0 Kč
×

Jedeme na roadtrip aneb Jak se připravit na cestu, která je vaším cílem

30.06.2024

Roadtrip je skvělou příležitostí, jak poznávat krásy a taje okolního světa po vlastní ose. Ať už ale razíte do hlubin panenské přírody nebo vás láká ruch velkoměst, dříve či později narazíte na osudovou otázku „co si vzít s sebou“? Co takhle batůžek plný užitečných aplikací a cenných tipů? Správná volba! Právě ten vám totiž pomůžeme sbalit v tomto článku. Připoutejte se, startujeme…

O čem se dočtete:

Výběr a kontrola vozidla jsou stejně důležité jako volba spolucestujících

Ještě předtím, než se zaníceně pustíte do plánování konkrétní trasy a jednotlivých zastávek v rámci našlapaného harmonogramu vašeho roadtripu, je třeba zvolit správný (doporučujeme) čtyřkolový doprovod.

Při výběru auta vždy upřednostňujte praktičnost a dlouhodobý komfort před atraktivním designem a dalšími „povrchními“ parametry. Třebaže jízda ve sporťáku s větrem ve vlasech může znít lákavě a zajisté by se vyjímala v instagramovém profilu, malý kufr, potažmo celkový prostor interiéru, může na delších cestách působit potíže. Proto volte vždy takové vozidlo, ve kterém můžete pohodlně strávit i několik hodin a které vám dopřeje dostatek prostoru pro všechny potřebné věci. Nevlastníte-li takové, můžete si jej půjčit od známých nebo využít služeb autopůjčovny.

Neméně zásadní jako samotný výběr auta je kontrola jeho stavu před jízdou. Než vyrazíte, zkontrolujte zejména:

  1. Oleje a kapaliny: Ujistěte se, že máte dostatek motorového oleje, brzdové kapaliny, chladicí kapaliny ad.
  2. Stav pneumatik: Ověřte správný tlak v pneumatikách a zkontrolujte, zda nejsou opotřebované.
  3. Přítomnost povinné výbavy: Nezapomeňte na rezervní kolo, hever, lékárničku, reflexní vestu a trojúhelník.
  4. Platnost pojištění: Ujistěte se, že vaše pojištění pokrývá všechny potřebné aspekty jízdy, včetně asistenční služby pro případ eventuální nehody či poruchy.

Co s sebou tam, kde dobrá nálada nestačí

Ano, vyrazit s dobrou náladou a udržet si vyladěný mindset po celou trasu je pochopitelně alfou a omegou každého úspěšného výletu. I kvalitní mentální rozpoložení má však své meze a nespasí vás za každé situace, která se během vašich cestovatelských toulek může zčistajasna vynořit…

Pravidlo úspěšného balení číslo jedna zní: Nenahrazujte základní výbavu zbytečnostmi, které vám budou zabírat místo v batohu a tížit vás při každém přesunu. Jistě pak nemusíme připomínat, že konkrétní obsah zavazadel by měl zrcadlit účel roadtripu, jeho pozadí, délku a další faktory. Jinak se vybavíte na expedici do nitra přírody s převážným spaním pod širákem, jinak při čistě poznávacím roadtripu po městech, kde můžete kdykoliv přijmout za svou pohostinnost ubytovacích zařízení. V obou (a dalších) případech vám však přijdou vhod přinejmenším následující nezbytnosti:

„KPZ“, neboť zdraví je vždy až na prvním místě

Balíček první pomoci nebo krabička poslední záchrany? Ať už tuhle na první poslech nudnou záležitost nazýváte jakkoliv, vězte, že odřeniny, puchýře a (nedejbože) popáleniny se na cestách stávají běžnou záležitostí, proto je žádoucí mít vždy při ruce alespoň následující desatero základních potřeb:

  1. Základní léky proti: bolesti, horečce, alergiím a průjmu atp.
  2. Dezinfekční prostředek na vyčištění drobných ran.
  3. Náplasti v různých velikostech pro různé typy poranění.
  4. Obvazy a gázu pro ošetření větších ran, eventuálně zastavení krvácení.
  5. Pinzety na vytahování třísek a jiných drobných předmětů z kůže.
  6. Nůžky na stříhání výše uvedeného obvazového materiálu.
  7. Lékařský teploměr na měření horečky.
  8. Opalovací krém s UV faktorem vhodným pro váš typ pleti.
  9. Vlhčené antibakteriální utěrky pro hygienu rukou před jídlem a po použití toalety.
  10. Léky, které užíváte pravidelně (zejména ty, vztahující se k chronickým onemocněním).

Samostatnou kapitolu, kterou není radno přeskakovat, tvoří cestovní pojištění. Neponechávejte nic náhodě a sjednejte si jej ideálně ještě před odjezdem – správně zvolené cestovní pojištění vám pomůže pokrýt náklady na lékařskou péči, hospitalizaci a další neočekávané výdaje během cesty.

Něco na zub… protože s plným žaludkem se cestuje lépe

Hladoví si roadtrip příliš neužijete. Ještě před jeho započetím si tudíž sestavte seznam potravin, které si vezmete s sebou. Jeho naprostou většinu by měly tvořit potraviny trvanlivého charakteru. Vyhněte se naopak jídlům, která se rychle kazí nebo se snadno rozmačkají v batohu. Ideální jsou sušené ovoce, oříšky, proteinové tyčinky, sušenky a podobné produkty, které vás zasytí na delší čas a jsou vhodné pro převoz. A pokud přeci jen toužíte po čerstvých pokrmech – kdykoliv a kdekoliv – spolehněte se na autochladničku.

Na cestách pak nezapomínejte ani na řádný pitný režim a hydrataci. Pro jistotu si ještě doma před startem naplňte láhev s vodou, kterou si budete v průběhu trasy doplňovat.

Outfity do „nepohody“

Šatník s botníkem můžete nechat doma, na roadtripu platí, že méně je více. S trochou plánování si vystačíte s pár základními kousky a několika náhradními pro případ „nehody“. Zaměřte se na oblečení, které je pohodlné, univerzální a nevyžaduje komplikovanou údržbu.

Zapomenout byste pak neměli na následující „must-have“ propriety:

  1. Pláštěnka: Ideální je jedna kvalitní, která vám vydrží celý roadtrip, v nouzi ovšem poslouží i igelitové pončo. Tak či onak volte variantu z nepromokavého materiálu a s kapucí, abyste byli chráněni i před větrem. Obdobnou ochranu posléze zvažte také pro váš batoh, případně fototechniku.
  2. Pevná pohodlná obuv: Roadtrip je o poznávání, a to předznamenává spoustu chůze. Vyberte si tedy pevné obutí, které vám padne a nebude způsobovat otlaky. Pro jistotu si sbalte záložní pár, kdyby první promokl. Tip na závěr: Nezapomeňte si obuv před cestou pořádně prošlápnout!
  3. Šlapky: Po náročném dni si nohy rády odpočinou v otevřených botách. Cestování s sebou přináší různá překvapení, a sdílené sprchy v kempech a ubytováních si žádají šlapky z prodyšného materiálu, které vám současně poslouží k relaxaci a provětrání nohou.

Užiteční elektro pomocníci, kteří vás (snáz) doprovodí do cíle

Na takový roadtrip se musí chytře. Moderní éra cestování naštěstí nabízí širokou škálu praktických elektronických zařízení, která vám usnadní vaši pouť za dobrodružstvím. Mezi zařízení, která ve vašem batohu zajisté najdou svá opodstatnění, patří především:

Mobilní telefon

Mobilní telefony, zejména ty chytré, jsou v dnešní digitální době již nezbytnou součástí našeho života a jejich užitečnost na cestách se ještě více umocňuje. Moderní smartphony vám pomohou s navigací, organizací harmonogramu, ale jsou také nevyčerpatelnou studnicí zábavy a rychlou spojkou s vašimi blízkými.

Navigace

Přestože klasickou GPS navigaci dnes už do značné míry dokážou nahradit aplikace zmíněných smartphonů (viz níže), spousta lidí při přepravě z bodu A do bodu B stále preferuje klasickou formu navigačních systémů pro jejich zpravidla vyšší spolehlivost, stabilitu, výdrž a doprovodné funkce ve formě vítaných oznámení o kamerových systémech, radarech a jiných úskalích na trase. Tahle jednorázová investice se na cestách rozhodně neztratí.

Tablet

Další praktický nástroj pro plánování i zábavu na cestách. Oproti mobilním telefonům tablety přináší větší displej pro pohodlnější i přehlednější surfování po internetu i sledování filmů, kterými si můžete krátit dlouhé chvíle při přesunech mezi jednotlivými stanovišti. Dále potěší také zpravidla delší výdrží baterie a kompatibilitou s ostatními komponenty, díky nimž nejvýkonnější modely zvládnou zastoupit i leckterý stolní počítač či rovněž kompaktní notebook.

Fotoaparát

Roadtrip skýtá spoustu zážitků i neopakovatelných momentů, které přímo volají po zvěčnění. Abyste všechny z nich mohli náležitě zachytit, budete potřebovat zdatný fotomobil nebo fotoaparát. Jeho výběr je jen na vás a vašich fotografických ambicích. Nezapomeňte však na náhradní baterii, dostatek paměti a v případě dražších modelů také kvalitní „obal" pro přenášení.

Záložní zdroj energie

Čím hlouběji se plánujete nořit do divočiny, tím více hrozí, že vaší elektronice dojde „šťáva“. Poslední záchranou v nouzi pro všechny výše uvedené produkty může být power banka. S ní budete mít dostatek energie vždy na dosah ruky, aniž by příliš zatížila vaše záda či rozpočet. A co víc, některé z nich dokážou dokonce nastartovat auto! A když už je řeč o mobilní energii v souvislosti s vozidly, její praktické řešení doslova za jízdy představují nabíječky do auta, které jednoduše připojíte do autozásuvky a doplníte chybějící procenta baterie momentálně vyčerpaným zařízením.

Bonusový tip: Směřují vaše cesty do nitra přírody? Potom zaručeně oceníte prevenci před svědivými komářími štípanci, otravným bzučením much a nepříjemnými nálety můr. Cestovní vábničky vás před obtěžujícím hmyzem budou střežit ve dne, v noci – a během ní vám dokonce poslouží jako výkonná svítilna!

Hardware sbalen… a co software?

Existují spolucestující, co nezaberou místo v kufru, nepotřebují jízdenku do MHD, a přitom zvládnou posunout každý roadtrip na vyšší level – zprostředkují vám navigaci bez stresu, ubytování snů za rohem, gastronomické zážitky na každém kroku nebo zábavné aktivity, které uspokojí zájmy všech členů rodiny… Ano, řeč je o šikovných aplikacích, nainstalovaných ve vašem smartphonu či tabletu. Pojďme si představit ty nejužitečnější z nich:

Waze – jedeme v tom společně

Zapomeňte na Google Maps, historická data a algoritmické výpočty. Vsaďte na komunitní navigaci, založenou na sdílení informací s ostatními řidiči. S ní dostanete včas aktuální upozornění na dopravní zácpy, policejní kontroly, nehody a další silniční peripetie – to vše v reálném čase, takže se vyhnete nepříjemným překvapením.

Park4night – složte hlavu tam, kde vás to „nepoloží“

Bible každého milovníka kempování. Najdete v ní rozsáhlou databázi oficiálních i „divokých“ kempů, parkovišť pro obytná auta a dalších míst vhodných pro přenocování pod širákem. Aplikace nabízí detailní info o vybavení a cenách, doplněné o uživatelské recenze, díky čemuž si vyberete vždy ideální nocleh odpovídající stylu vašeho (road)tripu.

Bez kempu – pro romantická rána v srdci přírody

Částečná alternativa k předchozí appce pro ty, co dávají přednost dobrodružství a spánku pod širým nebem. Ukáže vám volná místa v přírodě vhodná pro kempování, nehledě na to, zda je vašemu srdci bližší louka u potoka nebo lesní mýtinka. Vítaným bonusem je, že zde objevíte i tipy na výlety a zajímavá místa v okolí.

GasBuddy – jízda s větrem o závod, nikoliv v peněžence

Na každém litru záleží. GasBuddy je skvělá aplikace pro řidiče, kteří chtějí ušetřit peníze za benzín a snížit si tak celkové výdaje roadtripu. Aplikace je uživatelsky přívětivá, nabízí přesné a aktuální ceny paliva a řadu dalších funkcí (plánování trasy, kalkulačka spotřeby aj.), které vám pomohou ušetřit finance a usnadnit tour autem.

Yelp – servis gastronomických zážitků dle vašeho gusta

Aplikace a webová platforma, jež vás nasytí tipy na nejlepší restaurace, kavárny, bary a další gastro podniky ve vašem okolí. Ať už se nacházíte kdekoliv, přečtěte si uživatelské recenze, prohlédněte autentické fotografie jídelního menu, rezervujte si stůl…  s Yelp budete mít vše jako na talíři!

Roadtrippers – aby (ne)šlo vše podle plánu

Jen si to představte… Projíždíte malebnou krajinou, v dáli se rýsuje horský masiv. Znenadání zastavujete v útulné kavárně na vesnici a vychutnáváte si místní speciality. V rámci siesty objevujete skryté klenoty, na které v průvodcích nezbylo místo, a večer se pod hvězdnou oblohou o všechny tyto zážitky dělíte s přáteli. (…) Toť jen ukázka možností, které vám propůjčí aplikace Roadtrippers. Spolehněte se na podrobný profil zajímavých míst, komunitní tipy, sdílení tras, offline mapy – zkrátka plánovač a průvodce v jedné (digitální) osobě, s nímž i zdánlivě obyčejný výlet rázem proměníte v nezapomenutelný roadtrip plný vzrušení a objevů.

***

Další aktuality

Extrémní myčky Whirlpool MaxiSpace: Více místa pro nádobí, méně starostí pro vás!

Extrémní myčky Whirlpool MaxiSpace: Více místa pro nádobí, méně starostí pro vás!

/VIDEO/ Uvažujete o koupi nové myčky nádobí, která si hravě poradí s nádobím různých tvarů a velikostí? Hledáte spolehlivý spotřebič, který vás zbaví starostí hlavně při každodenním vkládání a vyndává...... Celý článek
Co znamenají symboly na troubě?

Co znamenají symboly na troubě?

Abyste mohli správně a efektivně využívat všechny programy a funkce své trouby, musíte znát význam piktogramů na displeji nebo otočném voliči svého spotřebiče. Symboly na troubě informují o různých re...... Celý článek
Recenze: Bezdrátová sluchátka Marshall Major V lákají na dlouhou výdrž

Recenze: Bezdrátová sluchátka Marshall Major V lákají na dlouhou výdrž

Britskou značku Marshall netřeba dlouze představovat, zvlášť ne hudebním fajnšmekrům. Každému se po jejím vyslovení určitě vybaví něco jiného, pro nás je Marshall hlavně synonymem pro kvalitní sluchát...... Celý článek
Jedeme na roadtrip aneb Jak se připravit na cestu, která je vaším cílem

Jedeme na roadtrip aneb Jak se připravit na cestu, která je vaším cílem

Roadtrip je skvělou příležitostí, jak poznávat krásy a taje okolního světa po vlastní ose. Ať už ale razíte do hlubin panenské přírody nebo vás láká ruch velkoměst, dříve či později narazíte na osudov...... Celý článek
Jak fungují speciální přihrádky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Jak fungují speciální přihrádky LG Fresh Balancer a LG Fresh Converter?

Plánujete si pořídit novou lednici, ale nejste si jistí, zda správně rozumíte technologiím a funkcím, které tyto spotřebiče nabízí? V následujícím článku objasníme princip fungování přihrádek na ovoce...... Celý článek