0 Kč
×

Jak zjistit typ telefonu nebo notebooku?

09.09.2023

Kdo z nás v dnešní době nemá mobilní telefon nebo notebook? Tato zařízení se stala nedílnou součástí našeho každodenního života, ať už se bavíme o zjednodušené komunikaci, práci a produktivitě, přístupu k informacím či zábavě. Víte ale jaký typ telefonu nebo notebooku vlastníte? V tomto článku vám poradíme, jak to zjistit.

Jak zjistit typ telefonu nebo notebooku

Vlastníte telefon či notebook, ale téměř jediné, co o nich víte, je barva a značka? Nebojte nejste jediní! Proto vám představíme několik způsobů, jak jednoduše a rychle přijít na to, jaký typ telefonu či notebooku máte. Díky tomu se můžete lépe dozvědět, jaké má vaše zařízení funkce a technologie, čímž si rozšíříte možnosti a můžete ho využívat naplno. Tak už se nebudeme zbytečně zdržovat a jdeme na to!

Jak zjistit typ telefonu?

Dozvědět se, o jaký typ telefonu se jedná, je relativně snadné a existuje několik způsobů, jak na to. Zde jsou tři hlavní metody!


1) V nastavení

Android – Otevřete aplikaci „Nastavení“, stiskněte „O telefonu“ (nebo podobnou volbu) – tam je uveden model telefonu.

iOS (Apple) – Otevřete aplikaci „Nastavení“, jděte na „Obecné“ a poté „Informace“ nebo „O zařízení“. Zde najdete model i operační systém.

Jak zjistit typ telefonu


2) Online podle IMEI čísla

  1. Ve vašem telefonu najděte číselník, který běžně používáte pro vytáčení telefonního čísla, když chcete zavolat na neuložený kontakt.
  2. Vyťukejte: *#06#.
  3. Zobrazí se vám různé kódy. Vyberte kód IMEI, který má 15 číslic.
  4. Kód si zapište nebo zkopírujte do schránky.
  5. Na mobilu či notebooku otevřete stránku imei.info/cs/.
  6. Do textového pole pro IMEI napište nebo vložte 15místný kód.
  7. Zaškrtněte, že jste člověk a proveďte kontrolu, zda nejste robot.
  8. Po ověření klikněte na „Šek“ či „Check“.
  9. Hotovo! Budete přesměrováni na stránku o vašem smartphonu. Typ zařízení se nachází hned v horní části.

jak zjistit typ telefonu

3) Na zadní straně telefonu či obalu

Některé modely mívají na zadní straně výrobní číslo a typ. Pokud ještě máte originální krabičku, můžete informace o modelu najít i tady.

Mějte na paměti, že u některých levnějších nebo neznámých telefonů může být obtížné zjistit konkrétní model. Pokud se i přes tyto kroky nedokážete přiblížit k identifikaci, zkuste vyhledat sériové číslo na zařízení, což může pomoci při hledání informací online.

Jak zjistit typ notebooku?

Pokud jste například dostali nový notebook, nebo jste si koupili model z druhé ruky, pravděpodobně se vám bude hodit informace, o jaký typ se jedná. Přijít na to můžete různými způsoby, a to v závislosti na operačním systému a dostupných informacích. Zde je několik možností, jak to provést.


1) Systémové informace

Windows

  1. Stiskněte klávesy „Windows + R“. Tím otevřete okno „Spustit“.
  2. Do textového pole napište „msinfo32“ a stiskněte Enter.
  3. Otevře se okno „Informace o systému“. Informace o typu notebooku najdete pod položkou „Typ systému“.

jak zjistit typ notebooku

macOS

  • Klikněte na ikonu jablka v levém horním rohu obrazovky.
  • Vyberte možnost „O tomto počítači“.
  • Zobrazí se okno s informacemi o vašem Macu, včetně modelu notebooku.

jak zjistit typ macbooku

Linux

  1. Otevřete terminál.
  2. Použijte příkaz „lshw“, „dmidecode“ nebo „laptop-detect“ (může vyžadovat instalaci) pro zobrazení podrobných informací o hardware vašeho notebooku.


2) Fyzická nálepka nebo štítek

Většina notebooků má na spodní straně fyzickou nálepku nebo štítek, na kterém jsou uvedeny informace o modelu, sériovém čísle a dalších důležitých informacích.

jak zjistit typ notebooku

3) BIOS/UEFI:

Informace o notebooku také můžete zjistit v nastavení BIOS nebo UEFI. Pokud to chcete provést:

  1. Restartujte notebook.
  2. Vstupte do nastavení BIOS/UEFI (obvykle stisknutím klávesy F2, F12, Delete nebo Esc během startu notebooku).
  3. V sekci „Informace o systému“ nebo podobné najdete typ i další údaje.


4) Online vyhledávání

Znáte-li sériové číslo nebo výrobce notebooku, můžete vyzkoušet internetové vyhledávání, například na webu výrobce, kde se mohou nacházet podrobnosti o vašem notebooku.

jak zjistit typ telefonu a notebooku

Proč je důležité znát typ zařízení?

Informace o typu zařízení je zásadní pro servisní techniky, kteří potřebují vědět, jaký konkrétní model a konfigurace mají před sebou, aby mohli provádět opravy a výměny komponentů, jako třeba paměť RAM nebo baterie. Znát model je také důležité pro řešení problémů a diagnostiku.

Různé typy zařízení mohou vyžadovat různé aktualizace softwaru. Povědomí o typu modelu vám pomůže stahovat a instalovat vhodné aktualizace, což zlepší výkon a stabilitu vašeho notebooku.

Při výběru příslušenství, jako jsou například adaptéry, kabely, dokovací stanice, ochranná pouzdra atd., je důležité mít na paměti správný model přístroje. Různá zařízení mohou mít různé porty a specifikace, a tak by mělo být vybavení kompatibilní s vaším konkrétním modelem.

jak zjistit typ telefonu a notebooku

***

Zjištění typu telefonu nebo notebooku je klíčové pro efektivní správu, údržbu a optimalizaci vašeho zařízení. Pomáhá to servisním technikům při opravách, umožňuje správné aktualizace softwaru a zajistí kompatibilitu s příslušenstvím. Navíc vám to zabere maximálně pár minut, tak proč to nezkusit!

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek