0 Kč
×

Zachovejte své vzpomínky digitálně: Jak na to?

20.09.2023

Rodinný výlet, zážitky, 300 fotek a … „Ne, já nevymažu ani jedinou fotku!“ Znáte to? Každá momentka má něco do sebe. Pokud přemýšlíte, jak uchovat fotografie a vzpomínky, nenechte si ujít naše tipy. Podíváme se na to, jak starší klasické fotografie přesunout do digitálního formátu a kam uložit tisíce fotek z chytrých telefonů a foťáků, abyste se už nemuseli obávat, že je náhle ztratíte.

nejlepší úložiště na fotky

Zatímco kdysi jsme si z jedné dovolené dovezli dva filmy na vyvolání, dnes je situace zcela jiná. Stačí posunout prstem po chytrém telefonu, zmáčknout kroužek na displeji a fotka je na světě během okamžiku. Fotografie vznikají velmi rychle a ve velkém množství.

Jak často si ve fotkách děláte pořádek? Máte vlastní systém třídění a zálohování? Nebo spoléháte, že se nic špatného nestane? Chcete-li mít jistotu, že o své vzpomínky na pěkné chvíle nepřijdete ze dne na den, myslete preventivně na jejich uchovávání. Známe několik praktických metod.

digitální fotografie

Jakým rizikům čelí fyzické fotky?

Rodinná alba zachycují významné momenty několika generací, kde nejstarší fotky mohou mít více než sto let. Častokrát se přitom jedná o jediné stávající originály, o které můžete v jistých situacích přijít. Fyzicky vytištěné fotky totiž stárnou. Při neopatrné manipulaci na nich zůstávají otisky, nečistoty, prach a přicházejí o rohy. Stárne také samotný materiál a blednou barvy.

Kromě faktoru přibývajícího věku je ohrožuje samotné prostředí – především nadměrná vlhkost a vysoké nebo nízké teploty. Nesmíme zapomínat ani na extrémní situace jako je požár, povodeň, chemická expozice či jiná kritická nepředvídatelná událost, při které jsou zničeny celé šanony s důležitými dokumenty, smlouvami a rodinnými fotkami. I pro tato rizika si starší fotky zaslouží moderní způsob uchovávání – digitalizaci.

nejlepší úložiště na fotky

Proč digitalizovat starší fotky?

Existuje několik bezpečných a efektivních způsobů, jak uchovat fotografie v digitální podobě, abyste si je mohli vy a vaše rodina užít bez rizika ztráty. Ve prospěch digitalizace hovoří hned několik přesvědčivých výhod:

  • Další kopie/zálohy: Digitalizace fyzických fotografií (dávno vyvolaných) znamená vytvoření dalších kopií. Pokud se ztratí, poškodí nebo zničí originály, je zde ještě záloha.
  • Různá uspořádání: Po digitalizaci máte opět možnost fotografie přehledně uspořádat podle různých kritérií – podle času, osob na fotkách, událostí…
  • Zlepšení starých fotek: Staré fotky mohou po digitalizování opět „ožít“. Prostřednictvím šikovných programů a aplikací lze opravit škrábance, rýhy, doplnit chybějící místa a fotkám můžete také navrátit i barvy.
  • Jednoduché sdílení: Chce vaše sestřenice vzdálená stovky kilometrů fotky prarodičů? Netřeba se obávat, že je už neuvidí. Stačí poslat soubory mailem nebo nasdílet složku s fotkami.
  • Jedinečné foto dárky: Starší fotografie se po digitalizaci dají použít k vytvoření rodinných fotoknih, foto kalendářů, přenést na fotoplátno či dokonce na textilie nebo kryt telefonu.

jak uchovat fotografie

Jak postupovat při digitálním uchovávání fotografií?

Prvním krokem je výběr fotek a posouzení jejich stavu. Chcete-li mít dobrý digitální výstup, je důležité vybrat vhodnou technologii a fotky pro digitalizaci pečlivě připravit. Na starých fotkách naleznete přítomný prach, zbytky lepidla a mnoho otisků prstů. Fotkám před digitalizací proto dopřejte krátkou údržbu. Opatrně očistěte okraje od lepidla (pokud byly nalepeny v albu), prach a jemné nečistoty setřete jemným štětcem nebo ofukovacím balónkem a otisky smažte pomocí jemného hadříku. V žádném případě nepoužívejte hrubou sílu, silný tlak ani agresivní chemikálie.


Domácí skenování

Vyčištěné fotografie zcela jednoduše naskenujete pomocí chytrého telefonu a aplikace pro skenování fotek (například PhotoScan od Google). Telefon namíříte na snímek a je to! Naskenované soubory se uloží ve vašem telefonu. Další možností je skener na fotky, který nabízí preciznější výsledky. Jedná se o samostatné, ploché a kompaktní zařízení. Skener však bývá také součástí domácí multifunkční tiskárny, proto se vyplatí zkontrolovat přítomnost této funkce. Naskenované fotky si pak uložíte do složek v počítači, na jiné vhodné paměťové médium (USB flash disk, externí disk, paměťová karta, …) nebo využijete oblíbenou cloudovou službu.

nejlepší cloudové úložiště

Profesionální služby skenování

Pokud nechcete kupovat skener nebo na skenování fotek prostě nemáte čas, využijte služeb odborníků, kteří pracují s profesionálními skenery. Jedná se o přístroje s vysokým rozlišením a citlivostí, díky čemuž bude výsledek ve velmi vysoké kvalitě. Takové skenery jsou také schopny skenovat z diapozitivů nebo negativů.

Oblíbené možnosti digitálního uchovávání fotografií – výhody a nevýhody

V minulosti měly hlavní slovo fyzické fotografie. Nebylo jich mnoho a o to větší byl jejich význam. Dnes pořizujeme fotky každý den a jsou jich tisíce. Nejsou (a zřejmě ani nebudou) vytištěny, ale poctivě plní interní paměti v telefonech a počítačích. Elektronika jako taková je skvělým prostředkem k uchovávání velkého objemu dat (včetně fotografií), ale nenese přívlastek „nesmrtelná“.

Stačí jeden zkrat, postupné opotřebování či menší nehoda a zařízení se už nikdy neuvede do chodu. A spolu s ním ve tmě zůstanou i vzácně zachycené vzpomínky… Řešení je jednoduché – pravidelně vytvářet zálohy fotografií, o které nechcete přijít. Pro digitální uchovávání fotografií se osvědčily následující metody.

jak uchovat fotografie

Externí pevné disky, USB flash disky a paměťové karty

Externí diskyUSB flash disky (známější jako USB klíče) a paměťové karty představují nejoblíbenější hmatatelná řešení. Na začátku je třeba si takové zařízení zakoupit a rozhodnout se pro dostatečnou kapacitu, přičemž externích úložišť můžete přirozeně vlastnit i několik a vytvářet více záloh. Dají se přenášet, ale vyžadují pečlivé zacházení. Pozor na ztrátu, poškození a případnou zastaralost. Platí, že i taková externí úložiště by měla kráčet s dobou a bez zbytečných komplikací umožňovat přesun souborů z vašich zařízení.


Využití cloudové služby

Velkou popularitu si získaly cloudové služby. Konečný uživatel může k fotkám a souborům přistupovat z jakéhokoliv místa na světě. Stačí, když je připojen k internetu a zná přihlašovací údaje. V případě poruchy počítače či chytrého telefonu máte všechny soubory uložené v cloudu nadále k dispozici. Kromě úložiště často získáváte i další výhody a přístup k praktickým aplikacím. Nemluvě o expresně rychlém sdílení s blízkými. Nejlepší cloudové služby nabízejí dokonce i bezplatná úložiště (například až 15 GB).

nejlepší úložiště na fotky

Sociální sítě a online alba

Máte účty na sociálních sítích? Za léta používání jste se známými sdíleli spoustu fotografií. Dokud je nesmažete nebo nepřijdete o své konto, jsou vám k dispozici. V některých případech máte možnost vytvářet alba s desítkami fotek. Je to jednoduché a poměrně rychlé.

Nicméně, je třeba počítat s tím, že tyto fotky uvidí vaše rodina, přátelé, kolegové a možná i šéf, proto si pečlivě nastavte/omezte viditelnost pro dané publikum. Je také dobré vědět, že fotky na sociálních sítích jsou obvykle v nižším rozlišení a pokud byste je později chtěli dát vytisknout, už nebudou mít dostatečnou kvalitu.

digitální fotografie

Jak vybrat nejlepší úložiště na fotky?

Bude to Google Drive, iCloud, OneDrive nebo DropBox? Kromě jmenovaných jsou dostupné i další zajímavé cloudové služby, finální rozhodnutí proto závisí jen na vašich preferencích a potřebách. V krátkosti se podívejme na tuto známou čtyřku a možnosti jejich bezplatného využívání.

Než fotky uložíte do cloudu, udělejte si pečlivý průzkum. Zvažte dobré jméno poskytovatele, umístění datového úložiště (země, kde je server fyzicky), bezpečnost, šifrování, dostupnost, náklady (tedy bezplatné i placené plány) či míru integrace s jinými aplikacemi. Jak je vidět, rozhodnout se pro nejlepší cloudové úložiště nemusí být zrovna nejrychlejší volbou, ale vyplatí se být informován.

Google Drive

Google Drive (resp. Google Disk) je známý zejména aktivním uživatelům Google účtu či obecně uživatelům Google WorkSpace. Nabízí velkorysý bezplatný prostor až 15 GB, který je sdílen s Gmailem. Oceníte jednoduchost používání, skvělé integrované aplikace (k vytváření tabulek, prezentaci a dokumentů) a široké možnosti synchronizace a sdílení.

nejlepší úložiště na fotky

Microsoft OneDrive

Světoznámý gigant Microsoft nabízí bezplatné 5 GB úložiště s cloudovou službou Microsoft OneDrive. Pokud jste předplatitelem platformy Microsoft 365, máte přes OneDrive k dispozici až 1 TB. S funkčními uživatelskými rozhraními a výkonnými integracemi tak získáte prostor pro efektivní práci a ukládání velkého množství dat.


Apple iCloud Drive

Pro majitele zařízení Apple bude jistě zajímavou možností cloudová služba od Apple – iCloud. Zdarma získáte 5 GB úložiště, jehož prostřednictvím snadno, rychle a spolehlivě synchronizujete a sdílíte data mezi Apple zařízeními. Dobrou zprávou je, že po zaplnění 5 GB (což se zřejmě stane poměrně rychle) si můžete předplatit až 50 GB za 25 Kč měsíčně.

nejlepší cloudové úložiště

DropBox

DropBox byl mezi prvními, komu se myšlenku cloudových úložišť podařilo rozšířit mezi širokého povědomí. V současnosti nabízí sice pouze 2 GB bezplatného úložiště, ale stále má potenciál přesvědčit. Zejména v případě, že se rozhodnete pro placené velkokapacitní cloudové služby. Výborně totiž spolupracuje s platformami třetích stran včetně nejznámějších, jako jsou Windows, MacOS, Linux, Android, iOS.

***

I když jsou vaše fotografie uloženy v digitální podobě, existuje způsob, jak si je doma vystavit. Doporučujeme elektronické fotorámečky, které představují moderní řešení pro vystavení vašich oblíbených vzpomínek.
 

Zajímá mě to

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek