Máte rádi sladké? Kdo by neměl. Připravili jsme pro vás jednoduché recepty na zdravé dobroty, které si můžete dopřát téměř bez výčitek. Neobsahují totiž cukr a v některých případech ani mouku. Nahradí je med, kokos, mandle nebo banán. Přesto jsou velmi dobré, zdravé a díky minimu kalorií neohrozí ani vaši formu do plavek.
Aby vám šla příprava pěkně od ruky, potřebujete k ruce ty správné pomocníky. Při přípravě těst se určitě neobejdete bez kuchyňského robota, kvalitního mixéru či šlehače a mlýnku, který vám namele i ty nejtvrdší ořechy. Kuchyňská váha vám zase pomůže všechny suroviny správně nadávkovat. Nakonec budete potřebovat samozřejmě to nejdůležitější – výkonnou troubu, která vaši dobrotu dozlatova upeče. Každá trouba však peče jinak, proto vždy v průběhu pečení jídlo kontrolujte, aby se nespálilo nebo naopak, abyste jej nevytáhli ještě nedopečené.
Lahodný borůvkový koláč
- 200 gramů špaldové mouky
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 300 gramů bílého jogurtu
- 130 gramů medu
- 3 vejce
- 100 ml rozpuštěného kokosového oleje
- 250 gramů borůvek (nejlépe čerstvých)
- špetka soli
- šťáva z půlky citronu
Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné nádobě smíchejte bílý jogurt, med, vejce, citronovou šťávu a rozpuštěný kokosový olej (nesmí být horký). Obě směsi následně spojte dohromady a důkladně promíchejte. Vmíchejte do těsta borůvky. Následně vše nalijte do formy na koláč a pečte přibližně 50 minut. V průběhu pečení koláč kontrolujte špejlí. Pro méně fit verzi můžete na závěr koláč polít citronovou polevou, kterou jednoduše připravíte smícháním 150 gramů třtinového moučkového cukru a 3 lžícemi citronové šťávy.
Nezapomínejte na pitný režim
Nejen zdravou stravou své tělo udržujete ve formě. Důležitý je také pitný režim a obzvláště nyní, když ručička teploměru začíná stoupat. Nejlepší je pít čistou vodu, kterou si můžete dochutit různým ovocem (výborně chutná kombinace citronu, borůvek a máty) nebo bylinkové čaje (lahodnější chuť jim dodá kapka medu). Pro zpestření pitného režimu si zkuste připravit čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy. S jejich přípravou vám pomůžou odšťavňovače, díky kterým šťávy připravíte téměř bez práce doslova za pár sekund.
Mrkvové muffiny plné vitaminů
- 170 g ovesných vloček namletých najemno
- 2 čajové lžičky skořice
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 70 ml rozpuštěného kokosového oleje
- 100 ml mandlového mléka
- 2 vejce
- 130 gramů nastrouhané mrkve
Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse si smíchejte mouku, skořici a prášek do pečiva. V jiné nádobě vyšlehejte dohladka vejce, med, rozpuštěný kokosový olej a mléko. Následně obě mísy spojte a pořádně promíchejte, dokud se nespojí v hladké těsto. Těsto rozdělte do formiček na muffiny (při plnění myslete na to, že každá forma má být naplněna maximálně do 2/3, aby těsto při pečení nepřeteklo), vložte do trouby a pečte cca 25–30 minut.
Muffiny můžete ještě před pečením posypat různými semínky (např. slunečnicovými nebo lněnými).
Hýbejte se, co to jde
Ke zdravému životnímu stylu patří také pravidelný pohyb, a to alespoň 3× týdně. Je jedno, zdali půjdete běhat, hrát s kamarádem tenis, plavat, posilovat nebo jen chodit se psem do lesa na delší procházky. Hlavní je, že pravidelně děláte něco pro své zdraví. Uvidíte, že vám tělo bude vděčné a za chvíli na sobě poznáte i první výsledky. Pořiďte si fitness náramek nebo chytré hodinky, které vám mimo jiné pomůžou s kontrolou spálených kalorií nebo počtem kroků.
Banánový chlebíček s hořkou čokoládou
- 3–4 zralé banány
- 1 větší vejce
- 200 gramů špaldové mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1 čajová lžička skořice
- vanilkový cukr (pro light verzi můžete vynechat)
- 30 ml rozpuštěného kokosového oleje
- 100 gramů kvalitní hořké čokolády
- špetka soli
Předehřejte troubu na 180 °C. Ve větší míse rozmačkejte banány, přidejte rozšlehané vejce, med nebo javorový sirup, skořici, vanilkový cukr a pořádně promíchejte. V druhé nádobě smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Následně obě směsi spojte a pořádně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Do připraveného těsta přimíchejte nalámané kousky hořké čokolády, směs nalijte do vymazané a kokosovou moukou vysypané formy na chlebíček či srnčí hřbet a vložte do trouby. Pečte cca 50 minut, ale vždy špejlí zkontrolujte, zdali je chlebíček již upečen.
Pravidelný spánek je základ
Nezapomínejte také na pravidelný spánek a odpočinek. Spát byste měli alespoň 7-8 hodin denně, aby se přes noc tělo pořádně zregenerovalo a nabralo dostatek sil na další den. Pokud míváte problémy s usínáním, zkuste si před spaním uvařit meduňkový nebo heřmánkový čaj, který je známý pro své zklidňující účinky. Pomůže také dobrá kniha nebo příjemná relaxační hudba. A abyste nerušili svého partnera v usínání, pusťte si ji do sluchátek.
Kupujete si stále nové a nové knihy a začíná vám doma ubývat volného prostoru? Pořiďte si čtečku knih, do které si můžete nahrát třeba celou knihovnu.
Ovesné palačinky nejen k snídani
- 100 gramů ovesných vloček
- 1 vejce
- 100 ml mandlového mléka
- špetka soli
- kokosový olej na smažení
- jedna čajová lžička medu nebo javorového sirupu
- čerstvé ovoce na ozdobu (jahody, borůvky, maliny…)
Ovesné vločky, vejce, med či javorový sirup a mléko dejte do mixéru a pořádně rozmixujte na hladké těsto. Rozehřejte na pánvi kokosový olej a naběračkou vlijte do pánve malé množství těsta. Krouživými pohyby těsto rozlijte a opékejte z obou stran dozlatova. Hotové palačinky můžete podávat např. s bílým jogurtem nebo tvarohem a ozdobit je ovocem dle vaší chuti.
S přípravou oblíbeného dezertu vám pomůžou šikovné palačinkovače, díky kterým budou vaše palačinky krásně tenké a jemné.
Kdy více myslet na své zdraví než teď? Letošní jaro je, pravda, trochu netradiční. Věříme ale, že s našimi recepty a tipy si jej přesto skvěle vychutnáte. Směle do toho!