0 Kč
×

Jak zvýšit PH bazénu?

23.04.2024

Zvýšení pH v bazénu je klíčovým krokem k udržení kvality vody, což je zásadní nejen pro bezpečnost a pohodlí koupajících se, ale také pro ochranu bazénového zařízení před korozí. Nízká hodnota pH může způsobit, že voda bude kyselá, což může vést k podráždění kůže a očí uživatelů a také k poškození materiálů bazénu a jeho technického vybavení. V tomto článku se podíváme na to, jak efektivně zvýšit pH vody ve vašem bazénu.

Jak zvýšit pH bazénu

Co znamená pH a proč je důležité?

PH je měřítko kyselosti nebo zásaditosti vodného roztoku. Škála pH se pohybuje od 0 do 14, kde 7 je neutrální. Hodnoty nižší než 7 představují kyselé prostředí, zatímco hodnoty vyšší než 7 označují prostředí zásadité. Pro bazény je ideální rozmezí pH mezi 7,2 a 7,8, což zajistí optimální účinnost dezinfekčních prostředků a zároveň minimalizuje riziko podráždění a poškození materiálů.

Příčiny nízkého pH v bazénu

Nízké pH může být způsobeno několika faktory, včetně:

  1. Přílišného používání kyselin, jako je kyselina chlorovodíková, při úpravě vody.
  2. Vysokého množství srážek, které mohou zředit bazénovou vodu a změnit její chemickou rovnováhu.
  3. Organických znečišťujících látek, jako jsou listí, tráva nebo opadaná kůže, které mohou zvýšit kyselost vody.

Jak se starat o bazén

Jak zvýšit pH v bazénu


Testování pH vody

Prvním krokem je přesné změření aktuální hodnoty pH vody ve vašem bazénu. K tomu můžete použít pH metry nebo testovací proužky, které jsou k dispozici v obchodech s bazénovými potřebami.

Výběr správné chemikálie

K zvýšení pH se nejčastěji používají látky jako je hydroxid sodný (soda luh) nebo uhličitan sodný (soda na praní). Tyto chemikálie jsou účinné a jejich dávkování lze snadno kontrolovat.

Tímto způsobem se staráme o náš bazén, abychom si mohli užívat čisté a zdravé koupání po celou sezónu. Správná úprava pH je základem pro dlouhodobou a bezproblémovou provozuschopnost vašeho bazénu.

Postupné přidávání chemikálií

Chemikálie by měly být přidávány do bazénu postupně a v malých množstvích. Důležité je pečlivě dodržovat návod na dávkování uvedený výrobcem produktu. Po každém přidání chemikálie je vhodné provést důkladné promíchání vody a nechat ji několik hodin ustát, než provedete další měření pH.

Pravidelné kontroly a údržba

Po dosažení požadovaného pH je důležité pravidelně kontrolovat hladinu pH, aby se předešlo opětovnému poklesu. PH vody může být ovlivněno mnoha faktory, včetně počtu koupajících se, počasí a frekvence používání bazénu.

Jak se starat o pH bazénu

Důležitost správného pH

Správná úroveň pH nejenže zajišťuje komfort a bezpečnost uživatelů bazénu, ale také chrání bazénové zařízení a snižuje náklady na údržbu. Při správném pH je chlor efektivnější v boji proti bakteriím a virům, což znamená, že celkově potřebujete méně chloru. Neustálé sledování a úprava pH je klíčem k udržení čisté a zdravé bazénové vody.

zajímá mě to

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek