0 Kč
×

Jak vyčistit matraci a proč je důležité pamatovat na pravidelnou údržbu?

09.04.2024

V každé matraci se hromadí nejen prach, ale i roztoči, bakterie a houby. Noční pocení a odlupování pokožky je pak perfektní živnou půdou pro nejrůznější mikroorganismy. Proto je na místě pamatovat na pravidelné čištění matrace. Jak na to? A jak si poradit s různými druhy skvrn? 

Jak vyčistit matraci

Proč čistit matraci

Každou noc vyprodukujeme až litr potu, který se přirozeně usazuje v ložním prádle a také matraci. Jeho přítomnost pomáhá množení bakterií. V matraci se mohou hromadit také roztoči, jejichž přítomnost způsobuje dýchací potíže a bolesti hlavy. Neudržovaná matrace začne po určité době přirozeně zapáchat, což klidnému spánku rovněž nepřidá. Pokud chcete životnost vašeho vybavení podpořit, vyplatí se o něj zkrátka a jednoduše správně pečovat. 

vysávání matrace

Jak na čištění matrace krok po kroku

Dříve než se pustíte do samotného čištění matrace, odstraňte vše, co je na ní položené. Tedy polštáře, přikrývky a prostěradlo. I u těchto prvků přitom pamatujte na průběžné praní pro odstranění nečistot a alergenů. 

1. Důkladné vysátí matrace

Vysávání matrace se doporučuje provádět vždy, když měníte povlečení (nebo alespoň každých 14 dní). Ideální je se k tomuto účelu vybavit speciální hubicí na čalounění či matrace. Postupujte důkladně kousek po kousku a žádné místo nevynechejte. Budete překvapeni, kolik prachu a nečistot se v matraci i za tak krátkou dobu nahromadí.

Matraci vysajte nejen z vrchní strany, ale i ze spodní (tedy té, na níž neležíte). Nezapomeňte ani na boční strany. 

2. Naneste jedlou sodu

Pro odstranění zápachu potu skvěle poslouží obyčejná jedlá soda. Tu nasypte na matraci přes jemné sítko. Pomocí kartáče jedlou sodu zapracujte do matrace a nechte ji působit alespoň půl hodiny. 

jedlá soda

3. Jedlou sodu vysajte 

Ve třetím kroku znovu popadněte vysavač a zbytky jedlé sody důkladně vysajte. Jedlá soda působí jako lapač vlhkosti, pachů a také mazu. Společně tedy vše zmíněné z matrace odstraníte. 

Jak vyčistit krev z matrace

Krev z matrace nejjednodušeji odstraníte, dokud nezaschne. Základem je pracovat se studenou vodou, nikoliv teplou (aby se krev nesrazila). Místo navlhčete (třeba pomocí rozprašovače) a pomocí suchého hadříku vodu opatrně odsajte. 

V případě zaschlých krvavých skvrn na matraci si připravte směs soli a vody (v konzistenci husté pasty). Tuto směs vetřete do matrace pomocí houbičky. Krystalky soli by měly krvavé skvrny z matrace vytáhnout. 

jak vyčistit moč z matrace

Jak vyčistit matraci od moči

V případě znečištění matrace od moči můžete použít sílu tepovače nebo parního čističe. Nezapomeňte si ale předem ověřit, že dané tkanině či materiálu vysoká teplota páry neuškodí. Tímto způsobem nicméně může dojít k velmi efektivnímu hloubkovému čištění a odstranění zápachu. 

Druhou variantou je využití jedlé sody a peroxidu vodíku. Jak postupovat?

  1. Smíchejte 3 lžíce jedlé sody s 240 ml peroxidu vodíku. Přidejte dvě kapky přípravku na nádobí.
  2. Tuto směs naneste na skvrnu od moči, kterou chcete odstranit. Nechte zaschnout.
  3. Pokud skvrna nezmizí, smíchejte dále 3 lžíce prášku na praní s 1 lžící vody. Vzniklou pěnu naneste na skvrnu a nechte ji zde působit. Zbytky můžete seškrábnout pomocí špachtle. Následně na dané místo přiložte čistě bílý hadřík, který předem namočíte v peroxidu vodíku. 
  4. Čištěné místo důkladně vysajte. 

jak vyčistit krev z matrace

Jak vyčistit matraci od vína

Skvrny od vína vám může pomoct odstranit citronový roztok či ocet. Tyto suroviny můžete na dané místo aplikovat pomocí rozprašovače. Případně lze do roztoku namočit čistý bezbarvý hadřík a skvrnu ním potřít. 

Jak vyčistit matraci od roztočů

Roztoči v matraci mohou komplikovat život zejména alergikům. Pokud je to i váš problém, zaměřte se na opravdu pravidelné a důkladné vysávání matrace pomocí výkonného vysavače

chránič matrace

Jak poškození matrace předcházet

Problémům je samozřejmě vždy jednodušší předcházet než je pak zdlouhavě řešit. Proto se vyplatí sáhnout po preventivním opatření v podobě chrániče matrace. Tento potah zpravidla můžete prát v pračce. Jeho úkolem je zlepšit hygienický a tepelný komfort a zachytit případné nečistoty, aby nedošlo k poškození matrace. 

Jak pečovat o matraci aneb pár rad na závěr

  • Používejte chránič matrace, který poskytne určitou ochranu před mechanickým poškozením i případnými nehodami.
  • Do postele nechoďte s jídlem a pitím.
  • Matrace a peřiny pravidelně větrejte a předcházejte tím vzniku plísní. 
  • Matraci pravidelně vysávejte výkonným vysavačem. Pro hloubkové čištění skvěle poslouží parní čističe

čištění matrace

***

Další aktuality

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

Když kapacita stávající lednice nestačí, je čas poohlédnout se po prostornějším spotřebiči. Může jím být moderní americká lednice od LG, která nabízí nejen elegantní design, ale i mnoho užitečných fun...... Celý článek
Jak vybrat outdoorovou kameru?

Jak vybrat outdoorovou kameru?

Ať už jste opravdu extrémní sportovci (kteří skáčou na lyžích z vrtulníku apod.), nebo si jen chcete zvěčnit „obyčejný“ výlet na kole, oceníte akční kameru. O čem se dočtete: Kvalita obra...... Celý článek
Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Výlety, skok padákem, projížďka autem nebo jen rodinná dovolená? To vše bychom si přáli zachytit v prvotřídní kvalitě a akční kamera Insta360 X4 nám hodlá toto přání splnit. Oproti předchozí řadě bodu...... Celý článek
Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Čištění indukční varné desky je mnohem jednodušší než čištění plynového sporáku. Na hladké ploše bez záhybů a vystouplých míst se však i tak objevují skvrny po mastnotě, zbytky potravin a čas od času ...... Celý článek
Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Nové chytré brýle Ray-Ban Meta zaujmou hned několika způsoby. Na rozdíl od brýlí na virtuální realitu jsou skvělým doplňkem při běžném nošení a v mnoha směrech zastoupí chytrý telefon. Pokud jste rádi...... Celý článek