0 Kč
×

Jarní práce na zahradě: Nejlepší tipy pro zahrádkáře

30.03.2020
Příslib jara se proměňuje v realitu. Rostliny, zvířata i lidé pookřávají s přibývajícím denním světlem i slunečními paprsky. Zahrada je v rozkvětu a pupeny se nalévají, nejvyšší čas jarního zahradničení. Sázení květin, vertikutace a sekání zahrady, prořezávání stromů – péče o jarní zahradu může být zdlouhavá i náročná. Díky našim radám, tipům a tomu správnému vybavení vám půjde práce rychle od ruky a vše zvládnete levou zadní.

Jarní_práce_na_zahradě_1

Zahrada plná květin – balzám na duši

To, že se vaše zahrádka probouzí k životu, nám již chvíli hlásí drobné kvítky a nejde zdaleka jen o sněženky. Již v teplém lednu vykoukl z pod sněhu plicník lékařský, vítanou ozdobou jsou i rozmanité květy šafránu (krokus). Ty můžete pěstovat prakticky kdekoli počínaje skalkou, přes trávníky, v blízkosti stromů nebo i v nádobách. Veškeré drobné cibuloviny si navíc sami regulují svůj vegetační cyklus, tudíž vám poskytnou hodně parády s minimem starostí.

Větší péči naopak vyžadují tulipány, narcisy a další přešlechtěné cibuloviny, které bychom měli po jarním odkvětu nechat zatáhnout a poté vyjmout z hlíny, aby se mohla půda pod nimi zregenerovat a načerpat živiny. I tak jim může uškodit přehnaná péče, např. odstraňování zdánlivě nevzhledných či odumírajících listů.

Jarní_práce_na_zahradě_2

Pro zdárný růst květin, ale i před výsadbou zeleniny je dobré půdu dostatečně prokypřit, aby se k semínkům dostalo více kyslíku, zamezilo se nadměrnému odpařování vody a přerušilo se klíčení plevele. Tradiční zahrádkáři nedají dopustit na klasiku jako motyka, hrábě či rýč, ale na trhu je i řada kultivátorů, které vám tuto práci výrazně usnadní.

I o trávník je třeba pečovat

Každý z nás určitě touží po tom, aby se na jaře trávník krásně zazelenal. Než jej začneme pravidelně sekat, měli bychom vyhrabat staré po zimě uhnívající lístky (stařinu). K prořezávání trávníku lze využít třeba speciální prořezávací hrábě nebo na to můžete jít chytře a pořídit si neocenitelného pomocníka v podobě vertikutátoru.

Jarní_práce_na_zahradě_4

 

Vertikutace je blahodárný revitalizační proces, který trávníku zajistí dostatečný přísun živin, vláhy, vzduchu a slunečních paprsků až ke kořínkům. Zároveň odstraní vše, co do zdravého trávníku nepatří a vyvolá odnožování travních kořenů, trávník tak bude zdravý a vitální, sytě zelený a především hustý.

Pro menší či středně velké zahrady je jako stvořený elektrický vertikutátor, který je lehký, snadno ovladatelný a tichý. Naopak pro rozsáhlé pozemky s velmi členitým terénem je vhodné pořídit vertikutátor benzinový. V poslední době se na trhu objevují i vertikutátory akumulátorové, které v sobě snoubí přednosti v podobě vysokého výkonu a svobody pohybu benzinových strojů se snadnou ovladatelností a jednoduchou údržbou vertikutátorů elektrických.

Jarní_práce_na_zahradě_3

Díky vertikutaci budete mít zdravý a atraktivně vypadající trávník.

Kdy a jak správně vertikutovat?

Travní plochu je třeba vertikutovat dvakrát ročně, konkrétně na jaře (březen-duben), kdy trávník začíná růst a na podzim (září-říjen). Před vertikutací plochu posečeme a necháme přibližně dva dny proschnout. Nevertikutujte vysušenou, ani deštěm promáčenou plochu, takový trávník byste mohli i znehodnotit.

Pro zvýšení efektu vertikutace a rychlý nástup hustého, zeleného trávníku je vhodné dosetí travním osivem, hnojení a dostatečná závlaha. Během sezóny trávník nevertikutujeme, nýbrž pouze provzdušňujeme. Většina vertikutátorů je k tomu účelu vybavena tzv. provzdušňovacím válcem.

Jarní_práce_na_zahradě_5

Rotační sekačky i další pomocníci

Mezi nejčastější a nejméně oblíbené práce na zahradě patří pravidelné sečení trávníku. První sekání je vhodné provést na výšku alespoň kolem pěti centimetrů a se sekačkou pak počátkem sezóny vyjíždět i dvakrát týdně. Jestliže tráva přeroste, získá kvůli nedostatku světla nažloutlou barvu. Pro krásně střižený trávník se hodí travní nůžky, popřípadě vřetenová sekačka. Ta dokáže srovnat všechny rostliny do jedné roviny, takže budí dojem, jako by byl ostříhán nůžkami. Kvůli její větší velikosti a vyšší hmotnosti však většina lidí upřednostňuje klasické rotační sekačky.

A jak vlastně rotační sekačku vybrat? Máte-li po ruce elektrickou zásuvku a sekáte pravidelně menší plochy, pak je pro vás ideální volbou sekačka elektrická, benzínové stroje oceníte při sekání rozlehlých a členitých pozemků. Hledáte výkonnou sekačku s nenáročnou údržbou a nechcete se omezovat dosahem elektrického kabelu? Pak sáhněte po sekačce akumulátorové.

Aku sekačka

Popularita akumulátorových sekaček strmě roste. Jsou tiché, šetrné k životnímu prostředí a jednoduše se udržují.


Technika jde mílovými kroky dopředu a dnešní akumulátorové sekačky jsou již naprosto srovnatelné s těmi benzínovými, ty nejlepší již také nabízejí i pojezd. K dosekání špatně přístupných míst např. kolem chodníků je vhodná sekačka strunová, na houževnatý porost volte raději křovinořez.

Mezi další pomocníky, kteří vám pomohou nejen s úpravou trávníků, paktří určitě i nůžky na trávu. A když už jsme u toho stříhá, máte-li na zahradě živý plot, neobejdete se bez plotostřihů. Ať už si vyberete nůžky na plot elektrické či akumulátorové, práce s nimi vám půjde rychle od ruky. A pokud je váš plot vzrostlý, oceníte teleskopické nůžky

Ovocné stromy a keře také potřebují vaši péči

Toužíte po bohaté úrodě z vlastní zahrádky? Ovocné stromy nestačí jen zalévat a jednou za čas pohnojit, ale je nutné je také prořezávat. Dobře provedený prořez zbaví strom přebytečných větví a prosvětlí korunu, čímž se nejen zvýší kvalita úrody, ale i omezí růst cizopasných mechů a hub. Ovocné a okrasné dřeviny je vhodné prořezávat ideálně v období vegetačního klidu, dokud ještě nevyrašily pupeny.

Jarní_práce_na_zahradě_7

V druhé polovině března lze prořezat bujně rostoucí jabloně či hrušně, naopak švestky, slívy a zejména meruňky či broskvoně je vhodné ošetřit až v době rašení. Aby měly stromy dostatek síly, dopřejte jim dávku vyzrálého kompostu či uleželého hnoje. S prořezáváním stromů vám nejlépe pomohou pily. Řetězová pila je ideální na hruhé větve, k prořezávání menších stromků a keřů postačí pila elektrická.

Zužitkujte i odřezané větve

Ke zpracování větviček a dalšího odpadu skvěle poslouží elektrický drtič či štěpkovač. Drtiče vše rozsekají na malou drť, kterou zužitkujete jako kompostovací či mulčovací materiál. Hravě si poradí s kůrou, větvemi keřů a stromů i dalším zahradním odpadem. Oproti tomu štěpkovače rozřežou větve na větší kousky, takže s nimi můžete kupříkladu zatopit v krbu.

Užitečné tipy pro výsadbu

Dobře připravená půda je sice pro zahrádkáře základem úspěchu, ale ani sebelepší technika vám nezaručí stoprocentní úspěch. V současném nestálém počasí projevujícím se neustálými výkyvy teplot je stále těžší určit, kdy je ten správný čas na výsadbu konkrétních rostlin. Pomoci nám může sama příroda, stačí se jen dívat kolem sebe nebo dát na moudra našich babiček. Začněte s domácí či skleníkovou výsadbou rajčat, papriky, celeru či bylinek, mezi tím venku postupně odstraňujte zimní ochranu rostlin.

Jarní_práce_na_zahradě_9

Jakmile rozkvetou na lísce jehnědy a půda je již rozmrzlá, je nejvyšší čas vysadit špenát, mák či ředkev. Lidová moudrost také praví, že rozkvetlý šafrán ohlašuje nejvyšší čas k sázení pórku a pažitky, o týden později by měla následovat mrkev a petržel. S hnojením, vápněním či postřikem proti chorobám vám pomůže postřikovač. Jeho součástí je nádoba o objemu až 5 litrů s regulací tlaku, výhodou je i ramenní popruh, takže zvládnete obstarat celou zahradu.

Chci zahradní vybavení

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek