0 Kč
×

Vyzkoušejte nejlepší mobilní aplikace pro školáky a studenty

17.06.2021
Jaké mobilní aplikace nesmí chybět v telefonech a tabletech školáků a studentů? Vybrali jsme nejlepší organizéry, poznámkovače, výukové aplikace i praktické nástroje, které studentům pomůžou s organizací školního života i se zaslouženým relaxem. Většina je kompletně zdarma, takže potřebujete opravdu jen mobil či tablet s Androidem nebo iOS a můžete vesele začít instalovat.

Nejlepší mobilní aplikace pro studenty

Začal nový školní rok na základních a středních školách a nezadržitelně se blíží také začátek vysokoškolského semestru. Nejen studenti, ale i školáci už dnes často vyrážejí do školy s chytrými telefony nebo tablety. Mobily sice umí i rušit a rozptylovat a některé školy je nevidí rády, ale se správnými aplikacemi můžou školákům také hodně pomoci.

„Já jsem zapomněl,“ učitelku neobměkčí, tak nechte mobil, ať vám úkoly připomene.

Rychlý úkolovník

Android: Google Keep

Stačí chvilka používání a na úkolovník/zápisník Google Keep nedáte dopustit – sám jej používám denně a doporučuji ho nejen školákům, ale každému majiteli telefonu s Androidem (a tedy s účtem Google). Je mimořádně jednoduchý, přehledný, podporuje odškrtávací seznamy, připomínky, můžete do něj sdílet odkazy a texty z jiných aplikací, nebo dokonce poznámku sdílet jinému uživateli. Jdou barevně označit a odlišovat štítky. Všechny poznámky se pak přes účet Google mohou synchronizovat s počítačem, tabletem a dalšími zařízeními, abyste je měli vždy po ruce.

 

Google Keep - ukázka aplikace

iOS: Google Keep, Připomínky

Kromě úkolovníku Google Keep můžete na svém iPhonu využít i další jednoduchý, dostupný, a hlavně zcela bezplatný způsob, jak zaznamenávat vše důležité. Aplikaci Připomínky má totiž každý iPhone tzv. „od narození“. Můžete si v ní vytvářet chytré seznamy s automatickým zařazováním. Podle vaší potřeby si k nim přidáte místa, značky, data, časy, fotky nebo naskenované dokumenty. Práci vám také ulehčí dynamické seznamy, které automaticky uspořádají připomínky do skupin Dnes, Naplánované a Označené. Spolehnout se samozřejmě můžete na synchronizaci přes iCloud, abyste mohli připomínky využívat na ostatních zařízeních Apple, nebo pomoc Siri.

  • Google Keep ke stažení na App Store.
  • Připomínky jsou součástí Iphonu (nemusíte stahovat).

Apple pripominky

Tyto aplikace jsou ideální na poznačení seznamu úkolů, konzultačních hodin učitele či odkazu na internetovou stránku. 

Přehledné zápisky

Android: Microsoft OneNote

OneNote od Microsoftu je extrémně propracovaný zápisník, který dřív býval součástí kancelářské sady Microsoft Office a teď je zdarma na Windows i jako aplikace pro telefony s Androidem. Do výše zmíněného Keepu si napíšete třeba „Koupit v papírnictví: Pravítko; Kružítko; …“ Do OneNote si můžete dělat dokonale přehledné zápisky ze všech předmětů a přednášek.

Velmi snadno se zápisky naučíte třídit a formátovat, a protože se synchronizují mezi desktopovou a mobilní aplikací, budete je mít vždy po ruce.

aplikace poznámky

iOS: Pages, Poznámky

Microsoft OneNote samozřejmě existuje i jako iPhone aplikace. Hledáte-li však jinou alternativu, sáhněte po Pages. Tahle aplikace je zdarma a ani ji nemusíte stahovat, jelikož je součástí Apple kancelářského balíčku iWork, podobně jako Keynote a Numbers. Pages vám nabídnou nejen možnost zapisování třeba poznámek z hodin, ale také širokou škálu úpravy dokumentů, a to včetně přidávání obrázků nebo grafů. Velkou výhodou je, že po zapnutí iCloudu budete mít všechny své zápisky automaticky po ruce třeba na svém Macu nebo iPadu. A pokud se rozhodnete dokumenty sdílet celé třídě, stačí je jenom bleskurychle exportovat do formátu Microsoft Word či PDF. 

Další možností, jak si zaznamenat nejen krátké poznámky, je použití aplikace s výmluvným názvem Poznámky. V té můžete nejen psát, ale také kreslit, tvořit zaškrtávací seznamy, skenovat nebo přidávat fotky, videa nebo odkazy. Abyste v tom pak měli pořádek, jednoduše si vytvoříte složky a podsložky. Příjemným bonusem je fakt, že aplikace Poznámky je v iPhonu rovněž předinstalovaná.

  • OneNote ke stažení na App Store.
  • Pages a Poznámky jsou součástí Iphonu (nemusíte stahovat).

Pages, one note, poznamky

Pokud už nechcete dělat poznámky do papírového sešitu jsou Pages, OneNote a Poznámky to pravé.

Organizace času

Android: Timetable a Kalendář Google

Školáci (a studenti) využijí propracovaný rozvrh hodin. Aplikace Timetable umí víc než jen přehledně zobrazit „tabulku“ s rozvrhem. Můžete do ní zapisovat úkoly nebo termíny testů/zkoušek a nabízí spoustu chytrých vychytávek – kromě obligátní synchronizace mezi různými zařízeními například umí sama ztišit zvuk telefonu během hodiny. Na organizaci školního života je mimořádně praktická.

Zbytek svých plánů a aktivit si můžete organizovat přes Kalendář Google. Opět tak můžete využít účet od stejnojmenné firmy, který pravděpodobně na telefonu s Androidem stejně máte aktivní. Události se mohou opakovat, telefon i počítač je může připomínat, snadno k nim přidáte adresy, hosty, poznámky… A vše budete mít dostupné na všech svých zařízeních.

Ukázka kalendáře a Timetable od Google

iOS: Class Timetable a Kalendář

Téměř totožné funkce jako její androidní kolegyně vám nabídne aplikace s názvem Class Timetable. Je to skvělý parťák pro všechny žáky i studenty – od základky, přes střední až po vysokou. Sledujte si hodiny a přidávejte události do svého týdenního plánu, co hrdlo ráčí.

Co nemůžete, nebo nechcete zaznamenat do Class Timetable, si i na svém iPhonu zapíšete do kalendáře Google, který je ke stáhnutí v App Store. Připomínáme, že skvělou alternativou je klasický kalendář od Apple. U něho se opět můžete spolehnout na perfektní propojení s ostatními Apple zařízeními.

  • Class Timetable ke stažení na App Store.
  • Kalendář je součástí Iphonu (nemusíte stahovat).

Kalendář

Zapište si všechny termíny testů a zkoušek do kalendáře, který máte neustále po ruce.

Matematika

Android: Matematické vzorce a Mathway

Matematické vzorce jsou mimořádně jednoduchá a malá miniaplikace, která nabízí přesně to, co slibuje – přehledný seznam nejpoužívanějších matematických vzorců. Najdete v ní přehledně a na pár kliknutí všechno od obsahu čtverce či lichoběžníku přes logaritmy po pokročilou statistickou „směrodatnou odchylku“. Lepší než s sebou nosit tabulky. ;-)

Pro pokročilé studenty je určená aplikace Mathway (v angličtině) – šikovná vědecká kalkulačka, která si poradí se vším od trigonometrie po statistiku. Podporuje přirozené zadávání (což znamená, že nepíšete 1/2, ale opravdu vidíte čísla nad sebou, jako zlomek) a ukazuje přesné výsledky, tedy že sin(60°) = odmocnina ze tří lomeno dvěma apod., místo nicneříkajícího a nepřesného 0,866… Kalkulačka je užitečná například na kontrolu výsledků – v základní verzi je zcela zdarma, za poplatek může ukázat postup výpočtu.

Ukázka aplikací Mathway a Matematické vzorce

iOS: Matematické vzorečky (placená), Mathway, Kalkulačka

Kromě Mathway najdete v App Store i aplikaci podobnou androidním Matematickým vzorcům. Jmenuje se Matematické vzorečky a její malou nevýhodou je to, že je zpoplatněná – stojí 49 Kč. Nicméně se vám určitě vyplatí do ní investovat. Pomůže vám vypočítat obvod, obsah, objem i povrch všech známých geometrických těles. Poradí si také s Pythagorovou větou nebo goniometrickými funkcemi.

Velkou parádu v matice ale uděláte také s „obyčejnou“ kalkulačkou přímo od Apple. Pokud držíte iPhone ve svislé poloze, ukáže se vám její standardní verze, pokud ho ale přetočíte do vodorovné polohy, kalkulačka vám automaticky nabídne vědeckou verzi.

  • Matematické vzorečky ke stažení na App Store.
  • Mathway ke stažení na App Store.
  • Kalkulačka je součástí Iphonu (nemusíte stahovat).

 

Vědecká kalkulačka iphone

Každý není matematický génius. S těmito aplikacemi ale školní matematika půjde zase o něco snáz!

Čeština 

Android: Nauč se Pravopis + Česká gramatika

iOS: Česká gramatika

Aplikace „Nauč se Pravopis“ by sice zasloužila dvojku za chybné velké „P“ ve svém názvu, ale když si odpustíme žerty, jde o velmi užitečnou aplikaci pro mladé, začínající češtináře. Rychle si v ní můžete otestovat znalost vyjmenovaných slov, psaní s/z, bě/bje a spol., i/y a ů/ú. Znalosti procvičujete formou testů a správné i špatné odpovědi jsou doplněné o vysvětlení. Za poplatek pak můžete odemknout Velká/malá písmena a pokročilé statistiky. Aplikace je však dostupná pouze pro Android.

Pokročilejší variantou je aplikace Česká gramatika – také z většiny bezplatná, s možností dokoupit určité okruhy a možnosti. I tady se učíte formou testů a máte k dispozici vysvětlení daného gramatického jevu. Když se aplikuje škola hrou, uvidíte, že nakonec školáci zvládnou i ta proklatá Velká Písmena. A dobrou zprávou je, že je dostupná pro Android i iOS.

 

Ukázka aplikace gramatika

Dělat chyby v mateřském jazyce není cool! Je to pěkná ostuda. S těmito appkami se toho ale spoustu naučíte...

Jazyky

Android: Kartičky, Učení slovíček + Duolingo + Tinycards

Někdo se cizí jazyk nejlépe bifluje ručním psaním slovíček, někdo s nimi hraje pexeso. Na podobném principu funguje geniální aplikace Kartičky, Učení slovíček, která existuje v bezplatné i placené verzi. Slovíčka si buď můžete sami zapisovat, nebo stáhnout předvybrané okruhy… a pak už jedete, opakujete, hrajete, testujete, a máte je naučená. Aplikace je však dostupná pouze pro Android.

iOS: Duolingo + Tinycards

Podobnou funkci jako výše zmíněné Kartičky pak nabízí aplikace Tinycards by Duolingo; skvělá na procvičování slovíček. 

Osvědčenou klasikou při výuce cizích jazyků je Duolingo. Stačí převzít pravdivý popis přímo z obchodu Play či App Store: „Učte se španělštinu, francouzštinu, němčinu, portugalštinu, italštinu a angličtinu. Zábavnou formou a 100% zdarma.“ Hodnocení 4,7 hvězdičky mluví za své – chytrý telefon vám s učením cizího jazyka může vydatně pomoci. Tyto aplikace jsou dostupné pro Android i iOS.

 

Ukázka aplikace DuoLingo

Zábavná a rychlá forma, jak se naučit cizí jazyk. Lekci zvládnete i při cestování autobusem, metrem nebo vlakem!

Univerzální encyklopedie

Android: Wikipedie

iOS: Wikipedie

Učitelé budou dětem říkat, že Wikipedia není dost dobrý formální zdroj, a mají koneckonců pravdu. Rozhodně na ní ale rychle najdete informace v podstatě o čemkoli, a hlavně odkazy na primární i sekundární zdroje, odkud dobrovolničtí přispěvatelé čerpali. Aplikace má výhody oproti webové verzi v prohlížeči. Můžete články ukládat, snáze přepínat mezi jazyky, zvětšovat písmo nebo pracovat s komfortním tmavým motivem a celkově se v heslech snáze orientovat.

 

Wikipedia - ukázka aplikace

I přes všechna úskalí Wikipedie (např. neověřená data) se toho díky ní i spoustu zajímavého dozvíte.

Čtečka knih a souborů

Android: Adobe Reader, Amazon Kindle, eReader Prestigio

Ať už čtete elektronické knihy ve všemožných formátech (epub, mobi apod.), nebo jen pracujete s PDF a dalšími dokumenty, oceníte pohodlnou čtečku. Tady se těžko radí konkrétně, kromě toho, že „nějaká“ se školákům i studentům hodí určitě. V závislosti na tom, jaká vám přijde nejvíce přehledná a jestli pracujete jen s dokumenty, nebo také e-knihami, můžeme doporučit klasický Adobe Acrobat Reader, známý Amazon Kindle nebo třeba univerzální a oblíbený eReader Prestigio. Hodí se možnost měnit barvu pozadí a přetransformovat stránkování a velikost písma.

aplikace knihy

iOS: Adobe Reader, Amazon Kindle, Ebook Reader, Knihy

Kromě výše jmenovaných aplikace můžete ke čtení knih a souborů využít na svém iPhonu také aplikaci Knihy. Nainstalovanou ji máte v telefonu rovnou „z výroby“. V Apple Books si vyberete knížku přesně podle vašeho gusta – jsou tu bestsellery, klasiky i noví autoři. Stačí stáhnou a začít číst. Stejně tak se můžete začíst i do jakýchkoli PDF souborů. Taková skripta v PDF nahraná v mobilu jsou rozhodně lehčí než klasická papírová v batohu.

Knihy

Všechny vaše oblíbené knihy, materiály do školy a PDF soubory máte na jednom místě.

S dobrou hudbou jde všechno lépe

Android: Hudba Google Play, Spotify

iOS: Apple Music, Spotify

Hudba je skvělá při učení, cestování i relaxaci. Místo kupování CD nebo souborů můžete využívat online knihovny, kde za zpravidla měsíční poplatek získáte přístup k desítkám milionů skladeb dostupných online i offline – existují i rodinné tarify, zpravidla velmi výhodné.

My v redakci používáme populární Spotify i neméně populární Hudbu Google a Apple Music, ke které se na iPhonu dostanete pomocí již nahrané aplikace iTunes. Ať už rozhodnete využívat jakoukoli aplikaci, můžete si spolehnout na to, že v ní najdete „všechno“, od nejtvrdšího metalu přes Karla Gotta po Mozarta. Navíc můžete objevovat nové žánry a interprety, nechat si namixovat „rádio“ na míru a samozřejmě vytvářet vlastní seznamy skladeb… Už se nikdy nestane, že byste neměli co poslouchat.

 

Google Play - ukázka aplikace

Vytvořte si své playlisty ke studiu, psaní úkolů či seminárek.

Nezapomeňte na relax

Android: Podcasty Google

iOS: Podcasty

Nejenom učením živ je člověk, a proto je důležité pořádně si odpočinout. Každý relaxujeme jinak, nicméně několik tipů, jak na to, vám přeci jenom dáme. Začneme tím, že byste měli odložit telefon, počítač a veškerou elektroniku a jít ven mezi lidi. Nechce-li se vám, doporučujeme využít aplikaci Podcasty. Zaposlouchejte se do neuvěřitelných příběhů napříč odvětvími a celým světem. Garantujeme vám, že si tu přijde na své opravdu každý.  

Podcast

V podcastech si každý najde to svoje. 

Hra na odreagování

Mobilní hry by si zasloužily samostatný článek, nehledě na to, že nejlepší je stejně trávit volno se spolužáky a kamarády. Hry ale své místo v telefonu mají, tak aspoň využijeme příležitost a seznámíme rodiče s problematikou tzv. „mikrotransakcí“.

Spousta skvělých her je z kategorie „Free to play“ – tedy dají se plnohodnotně hrát zdarma, ale můžete si za skutečné peníze přikoupit určité bonusy nebo jiné výhody. Mezi takovéto oblíbené hry patří například série Candy Crush (první díl, Saga, je dokonce v češtině) nebo „bojová strategie“ Clash of Clans.

 

Clash of clans - ukázka z hry

Ukázka ze hry Candy Crush

Ujistěte se, že máte na telefonu zablokované platby kartou, abyste se nedivili, kolik dolarů dokáže během chvíle zmizet.

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek