0 Kč
×

Je čas oprášit novoroční zvyky!

31.12.2019
Štědrý den je sice za námi, ale vy už se určitě těšíte na silvestrovskou a novoroční oslavu. Přejeme vám, abyste si užili spoustu zábavy nejenom 1 den v roce, ale aby stál za to celý rok 2020! A protože platí rčení „jak na Nový rok, tak po celý rok“, můžete si i svoje štěstíčko trochu pojistit. Jak? To se hned dozvíte.

novorocni_zvyky

Pozor na to, co jíte!

Co plánujete servírovat 1. ledna? Drůbež a další opeřenci by dnes na stole být neměli, protože by vám mohlo uletět štěstí. „Rychlé“ maso jako třeba králíka prostřete k obědu také raději jindy, štěstí by vám totiž mohlo utéct. Bacha si dejte i na ryby, nebo vám štěstí uplave jak ta zlatá rybka. Mrška jedna!

Peněz není nikdy dost

Ale nebojte se, o hladu na Nový rok nebudete. Můžete si totiž dopřát baštu, která uspokojí nejen vaše chuťové buňky, ale navíc vám přinese do domu fůru peněz. K takovým bohatým potravinám patří jednoznačně čočka, hrách či třeba kroupy. A jestli si chcete větší finanční obnos ještě pojistit, mějte u sebe ten den co nejvíc peněz. Tady se nevyplatí podceňovat situaci!

Pro gurmány je tu ještě prasečí rypáček, ten je totiž dle pověry symbolem štěstí. Chutnou náhražkou „neposedného“ masa bývá také vánočka. Stačí ji upéct se zrnkem hrachu – kdo ho najde, toho se bude štěstí držet.

novorocni_zvyky

Vánočku upečte se zrnkem hrachu -  kdo ho najde, toho se bude štěstí držet.

Trocha novoroční magie…

Máte obavy, že se u vás doma usadili duchové? Nenechte se rozhodit, naberte do dlaně sůl a rozprašte ji kolem domu. Dalším způsobem, jak odehnat zlé duchy, je také prosté vylití kýblu vody z balkónu. Případně můžete projít všemi místnostmi se zvonečkem a zacinkat v nich. Pokud zní v některé zvonění více či méně netradičně, pokračujte do té chvíle, dokud se i tam neozvou líbezné zvuky. Duchy tak „vycinkáte“ z domu.

Koneckonců i to novoroční burácení ohňostrojů má svůj původ ve starých tradicích. Naši předkové tak totiž vyháněli právě zlé duchy, kteří nejvíc řádili v zimní sezóně. Práskací kuličky a jiné dělobuchy k dispozici ale nebyly, takže používali prachobyčejné práskání bičem.

novorocni_zvyky

Do nového roku s čistým štítem

I největší uklízecí maniaci by si měli dát 1. ledna pohov. Tak hlavně nevytahujte vysavač ani prachovku a podobné, nebo budete dle pověry „šůrovat“ jak diví celý rok. Úklid pár dní počká, ale účty si srovnejte do konce roku. Nepřenášejte si dluhy, co půjde, splaťte co nejdřív!

Na hostině by se měla sejít celá rodina, abyste drželi pospolu také v novém roce. Vyhněte se i hádkám a zachovejte si raději dobrou náladu. Kritickým tématům jako je politika bude asi lepší se vyhnout. Jste na někoho naštvaní? Teď je nejvyšší čas mu odpustit a hodit staré sváry za hlavu.

novorocni_zvyky

Co vás čeká v budoucnosti?

Pokud vás zajímá, jaký bude nový rok, není nic jednoduššího než si svoji budoucnost vyvěštit. Není potřeba chodit ke kartářce, své vyhlídky máte na dosah ruky. Co takové lití olova? Původně keltský zvyk rozvine vaši fantazii, dle tvaru odlitku totiž sami věštíte svoji budoucnost. Pokud jste na sebe trochu víc opatrní, sáhněte raději po ovoci a zkuste rozkrajování jablíček! To je v kurzu nejen na Štědrý den, ale také na Nový rok. Vyberte si to nejhezčí a kolmo jej nařízněte. Pokud se objeví hvězdička, máte vyhráno a můžete se těšit na rok plný zdraví a štěstí.

V dřívějších dobách si také lidé svoji budoucnost losovali. A nebylo to nic složitého! Do papíru či látky se jednoduše zabalil kus uhlí, jablka, brambory a buchty. Vše se dalo do sáčku či klobouku a každý si vytáhl svůj balíček. Jablíčko slibovalo zdraví, uhlí naopak značilo nemoc. Symbolem pro chudé jídlo byla brambora, zatímco buchta věštila dostatek všeho potřebného.

A co vy, dodržujete staré tradice?

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek