0 Kč
×

Jak vyčistit žaluzie?

23.03.2024

Pustili jste se do úklidu a všimli jste si vrstvy prachu na žaluziích? Čištění žaluzií nemusí být strašákem, pokud víte, jak na to a s jakými pomůckami se pustit do práce. Připravili jsme jednoduchý přehled, jak vyčistit žaluzie na oknech s výborným výsledkem a bez zbytečné námahy navíc.

Jak vyčistit žaluzie

Kdy a jak často čistit žaluzie?

Do čištění žaluzií se vyplatí pustit při každém mytí oken. Obvykle se proto myjí na jaře a ve druhé polovině podzimu, v případě potřeby i častěji. Zaprášené interiérové žaluzie mohou způsobovat problémy zejména alergikům, proto pokud doma máte alergika, čištění žaluzií od prachu a viditelných nečistot nemusíte odkládat na neurčito.

Jak čistit různé druhy žaluzií?

Na horizontálních žaluziích se zachycuje především prach. Pokud jde o kuchyňské okno poblíž varné zóny, na žaluziích se časem usadí i vrstva mastnoty. Vertikální žaluzie na francouzských a balkonových oknech, které sahají až na podlahu, zase čelí i jinému znečištění a otiskům – především pokud máte malé děti nebo domácí zvířata. Než se pustíte do práce, vycházejte z toho, o jaký typ žaluzií jde a z jakého materiálu jsou vyrobeny.

Jak vyčistit žaluzie

Hliníkové žaluzie

Hliníkové žaluzie patří mezi nejrozšířenější. Jsou přítomny v rodinných domech i bytech. Jejich čištění je sice nenáročné, ale vzhledem k množství tenkých lamel zabere jistý čas. Na pomoc si vezměte prachovku, utěrku z mikrovlákna a při větším znečištění i kbelík s teplou vodou, jemný saponát a měkkou houbičku. Dobrou službu udělá vícelamelový čistič žaluzií do ruky, se kterým je jejich čištění naprostou hračkou.

Náš tip – Na průběžnou údržbu a eliminaci prachu můžete použít také ruční vysavač nebo podlahový vysavač s vhodným nástavcem. Nezapomeňte snížit výkon na minimum, aby nedošlo k deformování tenkých lamel.

Jak vyčistit žaluzie

Dřevěné žaluzie

Dřevěné žaluzie zdobí především tradiční interiéry a mají své kouzlo. Při údržbě se vyhněte nadměrnému množství vody a preferujte suché přeleštění jemným hadříkem. Jednou ročně dřevěným žaluziím prospěje ošetření přípravkem na dřevo, díky kterému získají opět krásný lesk a alespoň na jistou dobu se omezí usazování prachu.

Látkové žaluzie a žaluzie „den a noc“

Látkové žaluzie a žaluzie typu „den a noc“ působí decentně a harmonicky. Přestože se zdá, že se v nich prach nehromadí, už jemné rozvíření proti slunci vás přesvědčí o opaku (podobně jako u záclon a závěsů). Kromě toho mohou být zašpiněny od rukou a mastnoty. Před čištěním se z nich pokuste dostat uvíznutý prach (potřesením, poboucháním do stran).

Při čištění látkových žaluzií se opět nejlépe osvědčila teplá voda, saponát a houbička. Vyhněte se utěrkám, které pouští vlákna a chlupy. Tento typ žaluzií nepatří do pračky. Na odstranění odolnějších skvrn je v některých situacích vhodné použít parní čistič na nízký výkon – pokud to materiál konkrétních žaluzií dovoluje.

Vnější žaluzie

Venkovní žaluzie (nebo i předokenní žaluzie) nabízí výborné zatemňovací a tepelně izolační vlastnosti.

Jedná se o žaluzie s vyšší odolností, vytvořené z pevných materiálů, které dokáží odolávat dešti, větru, mrazu a slunečnímu záření. Znečištění vnějších žaluzií je však patrné již po několika měsících od instalace.

Také v tomto případě jejich očištění zvládnete s teplou vodou a saponátem. Pokud to dovoluje materiál a instrukce k používání, na hrubou špínu si vezměte na pomoc zahradní hadici s nastavitelnou tryskou nebo vysokotlaký čistič s regulací výkonu. Samozřejmě, nevyhnete se ani zašpinění oken a pozor, abyste vodou nadměrně nezmáčeli fasádu.

Jak vyčistit žaluzie

Na co si při čištění žaluzií dávat pozor?

Čištění žaluzií je důležité pro jejich pěkný vzhled a prodloužení životnosti, ale vždy postupujte tak, abyste neporušili lamely, celistvost materiálu nebo posuvné prvky. Nevyvíjejte nadměrný tlak na jednotlivé komponenty, jinak hrozí jejich promáčknutí/zlomení. Opatrně manipulujte s lanky a nevytrhněte místa kotvení. Není vhodné ani používání agresivních chemických látek a drsných abrazivních houbiček. Mnohá drobná poškození se sice dají napravit nebo nahradit, je však mnohem snazší jim předcházet.

Jak vyčistit žaluzie

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek