0 Kč
×

Jak správně zavařovat?

03.07.2024

Sezónní ovoce a zelenina se konečně hlásí ke slovu. Spolu se začínajícím létem si můžeme opět vychutnat sezónu čerstvě nasbíraných rajčat, paprik, cuket, malin či třešní přímo ze zahrady. Nestíháte však úrodu zkonzumovat čerstvou? Případně si z ní chcete odložit na zimu? Ideálním řešením je pro vás zavařování. Co zavařovat a jak na to? Dozvíte se v našem článku.

jak správně zavařovat

O čem se dočtete:

Nakupovat zeleninu v zimě je jako za trest – není totiž tak chutná a ceny často míří až do astronomických výšin. Věděli jste však, že zdravou pochoutku si můžete na chladné dny připravit už v létě? Díky zavařování navíc zachováte v úrodě dostatek potřebných živin a vitamínů. No a díky našim tipům na zavařování si zase můžete být jisti, že nic nezkazíte.

Co je zavařování?

Zavařování je skvělý a praktický způsob dlouhodobého uchování čerstvých potravin. Je to domácí způsob „konzervování“, ovšem podle vašich chutí a preferencí. Je ideální zejména pro ty, kteří pěstují vlastní zeleninu a ovoce, ale přebytek úrody nedokážou spotřebovat.

okurky - zavařování

Zavařování je procesem, který spočívá v uzavření a následném zahřátí potravin při teplotě 80–100 °C. Díky takto vysoké teplotě dochází k ničení toxinů a bakterií a zbavování potravin kyslíku. Vzniklá vzduchotěsnost v zavařovacích sklenicích navíc brání pronikání mikroorganismů do láhve. Díky sterilizaci se tak potraviny nekazí. Výsledkem je několikaměsíční – dokonce až několikaletá – trvanlivost zavařovaných potravin, a to v závislosti na tom, co právě zavařujete. Věděli jste, že zavařovat nemusíte jen ovoce a zeleninu, ale klidně to jde i s masem a hotovými jídly?

Komu vděčíme za znalosti o zavařování?

Historie zavařování sahá až do starověku. Již ve starověkém Egyptě a Číně používali tehdejší obyvatelé různé metody pro konzervování potravin, jako například sušení, solení a uzení. V 18. století se ve Francii začalo experimentovat s tepelnou sterilizací potravin v hermeticky uzavřených nádobách. Tuto metodu zdokonalil Nicolas Appert a položil tak základy moderního zavařování.

V 19. století se zavařování rozšířilo do celé Evropy a stalo se populární metodou konzervování potravin v domácnostech. S rozvojem průmyslu se objevily i nové technologie a produkty, které proces zavařování usnadnily a zefektivnily. Dnes je tento způsob uchovávání potravin stále mimořádně oblíbený – jeho popularita dokonce stále roste, a to i díky rostoucímu zájmu o zdravé stravování a udržitelnost.

zavařování

Způsoby zavařování

Co domácnost, to zaručeně nejlepší způsob zavařování. Nebuďte proto překvapeni, pokud vaši známí zavařují jinak než vy – pravděpodobně to všichni děláte správně. Známe totiž až 5 různých způsobů zavařování. Postupně si je představíme a povíme si o jejich výhodách i možných rizicích.

Zavařování v troubě

Zavařování v troubě je skvělý způsob, jak konzervovat ovoce a zeleninu bez nutnosti použití velkého hrnce s vodou. Šetří čas, energii a v konečném důsledku i peníze, jelikož nemusíte investovat do zavařovacího kuchyňského nádobí. Postup je přitom mimořádně jednoduchý.

  1. Předehřejte troubu. Teplota by se měla pohybovat v rozmezí od 200 do 220 °C.
  2. Připravte si zavařovací sklenice. Naplňte je a pořádně uzavřete víčka. Dbejte na to, aby byl mezi sklenicemi na plechu alespoň 1 cm volného prostoru. Sklenice by se neměly navzájem dotýkat.
  3. Na dno hlubokého plechu nalijte teplou vodu, sahat by měla do výšky 1,5 až 3,5 cm. Je proto dobré zavařovat vždy v hlubším plechu s dostatkem vody.
  4. Opatrně vložte plech s naplněnými sklenicemi do spodní části trouby.
  5. Můžete začít sterilizovat. Menší sklenice nechte v troubě 5 až 8 minut, větší 10 až 15 minut. Myslete však na to, že tento údaj je orientační – doba sterilizace totiž závisí i na tvrdosti plodů. Čím jsou tvrdší, tím déle je třeba je sterilizovat.
  6. Po dokončení sterilizace opatrně vyjměte plech z trouby a nechte sklenice vychladnout.

zavařování v mikrovlnce

Zavařování v mikrovlnce

Skutečně, mikrovlnka vám neposlouží jen k ohřátí obědu v práci. Klidně v ní můžete i zavařovat! A není to vůbec náročné. Zavařovací sklenice stačí naplnit a uzavřít víčkem. Aby se správně „zatáhlo“, je dobré mezi tekutinou a víčkem nechat přibližně 2centimetrový prostor. Sklenice následně stačí vložit do mikrovlnky a čekat. Abyste předešli znečištění, pod láhve umístěte talíř či misku, do které bude případný nadbytek tekutiny odtékat. Doba zavařování závisí na tvrdosti plodů a množství sklenic v mikrovlnce. Připravili jsme však pro vás přehlednou tabulku.

Výkon 700 W – 6 až 7 minut
Výkon 750 W – 5 a půl minuty
Výkon 800 W – 5 minut
Výkon 850 W – 4 a půl až 5 minut
Výkon 900 W – 4 až 4 a půl minuty

Zavařování v myčce nádobí

Zavařování v myčce nádobí se může zdát jako netradiční a neobvyklý způsob konzervování potravin, ale překvapivě jde o efektivní a pohodlnou metodu. Postup zavařování v myčce nádobí je poměrně jednoduchý:

  1. Sklenice na zavařování tradičně naplňte. Mezi tekutinou a víčkem nechte volný prostor cca 2 centimetry.
  2. Umístěte sklenice do myčky, a to tak, aby se navzájem nedotýkaly a nestály těsně vedle sebe. Dbejte na to, aby byly sklenice stabilně umístěny a během mycího cyklu se nepřevrhly. Uložené musí být vzpřímeně víčky směrem nahoru.
  3. Nastavte myčku nádobí na program s teplotou mezi 70 a 80 °C. Vyhněte se programům s vysokou teplotou a silným proudem vody, abyste předešli prasknutí sklenic.
  4. Spusťte mycí cyklus. Během mytí se sklenice sterilizují horkou vodou a párou, čímž se zničí bakterie a plísně.
  5. Po skončení mycího cyklu opatrně vyjměte sklenice z myčky a nechte je vychladnout při pokojové teplotě. Ideální je převrátit je víčky dolů na utěrku. Ověříte si tak pevnost uzávěrů.

zavařování v hrnci

Zavařování v klasickém hrnci

Snad nejoblíbenější způsob zavařování ve většině domácností, jelikož vám k němu postačí jeden větší hrnec – zavařovat totiž můžete na plynovém sporáku i indukční desce. Naplněné a uzavřené sklenice uspořádejte do hrnce. Abyste zabránili jejich narážení, oddělte je kuchyňskou utěrkou. Dobrou volbou je i každou sklenici samostatně zabalit do novinového papíru. Do hrnce nalijte teplou vodu tak, aby dosahovala do třetiny výšky sklenic. Zahřívejte při teplotě 80 až 90 °C po dobu 20 až 30 minut. Čím větší sklenice sterilizujete, tím více času budou vyžadovat.

Po zahřátí opatrně vyjměte sklenice z hrnce a položte je na teplou podložku, aby nedošlo k jejich popraskání. Použijte například předehřátou utěrku.

zavařovací hrnecZavařování v zavařovacím hrnci

Chystáte se na zavařování rajčat či jiných plodů vašeho zahrádkářského snažení? Pořídit si můžete také speciální zavařovací hrnec. Jedná se o moderní elektrické zařízení, které vykoná většinu práce za vás. Podobně jako při zavařování v klasickém hrnci, ani tentokrát se nevyhnete naskládání zavařovacích sklenic na dno hrnce a přilití vody. Tady však vaše úkoly končí. Takový hrnec totiž disponuje termostatem a automatickou regulací teploty. Postačí vám tedy elektrický proud a zavařování půjde samo.

Velkou výhodou zavařovacích hrnců je jejich objemnost. Standardně se prodávají zavařovací hrnce o objemu 27 litrů, v nabídce však můžete nalézt i velké hrnce o objemu 45 litrů. Naopak zavařovací hrnec standardně nebývá menší než 9litrový.

zajímá mě to

Další aktuality

Extrémní myčky Whirlpool MaxiSpace: Více místa pro nádobí, méně starostí pro vás!

Extrémní myčky Whirlpool MaxiSpace: Více místa pro nádobí, méně starostí pro vás!

Uvažujete o koupi nové myčky nádobí, která si hravě poradí s nádobím různých tvarů a velikostí? Hledáte spolehlivý spotřebič, který vás zbaví starostí hlavně při každodenním vkládání a vyndávání talíř...... Celý článek
Co znamenají symboly na troubě?

Co znamenají symboly na troubě?

Abyste mohli správně a efektivně využívat všechny programy a funkce své trouby, musíte znát význam piktogramů na displeji nebo otočném voliči svého spotřebiče. Symboly na troubě informují o různých re...... Celý článek
Recenze: Bezdrátová sluchátka Marshall Major V lákají na dlouhou výdrž

Recenze: Bezdrátová sluchátka Marshall Major V lákají na dlouhou výdrž

Britskou značku Marshall netřeba dlouze představovat, zvlášť ne hudebním fajnšmekrům. Každému se po jejím vyslovení určitě vybaví něco jiného, pro nás je Marshall hlavně synonymem pro kvalitní sluchát...... Celý článek
Jak správně zavařovat?

Jak správně zavařovat?

Sezónní ovoce a zelenina se konečně hlásí ke slovu. Spolu se začínajícím létem si můžeme opět vychutnat sezónu čerstvě nasbíraných rajčat, paprik, cuket, malin či třešní přímo ze zahrady. Nestíháte vš...... Celý článek
Jak fungují speciální přihrádky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Jak fungují speciální přihrádky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Plánujete si pořídit novou lednici, ale nejste si jistí, zda správně rozumíte technologiím a funkcím, které tyto spotřebiče nabízí? V následujícím článku objasníme princip fungování přihrádek na ovoce...... Celý článek