0 Kč
×

Jak vyčistit žaluzie?

23.03.2024

Pustili jste se do úklidu a všimli jste si vrstvy prachu na žaluziích? Čištění žaluzií nemusí být strašákem, pokud víte, jak na to a s jakými pomůckami se pustit do práce. Připravili jsme jednoduchý přehled, jak vyčistit žaluzie na oknech s výborným výsledkem a bez zbytečné námahy navíc.

Jak vyčistit žaluzie

Kdy a jak často čistit žaluzie?

Do čištění žaluzií se vyplatí pustit při každém mytí oken. Obvykle se proto myjí na jaře a ve druhé polovině podzimu, v případě potřeby i častěji. Zaprášené interiérové žaluzie mohou způsobovat problémy zejména alergikům, proto pokud doma máte alergika, čištění žaluzií od prachu a viditelných nečistot nemusíte odkládat na neurčito.

Jak čistit různé druhy žaluzií?

Na horizontálních žaluziích se zachycuje především prach. Pokud jde o kuchyňské okno poblíž varné zóny, na žaluziích se časem usadí i vrstva mastnoty. Vertikální žaluzie na francouzských a balkonových oknech, které sahají až na podlahu, zase čelí i jinému znečištění a otiskům – především pokud máte malé děti nebo domácí zvířata. Než se pustíte do práce, vycházejte z toho, o jaký typ žaluzií jde a z jakého materiálu jsou vyrobeny.

Jak vyčistit žaluzie

Hliníkové žaluzie

Hliníkové žaluzie patří mezi nejrozšířenější. Jsou přítomny v rodinných domech i bytech. Jejich čištění je sice nenáročné, ale vzhledem k množství tenkých lamel zabere jistý čas. Na pomoc si vezměte prachovku, utěrku z mikrovlákna a při větším znečištění i kbelík s teplou vodou, jemný saponát a měkkou houbičku. Dobrou službu udělá vícelamelový čistič žaluzií do ruky, se kterým je jejich čištění naprostou hračkou.

Náš tip – Na průběžnou údržbu a eliminaci prachu můžete použít také ruční vysavač nebo podlahový vysavač s vhodným nástavcem. Nezapomeňte snížit výkon na minimum, aby nedošlo k deformování tenkých lamel.

Jak vyčistit žaluzie

Dřevěné žaluzie

Dřevěné žaluzie zdobí především tradiční interiéry a mají své kouzlo. Při údržbě se vyhněte nadměrnému množství vody a preferujte suché přeleštění jemným hadříkem. Jednou ročně dřevěným žaluziím prospěje ošetření přípravkem na dřevo, díky kterému získají opět krásný lesk a alespoň na jistou dobu se omezí usazování prachu.

Látkové žaluzie a žaluzie „den a noc“

Látkové žaluzie a žaluzie typu „den a noc“ působí decentně a harmonicky. Přestože se zdá, že se v nich prach nehromadí, už jemné rozvíření proti slunci vás přesvědčí o opaku (podobně jako u záclon a závěsů). Kromě toho mohou být zašpiněny od rukou a mastnoty. Před čištěním se z nich pokuste dostat uvíznutý prach (potřesením, poboucháním do stran).

Při čištění látkových žaluzií se opět nejlépe osvědčila teplá voda, saponát a houbička. Vyhněte se utěrkám, které pouští vlákna a chlupy. Tento typ žaluzií nepatří do pračky. Na odstranění odolnějších skvrn je v některých situacích vhodné použít parní čistič na nízký výkon – pokud to materiál konkrétních žaluzií dovoluje.

Vnější žaluzie

Venkovní žaluzie (nebo i předokenní žaluzie) nabízí výborné zatemňovací a tepelně izolační vlastnosti.

Jedná se o žaluzie s vyšší odolností, vytvořené z pevných materiálů, které dokáží odolávat dešti, větru, mrazu a slunečnímu záření. Znečištění vnějších žaluzií je však patrné již po několika měsících od instalace.

Také v tomto případě jejich očištění zvládnete s teplou vodou a saponátem. Pokud to dovoluje materiál a instrukce k používání, na hrubou špínu si vezměte na pomoc zahradní hadici s nastavitelnou tryskou nebo vysokotlaký čistič s regulací výkonu. Samozřejmě, nevyhnete se ani zašpinění oken a pozor, abyste vodou nadměrně nezmáčeli fasádu.

Jak vyčistit žaluzie

Na co si při čištění žaluzií dávat pozor?

Čištění žaluzií je důležité pro jejich pěkný vzhled a prodloužení životnosti, ale vždy postupujte tak, abyste neporušili lamely, celistvost materiálu nebo posuvné prvky. Nevyvíjejte nadměrný tlak na jednotlivé komponenty, jinak hrozí jejich promáčknutí/zlomení. Opatrně manipulujte s lanky a nevytrhněte místa kotvení. Není vhodné ani používání agresivních chemických látek a drsných abrazivních houbiček. Mnohá drobná poškození se sice dají napravit nebo nahradit, je však mnohem snazší jim předcházet.

Jak vyčistit žaluzie

Další aktuality

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Přivítejte novinky od hudební ikony: Marshall Minor IV a Major V

Každý, kdo má rád kvalitní zvuk, zná značku Marshall. O jejích kvalitách se ani nedá pochybovat, a proto můžeme rovnou přejít na věc a představit si její dvě novinky – Marshall Minor IV a Marshall Maj...... Celý článek
Nejlepší mobily pro děti

Nejlepší mobily pro děti

Pořízení prvního mobilu patří k důležitým momentům dětského období. S jeho koupí je však spojená spousta otázek, jako třeba: nevystavuji své dítě zbytečně riziku? Je už zralý/zralá na telefon? Kolik d...... Celý článek
Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Recenze: Vysávejte a mopujte jedním tahem s vysavačem Bosch Unlimited Aqua

Dokonalou kombinaci výkonu a pohodlí představuje značka Bosch. Tyčový vysavač Unlimited Aqua BCS712HYG5 mopuje a vysává najednou s maximálním výkonem a neomezenou flexibilitou. Tuto novinku jsme pro v...... Celý článek
Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Jak na komáry: Odhalte praktické tipy, díky kterým s tímto hmyzem zatočíte

Léto, vlhké prostředí a komáři jdou neodmyslitelně dohromady. Tento dotěrný hmyz nás dokáže potrápit nejen doma, ale i při posezení na zahradě. Zjistěte, co odpuzuje komáry a jak se jich jednou provžd...... Celý článek
Co je to hotspot?

Co je to hotspot?

Potřebujete odeslat důležitý e-mail nebo dokončit objednávku, když tu náhle jak naschvál vaše Wi-Fi vypadne a vy jste bez internetu. Řešení je naštěstí jednoduché, stačí mít po ruce spolehlivý hotspot...... Celý článek