvyšší. Spodní potraviny jsou prosušeny rychleji, což vyžaduje nutnost prohazování plat během sušení. Díky tomuto postupu si zajistíte rovnoměrné prosušení celé dávky. Nevýhodou těchto sušiček je to, že i při kontrole je nutné rozebrat celou sušičku. Což vyžaduje dostatek místa kolem sebe a hlavně dostatek času a trpělivosti z vaší strany.

Clatronic DR 2751 

Sencor SFD 750 WH

Gorenje FDK 24 DW 

Pokud plánujete sušit i šťavnatější kousky ovoce, vyberte takovou sušičku, která má v příslušenství i plato bez otvorů nebo sušicí vložky. Šťáva tak nebude odkapávat na tělo motoru. Tím zabráníte jeho případnému poškození.

U profesionálních hranatých sušiček naleznete motor na boční straně. Díky tomu je vzduch distribuován v prostoru sušičky rovnoměrně. To zajišťuje stejný průběh sušení potravin ve všech patrech najednou. Hranaté sušičky jsou díky horizontálnímu proudění vzduchu vhodné pro každodenní použití. Jelikož se potraviny suší rovnoměrně. Odpadne vám tak nutnost prohazování plat během procesu sušení, kterému se u kruhových sušiček nevyhnete. Hranaté sušičky jsou konstruovány jako malé trouby. Patra tedy lze samostatně vysouvat. Během kontroly nemusíte tedy rozebrat celý přístroj, abyste se dostali až ke spodnímu patru. 

G21 Harmony small

G21 Harmony platinum nerez

Steba ED 6

Jak je to s kapacitou?

Některé modely sušiček potravin mají omezenou kapacitu sušicích plat. Jiné vám umožní počet plat navyšovat či naopak. Základním odrazovým můstkem je následující doporučení. Čtyř až šestipatrové sušičky krásně uspokojí potřeby příležitostných sezónních sušení.

Pokud plánujete zařadit sušičku do každodenního chodu domácnosti, doporučujeme uvažovat o větším počtu sušicích plat. Takové sušičky vyrábí například společnost Concept, ať už v kruhovém, tak i hranatém tvaru. 

Některá plata mají dokonce i nastavitelnou výšku, což ulehčí sušení vyšších potravin.

Jak je to s hlučností, termostatem a dalšími vychytávkami?

Pokud již nyní víte, že chcete sušičku využívat častěji, stojí za to zvážit při koupi i hlučnost přístroje. Přece jen se snadno může stát, že budete chtít přístroj nechat běžet i v nočních hodinách, a i přesto se spokojeně vyspat. V průměru se hlučnost těchto přístrojů pohybuje pod 50 dB. Pokud nevíte, k čemu tuto hlasitost přirovnat, přečtěte si článek o hladině hluku vašich domácích spotřebičů.

V dnešní době sušičky nabízejí svým uživatelům více funkcí, než přístroj pouze zapnout a vypnout. Samozřejmostí by mělo být nastavení požadované teploty pro sušení. Rozmezí, ve kterém se během sušení potravin pohybujeme, je běžně 30 °C až 70 °C.  Teplotu lze nastavit ve většině případů manuálně, pomocí kolečka. Některé modely sušiček mají digitální displej.

Teplota sušení se vždy odvíjí od typu potraviny a je dobré postupovat dle návodu, který je vždy součástí balení. Výrobci ve většině případů uvádějí doporučené teploty a čas sušení, což pomůže zejména začátečníků.

Dalším velkým plusem je pojistka proti přehřátí. Tento pomocník vám zajistí nejen klidné spaní, ale i možnost v klidu si z domu odskočit. Pokud disponuje sušička potravin i časovačem, tak máte v podstatě úplně vyhráno. Pohodlně si nastavíte požadovanou dobu sušení a můžete jít po náročné přípravě a krájení hub a ovoce odpočívat.

Naprostá kontrola nad celým procesem

Sušičky potravin jsou naším jednoznačným favoritem. Vše totiž máte ve svých rukou. A dopřejete si tak to nejlepší pro své tělo. Nemusíte už v obchodě zkoumat miniaturní písmenka na zadní straně balíčku se sušenými meruňkami. Téměř nikdo z nás tomu stejně nerozumí. A vy se tak už nebudete muset obávat například toho, že bylo ovoce ošetřeno něčím, co zaručí jeho "delší" čerstvost.

Důležité je nezapomínat na to, že sušičku potravin jednoznačně využijete všestranně. Ať už si nasušíte švestky z vlastní zahrádky, houbařské úlovky nebo zeleninu na zdravé chroupání k večernímu posezení u televize. Fantazii se přece meze nekladou, tak klidně experimentujte. Jdete do toho s námi?

 

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek