0 Kč
×

První dotykový telefon. Víte, který to byl?

25.07.2022

Vývoj dotykového displeje od jeho zrodu do dnešního dne zažil neuvěřitelný pokrok. Dnes ho vnímáme jako něco automatického, ale jsou za tím hodiny až roky úsilí vývojářů, designerů a mnohých IT specialistů. Historii vzniku dotykové obrazovky v podstatě známe a na základě té už víme, že můžeme v budoucnosti očekávat množství originálních inovací. Ale zpět k historii. Kde to všechno začalo?

Prvni dotykový mobil

První dotyky

První dotykový telefon na světě byl IBM Simon s LCD displejem (160 × 293 px) a do prodeje vstoupil přesně 16. srpna roku 1994. Představený světu však byl už roku 1992. Čím byl tak výjimečný? Měl svůj vlastní operační systém Navigator a paměť RAM 1 MB. Kromě dotykového displeje, který byl přizpůsobený na používání s dotykovým perem, vyčníval z řady ostatních telefonů i množstvím funkcí (dnešních aplikací) a vlastní nabíječkou.

Mohli jste na něm přijímat i odesílat e-maily, měl fax, hodiny s budíkem či adresář. Mimo jiné jste na něm zvládli psát poznámky a dělat drobné náčrty nebo používat kalkulačku a zadávat si úlohy. Dokázal toho na svoji dobu opravdu hodně.

A co design? Simon byl přesně tou, v případě prvních mobilů často zmiňovanou, obdélníkovou „cihlou“. Uhlazený, skoro půlkilový, fešák si však „střihl“ nejednu roli i ve známých hollywoodských filmech. Elegantní černá a nazeleno podsvícený dotykový displej o rozměrech 20 × 6 × 4 cm z něho udělali hvězdu. Na Oscara to sice nebylo, ale pár fanoušků si přece jen získal.

První dotykový mobil

 

 Zdroj: Wikipedia.org

Odhadem si ho za první půlrok zakoupilo něco přes 50 tisíc lidí za přibližně 1 100 dolarů. Konkurence byla už v té době poměrně silná, svým unikátním prvenstvím však tento předchůdce smartphonů odstartoval novou éru mobilních telefonů.

Početná konkurence

Svět na dlani jediným dotekem nenabízela jen značka IBM. Netrvalo to dlouho a na poli nových technologií mobilních telefonů představily své „dotykové“ novinky i jiné známé značky.


Alcatel a Sharp

Mezi prvními konkurenty se objevila v roce 1997 zařízení Alcatel One Touch Com a Sharp MC-G1. Koupit je bylo možné už rok na to a za poměrně vysokou cenu, kterou mohla v té době převýšit jen Nokia 9000i Communicator. Byly to telefony s černobílou obrazovkou a rozlišením 239 × 160 px. Podpora GSM sítě fungovala na frekvenci 900 MHz. Byly to flipové a tak trošku zvláštní mobily.

První dotykový mobil

Uvádí se, že telefonní kontakty byly řazeny podle data uložení, nikoli abecedně. Pokud jste tedy neměli vynikající paměť na čísla, najít ten správný mohl být velmi tvrdý oříšek. Také při zvonění se zobrazilo jen číslo volajícího, a ne jméno ze seznamu. Posílání a přijímání e-mailů byla samozřejmost, extra zajímavá však byla možnost naplánovat si v kalendáři hovor a systém vás v určený termín upozornil na poznámku.

Displej se ovládal dotykovým perem, na propojení s počítačem sloužil infračervený port a na displeji bylo navíc ovládací kolečko. Šlo o první dotykové telefony, téměř identické, prodávané na evropském trhu, které se od sebe lišily jen v pár malých vizuálních detailech.


NOKIA

Inspirovaná IBM Simonem vznikla v roce 2004 Nokia 7710TFT dotykovým displejem a poměrem stran 2:1. Rám obrazovky však měl zabudované na čele telefonu i tlačítka na zvedání a zamítnutí hovoru. Díky svému atypickému horizontálnímu formátu bylo náročné s telefonem manipulovat jednou rukou, avšak tuto nedokonalost vyvažovala 90Mb interní paměť a možnost využívání map jako navigaci.

První dotykový mobil

LG

Ve sbírce prvních dotykových telefonů nemůže chybět ani model LG Prada (LG KE850) z roku 2007. Štíhlé tělo s kovovým rámečkem po obvodu upoutalo nejen svým luxusním designem, za nímž stála spolupráce s elitní italskou módní značkou Prada, ale hlavně kapacitní obrazovkou, se kterou o měsíc později překvapil svět i Apple u prvního iPhonu.

Mobil se sice tvářil luxusně, ale ve skutečnosti nemohl konkurovat nádhernému tělu iPhonu z kovu a skla. Probíhaly mnohé spekulace, že Apple okopíroval design prvního iPhonu od LG, ty se ale nikdy nepotvrdily.


Samsung

Mezi velkými „hráči“ můžeme zmínit i společnost Samsung. První dotykový telefon Samsung byl představen veřejnosti v roce 2008. Takříkajíc dotknout se hvězd bylo mnohem jednodušší, pokud jste vlastnili například Samsung Omniu i900 či Samsung T919 Behold. Mezi první telefony s dotykovým displejem patřily také série Instinkt, Eternity či Tocco.

První dotykový mobil

Specifická byla TouchWizz obrazovka s 3D efekty, vytříbenou zpětnou haptickou odezvou, lepší integrací fotek a kontaktů, ale také kontrolou gest. Dnes Samsung udává trendy průlomovými mobily s ohebným displejem. Co asi přinese příště?

Omylem první, ale i tak vítěz

Vývoj dotykového displeje urazil dlouhou cestu a pozice jedničky v kategorii prvního dotykového telefonu je mnohdy chybně připisována iPhonu. První iPhone na světě sice nebyl prvním dotykovým ani chytrým telefonem, ale nekompromisně zahájil ve světě mobilních telefonů revoluci. Stalo se tak 9. ledna 2007. Steve Jobs představil iPhone první generace, který ihned způsobil ve světě šílenství.

Jisté prvenství mu tak nelze upřít. Šlo o první iPhone, ovšem i o první mobil s jediným tlačítkem na celém displeji. Byl optimalizován pro ovládání prsty a funkce zvětšení obrazu posunutím palce a ukazováčku, kterou dnes považujeme za automatickou, byla v té době přelomová a velmi praktická. Širokoúhlý a plně dotykový displej byl optimální platformou pro rozsáhlé možnosti využití internetové komunikace.

První dotykový mobil

Značka Apple si dala záležet, aby její první iPhone dobil svět moderních technologií a těžko nacházel rovnocenného rivala. S iPhony se již od počátků jejich vzniku váže exkluzivita díky originálnímu výkonnému softwaru iOS, mnoha aplikacím, funkcím a v neposlední řadě i zásluhou specifického designu.

První dotykový mobil

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek