0 Kč
×

Jak zvýšit PH bazénu?

23.04.2024

Zvýšení pH v bazénu je klíčovým krokem k udržení kvality vody, což je zásadní nejen pro bezpečnost a pohodlí koupajících se, ale také pro ochranu bazénového zařízení před korozí. Nízká hodnota pH může způsobit, že voda bude kyselá, což může vést k podráždění kůže a očí uživatelů a také k poškození materiálů bazénu a jeho technického vybavení. V tomto článku se podíváme na to, jak efektivně zvýšit pH vody ve vašem bazénu.

Jak zvýšit pH bazénu

Co znamená pH a proč je důležité?

PH je měřítko kyselosti nebo zásaditosti vodného roztoku. Škála pH se pohybuje od 0 do 14, kde 7 je neutrální. Hodnoty nižší než 7 představují kyselé prostředí, zatímco hodnoty vyšší než 7 označují prostředí zásadité. Pro bazény je ideální rozmezí pH mezi 7,2 a 7,8, což zajistí optimální účinnost dezinfekčních prostředků a zároveň minimalizuje riziko podráždění a poškození materiálů.

Příčiny nízkého pH v bazénu

Nízké pH může být způsobeno několika faktory, včetně:

  1. Přílišného používání kyselin, jako je kyselina chlorovodíková, při úpravě vody.
  2. Vysokého množství srážek, které mohou zředit bazénovou vodu a změnit její chemickou rovnováhu.
  3. Organických znečišťujících látek, jako jsou listí, tráva nebo opadaná kůže, které mohou zvýšit kyselost vody.

Jak se starat o bazén

Jak zvýšit pH v bazénu


Testování pH vody

Prvním krokem je přesné změření aktuální hodnoty pH vody ve vašem bazénu. K tomu můžete použít pH metry nebo testovací proužky, které jsou k dispozici v obchodech s bazénovými potřebami.

Výběr správné chemikálie

K zvýšení pH se nejčastěji používají látky jako je hydroxid sodný (soda luh) nebo uhličitan sodný (soda na praní). Tyto chemikálie jsou účinné a jejich dávkování lze snadno kontrolovat.

Tímto způsobem se staráme o náš bazén, abychom si mohli užívat čisté a zdravé koupání po celou sezónu. Správná úprava pH je základem pro dlouhodobou a bezproblémovou provozuschopnost vašeho bazénu.

Postupné přidávání chemikálií

Chemikálie by měly být přidávány do bazénu postupně a v malých množstvích. Důležité je pečlivě dodržovat návod na dávkování uvedený výrobcem produktu. Po každém přidání chemikálie je vhodné provést důkladné promíchání vody a nechat ji několik hodin ustát, než provedete další měření pH.

Pravidelné kontroly a údržba

Po dosažení požadovaného pH je důležité pravidelně kontrolovat hladinu pH, aby se předešlo opětovnému poklesu. PH vody může být ovlivněno mnoha faktory, včetně počtu koupajících se, počasí a frekvence používání bazénu.

Jak se starat o pH bazénu

Důležitost správného pH

Správná úroveň pH nejenže zajišťuje komfort a bezpečnost uživatelů bazénu, ale také chrání bazénové zařízení a snižuje náklady na údržbu. Při správném pH je chlor efektivnější v boji proti bakteriím a virům, což znamená, že celkově potřebujete méně chloru. Neustálé sledování a úprava pH je klíčem k udržení čisté a zdravé bazénové vody.

Další aktuality

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

5 důvodů, proč chtít americkou lednici LG

Když kapacita stávající lednice nestačí, je čas poohlédnout se po prostornějším spotřebiči. Může jím být moderní americká lednice od LG, která nabízí nejen elegantní design, ale i mnoho užitečných fun...... Celý článek
Jak vybrat outdoorovou kameru?

Jak vybrat outdoorovou kameru?

Ať už jste opravdu extrémní sportovci (kteří skáčou na lyžích z vrtulníku apod.), nebo si jen chcete zvěčnit „obyčejný“ výlet na kole, oceníte akční kameru. O čem se dočtete: Kvalita obra...... Celý článek
Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Recenze: Insta360 X4 - 360° radosti

Výlety, skok padákem, projížďka autem nebo jen rodinná dovolená? To vše bychom si přáli zachytit v prvotřídní kvalitě a akční kamera Insta360 X4 nám hodlá toto přání splnit. Oproti předchozí řadě bodu...... Celý článek
Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Jak (vy)čistit indukční varnou desku?

Čištění indukční varné desky je mnohem jednodušší než čištění plynového sporáku. Na hladké ploše bez záhybů a vystouplých míst se však i tak objevují skvrny po mastnotě, zbytky potravin a čas od času ...... Celý článek
Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Chytré brýle Ray-Ban Meta: Druhá generace a její vylepšení

Nové chytré brýle Ray-Ban Meta zaujmou hned několika způsoby. Na rozdíl od brýlí na virtuální realitu jsou skvělým doplňkem při běžném nošení a v mnoha směrech zastoupí chytrý telefon. Pokud jste rádi...... Celý článek